Observator

Analfabetismul funcțional: Generația Gogâie și România viitorului

    Motto: „Rezultatul va fi o populație cu un IQ mediu de 90, care este atât de proastă încât […]

 

 

Motto: „Rezultatul va fi o populație cu un IQ mediu de 90, care este atât de proastă încât să nu înțeleagă nimic dar suficient de inteligentă pentru a munci.” (Thomas P.M. Barnett, director al consultanței militare israeliene Wikistrat, în cartea sa „Noua hartă a Pentagonului”, 2004)

Mai tare ca testul Pisa. Generația Gogâie și România viitorului

Subtitlul ar putea fi foarte lung. „De ce am scăpat în sfârșit de mitul națiunii cu oameni calificați, de ce productivitatea va crește lent, pensiile noastre sunt în pericol și până la sfârșitul vieții nu vom vedea convergența cu țările occidentale.” Sau ar putea fi „De ce Testul Pisa dă rezultate optimiste, în realitate lucrurile stau mai prost.”

Aseară pe la 11 mă conversez pe Messenger cu un amic care lucrează în domeniul resurselor umane, care ținea neapărat să-mi povestească ultima experiență. Textul de mai jos este versiunea consolidată a mesajelor pe care mi le-a trimis.

„Deschid job. 200 aplicanți. Teoretic wow. Jobul are în titlu salariul. Decid sa îi invit pe toți.

Decid sa ii vad pe toți în ideea că poate unii au abilități speciale. Din 200 aplicanți 190 confirmă că vin. Clădire de birouri imensa. Le dau pe email și pe Whatsapp harta google maps și toate detaliile. Ajung 80 de persoane. Restul își închid telefoanele. Bun, zic eu, am mai triat din ei.

Din cei 80 câțiva au CV-uri bune. O fata cu doctorat la ASE, facultatea mea de suflet. Un băiat cu experiență prin HP.

Ea nu știa că TVA există. Credea că e doar o convenție ipotetică. El nu știa să folosească ca lumea un PC. Zic, băi, hai să îi vad pe toți.

Pleacă ăștia 2, vin următorii. Mă sună ea că nu știe să ajungă acasă fiindcă nu găsește o trecere de pietoni (I kid you not). Mă sună el să îi spun cu ce autobuz e cel mai ușor să se întoarcă la Victoriei, că sigur și noi plecăm acasă și știm.

Trecem peste. Ajunge la următorul lot. Zob. Niciunul nu vorbește ca lumea engleza. Unii au trecut în CV testul de limba Cambridge.

Trecem peste. Le dau o testare banala.

Testul se da cu laptopul in fata. Pot folosi absolut orice site, calculator, facebook etc. Durata testului este de 1 ora si jumatate.

 • Daca pretul unui produs cu TVA este de 111 lei, cat este pretul fara TVA?

Praf iar toți așa că mă enervez. Și le iau din manualul de matematica de clasa a 8-a o banalitate.

 • Un taran vinde mere in piata. Pretul unui mar este de 8 lei, si taranul are 89 de mere. Primele 10 le vinde fara reducere. Urmatoarele 40 cu o reducere de 10%. Iar la restul reduce pretul cu inca 20%. Care este pretul ultimului mar vandut?  Cati bani a pierdut taranul din reducerile acordate.

Niciunul nu o face. Unii se apropie.

Și zic, bai, stai asa. Că sigur știu cu calculatoare. Le dau voie cu laptopul. Nimic.

 • Un tren merge de la Bucuresti la Pitesti cu viteza medie de 50 KM/H. Trenul opreste motorul la mijlocul drumului jumatate de ora. Apoi continua catre Pitesti. Cautand pe Google distanta dintre orase, si stiind ca trenul consuma 40L pe ora, cat consuma trenul?
 • Ce este mai important: sa tratez 100 clienti de nota 9 si unul de nota 2, sau 100 de clienti de nota 8.95? Argumentati
 • Daca o zi de cazare este definita ca intervalul de minim 1 minut si maxim 24 ore (de exemplu de astazi ora 12 pana maine ora 12 este o zi, iar pana la ora 12:01 avem 2 zile), cate zile avem din 28.07 in 13.08?

                                                 Probe practice

 • Pe birou aveti un plic a carui greutate este scrisa pe plic. Folosind Google & telefonul de pe birou, gasiti cel mai rapid mod ca acest plic sa ajunga in soseaua Floreasca numarul 32, in limita unui buget de 80 RON. Scrieti suma si durata aproximata de sosire a plicului la destinatar.

Am avut unul singur ce s-a prins ca il poate trimite cu taxiul!

 • In plic aveti bancnote din diferite tari. Identificati bancnota NON EU.

De fapt, toate din plic erau bancnote EU. Sa vezi ce simpatici sunt, că 90% zic ca e coroana ceheasca. Daca eram magar puneam leva in plic. Nu am pus.

 • Gasiti cel mai bun pret pentru o calatorie Bucuresti – Bangkok cu avionul si maxim 6 escale, in intervalul 10-20.11 (+/- 5 zile in ambele capete de interval), cazare maxim 7 nopti la un hotel de 3* si estimati costul vietii pe zi folosind Google si cateva produse uzuale (o sticla de cola, o pizza, samd). Produceti un buget total MINIM in care v-ati putea incadra.

Din 80 de inși nu îl face unul.

Și le dau un test de pe net. Măsoară viteza de tastare. Unii au Politehnica. Unii au ASE. Maxim 30 cuvinte pe minut – scor. Viteză de leșinat (orientativ, eu am 120).

Zic, bai, nu se poate. Poate au abilități sociale.

De la ei aflu că, de fapt, situația stă așa: 50% nu vor jobul însă vin pentru că iau bani de la părinți și îi obligă să aplice.

Mulți bani. Media e de 1200 RON. Gen părinți pensionari, copii la 32 ani. Părinții la țară,  ăștia rămân cu apartamentul din București. 20% vin la interviu în cazul în care, Doamne ferește, nu prind Start Up Nation ca backup. Și îți zic pe față că dacă văd că le merge și se pricep, visul lor e să deschidă o firma concurentă.

Și uite așa mai rămân 30%.

Decid să trimit 5 să facă medicina muncii.

Căutam 3 persoane, dar am zis că iau crema după o luna-doua.

Pe 3 din cei 5  nu îi mai văd niciodată. Angajatorul trebuie sa le plătească legal medicina muncii. Le-am dat bani (120 Ron și ei au dispărut). Instant.

Rămân cu 2.

Din cei 2 unul zice că dacă au rămas doar 2 el nu mai vine, că se înțelegea bine cu o fată din grup și el de asta venea de fapt. Că poate avea șanse.

Aș avea să angajez o persoană. Cel care a venit.

Salariu net 2500 + bonusuri la poziția recrutată. Am un site și căutăm pe cineva să răspundă la mailuri.

8 ore pe zi de la 9-17. PlayStation în birou. Genul ăla de firma. Transport decontat.

Așa și… best ever, ăsta unic angajat, vine de mai departe. Și i-am zis, băi, îți dau un Logan de firmă, sa nu te mai chinui dimineața. Și îți dau și carburant. Stă în ceva complex rezidențial, nu e departe dar e aiurea de venit.

Și zice ăsta: decât cu Logan prefer cu RATB, că mă mai vede lumea și mă fac de râs.

End of story

Am martori :)))”

                                                                     ***

Deci, ce părere aveți? Testul Pisa este mic copil. Chiar se dă la copii. Ăsta e mai tare fiindcă se dă la oameni mari, iar nivelul analfabetismului funcțional abia la vârsta de 20-25 de ani începe să fie reflectat corect și să doară.

Să bifăm obiectivele ciuce ale UE, cu nșpe la sută tineri cu studii superioare? Bifat!

Vreți să mergem la vot, fiindcă doar asta poate schimba România? Cum să nu…

Vreți să protestăm pentru… orice vreți voi? Imediat!

O creștere de salarii se impune. Fără nici cel mai mic dubiu, România are nevoie de o creștere de salarii!

Ah, să nu uit, prioritar în România este să cumpărăm avioane de luptă, în special din acelea scumpe și moderne la mâna a treia. Și, desigur, prioritar este să facem autostrăzi.

                                                                                                                                 Bogdan Glăvan

Sursa: www.logec.ro

5 Comments

 1. exageratio

  hai lasati vrajeala ca exagerati, plus ca testele alea si mie mi s-au parut grele, si unde plm scuzati-mi elocinta grobiana si triviala da’ unde iei tu 2500 net + bonusuri + playstation + transport decontat, eu muncesc la stat si ptr 2000 de lei de-mi sar capacele plus mai duc in carca vreo 3 putori care nu fac altceva decat sa barfeasca si sa fumeze toata ziua – in birou evident cu usile si geamurile inchise ca deh le e frig si vin numai in camasute ca maleta ori pulovarul cica le sugruma, numia vorbim de muzica infecta pe care o asculta , deci……

 2. Bia

  La fantezia publicata aici, pe post de articol cu tema interesanta, ar trebui sa fie afisate si comentariile de la adresa articolului. Nu de alta, dar arata adevarata imagine. Pe de alta parte, ce e aia RON (80 RON, 1200 RON, 120 RON) ?

  • Un tip de anul 1

   Banii pe care ii folosesti tu in fiecare zi… RON ( abreviere de la RO lei Noi) e moneda Romaniei din 2005 incoace

 3. 40+

  Asa va trebuie daca pe cei de 40+ nu ii vreti! De fapt nu aveti nevoie de oameni care gandesc! Un om cu experienta profesionala vrea sa fie platit si respectat! Daca dati teste pentru clasaele primare inseamna ca asta asteptati deci asta o sa aveti!

  • Atena

   Sunt de acord ca cei de 40 si 50 de ani cu experinta, dornici sa munceasca nu isi mai gasesc loc in Romania. Foarte trist.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *