Ancheta

Ascensiunea şi decăderea lui Vrabie

Triumf cu ipocrizie La alegerile din 2016, Valentin Vrabie a candidat independent la localele din Medgidia şi a câştigat cu […]

Triumf cu ipocrizie

La alegerile din 2016, Valentin Vrabie a candidat independent la localele din Medgidia şi a câştigat cu un scor fără drept de apel. A venit pe un val de simpatie alimentat de cele 57 de contracte cu presa locală şi centrală pe care le-a plătit timp de 8 ani din banii comunei Peştera în care era primar. Principala promisiune pe care a făcut-o în campania din urmă cu 4 ani a fost scăderea preţului apei la valoarea de 1 leu şi scoaterea companiei RAJA din Medgidia. S-a dovedit în finalul mandatului că nu a fost decât o minciună electorală împachetată frumos pentru oamenii cu venituri modeste din oraş, la ultimele şedinţe de consiliu local propunând proiecte de hotărâri prin care dona cu titlu gratuit diverse terenuri către operatorul RAJA. Mai mult decât atât, chiar fiul său Vasile Vrabie, fiind asociat într-o societate comercială cu fiul directorului general RAJA, Felix Stroe, ceea ce spune multe despre relaţiile de prietenie pe care le au cei doi.

Independentul traseist

Independenţa lui Valentin Vrabie s-a dovedit a fi falsă chiar de la început. De fapt, a fost preşedintele filialei PSD Peştera pe perioada celor două mandate pe care le-a avut acolo şi în anul 2010 a fost chiar preşedinte interimar al filialei PSD Medgidia. La începutul anului 2016, prin metode mai puţin ortodoxe a reuşit să convingă întreaga filială PMP din Medgidia să treacă în bloc la M10, partid alături de care a şi făcut campanie electorală şi a câştigat alegerile. Cu aceeaşi “independență” a continuat câteva luni mai târziu când s-a înrolat în ALDE, făcând campanie la alegerile parlamentare din 2016 pentru partidul lui Calin Popescu Tăriceanu, alături de şeful filialei ALDE Medgidia, Niculae Păun. După rezultatele dezastruoase de la parlamentarele din acel an, a părăsit barca ALDE şi imediat a depus adeziune în partidul lui Victor Ponta, PRO România. Mai târziu, aşa cum vom vedea în continuare, Vrabie atinge apogeul din punct de vedere politic şi adera la PNL, conducerea judeţeană a partidului, în speţă Bogdan Huțucă, punându-i filiala din Medgidia la picioare, chiar dacă era greu apăsat de zecile de dosare penale pe care le-a acumulat în timpul mandatului. Ca o concluzie, independentul Vrabie s-a dovedit a fi cel mai mare prostituat politic.

Nu asfaltăm dar nici nu ne distrăm

În primul an de mandat, îmbătat de victoria pe care a avut-o în alegeri, a crezut că e de ajuns să se laude cu fostele “realizări” de la Peştera şi oamenii din oraş îi vor sta cuminţi la picioare. Aşteptările locuitorilor Medgidiei erau mari, dar primarul deja dădea semne de impotenţă administrativă și promisiunile din campanie nu se concretizau. În schimb, fostul solist din formaţia la care a cântat în tinereţe, “Patru Vrăbii şi un Ciumag”, s-a gândit să facă show. Nu orice show, un mare festival finanţat din bugetul local, “DAPYX”, chiar dacă iniţial a minţit că proiectul ar fi finanţat din fonduri europene. Festivalul a fost un mare bluf, în condiţiile în care Medgidia avea nevoie de proiecte concrete de infrastructură.

Alt mare bluf a fost organizarea referendumului pentru dizolvarea Consiliului Local care până la urmă a dus la constituirea unor dosare penale făcute celor care au completat liste false cu semnături şi pe care primarul Valentin Vrabie le-a girat. Circul a continuat cu mitinguri în fata Prefecturii Constanța, nesusţinute de populaţie, având o prezenţă foarte slabă.

Rând pe rând, Valentin Vrabie a dat greş cu toate proiectele care i-au rămas în implementare din mandatul trecut al defunctului Marian Iordache. Reabilitările de şcoli şi grădiniţe au fost blocate după ce, la multe dintre ele, s-a renegociat în sus valoarea contractelor. Mare parte din asfaltările din oraş au fost proiecte în mandatul Iordache, iar primarul Vrabie nu a reuşit să le finalizeze nici după 4 ani.

Sport la cârciumă

Pe plan sportiv, Consiliul Local a înfiinţat Clubul Sportiv Medgidia chiar dacă iniţial Valentin Vrabie nu a fost de acord cu ideea. Văzându-se în faţa faptului împlinit, Vrabie a simţit miros de bani şi în următorii 3 ani clubul a devenit o sursă de sifonare a banului public pentru primar. Timp de 3 ani, clubul a funcţionat cu un management ilegal, managerul clubului, Nicolae Tutungiu, fiind numit interimar de Vrabie pentru un mandat de 6 luni, aşa cum scrie în statutul CSM adoptat prin hotărâre de Consiliul Local, interimat care a trenat ilegal timp de 3 ani. De asemenea, consiliul de administraţie al clubului funcţionează cu 2 membri deşi statutul prevede că trebuie să fie format din 3 membri. Mai mult decât atât, unul din membri consiliului de administraţie, Emil Goiceanu, primeşte 2 retribuţii în cadrul Clubului Sportiv. Şi problemele continuă: timp de 2 ani, clubul a funcţionat cu un cont la Banca Transilvania deşi, ca persoană juridică de drept public, era obligatoriu să aibă cont de trezorerie. Cardul de debit al clubului a fost robinetul de băutură, mâncare, distracţii, vacanţe şi nevoi personale aşa cum reiese din extrasul de cont emis de Bancă Transilvania pe o perioadă de 2 ani. La clubul sportiv s-a lăsat şi cu percheziţii de la DNA iar ca rezultat s-au constituit dosare penale în care apar ca protagonişti Valentin Vrabie şi Nicolae Tutungiu.

Final rușinos de mandat

După multe alte scandaluri, circuri, acuzaţii, dosare penale, luminiţe, cadouri electorale şi minciuni, mandatul primarului Medgidiei, Valentin Vrabie se termină cu două bombe: este trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța pentru fals intelectual, dosarul fiind într-o fază finală, toate informaţiile ducând către o condamnare și a doua mare “bombă” este controlul efectuat de Curtea de Conturi Constanța care a descoperit nereguli grave, şi anume, abateri constatate în valoare de aproximativ 13.5 milioane de lei cu un prejudiciu de peste 1.1 milioane lei.

Sorin MIHAI

1 Comment

  1. Anghel Aron Florian

    99% adevărat, cu mențiunea ca Dapyx a fost un succes colosal, gândit, propus, implementat și dezvoltat de mine și doar de mine. Prima ediție pro bono, făcută pe obrazul și relațiile mele a avut scopul de a convinge UE ca se merită investiții în Medgidia. Pe bani europeni. Ceea ce s-a ilsi întâmplat, au venit 750 mii euro la Medgidia pentru 3 ediții dapyx, fiecare an câte 250 mii euro investiți în comunitate dar și pentru istoria și cultura Românească. Vasazica, a fost bine ca să nu fie rău. Apoi Vrabie m-a dat la o parte și a sifonat banii europeni cu cloaca lui, făcând un kitsch de Dapyx următorii doi ani. Din acest motiv are dosar penal irefutabila, care se va termina doar cu Vrabie în cătușe. Mi-a propus înțelegere prin Aurel Ciorobea, prim procuror la care am făcut plangerea penala în 2018. Și am refuzat înțelegerea amiabila. Pentru ca eu cred pana la absolut ca nu banii sunt importanți pe pământul ăsta ci faptele fiecăruia dintre noi. Așadar, Dapyx a fost cel mai de succes proiect cultural de după revoluție, nu asa cum ziceți dvs în articol. În rest, onoare și patrie. Anghel Aron Florian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.