Colimator

Cartea Klaus Iohannis – „Pas cu pas”, o minciună care a mers ceas

    Bestsellerul „Pas cu pas”, o minciună care a mers ceas… în trei pași: – Primul pas: Klaus Werner […]

 

 

Bestsellerul „Pas cu pas”, o minciună care a mers ceas… în trei pași:

– Primul pas: Klaus Werner Iohannis scrie o carte în campania electorală, carte care este publicată și vândută tot atunci.

– Al doilea pas: Un scriitor din Sibiu afirmă într-o publicație locală că „bestsellerul” lui Iohannis a fost scris de alții pe baza unor interviuri date de politician cât a fost primar.

– Al treilea pas:  Herr președinte s-a ofuscat tare fiindcă au aflat oamenii că așa-zisa carte „autobiografică”, semnată de el, a fost scrisă de alții. Așa că a pus mână pe telefon și a făcut presiuni ca „scriitorașul cel viteaz” de la Sibiu să retracteze cele spuse, ceea ce a și făcut „gură spartă”, că oricum se cufurise pe el de frică după ce i-a ieșit porumbelul pe gură.

Noi am știut de când a apărut făcătură că nu-i scrisă de impostorul ajuns președinte. Așa cum nu este capabil să rostesca o urare de Paști, din două fraze, fără prompter, la fel, nu e capabil să scrie nici o simplă felicitare cu același conținut fără un „negru” ca scrib.

Pasul unu: „Sunt foarte bucuros să vă anunț că a ieșit de sub tipar cartea mea, «Pas cu pas». Este un volum autobiografic în care am încercat să vorbesc altfel despre mine, despre cariera mea, despre felul în care m-am format și despre ce vreau să fac în calitate de Președinte al României. Am crezut că cea mai potrivită formă pentru a-i lăsa pe oameni să mă cunoască a fost să scriu despre mine. Mi-am spus mereu că, dacă munceşti pentru o treabă, nu o uiţi. Să scriu despre viaţa mea, care, într-o mare măsură, se suprapune cu munca mea, m-a făcut să înţeleg, încă o dată, că lucrurile chiar aşa stau. Este o constatare verificată nu numai în anii în care am fost primar. Este o concluzie pe care am tras-o după o viaţă în care am pus umărul la destul de multe lucruri. Este şi concluzia acestei cărţi. Aceasta nu este neapărat o carte de memorii, deşi conţinutul ei ţine, într-o oarecare măsură, de memorialistică. Este mai degrabă povestea unor lupte câştigate, una de care fiecare dintre noi are nevoie la un moment dat. Am adunat în această carte momente din viaţa publică, încercând să refac, din ceea ce a selectat memoria, traseul profesional care m-a adus de la catedra de fizică la ipostaza de candidat pentru preşedinţie. Am inclus în ea şi lucruri personale, dar nu am făcut-o neapărat pentru a răspunde curiozităţii celorlalţi. Am recuperat acele întâmplări, întâlniri sau detalii care au spus ceva despre felul în care m-am format, despre valorile pe care le-am preţuit. Identitatea mea personală a umplut, prin intermediul faptelor, dar şi prin aceste principii în care am crezut, rolul de persoană publică pe care l-am ocupat de mai bine de paisprezece ani.” ( Klaus Werner Iohannis –  http://www.iohannispresedinte.ro/ro/despre-mine/cartea)

 

Pasul doi: „Cartea președintelui Klaus Iohannis, «Pas cu Pas» a fost montată de către colectivul redacțional al revistei Observatorul Cultural, ea fiind la bază un colaj de interviuri acordate de către fostul primar al Sibiului. Informația a fost prezentată de poetul Radu Vancu, în cadrul unei emisiuni Turnul Sfatului TV. «Am răsfoit-o (n.r. cartea «Pas cu Pas») și am constatat, mi-a fost și confirmată această constatare a mea de către doamna Carmen Mușat, directoarea Observatorului Cultural, că nu sunt lucruri noi, e de fapt un montaj din interviuri mai vechi, nu e o carte scrisă dintr-un jet. E montată în redacția Observatorului Cultural de către doamna Carmen Mușat, alături de alți admiratori ai domnului Klaus Iohannis», a declarat Radu Vancu. El spune că deși nu are o valoare literară foarte mare, ea are un rol bine definit. «Nu e miza ei să aibă o valoare literară. Miza ei e să aibă un vehicul pentru niște idei politice care au prins. Deci și-a făcut treaba. «Primul pas», nu am nicio idee. M-ar mira să fie tot un montaj de interviuri, pentru că nu cred că a dat atâtea interviuri, încât să poată să scoată o altă carte», a mai spus Radu Vancu. ” http://www.turnulsfatului.ro/30124/tstv-radu-vancu:-cartea-presedintelui–quot-pas-cu-pas-quot–a-fost-montata-in-redactia-observatorului-cultural.html

 

Pasul trei: „Au apărut în presă azi câteva titluri senzaționaliste care sugerează sau spun de-a dreptul că eu aș fi declarat că «Pas cu pas», cartea lui Klaus Iohannis, nu e scrisă de el, și că ar fi fost montată în redacția Observatorului cultural. Am văzut cum această micuță știre de pe site-ul unui ziar sibian a crescut, în câteva ore, ajungând la dimensiunile unei așa-zise bombe de presă.

Care nu e, de fapt, decât un fâs. Amândouă afirmațiile sunt false. Cel dintâi fals aparține presei; cel de-al doilea aparține memoriei mele.

1) În ce privește paternitatea cărții lui Klaus Iohannis, nu am negat-o niciodată. Se poate verifica în interviul cu pricina, de la minutul 18:30 încolo, că am spus ceva cu totul banal: anume că această carte e montată din niște interviuri anterioare ale lui. Ceea ce e o practică, firește, curentă. Și nu e nimic blamabil în ea. Paternitatea cărții n-a fost pusă, așadar, nicicând în discuție.

2) Am avut o discuție cu doamna Carmen Mușat în seara aceasta, pentru a clarifica lucrurile; am reconstituit discuția din acea seară. Am înțeles eu greșit: domnia-sa îmi spusese doar că se uitase pe manuscris și că reținuse din el anumite fragmente care au apărut în Observator cultural. A fost așadar strict o consultare privată, în care redacția Observatorului nu a fost implicată.

Regret dacă am cauzat vreo neplăcere Observatorului cultural.

Rog jurnaliștii care vor mai prelua așa-zisa știre să țină cont de aceste două precizări ale mele. ” (Radu Vancu – http://www.contributors.ro/fara-categorie/doua-precizari-privind-%E2%80%9Epas-cu-pas%E2%80%9D-cartea-lui-klaus-iohannis/)

Carmen Mușat, directoarea „Observatorului Cultural”, este soția avocatului Gheorghe Mușat, fost securist, fost pușcăriaș și fondatorul „Casei de Avocatură Mușat și Asociații”, care-l reprezintă pe Klaus Iohannis în procesele cu casele sustrase de acesta de la statul român prin uz de fals. Klaus Iohannis a participat, în calitate de președinte al României, la aniversarea respectivei firme de avocatură: http://www.flux24.ro/iohannis-a-aniversat-firma-unui-ofiter-al-securitatii/

Hai „jet”, vorba scriitorașului!

                                                                                                                  Zece negri mititei

 

Trackbacks / Pings

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.