Cadran international

Alejandro Mayorkas, avocatul cubanez-evreu care ar putea conduce DHS-ul lui Biden

  Legăturile lui Mayorkas cu Israelul transcend dincolo de familia sa. În 2016, el a condus o tranzacţie prin care […]

 

Legăturile lui Mayorkas cu Israelul transcend dincolo de familia sa. În 2016, el a condus o tranzacţie prin care a automatizat shimbul de date cibernetice dintre Israel şi SUA.

Alejandro Mayorkas, DHS (Deputy Secretary of Homeland Security) gesticulează în timpul conferinţei anuale Cyberweek de la Tel Aviv University, Israel pe 20 iunie 2016. (foto: REUTERS)

Alejandro Mayorkas, fost secretar adjunct al DHS (Department of Homeland Security) în timpul administraţiei Obama, a fost vehiculat ca major concurent pentru a deveni atât primul latino cât şi primul imigrant care va conduce DHS, dacă va fi confirmat de Senatul Republican.

În vreme ce Mayorkas, de 60 de ani, s-a născut în Cuba, familia lui s-a mutat în SUA când el avea doar un an. Tatăl lui a fost un nativ cubanez cu rădăcini sefarde iar mama sa a fost o evreica din Romania care a fugit de holocaust în Cuba (aşa cum mulţi alţi membri ai familiei au fugit în Israel), în timpul unor vremuri în care politicile SUA „nu erau dintre cele mai primitoare,” pentru refugiaţi, a declarat el pentru The Jerusalem Post într-un interviu din 2016.

În acelaşi interviu, Mayorkas a descris rolul său în negocierea normalizării relaţiilor dintre Washington şi Cuba, spunând „am convenit să cooperăm pentru asigurarea securităţii porturilor, a mărfii, a oamenilor, a călătoriilor – o înţelegere fundamentală şi prima dintre cele două ţări.”

Fostul secretar adjunct a reafirmat că pe măsură ce a cresut, a avut întotdeauna un simţământ puternic al „identităţii sale ca refugiat din Cuba; o puternică identitate ca şi cubanez-american… precum şi un bun membru al comunităţii hispanice din SUA şi o puternică identitate evreiasca.”

El a spus că a vizitat prima oară Israelul în 1977 şi a continuat să revină de mai multe ori în calitatea sa de lucrător al DHS, revăzându-se cu rudele sale pe care nu le-a văzut de mult.

Căsătorit şi având trei fiice, el spune că a transmis către copiii săi toate identităţile de mai sus şi că a fost recent onorat de către Bordul de Directori de la Jewish Federations (federaţiile evreiesti) „pentru munca sa de combatere a antisemitismului ca parte a responsabilităţilor sale din cadrul DHS.”

Legăturile lui Mayorkas cu Israelul transcend dincolo de familia sa. În 2016, el a condus o tranzacţie prin care a automatizat shimbul de date cibernetice dintre Israel şi SUA.

În plus, în timpul celor trei ani petrecuţi ca secretar adjunct al DHS, Mayorkas a fost vocal în opoziţia sa faţă de antisemitism, alocând cu o largă majoritate  granturi de securitate non-profit pentru combaterea antisemitismului şi a extremismului online, precum şi a implementării măsurilor de contra-terorism pentru protecţia caselor de rugăciune şi a intituţiilor evreiesti.

Mayorkas a mai fost responsabil pentru implementarea programului „Amânarii acţiunilor pentru copii la sosire” (DACA) cât a fost director la United States Citizenship and Immigration Services (CIS) – un program la care s-au opus categoric congressmen-ii republicani la acea vreme.

Niciun republican nu a votat pentru a-l confirma ca secretar adjunct în 2013, ceea ce pare a fi un indicator pentru bătălia viitoare pentru poziţia de top din interiorul departamentului.

Mayorkas se aşteaptă de asemeni să fie sub asediul focului pentru un raport special din 2015 al inspectorului general ce pretindea că el a fost implicat cu „indivizi specifici sau grotarups… cărora li s-a dat acces special sau au fost favorizaţi” în cadrul programului de vize EB-5.

Potrivit publicaţiei Jewish Insider, Mayorkas este unul dintre cei patru democraţi ale căror nume au fost vehiculate ca şi candidaţi pentru şefia DHS.

Procurorul general din California Xavier Becerra a fost menţionat pentru o serie de roluri cheie atât în Washington cât şi în statul său natal, incluzând secretarul DHS, procurorul general al SUA şi o potenţială alegere pentru vicepreşedintele ales Kamala Harris.

Un alt candidat, Vanita Gupta, a fost menţionată ca membră a grupului de acţiune pentru alegerile prezidenţiale pentru COVID-19.

                                                                                                           Idan ZONSHINE

                                                                                                       Traducerea: Costin Ştirbu

Sursa: THE JERUSALEM POST: Alejandro Mayorkas, the Cuban-Jewish attorney who may head Biden’s DHS via SACCSIV – blog ortodox

2 Comments

 1. sodiu

  O fi neam cu Maiorasul nostu…

 2. Ce pacat/
  Bate vantul,
  Misca umrele de pomi,
  Misca umrele de ramuri,
  Iar tu suflete adormi.
  Ce pacat de frumusetea
  Revarsata din finitul inui Cer/
  Nici macar o tresarire-a
  Simturilorcare pier.
  Ce pacat/
  Ce scurs in van
  E tumultul valului din rauri
  Si pierdut-n infinitul de Ocean,
  C-au venit s-amprospateze
  Fata lumii-mbujorata
  Niste viermi
  Din istoria furata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.