Colimator

Ambasadorul SUA pune cruce locurilor de veci

  Senzațional! Sau o adevărată bombă atomică, după cum atrage atenția jurnalistul de investigație Bogdan Tiberiu Iacob. Ambasadorul Statelor Unite […]

 

Senzațional! Sau o adevărată bombă atomică, după cum atrage atenția jurnalistul de investigație Bogdan Tiberiu Iacob. Ambasadorul Statelor Unite la București a decis și a impus scoaterea la mezat a 20 de companii ale Primăriei Generale a Capitalei. Între acestea este și compania care administrează cimitirele. Uriașa afacere, care anual înseamnă miliarde de euro, a fost tranșată cât ai bate din palme. Nu la Primăria Generală. Nu la Guvern. Ci în sediul Ambasadei Statelor Unite la București. Acolo unde Ludovic Orban, împreună cu Nicușor Dan s-au prezentat pentru a primi binecuvântarea excelenței sale Adrian Zuckerman.

Guvernatorul României din partea Statelor Unite, căci mai există și o parte germană, i-a primit pe cei doi la Ambasadă și, într-un interval de doar câteva ore, a transmis opiniei publice două informații contradictorii. Mai întâi că Nicușor Dan va fi sprijinit în demersul său de a desființa cele 22 de companii ale Primăriiei Generale a Capitalei, mai puțin Societatea de Transporturi București și Termoenergetica. Și, pe neașteptate, puțin mai târziu, printr-un comunicat oficial, Zuckerman aruncă bomba. 20 dintre cele 22 de companii aparținând Municipiului București și înființate în baza unei decizii majoritare luate în Consiliul General, nu vor mai fi desființate. Ele vor fi privaizate. Care este șmecheria? Și ce interese are a acest capitol domnul Zuckerman?

Șmecheria este uriașă. Pe măsura intereselor ambasadorului Statelor Unite la București, care a adoptat în mod implacabil comportamentul unui guvernator al României. Să explic pe scurt. În mai multe intervenții, făcute înaintea campaniei electorale, dar și în timpul acesteia, ca și imediat după, Nicușor Dan s-a pronunțat ferm pentru desființarea imediată a 20 dintre cele 22 de companii ale Primăriei Generale. Sub motiv că ele ar avea un număr uriaș de angajați, respectiv 33.900, și consumă o bună parte din bugetul Capitalei. Pe parcursul scurtei vizite efectuate împreună cu premierul Ludovic Orban pe teritoriul Statelor Unite, respectiv la ambasadă, domnul Adrian Zuckerman l-a răzgândit pe noul primar general. Companiile nu vor fi desființate, ci vor fi privatizate.

Înainte să vedem ce înseamnă asta, cu riscul de a încărca memoria cititorului, voi prezenta lista acestor companii, pentru că numai astfel vom avea dimensiunea fabuloasă a afacerii care se pune la cale. Iată:

Compania Municipală Imobliară

Compania Sănătate pentru Toți

Compania de Iluminat Public

Compania Consolidării

Compania de Dezvoltare Durabilă

Compania de Publicitate și Afișaj

Compania Ecoigienizare

Compania Municipală de Tehnologia Informației

Compania Națională de Managementul Trasporturilor

Compania de Agrement

Compania Parcuri și Grădini

Compania de Pază și Securitate

Compania de Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde

Compania de Protecție Civică și Voluntariat București

Compania Municipală Energetică

Compania de Străzi, Poduri și Pasaje

Compania de Managementul Traficului

Compania Turistică

Compania de Administrare a Cimitirelor

În lista de mai sus nu se regăsesc cele două companii pe care Nicușor Dan le-a exclus de la desființare, respectiv Societatea de Transporturi București și Termoenergetica. Dar nu știm dacă domnul guvernator Zuckerman le exclude de la privatizare. Nu știm încă. Din enumerarea de mai sus, putem înțelege cu ușurință dimensiunea extraordinară a operației de privatizare preconizată și decisă în ultimul moment al unei întâlniri desfășurate probabil în bula superprotejată din interiorul Ambasadei Statelor Unite. Un spațiu în care convorbirile nu pot fi interceptate în niciun fel. Observăm cum Primăria Generală a Capitalei funcționează ca un fel de Guvern, minsterele fiind în acest caz înlocuite de aceste companii, care, până la Gabriela Firea, au fost parte integrantă din aparatul Municipalității, iar în timpul mandatului ei au fost externalizate. În esență, cea mai mare parte a bugetului uriaș al Primăriei Generale, plus cei mai mulți bani atrași din proiecte pe fonduri europene au trecut și urmau să treacă prin trezoreria acestor companii. Pentru că ele puneau și urmau să pună în operă toate deciziile luate de Consiliul General. Dar de unde vin banii? De unde vin miliardele cheltuite anual de instituțiile subordonate sau asociate Primăriei Generale? Aceste fonduri sunt generate de impozite și taxe pe care le plătesc sistematic cetățenii celui mai bogat oraș din România. Cu veniturile cele mai consistente. Cu proprietățile imobiliare cele mai taxabile. Acești bani merg la Guvern, iar Guvernul întoarce o parte din ei, mică, dar totuși de ordinul miliardelor, către trezoreria Primăriei Generale. Iar alți bani vin din proiecte. Finanțate de Uniunea Europeană.

Acum să răspundem la întrebarea în ce constă marea afacere preconizată de Ambasadorul Statelor Unite la Bucrești, din postura sa de guvernator. Aceste companii, în care lucrează un număr uriaș de specialiști în diverse domenii, vor fi privatizate pe nimic. Se va constata, așa cum veți afla în curând, că ele nu au apucat să obțină vreun profit. Sunt înființate prea de curând. Unele chiar lucrează pentru moment în pierdere. Vor fi privatizate pe nimic, la pachet cu întreaga lor infrastructură. Sedii, care înseamnă clădiri și terenuri, utilaje, unele extrem de complexe, etc. Tot la pachet vin și specialiști, unii de primă mărime, care lucrează în toate domeniile pe care le acoperă aceste companii. Beneficiarii privatizării nu pot fi decât firme concurente cu capital privat, care acționează în prezent pe piață sau chiar societăți care se vor înființa înadins, ca ciupercile, pentru a se alege cu ceva la capătul hăcuirii care se pune la cale. După care ele vor accesa miliardele din bugetul Primăriei Generale pentru a se ocupa de domeniile pe care le-am enumerat mai sus, dar păstrând sub formă de profit o parte însemnată a acestora. Cu alte cuvinte, dacă domnul Zuckerman va decide în viitor ca cimitirele să fie preluate de un om de afaceri ales de domnia sa, acesta se va trezi peste noapte multimilionar. Va lua de-a gata toate taxele aferente locurilor de veci și tot câștigul de pe urma lucrărilor de înfrumusețare, de modernizare și de întreținere care se efectueză zilnic în cimitirele Capitalei. Să zicem, prin absurd, că voi fi eu norocosul câștigător al cimitirelor. Vă asigur că voi spune nu că Dumnezeu mi-a pus mâna pe cap, ci că domnul Adrian Zuckerman a făcut acest gest generos, prin care m-a blagoslovit cu milioane și poate cu zeci de milioane de euro. Ori, în aceste condiții, voi căuta în fel și chip o posibilitate de a mă revanșa. Chiar dacă nu a  existat în prealabil o înțelegere în acest sens.

Bogdan Tiberiu Iacob, arheologul presei de investigație din România, consideră că ne aflăm în pragul unei a doua dintre cele mai mari afaceri făcute în România pe bani publici și privați de către un reprezentant al Statelor Unite, ambasador la București, transformat în mega om de afaceri. prima fiind de acum concretizată și publică, preluarea Fondului Proprietatea de către înaintașul lui Zuckerman, fostul ambasador al Statelor Unite la București Mark Gitenstein.

Dar ce ne facem cu Nicușor Dan? Care până ieri promitea una și care începând de ieri face alta? Iar această „alta” nu mai este o nevăzută. Dimpotrivă. A fost văzută. Iar dacă se săvârșește, spre paguba milioanelor de bucureșteni și spre bucuria unor oameni de afaceri din anturajul factorului intern și factorului extern, cine va scoate castanele din foc? Nu cumva chiar Nicușor Dan?

                                                                                                 Sorin Roșca Stănescu  

Citiți și Khazarii între ei, afaceri pe spinarea românilor: Slugile Ludovic Orban și Nicușor Dan s-au dus de mânuță la stăpânul Zuckerman ca să-i ofere ce mai este de jefuit

 

7 Comments

 1. Gheorghe

  Aceste companii sunt parazite. Cu structuri de administratie paralele cu cele ale primariilor, autoritatilor publice, cu consilii de administratie bine platite din bani publici. Mucusor Ban obtinuse in prima instanta ca trebuie desfiintate. Coana Fi-rea a atacat mai departe. No, faptul ca acum Mucusor Ban o intoarce e penal, nu mai e civil. Dar cine il ancheteaza, cine sapa si aduna toate dovezile, sa le puna procurorilor in brate? Ca aia sunt ocupati cu avansare.

  • D

   Nu sunt specialist dar imi pun niste intrebari. Domnule, dar nu e nevoie de acele companii? De ce le desfiinteaza? Chiar trebuie desfiintate? Gospodarirea Bucurestiului cum va fi facuta atunci? Daca le privatizeaza este aceasta o solutie mai buna decat de a fi gestionate de primarie? Daca o sa functioneze privatizate cum vor fi finantate, nu tot din bani publici sau taxe? Nu se putea gasi o aranjare a lucrurilor judicioasa, corecta, transparenta cum zic astia acum, dar totusi sa fie detinute de municipalitate asa cum ar fi firesc pentru ca domnule sa dai unui privat niste lucruri cum sunt intretinerea si functionarea unor lucruri care tin de oras nu creeaza doi poli de interese care sunt divergente? Adica nu e mai bine sa se ocupe primaria de treburile gospodaresti in folosul oamenilor trebuie sa se ocupe un privat care nu stie cum sa castige mai mult? Iar privatul nu tot de primarie este angajat pentru ca de la ea primeste banii? De ce se incearca privatizarea acestor companii domnule? Imi pun intrebarea!
   Mai imi pun si urmatoarele intrebari? De ce trebuie privatizat totul domnule? De ce dupa ’89 s-a privatizat totul? Oare e gresit in a fi social, e gresit in a lucra pentru o comunitate, de ce trebuie ea atomizata, cu interese individualizate? Oare pentru a crea un recul prin care se fie apoi totul readus in “socialism”, oare? Sau cum ar trebui sa fie, domnule?
   De ce trebuie sa ne simtim mici, izolati, neajutorati, la cheremul unora, intr-o lume in care banul face legea, mercantilista, lipsita de mila si compasiune chiar, in care fiecare este pentru el… adica chiar nu se pot intr-ajutora oamenii (o spun avand in vedere sistemul muncii prin care cip-at fiind primesti credite (valori monetare) ca sa-ti faci treburile tale), chiar nu trebuie sa fie nici o coercitie in societate, pentru ca acesta e sfarsitul acerstor lucruri domnule, in care toti vor fi servitori ai unui sistem macro-statal?
   De aceea se fac aceste lucruri domnule? Cred ca acesta este cursul care se doreste. Lucrurile incep sa prinda din ce in ce mai mult conturul lor vizat!
   Bineinteles cei marsavi vor fi bastani si vor stapani pe cei drepti si saraci!
   “Dar dreptul ce va face? Ajutorul lui de la Domnul, cel ce a facut cerul si pamantul!”
   “Nu vor pricepe aceasta cei necredinciosi”, care vor fi vanturati precum pleava!
   Amin!

   • ciocoiul zuckerman

    De ce “sa dai unui privat niste lucruri cum sunt intretinerea si functionarea unor lucruri care tin de oras” ?
    De ce? Pentru a creste pretul serviciilor oferite de primarie (apa, caldura, etc) si a ne face sa ne mutam la periferie, sa lasam apartamentele altora, mai bogati, sau chiar pentru a lasa blocurile goale prin centru si cartiere, care astfel vor putea fi demolate si lotul respectiv vandut pe bani grei unor corporatii pentru a face birouri… iar lumpen proletariatul care nu poate plati va fi izgonit la tara sau in mahala..

 2. D

  Bineinteles ca privatizate fiind vor ajunge pe mana strainilor asa cum s-a intamplat cu toate ale noastre, asa, ca noi sa nu avem nimic in tara asta si sa muncim pentru ei, intretinandu-ne doar viata!
  De preferat niste firme germane! Ca astia se pricep mai bine!

 3. PT

  As dori sa Intreb, domnule orban București a devenit NY Bronx, plini de culoarea si mai aveti ceva ramasite de furat si vandut la americani, ar trebuie sa va duca la canal sa il reconstruiti cu americanii vostri sau sa il privatizati. Sa va fie rusine,nemernici si pungasi. Poate o sa va luati averile cu voiin mormant ca nu va mai saturati de furat.

 4. Realistul

  Mulți bucureșteni vor ajunge boschetari, primii vor fi chiriașii primăriei ,cei din locuințele sociale(bătrâni cu pensii mizere,chiriași ai caselor naționalizate, familii cu salarii minime pe economie), pe urmă în stradă vor ajunge propietarii de locuințe cu venituri modeste care nu-și vor m-ai permite plata întreținerii și a impozitului anual pe propietate , după ce municipalitatea nu va mai subvenționa giga caloria și vor mări impozitele pe propietate, la asta adăugându-se liberalizarea prețurilor la gaze și energie electrică, mulți dintre cei cu venituri mici în următorii ani vor claca și vor ajunge la propriu pe străzi, dacă m-ai adăugăm în ecuație și inflația, șomajul și dorința patronatelor de înghețare a salariilor și pensiilor, vom avea o imagine socială de ansamblu, a dezastrului social ce se preconizează în următorii ani. Vor avea și bucureșteni favele în curând.

 5. Omu

  „Suntem o lume care nu gândește prea mult, dar discută foarte mult”.
  Caragiale

  „Numai în România înalta trădare e un merit, numai la noi e cu putinţă ca valeţi slugarnici ai străinătăţii să fie miniştri, deputaţi, oameni mari.”
  Eminescu

  „Pe pământul neamului românesc trăiesc astăzi şi oameni de alte rase şi credinţe.
  Aceştia au ajuns aici prin invazii (ca ungurii), prin colonizare (ca germanii) sau prin infiltrări meşteşugite (ca evreii).
  Iubindu-şi mai mult propriul popor decât pe al nostru, nici unul dintre ei nu prezintă garanţii de securitate pentru organismul oficial al statului.”
  Nichifor Crainic

  „Cine uită, nu merită!”
  Iorga

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.