Cap limpede

Asemănările dintre Antifa și naziști

  Când a apărut fenomenul Antifa în urmă cu mai mulți ani, am observat că numele acestei mișcări era mai […]

 

Când a apărut fenomenul Antifa în urmă cu mai mulți ani, am observat că numele acestei mișcări era mai degrabă oximoronic. Un profesor de facultate pretindea că Antifa este foarte postmodernă în tiparul de gândire, deoarece înlocuiește realitatea obiectivă cu „experiența trăită”.

Această gândire relativistă, observam, era foarte asemănătoare descrierii pe care o făcea fascismului Benito Mussolini: „Tot ceea ce am făcut și spus în acești ultimi ani este relativism prin intuiție… Dacă relativismul înseamnă disprețul pentru categorii fixe și pentru aceia care pretind că sunt apărătorii adevărului veșnic și obiectiv… atunci nu există nimic mai relativist decât perspectiva și activitatea fascistă … Din faptul că toate ideologiile au aceeași valoare, că toate ideologiile nu sunt decât ficțiuni, relativistul modern trage concluzia că fiecare are dreptul de a construi pentru sine propria ideologie și de a încerca să o impună cu toată forța de care este capabil.

Suspiciunea că Antifa are multe în comun cu fasciștii cu care pretinde că se luptă o au mai mulți cercetători. Într-un editorial din revista Chronicle apărut în luna august, Paul Gottfried realizează o paralelă între naziștii fasciști din trecut și Antifa de azi.

Gottfried începe prin a atrage atenția asupra unui număr de diferențe între Antifa și naziști. Spre deosebire de ultimii, „adepții americani ai Antifa … își urăsc propria rasă și țară și fac tot ce le stă în putință pentru a le submina.” De asemenea, membrii Antifa se despart de tradiția nazistă prin aceea că nu se închină la eroii trecutului, un fapt evidențiat prin aruncarea de vitriol asupra statuilor lui George Washington și a altora.

Totuși, așa cum remarcă Gottfried, „mișcările politice imită adesea curentele despre care spun că li se opun.” Nazismul lui Hitler a făcut asta cu ideologia comunistă, împrumutând de la sovietici „lagărele de concentrare, o structură de stat totalitară și o poliție secretă omniprezentă.” Antifa pot să susțină mult și bine că se opun fascismului, dar după cum spune Gottfried, istoria și tendințele din natura umană demonstrează altceva.

A doua asemănare între Antifa și naziști este natura lor violentă și destructivă. „Antifa nu are niciun plan rațional sau pseudo-rațional de a reconstrui societatea, ci se concentrează doar pe distrugerea unor ținte cu o energie mânată de ură”, spune Gottfried. Naziștii au făcut același lucru, aruncând ura lor asupra unui cerc din ce în ce mai mare de suspecți „evrei, socialiști, clerici și alți presupuși dușmani ai poporului german.”

Sprijinul de masă de care se bucură este un alt element pe care aceste două curente în aparență opuse îl au în comun. Amândouă „au construit un imens sistem de sprijin care conferă acceptabilitate socială comportamentului lor anarhic”. Deși au fost condamnați de președintele Trump ca organizație teroristă, activiștii Antifa sunt susținuți de alți politicieni. Sunt susținuți de corporații și primesc o acoperire favorabilă din partea presei. Un astfel de tratament „aduce în minte avantajul relațiilor publice pe care îl dețineau naziștii, care se bucurau de simpatia multor germani în timp ce se ridicau ca forță electorală.” Acești simpatizanți naziști „îl vedeau pe Hitler și organizațiile sale paramilitare ca pe niște patrioți prost înțeleși.”

Potrivit lui Gottfried, fie că ne place sau nu, Antifa și metodele sale violente vor continua, iar elogiile din partea politicienilor și frica de metodele lor îi fac o forță redutabilă. Totuși, membrii Antifa au o mare problemă: ca mulți alții ieșiți din sistemul de educație contemporan, ei au dificultăți în a gândi coerent și limpede. „Primii teoreticieni naziști și apologiștii lor aveau mult mai mult sens când vorbeau prin comparație cu apărătorii din universități și din media ai ticăloșilor noștri radicali. Avem în față nu atât niște gânditori malefici, cât niște răsfățați obositori”, spune Gottfried.

Poate că este timpul să ne trezim și să ne dăm seama că Antifa se comportă la fel ca fasciștii pe care pretinde că îi disprețuiește.

                                                                                       Annie HOLMQUIST, Contra Mundum

10 Comments

 1. Alin

  Tipa asta – Annie HOLMQUIST nu stie istorie de loc. Asemanarea izbitoare exista, dar intre ANTIFA si bolsevici.

  • Marian

   Corect!
   Ecranele teve sunt suprasaturate de filme in care tot ce e mai rau pe lumea asta e intruchipat de nazisti. Asa ca raspunsul pavlovian al naivilor, atunci cand vor sa arate cat de nociva este o persoana sau miscare, este sa faca comparatia cu nazistii/ fascistii.

 2. un mizantrop

  Adeptii Antifa sunt niste visatori, naivi fata de mizeria numita „corectitudine politica” – noua ideologie imbratisata de toti politicienii si trambitata in toata media…Pentru antifa-cieni exista sansa maturizarii – isi iau o slujba, se insoara, fac copii, platesc taxe…dar cu corecii politici, adevaratii fascisti, nu stiu cum o sa rezolvam, ca au gasit „calea” intimidarii generalizate…

  • unLegionar

   Scuze dar articolul încearcă prea tare să demonstreze nimic… Nu există nici o asemanare între Fasciști(apropo Nazismul are un specific ușor diferit, nu intru în amănunte) și Comuniști Antifa PENTRU CĂ NationalSocialismul german și Fascismul SUNT REACȚIONARE deobicei (nu sunt generatoare de ură inutilă fară sens și nu activează primii, ci apelează la forță ca pedeapsă)! la ceea ce fac distrugătorii marxiști… Poate doar metodele de aplicare a sistemului seamănă puțin, în rest RADICAL OPUSE. Deci vrăjeala și încercarea (Anglosferei) propaganda masonico-„liberale” Britanico-Zionistă de a manipula și a le pune pe toate în aceeași oală de ciudă și invidie (ce au pe adevăr)CĂ LUMEA A AFLAT + au ieșit Adevăruri ascunse și că au luptat pt comuniștii Sovietici făcând greșeala gravă în WW2 iar acum văd pe cine au sprijinit (evreii Talmudici scârboși) în a se „emancipa” prin crime, nu e o scuză…! „Nazismul”(termen peiorativ folosit de evrei) nu era violent decât cu nemernicii trădători +dizidenți antigermani, jidani, comuniști și culmea DUPĂ ce a ajuns la putere pt că a fost ales DEMOCRATIC prin vot dacă n-ați uitat, spre deosebire de ovreiașul khazar Lenin al vostru cu Revoluția lui bolșevică criminală ajuns la putere prin TEROAREA roșie evreiască…. Diferențe profunde, Istoria e scrisă de învingători… după ce se așează la putere restul DEVINE „reacționar” inversând principiile… În fine, „History is writen by the victors”

   Adevărul nu poate fii ținut sub preși de vechea alianța masonică Americano-britanic-Soviet… roata s-a întors împotriva, vor admite ei că Marxismul distruge și distorsionează realitatea? Greu de crezut, poate după ce vor da cu capul… poate prea târziu.. deja din ce se vede tot mai des, Anglosfera începe să realizeze, să le pară rău… Asta e…

   Pentru că Capitalismul=Comunism(=Marxism =Materialism ) 2 fețe aceeași monedă, replica Fascismului,NationalSocialismul, Aristocrația/monarhia etc. ca ideologie fiind a treia poziție și varianta… Când or să înțeleagă proștii de englezoBritanici că fascismul nu are DELOC aceleași principii ca și Comunismul internațional va fi prea târziu pt ei.. deja… Oricum ei totdeauna au avut ciudă pe Europa Continentală, fiind un petec insular complexat și izolat înconjurat de apă, poate de aici explicația.. Dinastia de bancheri jidano-evrei Rothschild și-au găsit refugiul acolo și stăpânesc finanțele prin City of London Crown Corporation… Ipocrizia asta a Anglosferei s-a întors împotriva lor… Anti-Onoarea primește ceea ce merită… să nu uităm cum „Aliații” au bombardat cu avioane și România imediat după 23Aug1944 ca „represalii” și ce-or mai fii gândit mintea bolnavă etc. pt alianța cu nemțălăii.. Nu mai zic de scârbele iudeo-bolșevic Sovietice din est… Atât.

 3. unLegionar

  Deci „seamănă” DAR (nu prea sunt la fel) nu răsare…! Hehe 😄😂🤣 Ce să faci…

  • mihnea caradac

   doar de curiozitate, in ce categorie de varsta te incadrezi? ca doar pe la 15 ani sau asa mai gasesti baieti frustrati entuziasmati de fascism. e un teribilism specific varstei, nu spune nimic despre om. doar daca nu trece odata cu cosurile e mai nasol.

 4. gheorghe

  Alin, Marian, unLegionar – mare bucurie mi-ati adus vazand corectiile ause de Dumneavoastra!
  Antifa din Germania anilor 20′-30′ = anarhistii si comunistii jidani
  Jefuiau si incendiau fermele taranilor.
  Atacau si bateau cu cruzime muncitorii germani care au fost pusi pe drumuri de guvernare jidaneasca a asa-numitei Republici de la Weimar.
  Hitler a activat Stormtroopers – infiintand SA cu care i-a pus cu botul pe labe pe comunisti si a adus pace si liniste in tara.
  —-
  Antifa de azi nu este inregistrata legal desi are sedii, simboluri, „organizatori” = agitatori marxisti antrenati dupa manualul lui Saul Alinski determinati sa suprime pe „ceilalti”.
  Organizarea este coordonata de terorista Susan Rosenberg („Thousand Currents”), jidoafca asasina condamnata la 58 de ani de puscarie si eliberata dupa 17 ani de Bill CLinton, … in ultima zi de Presedinte american!
  Antifa are paravan de acoperire pe „By All Means Necessary”, care strange bani si este coordonata de …. profesorii americani din colegii si universitati = viperele marxismului cultural epidemic dus de jidanii Scolii de la Frankfurt in SUA care au fugit din Germania pe care o scapasera jidanii din mana.
  BLM – jidani, homosexuali, negri , indieni (din India) tiganii latinos si tampiti „albi” – asta e adunatura criminala care are program poltic de distrugere a capitalismului, de distrugere a albilor fiindca (asa cum le-a spus jidanul STEVEN SEIDMAN, tradus „la greu” si in Romania!) albii au sange comportament si caracteristici de OPRIMATOR (etnic-cultural), botezat „supremacist”.
  (Teoria critica a rasei)
  ————–
  Nu va faceti iluzii cu privire la”repararea” mintala a celor din Antifa…
  Toata educatia lor este „pe invers” si creierul e deformat nu dor prin asedierea ideologica dar si prin alienare datorita dispozitivelor digitale (telefon mobil, tablete, calculatoare) si retelelor de manipulare psihologica carora li s-au dedicat de band erau copii.
  Nu se mai pot dezvolta mental – sint antrenati sa gandeasca criminal si sa actioneze criminal, pana la asasinat. Psihologic, nu sint capabili de „dezbatere” – sa-i zic – intelectuala fiindca cedeaza afectiv, explodeaza! Sar la bataie sau incep sa planga…
  Sint multi – milioane, localizati in orasele mari unde – de regula primarii sint comunistii mascati in Democrati.
  Dupa 2-3 generatii de educatie marxist-culturala, timpul insurectiei comuniste a cam sosit.

  • mihnea caradac

   daca Hitler a adus liniste si pace in tara sa (cuvintele dvoastra) inteleg ca sunteti sustinator Iohanis. Am vazut ca multi comentatori de pe acest site sunt indignati ca FDGR este continuator al unei grupari naziste, dar din ce inteleg din pozitia dvoastra asta e un lucru bun, nazistii fiind niste oameni de bine.

 5. gheorghe

  Paul Gottfried – jidan nascut in SUA din tata comunist austriac (ma rog, din Austria) care a fugit dupa ce partidul lor mascat, Social Democrat a fost interzis de regimul crestin national.
  Astia ca Paul Gottfried prezinta un amestec de chestii vizibile si interpretari aberante de „dialectica jidaneasca” si sint publicati de coreligionarii lor drept „autoritati intelectuale”.
  „Antrenat” de Herbert Marcuse… Herbert Marcuse = nascut – iulie 19, 1898, in Berlin, tata Carl Marcuse si mama – Gertrud Kreslawsky. „His family was Jewish.”[9]
  ” … in 1933 Marcuse joined the Institute for Social Research, popularly known as the Frankfurt School.”
  ============
  Ca jidan conservator din America, Gottfried stie ca organizatorii si membrii Antifa sint elevii si studentii lui si ai jidanilor – profesori in colegii si universitati, propagandisti ai teoriilor anti-crestine si anti-nationale … care gandesc marxist primind educatia facuta de el … aceti Antifa sint condusi/organizati si platiti de jdani „ai lui” cu sefu’ de la fese-buci in frunte.
  Antifa nu sint „ca fascistii” – sint criminali.

 6. anonim

  Sunt doar niste fatalai fara nici un rost sau tel in viata platiti sa dea cu bata in cine stabilesc cei care il platesc.Problema nu sunt membrii ci guvernele si structurile oculte care ii tolereaza si ii finanteaza.Apropo,pana la urma i-a interzis Donald sau i s-a inmuiat?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *