Cadran international

AMBASADA CUBEI: COMUNICAT DE PRESĂ

Comisia de Investigaţii de la Londra va audia martori cheie din Cuba şi alte ţări în legătură cu cazul  celor […]

Comisia de Investigaţii de la Londra va audia martori cheie din Cuba şi alte ţări în legătură cu cazul  celor Cinci Cubanezi. Rene Gonzalez, unicul din cei cinci în libertate, va asista la evenimentul de la Londra. Personalităţi internaţionale care sprijină cauza: scriitoarea, câştigătoare a Premiului Pulizer, Alice Walker, actorii Martin Sheen şi Emma Thompson.

Rene Gonzalez, primul şi singurul  din grupul Celor Cinci care a fost pus în libertate după ce a ispășit o condamnare de 15 ani în Statele Unite, a anunţat că va merge la Londra pentru a depune mărturie în fața Comisiei Internaționale de Investigaţii, care va avea loc  între 7 și 8 martie 2014. Va fi însoţit de rude ale Celor Cinci, victime ale terorismului contra Cubei, juriști, oameni politici și activiști din Cuba și din lume, între care Alice Walker, câștigătoare a premiului Pulizer pentru cartea sa „Culoarea purpurei”.

Comisia va audia mărturiile a aproximativ 20 de martori cheie, ca avocatul apărării celor Cinci în SUA, Martin Garbus, reprezentanți ai organizației internaționale pentru drepturile omului Amnesty International, și rude ale celor Cinci, inclusiv soțiile Olga Salanueva și Elizabeth Palmeiro.

Comisia va fi prezidată de un distins juriu internațional, compus din ex-președintele tribunalului Suprem al Indiei,  Yogesh Kumar Sabharwal, ex-magistratul de la Curtea Constituțională a Africii de Sud Zakeria Mohammed Yacoob și ex-Președintele Curții Supreme de Justiție a Franței, Philippe Texier.

Vor exista mărturii ale  specialiștilor  legate de diferite măsuri adoptate pentru apărarea Cubei de amenințările  atacurilor teroriste. De asemenea, vor  fi mărturii ale victimelor cubaneze și internaționale  ale actelor teroriste orchestrate din Statele Unite.

În mesajul său de Anul Nou, Rene Gonzalez a subliniat importanța sprijinirii Comisiei Internaționale de Investigații, spunând: „Când am fost închiși, acum 15 ani, vânătorii noștri nu și-au imaginat niciodată că din toate colțurile lumii oameni ca dv. vor apăra cauza noastră. În loc să suferim o înfrângere, ne-am întărit. În tot acest timp am suferit greutăți și pierderea ființelor dragi. Dar  moralul nostru nu a fost doborât, pentru că știam că putem conta pe oameni ca dv. din toată lumea. Solidaritatea  și strigătul pentru dreptate ne-a întărit pe noi și familiile noastre.”

Rob Miller, preşedintele Campaniei de Solidaritate cu Cuba din Marea Britanie, organizaţia gazdă a manifestării, a spus: „Comisia Internațională  promite să fie una din manifestările cele mai importante din lunga istorie a acestui caz. Desfășurarea de la Londra, cu asistenţa și sprijinul atâtor personalități importante din toată lumea, va  cuprinde deliberări și concluzii ale Comisiei care vor avea un mare impact asupra Administrației Statelor Unite și președintele Obama,  care are  facultatea de a pune capăt acestei injustiții, imediat”.

Comisia Internaţională este principalul  eveniment din campania internațională Glasuri pentru Cei Cinci, a a întrunit sute de personalități internaționale, ca John Le Carre, Emma Thompson, Danny Glver, Lord Rowan Williams, Martin Sheen, Noam Chomsky, Gunter Grass, Peter Capaldi, și Dame Vivienne Westwood. Lor li s-au alăturat mii de persoane care au trimis mesaje de sprijin pe site web  al campaniei.

O serie întreagă de alte manifestări se vor organiza în timpul lucrărilor Comisiei Internaţionale, inclusiv un mare concert internațional la Barbican Hall din Londra cu  faimosul muzician cubanez și stea  al Buena Vista Social Club, Eliades Ochoa și grupul său Cuarteto Patria, împreună cu alți artiști și invitați internaționali, pe lângă proiecții de filme și expoziții.

Informaţii suplimentare:

1.      Comisia Internațională de Investigații pentru Cazul Celor Cinci va avea loc în zilele de 7 și 8 martie 2014 la Colegiul de Avocați (Law Society), 113 Chancery Lane, Londra WC2A 1PL.

2.      www.voicesforthefive.com strânge sprijinul de la artiști, medii de comunicare, juriști, ong-uri și organizații care fac campanie cerând justiție și libertate pentru cei Cinci de la Miami,  cunoscuți și ca Cei Cinci Cubanezi / cinci cubanezi deținuți din 1998 în Satele Unite pe când încercau să prevină atacurile teroriste contra poporului cubanez venite din partea unor grupuri cu sediul în SUA. Grupurile de apărători ai drepturilor omului și juriștii au contestat imparțialitatea  procesului, iar Amnesty International a condamnat tratamentul  aplicat Celor Cinci, descriindu-l drept „contrar atât normelor de tratare a prizonierilor, cât și obligației  Statelor de a proteja viaţa de familie”.

3.      O listă completă a aderenților Comisiei, de asemenea  mesaje video care  arată sprijinul internațional pentru această cauză, se pot găsi pe www.voicesforthefive.com. Acest site web  adresează o chemare  oamenilor din toată lumea pentru a adera on line cu mesaje, fotografii și video,  adăugând sprijinul lor la cel al sutelor de personalități internaționale care deja au făcut-o.

4.      Biletele de intrare pentru publicul care dorește să asiste  la lucrările Comisiei sunt disponibile pentru fiecare zi (10 lire pe zi). Se așteaptă ca cererea  să fie mare. Pentru a cumpăra bilet de intrare, intrați pe www.voicesforthefive.com

5.      Cei Cinci sunt: Gerardo Hernandez, Ramon Labanino, Fernando Gonzalez, Antonio Guerrero și Rene Gonzalez. Cinci cubanezi reținuți la Miami în 1998 pe când încercau să prevină atacurile teroriste îndreptate contra poporului cubanez. Au fost arestați la Miami în septembrie 1998, reținuți ilegal în izolare timp de 17 luni și acuzați de conspirație pentru comiterea de spionaj. Un proces injust i-a condamnat la pedepse care merg de la 15 ani până la de două ori închisoare pe viață.

Declaraţii:

Michael Mansfield QC, spune:

„Sunt încântat să sprijin investigația  în cazul Celor Cinci de la Miami, care va avea loc la Londra în luna martie. Va fi o expresie  a adevărului și conștiinței popoarelor pentru popoare. Nu se poate avea încredere că oamenii politici ar avea aceste trăsături de caracter.”

Martin Sheen, cunoscut actor american, spune:

„Am sprijinit eliberarea Celor Cinci cubanezi de câțiva ani și voi continua s-o fac… pentru simplul motiv că Cei Cinci erau într-o misiune de salvare de vieți.  Erau numai ochi și urechi pentru a monitoriza organizațiile extremiste și a le zădărnici planurile… Președintele Obama, și Procurorul General al SUA, Eric Holder, vă adresez o chemare: Cei Cinci trebuie să aibă  o nouă posibilitate la tribunal sau să fie eliberați imediat. Trebuie să apărăm dreptul fundamental și apreciat  al unui proces  fără prejudecăți”.

Dave Prentis, secretar general al sindicatului din sectorul public UNISON, din Regatul Unit,   cu un milion de afiliați, spune:

UNISON a făcut parte din mișcare a care timp de 15 ani a luptat pentru a obține justiție pentru Cei Cinci Cubanezi care au fost încarcerați pe nedrept acum atâția ani. De asemenea facem parte din Comisia Internațională de Investigații, care va examina cazul în primăvara  anului 2014.  Nu vom avea odihnă până când nu vom obține  un sprijin multilateral pentru Cei Cinci”.

[email protected]

Cuba Solidarity Campaign, c/o Unite, 33-37 Moreland Street, London EC1V 8BB

www.voicesforthefive.com

                  MIŞCAREA „UNIVERSITĂŢILE  SOLIDARE CU CEI CINCI” RECOMANDĂ:

1.      Eliberarea  Celor Cinci nu se va obţine numai prin mecanismele  legale ale sistemului judiciar din SUA. Acesta este un proces politic care  are nevoie de solidaritatea mondială și în principal  a poporului din SUA.

2.      Pentru a obţine această solidaritate mondială este necesar să fie cunoscut adevărul acestui caz şi caracteristicile personale ale acestor CINCI BĂRBAȚI și familiile lor.

3.      Universităţile posedă un potenţial inestimabil de  a  desfășura această popularizare graţie  caracteristicilor progresiste și revoluţionare ale acestui sector;

4.      Este important exemplul acestor Cinci Eroi, ca parte a poporului nostru, la formarea de valori la studenţii şi lucrătorii noştri și necesitatea de a  face din istoria lor un mod de a acţiona al generaţiilor viitoare.

5.      Necesitatea de a  scoate în evidenţă latura umană a cazului, injustiţia care se comite cu ei şi familiile lor ale căror membrii sunt bărbaţi şi femei  din popor.

6.      și în fine, necesitatea de a face să le parvină acolo în închisoare tot ce face poporul lor în lupta pentru punerea lor în libertate. Pentru ca ei să ştie că sunt prezenţi în fiecare minut al vieţii  cubanezilor şi a multor peroane  oneste din lume.

„Fiecare zi pe care cei CINCI o petrec în închisoare este un nou afront la adresa  tuturor oamenilor  cinstiţi care luptă pentru o lume mai bună”.

Solidaritatea  din lume ne asigură că cei CINCI EROI SE VOR ÎNTOARCE!

Marţi, 14 ianuarie 2014

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *