Cadran international

Am primit de la Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela o notă oficială privind eșuarea atentatului pentru asasinarea președintelui Nicolas Maduro

  07 August 2018 NOTĂ DE LA MINISTERUL PUTERII POPULARE AL AFACERILOR EXTERNE DESPRE ATACUL NEREUȘIT LA ADRESA PREȘEDINTELUI CONSTITUȚIONAL […]

 

07 August 2018

NOTĂ DE LA MINISTERUL PUTERII POPULARE AL AFACERILOR EXTERNE DESPRE ATACUL NEREUȘIT LA ADRESA PREȘEDINTELUI CONSTITUȚIONAL AL REPUBLICII BOLIVARIENE DIN VENEZUELA

În ziua de 4 August, în timpul activităților de celebrare a celei de-a 81-a aniversări de la înființarea Gărzii Naționale Bolivariene, în orașul Caracas, și în timp ce Președintele de drept consituțional al Republicii Bolivariene din Venezuela, Nicolas Maduro, ținea discursul de încheiere a evenimentului, s-au auzit două detonări puternice în apropierea tribunei prezidențiale.

Organele responsabile cu securitatea prezidențială au activat imediat protocolul corespunzător, permițând evacuarea locului, protejându-i pe Președinte și pe familia sa, pe înalții reprezentanți ai puterii publice și pe funcționarii civili și militari prezenți, precum și pe membrii corpului diplomatic care participau la evenimentul menționat.

Autoritățile competente au inițiat imediat investigații. Procurorul General a anunțat desemnarea a trei procurori cu experiență vastă în domeniul crimei organizate și a conspirației politice, pentru a clarifica cele întâmplate și pentru a-i aduce în fața justiției pe cei responsabili de aceste fapte.

Printre primele rezultate ale investigației putem menționa: Exploziile au fost cauzate de niște dispozitive explozive plasate în două dispozitive aeriene manipulate prin telecomandă (drone) care au fost îndreptate împotriva Președintelui și al grupului de înalți funcționari care se aflau în tribună. Se estimează că fiecare element zburător conținea 1 Kg de exploziv cunoscut sub denumirea de C4, cu capacitatea de acțiune pe o rază de 50 metri. Dronele erau model DJI-M600, utilizate în mod obișnuit în scopuri industriale și audiovizuale.

Cercetările de la locul faptei și mărturiile celor șase cetățeni reținuți, posibil implicați în cele întâmplate, au arătat că planul consta în a detona una dintre drone deasupra acoperișului tribunei prezidențiale și cealaltă trebuia îndreptată direct către aceasta. Acțiunile corpului de securitate prezidențială au permis devierea unuia dintre aparate prin intermediul blocării semnalului, făcând ca acesta să explodeze departe de ținta programată și au permis ca celălalt dispozitiv să fie deviat, explodând lângă o clădire din apropierea evenimentului. Din nefericire, un grup de șase funcționari militari au fost răniți, dintre care trei sunt în stare foarte gravă.

A fost vorba de un atentat împotriva Președintelui Republicii, încadrat de legislația noastră drept un act de terorism și tentativă de asasinat la adresa șefului statului. Trebuie subliniat faptul că unul dintre cei implicați a luat parte la actele de violență politică din 2014, fiind ulterior eliberat. Dintre cei reținuți, un altul a fost implicat atacarea unei baze militare din orașul Valencia de către un grup paramilitar, eveniment ce a avut loc cu un an în urmă. De asemenea, acest atentat a fost revendicat din Miami de membrii extremei dreapta venezuelană, care la rândul lor au avut legătură cu lovitura din 2002 și alte acțiuni teroriste comise în trecutul apropiat.

Declarații obținute în timpul investigației în desfășurare arată că acest act criminal este legat de planul de agresiune asupra Venezuelei, revendicat public de către Președintele Columbiei, domnul Juan Manuel Santos, care în ultimele zile a făcut declarații nesăbuite, anunțând că „asistăm la ultimele ore ale lui Maduro”. La rândul său, Venezuela are convingerea clară că în spatele acestui atentat la viața Președintelui se află grupuri venezuelane de extremă dreapta în acord secret cu factori puternici, economici și politici, ce operează din Columbia cu ramificații în orașul Miami, Statele Unite ale Americii.

În ultimii ani, Columbia s-a transformat în bază de operațiuni pentru activități ilegale, neconstituționale și violente împotriva democrației, a Guvernului și poporului din Venezuela. Din Columbia acționează o mafie puternică a drogurilor, a contrabandei cu diferite bunuri, cum ar fi alimente și combustibil, grupuri de asasini plătiți, precum și o puternică rețea criminală care sustrage moneda venezuelană de pe teritoriul național, și manipulează cursul de schimb valutar pentru a afecta buna funcționare a economiei din Venezuela.

Columbia adăpostește de ani buni un grup de oameni certați cu justiția din Venezuela și le oferă protecție, ei sunt finanțați și susținuți de Guvernul domnului Santos, până într-atât încât le pune la dispoziție sediul Congresului Republicii din Columbia pentru activitatea conspirativă, cu scopul de a sabota funcționarea sistemului judiciar din Venezuela.

Metodele de violență politică cum ar fi atentatul la viața șefului statului și asasinarea liderilor politici și sociali nu sunt compatibile cu cultura politica din Venezuela. Sunt metode ce își au originea în Columbia, de unde sunt exportate către Venezuela pentru a destabiliza democrația noastră. Metode și crime oribile, cum ar fi arderea persoanelor, asasini plătiți și acum crime politice și atentat la viața șefului statului.

De asemenea, cercetările preliminare indică legături cu grupări politice ale opoziției care trăiesc în orașul Miami, Statele Unite ale Americii. În privința asta, Președintele Nicolas Maduro a cerut Guvernului lui Donald Trump să se implice în investigația care conduce către actori politici și finanțatori de pe teritoriul american.

Venezuela a demontat toate conspirațiile organizate din Columbia. Președintele Maduro a emis o alertă către Forța Armată Națională Bolivariană în legătură cu situația de la frontieră pentru a evita provocările și violența venite din Columbia.

Înaltul comandant Militar a respins tentativa de asasinat la viața Președintelui și a alertat ca armata venezuelană e pe poziție, în apărarea Constituției și a Guvernului de drept, sub autoritatea Președintelui – care este în același timp Comandantul Suprem al Armatei – și care în nicio împrejurare nu ar acepta o ruptură violentă a ordinii constituționale.

Cât despre implicarea factorilor de extremă dreapta venezuelană, afirmăm că de această dată factorii opoziției violente au mers prea departe, putând să provoace numeroase morți, cu consecințe foarte grave pentru stabilitatea țării. Guvernul din Venezuela a cerut Procuraturii Generale o investigație amănunțită care să meargă până la capăt și să scoată la iveală adevărul. Venezuela va apela la legile naționale și internaționale pentru urmărirea și aducerea în fața justiției a autorilor acestui atentat abominabil. Statul venezuelean realizează o investigație extinsă și imparțială care garantează aplicarea justiției și pedeapsa maximă celor responsabili. Atentatul la viața șefului statului nu poate fi iertat.

Republica Bolivariană mulțumește pentru numeroasele manifestări de solidaritate, pentru urările de bine pentru Patria noastră și de contestare a atentatului criminal, din partea multor Președinți, Șefi de Stat și Guverne. Venezuela mulțumește de asemenea pentru sprijinul oferit de mulți lideri politici, partide, parlamentari, personalități ale culturii, și mișcări și organizații sociale din toată lumea care au trimis un mesaj de sprijin și de pace țării nostre.

De asemenea, Guvernul Venezuelan îndeamnă țările și Guvernele lumii să aibă o poziție obiectivă față de aceste întâmplări grave, să aprecieze gravitatea și semnificația celor întâmplate, și în anumite cazuri, să își evalueze politicile de sprijin deschis sau implicit către factorii care promovează moartea și violența în Venezuela.

Guvernul din Venezuela este convins că acest atentat căuta în manieră disperată să oprească aplicarea noilor măsuri de redresare economică care au fost anunțate de Guvernul Național și se vor pune în practică pe 20 August. Aceste măsuri sunt răspunsul efectiv la criza din țară și vor aduce tuturor cetățenilor stabilitate, liniște și prosperitate.

Opoziția violentă atât internă cât și externă a eșuat din nou în campania sa de ură împotriva Venezuelei. Aceste fapte reconfirmă Guvernul Revoluționar în convingerea că Venezuela merge pe drumul corect. Suntem de partea poporului, de partea corectă a istoriei. Poporul Venezuelean va continua lupta pentru fericirea sa, democrația sa și pentru pacea pe care o merită și care este destinul său.

Guvernul Republicii Bolivariene din Venezuela și Președintele sunt mai hotărâți ca niciodată să urmeze drumul păcii, al legilor și al Constituției. Aceasta este calea Revoluției Bolivariene.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *