Cap limpede

Băsescu, la al patrulea mandat

  Am auzit mai multe nedumeriri. De ce nu iese Iohannis să dezbată, să se confrunte cu ceilalţi candidaţi? Simplu! […]

 

Am auzit mai multe nedumeriri. De ce nu iese Iohannis să dezbată, să se confrunte cu ceilalţi candidaţi? Simplu! Pentru că aroganţa lui ar fi lezată profund. S-ar simți coborît de pe cataligele puterii. Şi-n plus, ar fi în situaţia de a se trăda cît de gol este şi ce puţine proiecte mai are dincolo de România fără PSD!

Eram pe cale să ne scape un lucru. Iohannis nu are nevoie de campanie electorală pentru că în locul său luptă şi cîntă Traian Băsescu. Presupun că multă lume a observat cum marinarul face turul televiziunilor! Probabil că mănîncă în maşină, în timp ce face drumul de la una la alta. Care să fie explicaţia acestui exagerat devotament? Nu am pus mîna pe o înţelegere dintre Traian Băsescu şi Klaus Iohannis! S-ar putea ca o variantă scrisă să nu existe. Dar, după felul cum au evoluat lucrurile, începe să ne fie clar un lucru. Klaus Iohannis a preluat în întregime aparatul de stat şi mecanismele binomului creat de Traian Băsescu. A fost principalul beneficiar al acestora şi nu a dat niciodată un semn că ar fi interesat să le demanteleze. La un moment dat, în timpul precedentei campanii electorale pentru Cotroceni, l-am întrebat pe Klaus Iohannis de ce nu se delimitează de Traian Băsescu? „De ce aş pierde sprijinul susţinătorilor şi oamenilor lui Traian Băsescu?

Traian Băsescu îl pregătea pe Klaus Werner Iohannis din anul 2007 ca să-i predea ștafeta de marionetă a străinilor. Click pe imagine pentru mărire!

Cele două mandate de afaceri în stil marinăresc dirijate de la Cotroceni nu îi creau lui Klaus Iohannis nici un fel de disconfort. Dimpotrivă! Important era mecanismul de putere. Abia mai tîrziu am ajuns la concluzia că Iohannis a ajuns la putere cu susţinerea aceluiaşi mecanism bazat pe SRI, inclusiv cu o contribuţie a binomulului. Felul în care a evoluat relaţia lor ne trimite cu gîndul la faptul că între cei doi a existat o înţelegere solidă. Mai mult, eu cred că un soi de înţelegere între cei doi continuă să funcţioneze şi astăzi. Altfel, de ce toate afacerile clanului Băsescu şi ale bandei din PDL au trecut pe lîngă tribunale? Aparatul creat de Traian Băsescu l-a sprijinit pe Klaus Iohannis, iar acesta s-a făcut că plouă cînd a fost vorba de dosarele acestuia.

Nu este exclus ca înţelegerea celor doi să vizeze şi un scenariu politic pentru PNL şi PMP. Faptul că în ultima vreme marinarul a ajuns parlamentar european (cu ajutorul voturilor din Moldova dar şi a calculatorului manevrat de STS) şi că PMP-ul este din ce în ce mai aproape de liberali ne îndeamnă la supoziţia unei fuziuni între cele două partide.

Băsescu și Iohannis, împreună cu soțiile, la o terasă din Sibiu în anul 2007.

Va deveni Traian Băsescu şi preşedinte al PNL în cel de-al doilea mandat al lui Klaus Iohannis? Sau trebuie să ne aşteptăm întîi la recuperarea politică a lui George Maior, care să revină de la Washington şi să preia conducerea unui guvern susţinut de întreaga adunătură de dreapta, dominată de servicii?

Dăruirea cu care Traian Băsescu îi ţine locul lui Iohannis şi luptă pentru cauza acestuia nu poate fi departe de o asemenea explicaţie. Faptul că fostul mahăr de la Cotroceni s-a specializat şi în Salvare şi în ISU ne arată că şi el cîntă pe acelaşi ton cu toată orchestra Rezist, preocupată să mute accentul de pe mobilul exploziei de la Colectiv pe lipsa de organizare din timpul intervenţiei.

După cum merg lucuruile şi după cum se derulează campania, nu ne rămîne de observat decît faptul că primul mandat al lui Klaus Iohannis n-a fost decît o prelungire a mandatelor lui Traian Băsescu. Iar acum, ca să-şi scape pielea şi să îi întoarcă serviciile, marinarul face turul televiziunilor şi mănîncă sandviciuri între emisiuni.

                                                                                                          Cornel NISTORESCU

Notă: Fotografiile și comentariile la ele aparțin revistei „Justițiarul”.

Citiți și:

Suspendaţi-l urgent pe Klaus Iohannis!

Șase asemănări între Băsescu și Iohannis

Trădătorii României, vânzătorii de țară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.