Opinii

Arpechim Pitești va fi demolată în curând. Vor urma alte demolări, conform planului?

  Gata, ultimul mare obiectiv construit pe vremea lui Ceausescu  a fost inchis. S-a terminat definitiv cu Pitestiul si Valcea. […]

 

Gata, ultimul mare obiectiv construit pe vremea lui Ceausescu  a fost inchis. S-a terminat definitiv cu Pitestiul si Valcea. Pe rând, Boc, Băsescu iar acum Orban si Johannis pun pe făraş nu doar industria chimică şi totul va continua într-un ritm fără egal: la Pitești, OMV Petrom urmează să demoleze ceea ce a fost cândva uriasa rafinărie Arpechim. La inaugurare era cel mai modern combinat petrochimic al Europei. Cu toate că, în conformitate cu contractul de privatizare, OMV trebuia să păstreze două rafinării în România, acest lucru nu s-a întâmplat.

Demolarea Arpechim este un caz școală pentru modul în care s-au produs daune ireparabile României. Construcția acestui combinat a fost una gândită integrat pe vremea comunismului. Nu greșim atunci când spunem că această unitate era o perlă a industriei petrochimice autohtone. Partea de rafinărie producea combustibilii pe care-i cunoașteți, în timp ce partea de petrochimie producea o grămadă de compuși pentru industrie. Prin anii ‘90 era o bătălie pe granulele produse acolo, materia primă din care se fabrica folia agricolă. E vorba de acei polimeri care apăreau în teza de doctorat a Elenei Ceaușescu. De asemenea tot Arpechimul producea aproximativ 80% din bitumul necesar asfaltării șoselelor țării. Ghiciți de unde se cumpără bitumul acum! …

Însă, dincolo de produsele comercializate direct, Arpechim producea materia primă pentru Oltchim, celălalt colos al industriei autohtone,, combinat care s-a dovedit a fi, până în deceniul unu al secolului XXI, coloana vertebrală a Județului Vâlcea.

Închiderea Arpechim a fost o operațiune acceptată cu suspect de mult prea multă ușurință în anul 2011 de către Guvernul boc, marioneta de rahat a regimului  băsescu. Cu Arpechim pusă pe butuci, Oltchim a rămas fără etilenă și propilenă, materiile prime utilizate pentru producția de PVC și polioli, adică produse responsabile cu peste 60% din cifra de afaceri a combinatului vâlcean. Așa a fost condus spre faliment Oltchim-ul și, printr-o operațiune specifică, au fost anulate aproape zece procente din PIB-ul României.

Județul Vâlcea este acum unul total dezechilibrat din punctul de vedere al economiei, în ultima decadă producându-se, de altfel, cea mai mare migrație de populație din România: forța de muncă activă a județului a migrat treptat spre Sibiu, locul în care „frații europeni” au decis că trebuie să se oprească investițiile occidentale.

Nici județul Argeș nu stă grozav decât pe hârtie. Dacă studiind participarea la PIB și la exporturile României am putea trage concluzia că acolo avem de-a face cu o economie solidă, în realitate putem constata că județul e monoindustrial, dependent într-o proporție colosală de Dacia și, în cazul unui accident, riscă să se transforme într-un deșert. Chiar dacă Dacia a ramas o privatizare de succes – probabil singura din România – situația actuală a industriei auto în general și a companiei Renault în special ar trebui să ne dea de gândit. O prăbușire a Dacia ar genera un dezastru economic în Argeș și o nouă migrație de populație, de data aceasta dinspre Pitești spre București, cu consecințe nefaste la ambele capete ale segmentului inițial al A1. Dar vom lăsa deoparte această analiză pentru a reveni la industria petrochimică.

La ora actuală România, altă dată exportator net nu doar de produse, dar și de tehnologii petrochimice, este ștearsă de pe harta mondială a producătorilor, fiind dependentă de aprovizionarea din import. Aproape 10% din PIB a fost aruncat la gunoi, iar pagubele produse sunt incalculabile. În timp ce OMV șterge de pe fața pământului Arpechim, valorificând fierul vechi și metalele rare existente acolo   (inoxul l-au cărat de mult timp), întrebarea care rămâne este una singură și logică: oare când și cu ce eforturi ar mai putea România vreodata să mai aibă o industrie petrochimică precum cea pe care a avut-o?

La ora actuală nici nu vă puteți imagina ce distrugeri ireversibile au fost produse economiei autohtone. România e importator net de combustibili finiți. Despre produsele petrochimice nu mai are sens să discutăm. Exportăm petrolul pe care încă-l mai avem pentru a importa benzină și motorină…

Știți care e ironia amară? OMV a justificat închiderea Arpechimului deoarece „nu are deschidere la mare  și lucrează cu țiței din import”. Mi se pare foarte corect. Rafinăria OMV de la Viena  o avea deschidere la ocean? Iar de lucrat cu ce lucrează? Cu țiței din producția internă a Austriei care n-are habar cum arată petrolul? Urmărind „drumul petrolului românesc” te-apucă disperarea. Mai țineți minte cum a fost posibil ca  „peștele mic”- o mica rafinarie OMV – să înghită balena Petron fără să plătească, în realitate, niciun ban? Poate îl întrebam in instanţă vreodată  pe Băsescu, tartorele care a fost la originea privatizării Flotei şi a Petrom (vezi PSAL 1 și PSAL 2) și s-a aflat la butoane inclusiv la momentul declanşării loviturii de grație reprezentate de închiderea Arpechim. De întrebat, el și gașca sa, ar trebui întrebați în fața istoriei şi a pedepselor pe măsura faptelor lor.

În final nu vă voi mai spune decât atât: cu mici excepții, absolut toate obiectivele economice ridicate de Ceaușescu cu banii împrumutați de la FMI au fost lichidate cu banii nostri. În anii de după Revoluție s-a pus în practică un plan odios de pedepsire a României pentru că a îndrăznit să-și clameze independența pentru prima dată în istorie. Ce s-a ales după acel discurs fulminant al lui Ceaușescu din 12 aprilie 1989? Opt luni mai târziu Ceaușescu era omorât ca un câine, iar acum, după treizeci de ani, toate obiectivele economice a caror realizare a urmarit-o direct,– si care lucrau integrat – au fost dezafectate,furate ori vandute la fier vechi. România a fost aruncată de către o mână de trădători pe o spirală a datoriilor. Rețineți: planul încă nu e terminat . Bine ca ati votat  noua gaşcă a sasului patriot….

                                                                                                            Stelian CANJEA

12 Comments

 1. Ionela Ionescu

  Industriile taiate la fier vechi contineau in ele nu doar fier vechi ci si oameni, adica SPECIALISTII….. prin omorarea carora , aceste industrii nu se vor mai putea reface.
  Omorarea acestei generatii de oameni s-a facut simplu : necesarul MINIM pentru a putea sta in viata este mai mare decat banii pe care ii primesc sau de care mai pot face rost LA O VARSTA LA CARE CAPACITATEA LOR DE MUNCA ESTE NULA…. Prin retezarea veniturilor intregii populatii din respectivele localitati, batranii de azi (specialistii de ieri) au fost lasati si fara sprijinul afectiv si emotional al copiilor lor, fara capacitatea de a-si transmite intelepciunea si cunostintele catre generatiile urmatoare: catre nepotii lor.
  Este ca si cum toata viata le-a fost stearsa cu o guma uriasa : au trait, au invatat, au lucrat si s-au sacrificat …. pentru nimic si pentru nimeni.

 2. Florin

  Poate explica cineva.

 3. Florin

  Niște ordinari care cauta sa se îmbogățească și nu se gândește deloc la tara, exact ca în pădurile care se tot taie continu, în UE pentru un copac faci pușcărie, la noi pentru o pădure este doar în cercetare, Ce dreapta ce stânga parca ar juca la o masa inpreuna poker care va fi următoarea țintă, de vândut o sa mai vândă, și mai este un pic și va fi și teren de lupta cine simplu Rusia, dușmanul Europei.

 4. justinianus

  Tragedie mar pentru Romania, dar judetele Valcea si Arges sunt cele mai lovite! Cind ai tradatori la conducerea tarii, multi dintre ei alogeni, ce poti astepta?

 5. Iancu

  Poporul ar trebui să demoleze Cotroceniul, Guvernul şi Parlamentul.

  În aceste trei lupanare trăieşte VIRUSUL – trădarea de ţară!

 6. anonim

  Ne vaitam ca in Miorita.Unde sunt romanii ,de ce nu se revolta?Va spun eu sunt in supermarketuri sa isi umple burtile.Se pare ca stomacul a devenit creierul romanului.Vorbeam cu cineva care traieste in Canada si imi spunea ca nu a vazut pe nicaieri o natie atat de turbata sa umple carucioarele de cumparaturi pana la refuz si care sta cu motoarele masinilor puturoase pornite in parcari otravind aerul pe care ei insisi il respira.Sa ne mai miram?

  • xyz

   Subscriu la ceea ce ai spus, anonimule! Am prieteni si rude in Canada care, si ei, mi-au relatat acelasi lucru despre mioriticii de acolo: niste turbati si disperati nenorociti care fac orice sa-si umple roabele cu gunoi aka mincare de cea mai proasta calitate oricum, mindri in prostia si lacomia lor, ipocriti de put. Una din surorile mele a fost martora la o scena terifianta petrecuta intr-un parc din Toronto, protagonisti fiind o familie de romanistanezi. Copilul a incercat sa-i spuna ceva masii in limba romana, iar nenorocita de masa l-a luat la palme ca sa-i vorbeasca in engleza sau franceza. Cit despre atitudinea mioriticilor plecati in Vest in raport cu cei ramasi nu are sens sa mai amintesc. Daca nu sintem cea mai dezbinata natie, oricum sintem printre cele mai dezbinate. Adevarul deranjeaza, ii deranjeaza pe patrihotii de ocazie, dar, in cele din urma, nu mai poate fi ascuns.

 7. Marcu Arcu

  Tipic, citești ceva și nu înțelegi ce citești după care începi să mănânci ciocolată. Și marmota învelea ciocolata, sigur.
  “Unde sunt romanii, de ce nu se revoltă?”. Tovarasu’, de la WW2 romanii se tot revoltă, iar lovilutia din 89 a demonstrat că o revoltă pe termen scurt are urmări dramatice, următorii 30ani arată demolarea tarii bucată cu bucată, așa că au trecut pe modul de supraviețuire. Ce nu înțelegi este gândirea ” supravietuiesc acum pentru a putea trai încă o zi”. De aceea cărucioarele sunt pline de alimente, pentru a avea rezerve care să fie disponibile imediat în caz de urgență ( nu- ți sună cunoscut arestul la domiciliu din primăvară și italienii care se plângeau că nu mai au bani și alimente din cauza asta? ). Iar mașinile lăsate cu motoarele pornite sunt pentru a pleca cât mai repede de acolo. Este doar o măsură din aceeași strategie. De parcă n-ai văzut destule filme în care la momentul culminant se chinuiau să pornească mașina fără succes și o încasau pentru asta.

 8. Marian

  Amicul tău din Canada să arunce o privire peste graniță. De fapt ce să te aștepți de la cineva care a plecat din țară…și în iadul neomarxist.

 9. army

  Mi se pare corect. Noi stim, cei care sunt platiti sa stie si sa actioneze au alte ocupatii.In spate sunt rusii, ca si la Raiffeisen gazprom lukoil, etc. si multe altele. De ce nu ar distruge concurenta.
  Cand ai aud ca latra la Rusia ma apuca rasu-plansu. In primu rand ca nu te poti pune cu un mastodont si in al doilea rand au dat toate bogatiile tarii la straini. Ganditiva ca aveti in curte, aur , metale rare, petrol, padure, caprioare, ursi, etc. si le dati vecinilor sa le exploateze si va va dea cat vor ei. Cine-i hotu ,cine-i prostu ? Astia suntem . Mai nou pleaca cu familie cu tot, oameni cu afaceri viabile, oameni de sute de mii sau milioane de euro. Nu mai suporta mizeria din Romania. In ultima vreme nu aud decat de profesori care pleaca in India, oameni de afaceri care pleaca in Anglia, si, mai nou chiar in Turcia daca va puteti inchipui. Apropo, ultimul sa stinga lumina!

 10. un mizantrop

  Judetul Arges e, poate cel mai lovit de turbarea antiindustriala, de “pedepsirea” ctitoriilor puse pe seama comunista…cand au distrus ARO, oamenii au reactionat “bland”…majoritatea angajatilor s-au lasat cumparati ca minerii si continua sa se vaite…cand s-au folosit fostele platforme industriale pentru depozitarea de deseuri toxice, au mai avut un subiect “cult” de barfa, mai mult s-a agitat avocatul Piperea…cand le-au murit in spital bebelusii, de o cauza necunoscuta, dar le-au fost sigilate fantanile (la ora aia se stia cu certitudine ca nu e Coli) si inchisa singura afacere locala cu lactate, n-au iesit in strada…nici acum nu se stie de ce au murit copilasii…aveau aceeasi varsta, facusera acelasi vaccin, boala nu putea proveni dintr-o fantana, dar, dintr-o panza freatica da…apoi, nefrita hemoragica are mare legatura cu metalele grele, pe care nu le-a cercetat nimeni, nici nu le-au pus in legatura cu explozia de cazuri de cancere renale care lovesc locuitorii…dar argesenii au stat si-au comentat pe la garduri…ca nu s-a dat semnal de la Bucuresti, de revolta…poate n-ati observat, mortile in perioadele de stapanire “de dreapta” nu sunt nici popularizate, nici contabilizate…nimeni nu ordona doliu national daca esti ucis de sistem (nu de un accident in spatiu privat in care nu te-a obligat nimeni sa intri) si de institutiile pe care le platesti…Tot in Arges e si Holtcim, ala care rade, la propriu muntii patriei, dar, userismul care a cuprins judetul n-are pe agenda mediul…asta a fost doar electoralul…culmea, unii traiesc in conditiile astea, primaresc pe-acolo, ca oamenii au incredere in progresisti (un fel de comunisti mai tineri…), nici uriasul crematoriu al cimentarilor nu-i deranjeaza, doar povestesc despre camioanele care descarca “deseuri” de abatoare, gen…Cand esti turist si vizitezi locuri binecuvantate, iti promiti sa revii…dar, cand te scoala din somn zgomotul uriaselor cuptoare, cand te ineaca praful…stiu arges suntem toti, dar, parca, uneori, unii suntem mai nesimtiti ca altii…

 11. Pai stati asa, aici lati scos pe nepotul Tamarei din ecuatie, toata industria petrochimica, sau aproape toata cu resurse cu tot aveau sa fie date pe nimic austriecilor de la o.m.v in timpul mandatului sau, iar tot in acelasi timp Dinu Patriciu devenea fericitul posesor al Petromidia Navodari cu tot cu lantul de benzinarii la pachet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.