Remember

Arhiva afectivă: Despre ruși, așa, pe sărite

  Lumea de pe aici de pe la noi, din zilele noastre, știe despre ruși o grămadă de lucruri, așa, […]

 

Lumea de pe aici de pe la noi, din zilele noastre, știe despre ruși o grămadă de lucruri, așa, pe sărite. Majoritatea românilor de azi știu că rușii beau vodcă dansând Kazacioc înfrângându-i apoi pe nemți. Alții știu că rușii au trimis în spațiu niște căței* și că după această ispravă Hrușciov a izbit cu pantoful** în masă la Organizația Națiunilor Unite. Unii, mai școliți, știu că rușii înseamnă Tolstoi, Război și Pace, Anna Karenina, Învierea. Alții, mai tineri, când vine vorba de ruși se gândesc la filme precum Doctor Jivago, Călăuza sau la Rubliov. Mai sunt persoane care la întrebarea „Ce știi despre ruși?” răspund scurt: Omar Shariff, adăugând râzând: „ah, da, și matrioșka!” Sau mai sunt așa zis cinefili de modă veche care vorbesc despre ruși gândindu-se la Yul Briner în frații Karamazov.

Doamne gurmande din high life-ul societăților „stilate” știu, în treacăt, despre ruși când comandă prăjitura Ana Pavlova amintind de o mare balerină de la Balșoi. Apoi, știu câte ceva despre Ceaikovski. Ei bine, până și Stalin se ducea cu multă plăcere să vizioneze baletul Lacul lebedelor de Ceaikovski, adaugă câte un expert în balet. Și că veni vorba de Stalin, și despre el lumea știe o grămadă de lucruri tot așa pe sărite. Dar să-mi continui gândul povestind pe scurt ce am observat că înțelege generația născută în 1990 despre ruși și mai ales ce nu înțelege. Ca să cunoști cu adevărat un popor care trăiește într-o imensitate numită Rusia, trebuie, mai întâi de toate, să ai curajul să privești drept în ochi, nu doar un rus, ci mai întâi de toate pe chiar mama lui numită cu venerație Mati Rasiia. Spre deosebire de multe popoare care își iubesc în felul lor locul în care s-au născut se pare că rușii sunt singurii care văd în patria lor înainte de toate propria lor mamă.

Marele Război pentru Apărarea Patriei era înainte de toate un război în apărarea mamei, cea care le-a dat un rost și un sens pe această lume. Numită de către ruși Mati Rasiia, Strana Radnaia, Rodina Maia, ea este cea care le-a dat stepa, Volga, Caucazul, Obi, Ienisei și Lena, Siberia, Baicalul, Marea Neagră, Baltica, Caspica, Marea Azov, taigaua, mestecenii, murele și zmeura și alte bunătăți și minunății. Perioada de după revoluția din 1917, începând cu bolșevism-comunismul și sfârșind cu perioada „glasnosti” și „perestroika” lui Gorbaciov, așa numita Istorie Comunistă a Rusiei, devenită URSS, este doar un fragment (1922-1991) din Marea Istorie a rușilor.

Rușii din vremea lui Petru Întâi sau din timpul Katerinei a doua nu se deosebesc prea mult de rușii din vremea lui Stalin, de cei din vremea lui Gorbaciov și nici de rușii din vremea lui Putin. Singura deosebire, pe care puțini o sesizează, este aceea existentă între „rușii subțiri” și gloată. În romanul Război și Pace, Tolstoi îi prezintă pe rând pe toți conții și generalii pe toate contesele și principesele Rusiei din timpul lui Kutuzov și Napoleon vorbitori de limba franceză, engleză și germană. Katerina cea mare a Rusiei a fost o nemțoaică cu vederi largi, instruită, pricepută și îndrăgostită de pământul Rusiei. Dar nu doar datorită ei sau lui Petru I Rusia s-a occidentalizat înălțând orașe cu arhitectură somptuoasă, cu bulevarde largi și minunate parcuri. Alte șantiere au continuat și după revoluția din Octombrie.

Prețul industrializării și colectivizării forțate s-a numărat în milioane de morți, de deportați, de familii destrămate. Se adaugă la toate acestea cumplitele liste de morți înregistrați în perioada denunțurilor, denunțul devenit un fel de crez, de profesie de bază în vremea Marii Epurări. S-a întâmplat la fel ca în timpul Revoluției Franceze, care i-a inspirat prin cruzime și absurd pe mai marii teoreticieni și activiști ai bolșevismului aflați la putere, în frunte cu Stalin. Până și Lenin s-a simțit obligat să menționeze într-un text lăsat cu limbă de moarte, ca nu cumva să i se dea mână liberă lui Stalin căci va fi prăpăd***.

Suntem în iunie 1941. Stalin este tras pe sfoară de către Hitler, care încalcă pactul de neagresiune semnat în 1939 și atacă Rusia. Patru țări aliate atacă Uniunea Sovietică: Germania nazistă, Italia, Ungaria, România începând cu luna iunie 1941 până în mai 1945. Atunci începe Marele Război pentru Apărarea Patriei. Despre acești ruși care au luptat până la ultima suflare vorbesc cărțile lui Șolohov, Polevoi și alții. Filme ca Povestea unui om, Soarta unui om adevărat, Zboară cocorii, Al 41-lea, rămân puternic imprimate în memoria celor născuți la scurtă vreme după război. Așadar, avem în literatură rușii nobili– Pușkin, Tolstoi, ruși medici – Cehov, Bulgakov, rușii albi în exil- Bunin, Kodașevici, Țvetaeva, Pasternak, Nabokov, Mandelștam, Soljenițîn, Brodski, Berberova și mulți alții. Și unii și alții vorbesc cu imensă iubire cu multă venerație despre Patria Mumă.

Așadar, acum că am făcut această rapidă și superficială răsfoire despre ruși de-a lungul timpului ajungem la zilele noastre și auzim spunându-se că Putin, care e un „comunist periculos” a descoperit un vaccin. Treaba lui. Bine că l-a găsit, să-i fie de folos. Revin și spun: ca să-i consideri pe toți rușii ca fiind comuniști e ca și cum ai spune că toți mexicanii sunt copiii lui Emiliano Zapata, sau că toate italiencele sunt devotate unui singur bărbat precum Clara Petacci. Aceste generalizări îndepărtează omul de astăzi nu doar de la realități istorice incontestabile dar mai ales de la o judicioasă cumpănire și receptare a evenimentelor ce se succed zi după zi.

„De fiecare dată când povestesc cu cei de aici despre spațiul de dincolo de Prut, spre Est, spre Imperiu, am senzația că începe să funcționeze un complex pe care eu îl numesc «complexul Siberia» sau mai degrabă «complexul siberian» al geografiei. Tot ce e dincolo de Prut e «undeva în Siberia», la «dracu-n praznic». Chișinăul, care este doar la 100 km de hotarul românesc, e plasat în geografia mentalului colectiv în fundul Siberiei. În primii ani de studenție eram întrebat mereu dacă «la noi este frig». De fiecare dată trebuia să explic că «frigul de dincolo» este o problemă de percepție, de fantasme din mintea lor. Este incredibil pentru mine acest mod de a percepe geografia. Există în mintea lor un punct în care «se termină» geografia, nu mai există nimic dincolo decât un cumul de fantasme și clișee. Acest «complex siberian al geografiei» omoară orice formă de explorare. Aici cele mai îndepărtate tărâmuri nu sunt Patagonia sau Insula de foc, ci țările vecine. Prea puțini au avut curajul și curiozitatea de a le explora.” Vasile Ernu, „Ultimii eretici ai Imperiului”.

*5 august
**12 oct 1960
*** https://ro.wikipedia.org/wiki/Testamentul_lui_Lenin

                                                                                           Sabina IVAȘCU, cristoiublog.ro

De aceeași autoare:

Arhiva afectivă: Răsfoind anotimpuri

Arhiva afectivă: Societatea își are de când lumea stratificările ei

Arhiva afectivă: Ce neam este acela care asistă la un asasinat stând în fotoliu, privind printre pahare cu șpriț și farfurii cu sarmale?

 

9 Comments

 1. Marian

  În afară de autorul acestui text mai este cineva pe planeta asta care nu știe că în vara anului 1941 Uniunea Sovietică urma să atace România și Germania, ofensiva din 22 iunie precedând cu doar câteva săptămâni invazia programată de Stalin?
  Stalin a fost cel tras pe sfoară!? Ce naivitate!

  Nimic despre armata a 14-a rusă care ocupă teritoriul românesc de dincolo de Nistru și ține ostatici peste 3 milioane de români!? Nimic despre Dodon, bufonul lui Putin!?

  • Acest text cu conotații culturale și spirituale nu are legătură cu politica și nici cu plăsmuirile de cârciumă a unor pseudoistorici.

   • Marian

    ”plăsmuirile de cârciumă a (ale) unor pseudoistorici” !?
    Nu pretind că sunt nici măcar un pseudoistoric, dar faptul că pt vara anului 1941 Stalin pregătise invazia Europei e un lucru arhicunoscut pt orice persoană care are un cât de mic interes față de istoria secolului 20.

    Aveți dreptate, textul are și conotații culturale și spirituale. În fine… e bine pt ruși că au niște aliați de nădejde în naționaliștii de la Justițiarul!

    • cotescu

     nu zici rau dar ma mir ca nu ti-au sters comentariile inca. nationalistii de pe justitiarul au invatat bine lectia despre cenzura de la stalinisti.

  • Cetățean responsabil

   Marian tu nu știi ce înseamnă „pe sărite”? Cât despre bufoni, fiecare stat românesc (unul la stânga Prutului și unul la dreapta Prutului) cu bufonul lui!

   • Malagamba

    Vezi mai intai de trupele de ocupatie ale americancilor care fac ce vor in Romania pentru ca ei sint ‘stapinii”.
    In al doilea rind nu mai propaga minciunile scornite de massmedia vestica rusofoba cu “atacarea Germaniei si Romaniei de catre Uniunea Sovietica”.
    Pune mina pe studiat ca n-am pretentie sa gindesti, tu fiind prea spalat pe creier: Stalin nu avea de ce sa atace Romania, noi nefiind pe directia lor strategica de atac.
    Stalin stia ca mai are nevoie de 1 an pentru reorganizarea Armatei Rosii si dotarea cu tehnica militara superioara Germaniei hitleriste. Nici sa fi vrut nu avea sanse de reusita in fata nemtilor, Armata Rosie nefiind pregatita pentru un razboi ofensiv cu Germania lui Adolf

    • Marian

     Trupele ”de ocupație” ale americanilor le-am invitat noi. Pe ruși cine i-a invitat? Sunt convins că în cazul Siriei aplici raționamentul exact invers.

     Nu eram” pe direcția lor strategica de atac”!? Cumpără-ți o hartă pt că spui numai bazaconii! De rafinăria și câmpurile petrolifere din Prahova ai auzit?

     • @Marian Esti jenant si incult. In afara faptului ca acest articol este pentru cultura unor inepti ca tine, mai vii si cu niste aberatii. Da-mi si mie o adresa unde pot gasi ceea ce clamezi tu si nu numai in limba romana. Campurile petroliere din Prahova? Nu aveau rusii petrol? Poate doar sa le distruga, asa cum au facut prietenii tai americani. In Rusia incepand cu anii ’30 a inceput o mare epurare la ordinul bolsevicilor alogeni ce l-au tampit pe Stalin ce a durat pana in 1939. O treime dintre oficialii armatei de la subofiteri la ofiteri superiori, printre care opt generali foarte importanti au fost justitiati, si-au pierdut viata sau au fost exilati in Siberia la munca fortata. In 1939 Stalin nu avea sub arme decat 1,5 milioane de soldati si care, din cauza nebuniei lui Stalin cu epurarea, atacul lui Hitler i-a prins neorganizati si slab inarmati. Hitler a atacat cu 3,8 milioane de soldati si printre aliatii lui au fost Italia, Ungaria, Bulgaria si Romania. Pentru armata rusa a fost un dezastru cu sute de mii de prizonieri si morti. De unde scoti tu ca Stalin era pregatit sa cucereasca Europa. Eu am numai 30 de ani si datorita faptului ca bunicul, tatal mamei, a participat la acest razboi, pana a muri mi-a povestit adevarul simtit si vazut de el. Dupa 1990, toata familia am emigrat la Paris. Bunicul dupa tata, este francez. Eu, datorita polemicii dintre bunici si tata, care se contraziceau in anumite relatari, am cautat in arhive si documentare filmate incercand sa-i explic tatalui meu plin de americanism si europenism ca nu are drepate si surpriza, s-a lasat convins. Ma opresc aici dar nu inainte de a-ti da cateva adrese pentru a asculta si muzica rusa, pentru a te calma si a nu mai comenta la articole de cultura in mod neadecvat.
      https://www.youtube.com/watch?v=aXaQpvfWe9Y
      https://www.youtube.com/watch?v=NF2giqxocL8&pbjreload=101
      https://www.youtube.com/watch?v=h_BzUQTvo7E
      https://www.youtube.com/watch?v=eqFBfWRI6_s

 2. Se vorveste tot mai mult despre rusi pe toate fituicile si ecranele massmediei ticaloase.Eu nu am nimic in gena mea biologica cu neamul rusilor,dar sigur am gena umana ca si a rusilor,a nemtilor si a oamenilor cu credinta in Dumnezeu.Problema cu rusii este foarte incarcata pentruca acolo in Rusia a dictat cu o rapacitate criminala o patura zdrentuita,care s-a modificat in plapuma de matase prin falsuri si crime,o patura de sovietici.Acestia sant confundati cu rusii in mod intentionat,politic,manipulator,pentru imbarligat mintile naive sau confundati in mod inconstient,natang.Sovieticii cazaro-evrei au facut Marea Rev.din Octombrie din 1917 in Rusia,o lovitura de stat,atac tewrorist,dupa tipicul Revolutiei Franceze cu cca.un secol in urma in Franta.Sovieticii a pus mana pe putere,pe armata si pe stat si s-au proclamat rusi in vazul intregii lumi.De atunci in mentalul colectiv al popoarelor s-a instalat comfuzia dintre sovietici si rusii calacati pe grumaji de o haita internationala de revolutionari,in frunte cu homosexualul evreu V.I Lenin si gasca sa de evrei.Rusii au facut,rusii au dres,rusii in sus,rusii in jos.Nimic despre sovietici,ci doar denumirea cu emfaza stupida a tarii rusilor-Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice,nu republici ale Rusiei ci ale Sovietelor socialiste,adica ale Sovietelor Jidanesti.In aceste republici toata conducerea lor era in mana unor evrei care dictau,cum numai ei stiu a o face,dupa invatatura cartii lor Sfinte Talmudul.Toata aceasta confuzie s-a mentinut in mod intentionat pana la venirea lui Vladimir Putin care a smuls poporul rus din ghiarele murdare ale sovieticilor.Restul este la vedera fiecarei minti mai luminate sau mai putin luminate ale omenirii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.