Observator

Ambasadele SUA „cântă”, slugile „joacă”: Hai să dăm mână cu mână, anticorupția ucraineană și cea română

  Cum a semnat procurorul-șef DNA Laura Kovesi pentru „schimb de informații pe anticorupție” cu singurul Director ucrainean din Justiție […]

 

Cum a semnat procurorul-șef DNA Laura Kovesi pentru „schimb de informații pe anticorupție” cu singurul Director ucrainean din Justiție investigat de imixtiune în alegerile din SUA 

                       Cine n-are Mizsei, să-i caute

În septembrie 2017, șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi și directorul Biroului Național Anticorupție din Ucraina (NABU), Artyom Sytnik, semnau la București un Memorandum pe „schimb de informații” și „de experiențe” între instituții, sub asistența EUAM, care este o așa-numită „misiune de consiliere” a UE pentru Ucraina: în fața unui oaspete ucrainean cucerit de performanțele din Republica Procurorilor România, jurnaliștii au consemnat realizări „impresionante” ale DNA, insistând printre altele, pe faptul că au fost aduși prin DNA în fața Justiției „sute de procurori și judecători”(!!!).

Artyom Sytnik, directorul Biroului Național Anticorupție din Ucraina (NABU) și Laura Codruța Kovesi, șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), semnând un Memorandum de colaborare la București în septembrie 2017.

Click pe imagine pentru mărire!

Reprezentanții EUAM (un organism pe mulți bani, care a fost condus cu polițiști, precum lituanianul Kęstutis Lančinskas, dar și cu activiști Soros precum economistul ungar Kálmán Mizsei) precizau public la momentul semnării Memorandumului, că „schimburile de experiență” între procurorii de la DNA și angajații NABU erau în derulare.

EUAM – un organism pe mulți bani pentru consilierea Ucrainei de către UE. Click pe imagine pentru mărire!

                  Vrei alegeri și confort? Ia-ți hârtii cu Manafort.

La aproape doi ani de la acel moment, situația este schimbată azi radical, nici anticorupția nu mai e ce-a fost: Kovesi a fost revocată din funcție pentru management dezastruos și abuzuri, Kálmán Mizsei este înlocuit demult, iar directorul NABU Artyom Sytnik a devenit mai cunoscut ca acuzat de imixtiune în alegerile prezidențiale din 2016, din Statele Unite, de partea candidatului Democrat, Hillary Clinton: mai precis, Sytnik cu Biroul său NABU, ar fi fost la originea transmiterii, în 2016, a unor documente referitoare la plăți făcute de un partid pro-rus către șeful campaniei lui Trump, Paul Manafort, în Ucraina.

Evident, echipa contra-candidatului Hillary Clinton a încercat exploatarea electorală a informațiilor venite de la NABU, iar scandalul ce a urmat l-a îndepărtat pe Manafort din campania electorală, dar nu l-a împiedicat pe Trump să câștige alegerile. Este de reamintit că Ucraina este țara unde Manafort a desfășurat afaceri cu clienți importanți (partidul fostului președinte pro-rus Viktor Yanukovych, dar și diverși oligarhi locali), iar „Cartea neagră” unde au fost înregistrate și plățile pentru lobby-stul american ar fi fost parte dintr-un caz instrumentat de Agenția lui Sytnik.

             Coborâi de-acasă-n vale, mă-ntâlnii cu ONU-n cale

Dacă Paul Manafort a părăsit echipa de campanie a lui Trump în august 2016, obligat de apariția documentelor din Ucraina, era greu de presupus că Laura Kovesi nu a știut în 2017, la întâlnirea cu Sytnik, despre „faima” ucraineanului și a Biroului NABU. În lume, susținerea candidatului Democrat Hillary Clinton nu pornea neapărat cu Artyom Sytnik din Ucraina sau cu ambasadoarea SUA la Kiev, Biroul Național Anticorupție din Ucraina (NABU) – cea trimisă la post de fostul șef al lui Hillary, ex-președintele Barack Obama: neîndoielnic, însă, cel mai puternic și devotat dintre susținătorii candidatului Hillary Clinton rămânea controversatul „filantrop” George Soros, donator Democrat și partener pentru Obama și familia Clinton.

Sprijinind-o pe Hillary, agenția NABU și Sytnik împlineau practic „viziuni” ale lui Soros. În ceea ce o privește pe Kovesi, au existat momente când cariera ei s-a intersectat tulburător cu entități și activități Soros, cum ar fi includerea sa pentru un discurs la ONU prin slovacul Miroslav Lajčák, zis mesagerul lui Soros (când Kovesi își aștepta revocarea ca șef DNA, în 2018) sau menționarea sa la Universitatea Harvard (unde Soros e sponsor), pe lista femeilor cu „contribuții majore în Justiție”, când se afla în plină competiție pentru ocuparea postului de șef al Parchetului European (2019).

                           Un Klemm cu fustă. La Kiev.

Momentan, colegul de „anticorupție” al Laurei Kovesi, procurorul Artyom Sytnik este „principalul suspect” într-o acțiune penală dispusă în martie 2019 de Procurorul general al Ucrainei, Yuriy Lutsenko, impulsionată și de poziția Departamentului de Stat al SUA, care a reînnoit că dorește „o anticorupție puternică” în Ucraina. Oficial, Sytnik nu a comentat  acuzațiile aduse, după ce, în trecut, se declarase nevinovat în speță.

Procurorul Artyom Sytnik și acuzatorul său, Yuriy Lutsenko, procurorul general al Ucrainei.

 În ceea ce privește Ambasada SUA, însă, există un sentiment puternic de „déjà vu” cu Bucureștiul, dacă ne amintim doar „atașamentul” ambasadorului SUA la București, Hans Klemm, pentru Kovesi și DNA: la Kiev, de exemplu, se susține că ambasadorul Marie Jovanovitch ar exercita un (neoficial) „patronaj” asupra Biroului anti-corupție al lui Sytnik.

Marie Yovanovitch ambasadoarea SUA de la Kiev.

Dealtfel, jurnaliștii au relatat că ambasadoarea lui Obama, Marie Yovanovitch are deja plângeri de la oficiali americani (prezentate secretarului de stat Mike Pompeo) pentru atitudine „negative” asupra acțiunilor președintelui Trump. Apare, așadar, aproape firesc ca aceeași Marie Jovanovitch să-l sprijine pe Artyom Sytnik și să ceară public demiterea lui Nazar Kholodnitsky – de la o unitate specializată anticorupție a procurorului general – care este unul din cei ce au depus mărturie public asupra intenției lui Sytnik de a o sprijini pe Hillary Clinton.


                Mirare de procuror român:
face gât” ucraineanul?

Contextual, ar fi de evidențiat că există o minimă diferență de „personalitate” a anticorupției între cele două țări: în timp ce la București, șefi din anticorupție, miniștri ai Justiției (exceptându-l poate pe Tudorel Toader) sau procurori Generali au făcut invariabil sluj la Ambasada SUA, la Kiev, ambasadoarea Marie Yovanovych a fost nevoită recent să dezmintă public declarații ale procurorului general Yuriy Lutsenko, omul care a acuzat-o că a încercat să intervină pe instrumentarea unor dosare de corupție: desigur, pentru unii procurori DIICOT ai fostului re-educator comunist de la Aiud, Augustin Lazăr, mai precis unii dintre cei care fac „perfecționări” în cadrul Ambasadei SUA a lui Hans Klemm sau la Academia SRI, atitudinea ucraineanului Lutsenko  ar fi de neînțeles și s-ar adăuga la categoria „misterele muncii de procuror”.

                           Piesa-i lungă, trag oblonul, cu nenea judecătorul

În decembrie 2018, într-un demers separat, o instanță din Kiev a decis că șeful Biroului Național Anticorupție (NABU), Artyom Sytnik și un parlamentar, s-au aflat în ilegalitate dezvăluind numele lui Paul Manafort în conexiune cu afacerile acestuia din Ucraina și împărțind informații (despre un cetățean străin) care făceau parte dintr-o investigație penală. Magistrații au decis că aceste lucruri au produs interferențe cu alegerile din 2016 din SUA și au afectat interesele Ucrainei.

Click pe imagine pentru mărire!

 Potrivit presei locale, procesul continuă, aflându-se în faza de apel. Până în prezent, despre Memorandumul cu „schimb de informații pe anti-corupție” semnat în septembrie 2017 de Laura Codruța Kovesi și de celebrul Artyom Sytnik, nu s-au mai auzit mai multe decât despre, să zicem, Memorandumul semnat în Aprilie 2017 de Agenția Spațială de Stat a Ucrainei și Agenția Spațială Română: cum e în ceruri, așa-i și pre pământ, adică liniște.

                                                                                                                     Traian Horia

2 Comments

 1. gigimutu

  mai,

  ce complicata e anticoruptia asta mai!
  si cum stiu, numai ei, americanii, cine e corupt si cine nu!!!

  • Cornel-Dan Niculae

   Scoala lor de “revolutii impotriva coruptiei” (tot ce nu convine Americii/SUA este catalogat si vanat drept “coruptie”, amestecat la vanatoare cu coruptia adevarata, ca sa dea bine public) este la Harvard University si este o scoala de destabilizare a tarilor tinta (“state emergente”, zice lumea globala azi – inclusiv USA-, sau, cum se spunea pe vremuri: “state in curs de dezvoltare” – state care ar putea fi economic ocupate de maharii globali, nu lasate sa se dezvolte (si nici cetatenii lor nu ar trebui lasati sa treaca de conditia de slugi, probabil).
   Ideologul revolutiilor gloabale de destabilizare a altor state se numeste Gene Sharpe (profesor la Harvard, la “Scoala de Revolutii”), iar cel care ii finanteaza si aplica metodele “scolii” este un domn evreu, Peter Ackerman, miliardar american si super agent CIA in acelasi timp. Ackerman a aplicat schemele de “revolutie” ale lui domn profu’ Sharpe in Iugoslavia si Ucraina. Schemele de revolutie “Resistance” de la Harvard ale lui Sharpe s-au aplicat in Romania in 2015 (experimentul fiusese in 2013) si din 2017, prin oamenii ex-ambasadorului evreu la Bucuresti Mark Gitenstein, cel care a si creat miscarea #Rezit, sub numele initial de “ReStart Romania”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *