Colimator

Atenție: Fructe și legume contaminate cu pesticide!

  E alertă alimentară. Fructe și legume contaminate cu mai multe pesticide sunt comercializate acum în România. Cel mai frecvent […]

 

E alertă alimentară. Fructe și legume contaminate cu mai multe pesticide sunt comercializate acum în România. Cel mai frecvent toxic depistat e imazaliul (E233 substanță interzisă în Uniunea Europeană!)

                                        Ce trebuie să sţiţi:

1.Testele efectuate de către Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor au identificat 10 astfel de substanțe

2.Merele și cartofii sunt cele mai riscante. (98% din mostrele testate conțin cel puțin un tip de pesticid).

3.Efectele toxice depind de doză şi durata expunerii.

4.Nu există antidot.

5.Tratamentul este doar simptomatic. Esenţiale sunt decontaminarea şi suportul vital.

6.Valorile înregistrate nu ar trebui să producă efecte toxice acute în cazul unui consum ocazional ( doza maximă de imazalil 0,03mg/kg pe zi) dar se pot înregistra reacţii alergice sau iritative.

7.Pe termen lung consumul unor astfel de alimente contamintare este susceptibil de a conduce la afecțiuni hepatice și renale, produce cancer, dăuna fertilitităţii şi de a afecta fătul.

8.În caz de expunere sau posibilă expunere: sunaţi la un centru de toxicologie sau la 112.

9.Îndepărtarea cojii fructelor și legumelor ajută la îndepărtarea bacteriilor nedorite și a pesticidelor, care se găsesc în concentraţie crescută în special la suprafaţa alimentelor.

10.Nu uitaţi că fructele se spală corect ţinându-le sub jet de apă timp minim 60 de secunde sau măcar într-un vas cu apă, urmate de clătirea cu apă curată.

   Nu e prima dată când astfel de produse importate sunt contaminate:

1.Recent fungicidul kresoxim-metyl a fost identificat peste valori maxime admise în fructele (caise, mandarine) produse în Turcia.

2.În noiembrie 2017 imazaliul a fost identificat în mandarinele importate din Turcia.
3.În 2013 a fost declanşat Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAFF) datorită a 10 tone de pere şi ardei capia cu depăşiri ale valorilor admise pentru pesticidele Carbendazim, Benomyl şi Formetanat.

                                        Rețineți!

1.Citiți cu mare atenție eticheta produselor pe care doriți să le achiziționați!

2.Fructele si legumele contaminate cu pesticide nu au un miros sau culoare aparte.

                                                                                                Tudor Ciuhodaru

 

2 Comments

  1. gigimutu

    bun, si atunci, ce mai putem minca?

    aproape nimic!

  2. Jitaru Gheorghita

    IN TOATE MAGAZINELE GĂSIM LEGUME ȘI FRUCTE ADUSE DIN IMPORT CONTAMINATE,Badea Gheoerghe și Țața Floarea nu pot vinde la piață deoarece PRIMĂRIILE s-au DESCOTOROSIT și le-au vândut.Sunt vânați de POLIȚIILE LOCALE deoarece nu au aparatură de marcat la paporniță și fac evaziune fiscală.Țăranii disperați în sărăcia lor recidivează și riscă zilnic să fie amendați și zarzavatul confiscat.CÂT DE TICĂLOȘI POT FI ACEȘTIA CARE SE NUMESC POLITICIENI ?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *