Fără categorie

Asaltul final asupra intimității

V-am spus în mai multe rânduri că sunt probleme grave cu Whatsapp. Iată că acum s-a comis una dintre ultimele […]

V-am spus în mai multe rânduri că sunt probleme grave cu Whatsapp. Iată că acum s-a comis una dintre ultimele mișcări: Whatsapp e integrat oficial Facebook-ului, mesajele nu mai sunt criptate, fiind libere la ascultat, analizat și catalogat. Este una dintre cele mai puternice intruziuni în viața privată care, culmea, e luată în derâdere de toată lumea.
De fiecare dată când îi spun câte unui prieten despre problemele aplicației, primesc un răspuns de o nerozie dezarmantă: „Hai mă, ce naiba să afle? Bancurile și farsele pe care le fac unuia sau altuia?”. Exemplele de acest tip ne arată cât se poate de limpede cât de indolenți pot fi oamenii.
Hai să vedem câteva chestii pe care le poate face Whatsapp-ul:‣ am căzut de acord că vede mesajele trimise. Între aceste mesaje sunt și mesaje intime, disperări, bucurii, temeri s.a.m.d. Mașina din umbră are răbdare și vânează. Știe exact cum să facă diferența dintre o emoție – care se cataloghează – și un mesaj inutil.‣ culmea, chiar și din mesajele inutile se pot trage concluzii. Distribui poze cu nuditate explicită? Asta înseamnă ceva. Distribui clipuri simpatice cu animale? E bine de știut. Fiecare gest pe care îl faci are o semnificație, iar mașina are răbdare;‣ îți știe poziția și o raportează „la centru”. În acest fel ți se știu obiceiurile. Poate că ai reușit să ascunzi de soț/soție „nevinovatele” întâlniri extraconjugale, dar aplicația știe. Faptul că două telefoane care au instalată aplicația stau în proximitate o anumită perioadă de timp și cu o anumită frecvență e o informație prețioasă;‣ ascultă răbdătoare tot ce vorbești. Ai uitat că ai dat permisiuni pe microfon? Treburile sunt chiar mai crâncene întrucât ai dat permisiuni inclusiv pe cameră. Astfel, mașinăria care te are în evidență ascultă și cataloghează tot ce vorbești. Și, mai ales, cu cine;‣ poate monitoriza telefonul, are acces la agendă și la jurnalul apelurilor. Știe cu cine vorbești, îți cunoaște prietenii.‣ și multe, multe altele. Cel mai crâncen e că, odată ce-a memorat, nu mai uită niciodată.

Cu toate acestea, oamenii consideră în continuare că Whatsapp e o jucărie. Mai mult, aplicația are găuri de securitate cunoscute. Știți că la un moment dat exista o vulnerabilitate care permitea unui atacator să instaleze troieni pe telefon doar sunându-vă pe Whatsapp? Nu, nu era nevoie să răspundeți, doar să fiți sunați.
În plus, Whatsapp a început să cenzureze. Deja, de ceva vreme, nu mai puteți să distribuiți ce vreți. N-ați observat cum, în cazul unor materiale, nu vă lasă să distribuiți la mai mult de o persoană pe motiv că „a fost excesiv distribuit”? E primul pas. Următorul va fi cel în care mesajele nu vă vor mai fi trimise pe motiv de încălcare a „standardelor comunității”. Și marea majoritate, în continuare, stă pasivă! Halal!
De obicei, de fiecare dată când ridic o problemă mi se răspunde în răspăr: „Bine, bine și ce-i de făcut?”. O să vă spun pas cu pas ce trebuie să faceți pentru o migrare lină către alte soluții:‣ În primul rând să cunoașteți alternativele. Aveți două aplicații la fel de gratuite, care oferă criptare „end-to-end” și care au facilități similare(sau chiar superioare) Whatsapp: Signal și Telegram. Signal are o securitate mai bună, Telegram are câteva chestii interesante, între altele un canal pe care primiți alerte de cutremur în timp real de la Institutul de Fizică a Pământului. Sper că v-am făcut suficient de curioși să le încercați. Ambele merg extrem de bine!‣ După ce ați instalat alternativele, trebuie să vă anunțați partenerii că urmează să părăsiți whatsapp. Se poate face manual, dar e greu, mai ales cu limitarea la cinci persoane cărora le poți trimite un mesaj. E și o variantă automată. Instalația aplicația „Autoresponder for Whatsapp” si configurați-vă un reply pentru toată lumea, ceva de genul: „începând cu data de 07.02.2021 voi părăsi whatsapp și mă voi muta pe Signal/Telegram”. De fiecare dată când cineva vă va trimite un mesaj, va primi textul respectiv ca replică. Poate fi deranjant în timpul unei conversații, dar îl puteți dezactiva, pentru a-l reactiva când terminați.‣ În final, după data limită, nu e suficientă dezinstalarea aplicației! Înainte de a o dezinstala trebuie să vă ștergeți contul! Asta vă va asigura că toate datele dumneavoastră vor fi șterse(cel puțin dpdv legal) de pe serverele Whatsapp. Abia apoi dezinstalați-vă aplicația.‣ Asta-i tot! Abia de-acum înainte vă veți putea bucura de confidențialitate.
Știu, mulți mă vor acuza de câte-n lună și-n stele. Judecați însă logic: ce sens are să vă dați gratis datele pe mâna lui Zuckerberg? Nu-i destul c-o faceți cu Facebook-ul?
Semnalele sunt totuși încurajatoare. Telegram a anunțat că a depășit cinci sute de milioane de utilizatori, semn că lumea începe să se trezească. Căutați să vă protejați și voi. Nu-i greu! Și, garantat, cu fiecare om care conștientizează pericolele, mai cade câte-o firimitură din forța „Big Tech”. Fiți parte a mișcării, ELIBERAȚI-VĂ! Nu-i greu!

sursa: trenduri.blogspot.com

8 Comments

 1. Nemtii insista sa ne mutam pe Signal si/sau pe Theerma in nici-un caz pe Telegram asa ca….m-am mutat pe Telegram!

 2. Calin

  N-a fost niciodată “intimitate” cu celularele și internetu. De pildă Tor:
  The core principle of Tor, “onion routing”, was developed in the mid-1990s by United States Naval Research Laboratory employees, mathematician Paul Syverson, and computer scientists Michael G. Reed and David Goldschlag, with the purpose of protecting U.S. intelligence communications online. Onion routing was further developed by DARPA in 1997

 3. UiMit

  Metafora. Cumperi o oala de la magazin. te apuci sa gătești în ea. la un moment dat intra peste tine în casa o echipa, iți găsesc oala pe foc și se uita în ea…Mai mult încep sa o analizeze…”Ma tu ai pus sare multicica… Nu ști ca nu este sănătoasă? Aoleu! Ai pus și carne? Criminalule! Cum?! Gătești în oala asta numai pentru tine? Mănânci mult… De fapt se și vede! Hai ca te ajutam noi… I-a de aici pliculețele astea, pui unul într-o cana apoi torni apa calda și gata!” S.a.m.d. E,i va mai este de gluma, cu intimitatea?

  • Eu

   Salut,
   Am instalat Telegram acum.
   Se pare ca functioneaza corect. Un autoresponder bun pentru whatsup stie cineva?
   Multumesc pentru raspuns.

 4. Ghhffg

  Pt conversații private folosiți Session

 5. Andrei

  Toate mesajele si apelurile vor fi in continuare criptate, toate modificarile se pac pe partea de afaceri, puneti mana si cititi.
  Toti sunt hackeri si nu stiu sa folosesasca browser-ul de net.
  Sunt satul de stiri de rahat cu scopul de a instriga panica.

 6. Eugenia

  Postare a lui Dan Diacopnu.
  Ar fi bine sa mentionati si autorul. Dl Marius Albin Marinescu asa facea…

  • Max

   Genie, au mentionat si sursa….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.