Colimator

Alina Mungiu-Pippidi îl ridiculizează pe Iohannis într-o parodie pe site-ul „România curată”

                 Klaus Iohannis pune condiții noului guvern             […]

 

               Klaus Iohannis pune condiții noului guvern

                                        Stimați compatrioți,

Deși am declarat vineri că e un lucru bun că a trecut moțiunea de cenzură, o știu și eu, la fel ca și dvs, că aceasta nu e calea ideală de a schimba un guvern. Leul a căzut în urma creșterii instabilității politice, după un un de zile în care internaționalizarea luptei noastre politice a afectat dobânda la care se împrumută țara. Nu e în interesul românilor să plătească dobânzi mai mari la credite. Și suntem o țară de datornici, nu doar Rovana Plumb a contractat un împrumut, ci majoritatea românilor. În interesul stabilității era mai bine dacă de vineri anunțam soluția unei crize politice creată de trecerea moțiunii.

De ce criză? Pentru că majoritatea din Parlament nu s-a schimbat. Oamenii aleși în 2016 sunt tot acolo, iar PSD e în continuare stăpân pe jumătate din voturi. Chiar dacă de frica alegerilor anticipate, care nu pot fi în niciun scenariu mai devreme de luna iunie a anului viitor, dar de fapt nici atunci, parlamentarii aprobă un guvern minoritar, ce va putea face acesta? Să-i vâre la loc în pușcării pe cei eliberați prin recursul compensatoriu până când ne obligă CEDO din nou să le dăm drumul spre reeducare? De aceea am considerat că e mai bine să aducem la putere o grupare mai largă. Matematica e însă neiertătoare, dragi compatrioți, și de asta nu putem colabora decât cu fostul meu contracandidat, Victor Ponta, cel care a dovedit la Colectiv că „corupția ucide”, și cu fostul nostru trădător Călin Popescu Tăriceanu, pe care DNA tot nu a reușit să îl bage la pușcărie. Am avut nevoie de weekend ca să ne facem planuri cât de cât comune cu acești tovarăși de drum, care ne-au sprijinit de altfel la moțiunea de cenzură, și suntem convinși că îi vom reeduca și pe ei din grup infracțional organizat măcar în soluție imorală. Privim spre viitor: cine e de partea justiției să vină de partea noastră, iar justiția îl va trata cu îngăduință.

Am hotărât ca atare să mai dau o șansă PNL. Nu pentru că ar fi partidul meu, iar în ciuda faptului că în decursul mandatului meu partidul nu se poate spune că a evoluat, nici liderii preferați de mine, ca Alina Gorghiu sau Cristian Bușoi, și nici cei aleși de ei, ca Ludovic Orban, nu au performat pe măsura așteptărilor mele. Mai recent, i-am băgat însă în restructurare și acum structurile, de exemplu în București, sunt numite de sus în jos, deci Doamne ajută să crească și performanța odată cu disciplina.

Am însă aceleași temeri pe care le aveți și dvs. Cum poate numirea unui prim ministru de la un partid care nu are nici măcar un sfert din voturi în Parlament să stabilizeze țara? Cum poți păstra o majoritate parlamentară precum cea de la moțiune fără a oferi ceva fiecărui parlamentar care susține guvernul? Ce poate face un guvern minoritar în afară de a schimba niște investiții locale de la primarii PSD la primarii PNL sau UDMR? Cât va dura până când publicul iarăși va striga „Aceeași mizerie”, spre profitul USR, care până acum și-a propus în program să schimbe doar „paradigma” (consilierii mei lucrează să elucideze care e paradigma asta pe care o vor schimbată și de unde se poate achiziționa una nouă), adică a unui partid fără nicio experiență de guvernare și care nu pricepe avantajele reformei de sus în jos?

Sigur, mă pot angaja în numele PNL la performanța de a continua ce a făcut PSD: adică să păstrăm pensiile și salariile mărite, chiar pensiile speciale impozitate de ei, că asta poate aduce venituri la buget și are mult mai mult sens decât să le tăiem noi cu totul și să ne mai facem dușmani. Mai ales că o să mai dăm bani înapoi la bănci, companii energetice și alții care ne-au susținut în campania noastră anti-PSD. Cum a zis dl Vîlceanu, dacă nu e adevărat ce am zis noi că PSD se împrumuta ca să plătească pensii și găsim banii în bugetul lui Orlando, o să dăm tot ce-au promis ei, dar mai devreme, din ianuarie 2020.

Nu trebuie însă să credeți, dragi compatrioți, că dau în numele dvs un cec în alb fostei opoziții, care nu a avut nici guvern, nici program, nici din umbră, nici transparent, până la moțiunea asta de cenzură, dar pe care am adus-o la guvernare în numele meritului și raționalității cheltuirii banului public. De asta, indiferent ce altceva vor face, nu voi numi niciun premier de la PNL sau de aiurea dacă nu se angajează la următoarele :

1. Încetarea imediată a tuturor derogărilor de la mecanismul de numire prin merit în orice poziție din administrație, începând cu pozițiile de conducere, și organizarea unui concurs unic național de ocupare a acestor mii de posturi pe merit prin examen online, în cooperare cu ANFP și instituțiile selecționate pentru a antrena funcționarii din ministere pentru Președinția Consiliului UE. Modificarea legislației pentru a nu mai avea excepții de la merit care ajung să depășească regula.

2. Crearea unei comisii parlamentare pentru un veritabil plan național de investiții (nu doar al PSD), care să includă toate partidele parlamentare, unde fiecare cheltuială, atât din bani de la buget, cât și fonduri europene, să fie prevăzută pe minim următorii cinci ani. În cooperare cu sectorul privat, societatea civilă, Banca Mondială și Comisia Europeană. Măsură deja existentă în programul meu din precedenta campanie și în conformitate cu cerințele semestrului european. Guvernul care vine nu va mai face ca PSD, adică să dea bani doar la primarii săi! Dar nici nu vom face un banchet pentru primarii care alocă doar firmelor favorite, alocările din planul național de investiții vor fi condiționate de afișarea pe site-ul fiecărei autorități a tuturor contractelor publice, cu aceiași indicatori urmăriți de European Procurement Scorecard.

3. Refacerea urgentă a sistemului de urmărire a standardelor de cost, distrus de PSD, și publicarea unui clasament lunar al cheltuielilor/unitate (de exemplu, întreținere drum urban pe km, costul apei, al bordurilor, gazonului etc).

4. Revenirea la măsura guvernului Boc în care prezența în consiliile de administrație ale companiilor și regiilor publice cu capital de stat nu se mai remunerează, se plătește doar o indemnizație de ședință care nu poate fi mai mare de 250 de euro pe jumătate de zi, și reintroducerea managerilor internaționali.

5. Invitarea unui audit internațional al legilor anticorupție și aplicării lor, că sunt și eu cam nedumerit cum pot fi achitați unii ca Horia Georgescu pentru care se cer ani de închisoare și de ce durează zece ani să se dea neînceperea urmăririi penale la un primar în funcție care a făcut arest preventiv un an. O să sprijin guvernul ca rezultatele să fie transpuse într-o legislație care să fie eficientă și să respecte drepturile cetățenilor în același timp.

A, uitasem. Și să îmi ia odată guvernul avionul ăla pentru deplasări ca să nu mai zbor cu lumpendiaspora, le-am dat deja sute de secții în care mă pot vota, deci nu mai avem de ce să ne întâlnim.

                                                                                         Pentru conformitate Alina Mungiu-Pippidi

P.S. Te interesează parodiile după oameni politici? Îl poți citi și pe David Cameron despre Brexit în ultimul Economist.

Sursa: „România curată” http://www.romaniacurata.ro/exclusivitate-klaus-iohannis-conditii-noului-guvern/

 

2 Comments

  1. Adrian

    Ar fi fost amuzant, daca nu ar fi trist.

    • Augusta

      Subscriu. E tragic, nu comic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *