Observator

Biroul Electoral Central și-a tras un glonț în cap: Iohannis, Dăncila și Barna – băgați în penal?

  Biroul Electoral Central a anunţat că sesizează organele de urmărire penală cu privire la candidaţii înscrişi la alegerile prezidenţiale […]

 

Biroul Electoral Central a anunţat că sesizează organele de urmărire penală cu privire la candidaţii înscrişi la alegerile prezidenţiale care au depus semnături de susţinere ce „prezintă elemente de similitudine evidentă”. O frază relativ banală, dar care poate amorsa un scandal de proporții implicînd penal președintele și primul-ministru, ca și alte figuri grele ale politicii.

Conform BEC, lista „penalilor” e formată din Viorel Cataramă (Partidul Dreapta Liberală), Miron Cozma (candidat independent), Maria Minea (Partidul Românilor Patrioţi de Pretutindeni), Cătălin Ivan (Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională), Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie), Alexandru Cumpănaşu (candidat independent), Ninel Peia (Partidul Neamul Românesc), Bobby George Marius Păunescu (candidat independent).

„Membrii BEC au înţeles să sesizeze organele de urmărire penală cu privire la verificarea împrejurărilor de fapt care au stat la baza constatărilor menţionate în cuprinsul deciziilor Biroului Electoral Central indicate anterior”, se arată într-un comunicat.

Concret, un număr semnificativ de semnături, prezentate ca aparţinând unor persoane diferite, „prezintă elemente de similitudine evidentă, de natură a influenţa îndeplinirea obligaţiei legale referitoare la numărul minim de susţinători de 200.000”, explică BEC.

Altfel spus, BEC sesizează Parchetul după ce a constatat că unii candidați au venit cu liste de semnături xeroxate sau falsificate în alt mod.
De aici încep, însă, marile probleme.

Nu vom insista asupra faptului că legea alegerilor prezidențiale nu prevede atribuții ale BEC privind verificarea semnăturilor ori de sesizare a organelor de anchetă penală, o scăpare stranie a legiuitorilor.

Ci asupra unei gafe imense a Biroului, care riscă să-l coste scump. La propriu și la figurat.

Mai precis, liste de semnături false se regăsesc nu doar la candidații de pe lista sus-pomenită, ci și la candidații Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă, Dan Barna și alții care au fost admiși.
În cazul președintelui, spre exemplu, Decizia BEC nr.13/22 septembrie 2019 menționează că s-au găsit peste 5000 de semnături cu probleme, dintre care 3723 sunt identice, altfel spus, trase la xerox.
În cazul președintelui s-au făcut verificări prin sondaj la cca.10% dintre semnăturile depuse, ceea ce înseamnă, extrapolînd, că Iohannis are cca.50.000 de semnături falsificate.

Click pe imagine pentru mărire!

În cazul premierului Dăncilă s-au găsit, de asemenea, peste 2.000 de semnături false, 23.909 în cazul Ramonei Bruynseels, 7.063 în cazul lui Cumpănașu, 1.167 în cazul lui Kelemen Hunor, 876 în cazul lui Dan Barna, ori 576 la Theodor Paleologu. „Totodată, s-a constatat că au fost depuse fotocopii ale unor file conținînd semnături” arată BEC, negru pe alb, în deciziile respectivilor.

Pentru Justiția din România, sub aspect penal, nu poate conta faptul că falsurile în declarații au fost sau nu de natură a influența validarea candidaturilor. Falsul e fals și trebuie pedepsit, punct.

De aici o întrebare legitimă: pentru BEC, contează doar falsurile ANUMITOR candidați, selectați după criterii neclare?

Reamintim că respingerea candidaturii lui Viorel Cataramă decisă de BEC a fost deja spulberată de Curtea Constituțională cu unanimitate, motivul fiind constatarea că BEC a încălcat procedurile legale.

Sesizarea organelor penale doar împotriva anumitor candidați, de către BEC, nu face decît să confirme acuzația de jocuri politice pe care deja i-au adus-o mai multe personaje din spațiul public în ultima vreme; nici nu mai vorbim că pentru validitatea semnăturilor depuse la BEC nu garantează, conform legii, candidații, ci acele persoane responsabile cu strîngerea lor.

Într-un comunicat remis azi presei, Viorel Cataramă, candidatul admis, dar trimis în penal de către BEC, anunță: „BEC si AEP aleg sa ignore faptul ca legea este una pentru toti si selecteaza in mod arbitrar candidati pe care sa-i supuna oprobiului public; se confirma, dincolo de orice indoiala, ca aceaste autoritati publice, actioneaza tot mai mult ca  actori politici, discriminand candidatii, desi nu au in atributiuni acest lucru!
De aceea, am hotarat:
1. Sa inaintez o plangere penala impotriva BEC pentru nerespectarea unei hotarari definitive,  abuz in serviciu si inducerea in eroare organelor judiciare.
2. Sa il actionez in judecata pe dl. Florin Buica, presedinte AEP, pentru declaratiile publice prin care mi-a cauzat grave prejudicii in campania electorala.
3. Sesizarea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), avand in vedere evidenta discriminare la care sunt supus de catre  institutii ale statului roman”.

Dacă și alți candidați respinși de BEC vor acționa similar, se întrevede un scandal de proporții maxime, încă unul pe lista lungă a celor cu substrat electoral din România.

                                                                                                              Bogdan Tiberiu IACOB

Sursa: inPolitics.ro

 

 

10 Comments

 1. Nicolae

  Sa nu le dea voie sa mai candideze și in penal

 2. gigimutu

  pai tinerilor farsori,

  la inchisoare cu voi, mai nemernicilor, chiar si daca doar doua semnaturi sunt identice, la unul si oricare dintre candidati, va rugam, pirnaie, pedeapsa maxima cu inchisoare pentru acesti farsori, mai cacanarilor, veniti cu cioace, cu minciuni, sa stati dupaia 5 ani ca si chiolhanis, pe banii tarii la trei coceni, si sa frecati menta?

 3. Pe-un picior de plai

  In primul rand Legea electorala cu strangerea celor 200.000 de semnaturi (aberant) incalca legea GDPR (Legea 190/2018) de protectie a datelor personale. Eu cetatean onest ar trebui sa pot sa semnez fara sa-mi dau numele complet, CNP, adresa,…Iar tu nu strangator de semnaturi nu indeplinesti conditiile legale sa-mi pastrezi datele mele cu caracter personal! Deci toate operatiunile de strangere a semnaturilor sunt ilegale!

  • Gabriel

   Absolut LEGAL si Corect ! Semnaturile se strang ILEGAL! Aceasta practica in UE este Ilegala !Sunt norme restranse bine stabilite ! 200 000 semnaturi reprezinta ridicolul unei societati in decadere si un monopol al “democratiei fasciste asupra drepturilor fundamentale ale OMULUI !

 4. Marian

  Dupa stintza mea , Miron Cozma a fost condamnat si-a executat niste ani de puscarie si-atunci… de unde acest tupeu fara margini de candida la Presedintie “? Oare chiar n-o sti faptul ca un fost condamnat pentru faptele ce i-au fost imputate lui { merita un minim de trei sute d e ani dar… a fost bine si-asa } , nu poate sa candideze pentru functii in statul pe care l-a atacat , el si ortacii lui ? Viorel Catarama , este a doua sau chiar a treia oara cand isi depune candidatura si , ma-ntreb : chiar n-o avea ce face cu purcoiul d e bani pe care-l are ? In loc sa-i dea pe curve si masini { precum Tiriac } ai arunca pe apa sambetei ? Bobby Paunescu… si-a castigat malaiul cu truda plus ce-a mostenit de la tat-su si unchi-su insa , nu-i era mai bine ca regizor si moderator secund la unele emisiuni ale B1TV ? Cred ca “gigimutu ” isi face iluzii deoarece , chiar n-am vazut si n-am auzit ca vreun candidat la presedentie sa plateasca in vr’un fel oricat de grosolane ar fi fost falsurile folosite . Stiu pe unul care-a pus si mortii sa voteze si… a fost condamnat pentru altceva .

  • gigimutu

   pai Mariane,

   nu crezi ca ar fi timpul ca TOTI cei care au fost prezidenti in Romania, dupa 89, sa raspunda penal pentru TOATE matrapazlacurile pe care le-au facut?
   ar fi un inceput bun.
   iar cei care au falsificat semnaturi, dintre candidati, descalificati din cursa pentru prezidentiale, proces penal, pirnaie, si interdictia de a mai candida vreodata la alegeri, de orice fel, in Romania!!!

   cit despre nea Miron Cozma, ortacul sef, asta chiar ca nu merita la presedintie, ci la pirnaie pe viata!!! ai dreptate, cat tupeu la nemernicul asta!
   a stat la pirnaie, ca l-a acoperit pe ilici iliescu, n-a vrut sa declare ca el i-a chemat pe mineri, la Bucuresti, daca il dadea in gat pe ilici, scapam de nemernicul de bolsevic!

   • Marian

    @ gigimutu BA DA , CHIAR ASTA ASI VREA : LA PUSCARIE PE VIATA CU TOTI ACESTI ESCROCI !!!!!

 5. „Un popor care alege politicieni corupţi, impostori, hoţi şi trădători, nu este victimă, ci complice.” — George Orwell

 6. CLAR , daca mai avem Justitie in tara asta Sa isi faca treaba !!!
  Daca Nu , Vom Interveni Noi !!!
  Ori Nu suntem toti Egali in Drepturi si in Obligatii ???!!!
  Legea Este Una Pentru Toti !!!!!!

  • Marian

   @Cornelia ” CLAR , daca mai avem Justitie in tara asta Sa isi faca treaba !!!
   Daca Nu , Vom Interveni Noi !!!
   Ori Nu suntem toti Egali in Drepturi si in Obligatii ???!!!
   Legea Este Una Pentru Toti !!!!!! ” Chestia asta mi-a luminat ziua asta de rahat ! Iar ultima : ” Legea Este Una Pentru Toti !!!!!! ” este bomboana d e pe coliva . GENIAL ! Ma bucur ca inca mai exista candoare… mai exista naivitate in al Romaniei stat dar , doar atat .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *