Atitudini

Alogenii Iohannis și Orban promovează o nouă limbă română

    „Reziliență” – acesta este numele imposturii de la Guvern și Președinție S-a lansat zilele trecute așa zisul Program național […]

 

  „Reziliență” – acesta este numele imposturii de la Guvern și Președinție

S-a lansat zilele trecute așa zisul Program național de Redresare și Reziliență!… Așa am aflat că există în limba română cuvîntul „reziliență”! Nu știu ce înseamnă. Deși sunt profesor de limba română, nu am mai întâlnit acest cuvînt până acum și nu-mi dau seama ce înseamnă! Nu e nimic grav. Niciun român nu cunoaște semnificația tuturor cuvintelor din limba română, nici a cuvintelor mai vechi, nici a ultimelor sosite, a neologismelor mai recente!

Dar este deosebit de grav ca un asemenea cuvînt să apară în titlul unui document oficial, de propagandă a guvernanților. Pentru mine, ca profesor de limba română, este o dovadă de prostie crasă să te adresezi publicului, poporului în întregimea sa, folosind un termen care nu există nici măcar în DEX, în Dicționarl explicativ al limbii române.  Am consultat pe internet DEX-ul și am constatat că da, există un asemnea cuvînt, reziliență, având însă un sens cu care nu poate figura în titlul documentului citat:

„Mărime caracteristică pentru comportarea materialelor la solicitările prin șoc, egală cu raportul dintre lucrul mecanic efectuat pentru ruperea la încovoiere, prin șoc, a unei epruvete și valoarea inițială a ariei secțiunii transversale în care s-a produs ruperea respectivă. [Pr.: -li-en-] – Din fr. résilience.”

REZILIENȚĂ s. f. 1. Capacitatea unui corp de a reveni la forma și dimensiunea inițială după deformare. 2. Capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (emoțional, economic șamd). [Pr.: -li-en-] – Din fr. résilience, engl. resilience.”

Abia la a șasea definiție aflăm și de existența unui posibil sens figurat, cel de mai sus: „Capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (emoțional, economic șamd). [Pr.: -li-en-] – Din fr. résilience, engl. resilience.” 

Dar insist, eu, ca cititor de texte aflate în circulație publică, până acum nu am întâlnit acest cuvînt în textele care mi-au căzut sub ochi! Și-i invit pe cititorii acestor rânduri să-mi exemplifice apariția acestui cuvînt în alte texte cu circulație publică! Numai așa se poate explica/justifica folosirea acestui cuvînt în titlul unui text adresat tuturor românilor!

Faptul că el apare totuși, pentru mine, cel puțin pentru mine, este un semn de prostie, de neghiobie crasă. Nu a unei persoane, ci a unui grup numeros de așa ziși specialiști, în frunte cu Iohannis și Orban, care au citit și avizat acest document înainte să apară cu acest titlu de neînțeles pentru orice român! Nu s-a găsit nici la Cotroceni, nici în palatul Victoria omul de bun simț care să corecteze această imbecilitate?!

Îmi închipui că printre specialiștii autori ai planului de „reziliență” națională s-a găsit un caraghios care să propună acest termen, aparent savant, de „specialitate”, iar ceilalți impostori din comisiile de specialiști guvernamentali și prezidențiali, speriați să nu li se descopere incompetența și impostura, n-au avut nimic de obiectat, dovedindu-și astfel, repet: incompetența și impostura. În frunte cu cei mai importanți dintre cei ce și-au dat avizul pentru publicarea acestui document, care încă din titlul său dovedește impostura și incompetența celor care l-au lansat: onor preșidenția și guvernul României!

                                                                                                                    Ion COJA

Citiți și:

Coronavirusul ucide inclusiv limba română

Iohannisme

5 Comments

 1. de unde a aparut

  aparitia cuvantului in texte oficiale este probabil rezultatul traducerilor din texte in engleza ca doar e globala treaba si instructiunile vin in plic…

  • Manuela

   Asa este, aveti dreptate! Acesta e motivul aparitiei termenului in titlu : “rezilienta”. Au primit documentele gata facute, ordinele de urmat, si iata, ne arata cat de tradatori sunt, ca urmeaza ordine din afara tarii. Cretinoizii! JOS CU EI!

 2. Pai nu e clar ca vor sa ne "innoiasca" urgent, de tot?

  Sa nu mai ramana piatra, vorba, idee si CORP din lumea “veche”.
  Si nu mai au rabdare deloc. Asa ca rezolva problema cu “socuri” urmate de “planuri de rezilienta”. Si tot dau Reload pana iese cum vor ei. Ca noi nu prea parem sa vrem sa ii oprim…

 3. Baran Gheorghe

  Mesajul meu trimis lui tuca show pe uatsup,mesaj ignorat._ Prietenul dumneavoastra klaus a adus in limbajul politic , la conferinta din aceasta seara, un nou termen ” rezilienta”. Sunteti in stare sa lamuriti acest termen pronuntat de 4 ori de acest kwi cu un i lipsa de la kiwi⁰⁰?? Nu cred._ Tuca scrie poezii pe care nici el nu le intelege, de aceea e indulgent cu ioha. Pacat ca i oltean, cred T r ucat

 4. ionut

  Asta e inca o dovada ca la conducerea Romaniei avem alogeni care nu au nicio treaba cu interesele romanilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.