Observator

Astrid Fodor, plângându-se public lui Iohannis, a influențat decizia Tribunalului Sibiu privind incompatibilitatea ei ca primar

      Cazul Astrid Fodor sau ce înseamnă să fii Pupila Președintelui Astrid Cora Fodor din partea Forumului Democrat […]

 

    Cazul Astrid Fodor sau ce înseamnă să fii Pupila Președintelui

Astrid Cora Fodor din partea Forumului Democrat al Germanilor din România a cîștigat localele din 27 septembrie 2020 la întrecere cu candidatul PNL. O simplă privire asupra carierei de politician ne arată că distinsa, deși nemțoaică, e un exemplu tipic moldo-valah de salcie plîngătoare care crește în umbra unui pom.

A fost pînă în 2 decembrie 2014 viceprimar al primarului Klaus Iohannis. Cînd a plecat la București, Klaus Iohannis a lăsat-o prin testament nescris în fruntea primăriei cel puțin pînă în 2024, cînd el va fi un simplu cetățean. Evident, dacă nu cumva, folosind majoritatea absolută la care lucrează nonstop generalii din instituțiile de forță, nu va schimba Constituția astfel încît să mai obțină două mandate. În acest caz, Klaus Iohannis va fi președinte pînă în 2034, iar protejata sa, primar de Sibiu pînă în 2034. La alegerile din 2016, Astrid Fodor a cîștigat fără probleme. A cîștigat fără probleme și în 2020. Cum să întîmpine dificultăți în rămînerea în funcție cîtă vreme Klaus Iohannis a mers la Sibiu și a făcut campanie pentru ea? Cum să-și permită Sistemul să n-o declare cîștigătoare cînd Șeful le-a sugerat, ducînd-o de mînuță pe Astrid Fodor, că e candidata Mea?!

În perioada 27 septembrie 2012 – 3 iulie 2014, deși viceprimar Astrid Fodor, a fost membră în Consiliul de administrație al Colegiului Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu și membru în Consiliul de administrație al grădiniței de copii nr. 37 din Sibiu.

Din punct de vedere legal, asta se cheamă conflict de interese. Nu poți fi și primar și membru al unui consiliu de administrație dependent de primărie, adică de tine.

Conflictul de interese a fost și este o plagă a postdecembrismului. Una dintre șmecheriile politicienilor a constat în folosire funcției pentru a fi și membru al diferitelor consilii de administrație. Pentru a pune capăt sau măcar pentru a mai îmblînzi acest nărav, s-a înființat în 2007, prin Legea nr. 144/2007, Agenția Națională de Integritate. Printre alte multe fapte urmărite de ANI s-a numărat și se numără situația de incompatibilitate. Potrivit Legii, ANI se sesizează din oficiu sau la semnalarea unei persoane de situația de incompatibilitate a unui funcționar public. În urma investigațiilor, persoana vizată e declarată de ANI ca incompatibilă și sancționată cu interdicția de a mai ocupa un timp o funcție publică. Decizia ANI poate fi contestată în Justiție. Pînă la urmă, justiția e cea care stabilește dacă un funcționar public a fost sau nu incompatibil.

Pe baza Legii, ANI a investigat situația viceprimarului Astrid Fodor și a decis în 2015 că s-a aflat în stare de incompatibilitate între 2012-2014. Astrid Fodor a atacat Raportul ANI la Curtea de Apel Alba Iulia. Curtea de Apel Alba Iulia i-a dat dreptate lui Astrid Fodor în 2016. Nimic surprinzător. Aceeași Curte de Apel îi dăduse dreptate și lui Klaus Iohannis pe vremea cînd era primar. Cum să nu fie amabilă Curtea de Apel Alba Iulia cu urmașa prin testament politic a lui Klaus Iohannis?

ANI a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. În mai 2019, Înalta Curte a admis recursul ANI. Potrivit Legii, prefectul de Sibiu de la vremea respectivă a suspendat-o din funcția de primar pe Astrid Fodor. Dacă n-ar fi fost urmașa lui Klaus Iohannis în materie de tupeu, Astrid Fodor ar fi demisionat din funcția de primar. N-a făcut-o. S-a adresat Tribunalului Sibiu. Tribunalul a repus-o în funcție. Să rămînă pupila lui Iohannis fără job?! Tribunalul Sibiu a decis doar continuarea mandatului nu și posibilitatea ca Astrid Fodor să candideze la alegerile din 2020. Dacă n-ar fi moștenit o dată cu fotoliul de primar și tupeul lui Klaus Iohannis, Astrid Fodor n-ar mai fi candidat. Decizia Înalte Curți era clară în acest sens și ea trebuia să respecte decizia. Dacă nu ca politiciană, măcar ca nemțoaică.

Potrivit Legii, ANI a comunicat entităților care se ocupă de validarea alegerilor locale lista cu cei cărora le este interzis să ocupe 3 ani o funcție eligibilă ca urmare a declanșării de către Justiție a situației de incompatibilitate.

Deși știa că n-are voie să candideze, Astrid Fodor se înscrie în cursă. Normal ar fi fost ca Înaltul Protector de la București pe numele său Klaus Iohannis, cel care se bate cu pumnu-n piept că luptă împotriva corupției, s-o consilieze să nu candideze. Klaus Iohannis nu a făcut asta. Ba mai mult, în campanie se afișează cu Astrid Fodor de mînuță. Cel care denunță corupția și cere repornirea DNA nu ezită să se afișeze cu Incompatibila Astrid Fodor.

După cum era de așteptat, Astrid Fodor cîștigă alegerile. BEC Sibiu se grăbește să valideze alegerea, deși Astrid Fodor n-are voie să ocupe o funcție publică timp de trei ani de zile ca urmare a deciziei ÎCCJ.

Judecătoria din Sibiu ține cont însă de semnalarea din partea ANI. Mandatul e invalidat și pe drept cuvînt. ANI a fost înființată tocmai pentru a stopa năravul politicienilor de a se desfăta cu conflictul de interese.

Ce face Pupila? Acceptă decizia? Nici vorbă. Dînd curs unui alt nărav al politicienilor, ea acuză decizia ANI ca venind de la „adversari politici”. Decizia de incompatibilitate n-a fost a Agenției. A fost a Î.C.C.J. Astrid Fodor știa înainte de a candida că n-are voie să ocupe o funcție publică timp de 3 ani. De unde și pînă unde „mișcare politică”? Astrid Fodor depune contestație la Tribunal.

Nu înainte de a declara că a vorbit cu Klaus Iohannis și că acesta o sprijină: „Da, am vorbit astăzi cu președintele. O convorbire scurtă, președintele era la Consiliul Europei, la Bruxelles, dar am discutat scurt această situație. Bineînțeles că m-a încurajat domnul președinte.”

Ca să vezi! O persoană care are probleme cu Justiția se adresează președintelui. Iar președintele, deși cu treburi presupus grele la Bruxelles nu numai că o ascultă plîngîndu-i-se că Justiția i-a făcut o nedreptate, dar, mai mult, o încurajează. Cîți români dintre cei care au un proces îl pot suna pe președinte pentru a-i cere o consultație?

Președintele face mult mai mult pentru Pupila sa. Pe 4 octombrie 2020 el participă la manifestațiile organizate cu prilejul împlinirii a 50 de ani de rezistență a Universității Lucian Blaga din Sibiu. A fost un pretext șiret de a ne arăta că o sprijină pe Astrid Fodor în demersul acesteia de a rămîne primar în pofida Legii. În acest scop, Klaus Iohannis s-a adresat lui Astrid Fodor cu „doamna primar general Astrid Fodor, care luptă cu succes să țină Sibiul la un nivel foarte sus”.

Pe 27 octombrie 2020, Tribunalul Sibiu a respins sentința judecătoriei Sibiu. Astrid Fodor a fost validată ca primar al Sibiului. Asta deși Legea spune clar că o persoană declarată de justiție ca vinovată de incompatibilitate n-are dreptul să fie aleasă într-o funcție publică, drept sancțiune, timp de 3 ani.

Ce înseamnă să ai un Înalt Protector? Lege, ANI, lupta împotriva corupției devin fleacuri. Altfel ar fi stat lucrurile dacă în cauză nu era o Pupilă. Ce-ar mai fi spumegat Klaus Iohannis împotriva  unui politician care nu știe să se retragă la timp!

                                                                                              Ion CRISTOIU, cristoiublog.ro

Citiți și: Viceprimarul Sibiului, Astrid Fodor, o dovadă vie a balcanizării germanilor din România!

2 Comments

  1. gigimutu

    pai justitia doarme in papucii statului?
    in cine sa mai avem incredere?

    iohane, beleste-o la rece, c-apoi te belim noi!!!!

  2. Poenaru 2016

    In urma cu vreo 50 de ani, cand prim secretar PCR la Sibiu era unul Richard Winter, un fel de Costachel Gudurau in varianta saseasca, o doamna din Sibiu imi spunea cam asa: “nu ma tem de tigan, ma tem de romanul tiganizat; nu ma tem de sas ma tem de sasul romanizat”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *