Observator

Biserica evanghelică a enoriașului Iohannis, niște bieți cucernici oprimați…

     Niște cucernici oprimați la maximum de puterea „…dictatorială și distructivă”! Nimic, dar nimic n-aș fi scris despre Comunicatul […]

 

   Niște cucernici oprimați la maximum de puterea „…dictatorială și distructivă”!

Nimic, dar nimic n-aș fi scris despre Comunicatul Bisericii Evanghelice din 2 octombrie 2018, în legătură cu „referendumul pentru familie” – așa cum este numit scrutinul de la sfârșitul săptămânii – dacă, dincolo de îndemnul la boicot, îmbrăcat într-o poleială cam lipicioasă de la zahariseala dinăuntru, nu mi-ar fi atras atenția niște fragmente din comunicat care numai cu biserica și cu evlavia nu aveau de-a face…

Nu comentez exprimarea total defectuoasă în limba română, prin străveziul căreia răzbate neglijența unei traduceri de toată jena… nici spoiala de smerenie din introducerea „în problemă”… în schimb, „substanța” acestui text mi s-a părut cel puțin interesantă. Căci iată ce ne spun în comunicat, dând frâu liber unui scrâșnet din dinți ultrapolitizat, asezonat cu un mârâit aferent, prea-cucernicii Episcop Reinhart Guib și Episcop Vicar Dr. Daniel Zikeli, în numele B.E.C.A.R.:

Căsătoria nu este contestată şi nu trebuie apărată (…) Căsătoria este şi rămâne ancorată în Codul Civil. Majoritatea parlamentară şi Guvernul atrag atenţia asupra unei teme de formă. Scopul este de a DISTRAGE ATENȚIA de la PROPRIA CORUPȚIE, VIOLARE A JUSTIȚIEI, A NEPOTISMULUI, OSTILITĂȚII FAȚĂ DE UE şi DEMOCRAȚIE. (oooo!!!… câtă pioșenie!!! n.n.) Face (corect , FAC, n.n.) abuz de buna credinţă a populației României pentru a se prezenta drept mântuitorii şi salvatorii credincioşiei şi prosperităţii ţării. Polarizează şi politizează o iniţiativă creştină PENTRU A DISCREDITA ADVERSARII POLITICI. (!!!!, n.n.) ”

Cum, cum? Ce? Ce fel de adversari politici discreditează referendumul? Eu cred că semnatarii comunicatului, necunoscând limba română decât aproximativ, au folosit greșit pluralul… căci aici se cerea un singular ferm, de necontestat: ADVERSARUL POLITIC!!! adică, în traducere, enoriașul lor de vază, de doi metri înălțime vara și doi-metri-cincizeci cu căciula-n cap în miezul iernii, recte Klaus Werner!

Plină de interes, am continuat să descopăr la ce alte perversiuni ne supun Dragnea și ai lui… că despre DRAGNEA ȘI AI LUI, luați la pachet cu Biserica Ortodoxă este vorba, de fapt, în comunicatul ultra-evlavios al celor doi episcopi… dacă citim mai atent :

Propagă sloganuri populiste, naţionaliste, DICTATORIALE, care nu sunt demne de o biserică. Pentru un asemenea scop biserica noastră ne este prea preţioasă. Curajul mărturisirii nu se găseşte de partea celor care sunt de partea majorităţii şi se lasă manipulaţi. Curajul mărturisirii este de găsit acolo, unde se afirmă: «aşa nu!» O biserică cu o coloană dreaptă, aceasta este B.E.C.A.R.!” (Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană din România, n.n.) 

Și, pentru că tot și-au luat avânt, cucernicii semnatari, mai trag o smetie majorității, după cum urmează: „Ca biserică cu limba de propovăduire germana suntem parte integrantă a minorităţii germane. (…) Noi suntem minoritarii, care suntem DEFĂIMAȚI şi în mod continuu, în special în activitatea educaţională, ÎMPIEDICAȚI şi COLPORTAȚI (!!! n.n.) de reprezentanţii guvernului şi majorităţii parlamentare (…) Un referendum care este iniţiat de O PUTERE DICTATORIALĂ şi DISTRUCTIVĂ şi care ÎNCALCĂ VALORILE DEMOCRATICE şi de DEMNITATE UMANĂ CELE MAI ELEMENTARE , nu poate fi susţinută (corect : SUSȚINUT, n.n.).”

I-auzi… n-am știut că B.E.C.A.R. e așa de asuprită… dar nici că are niște episcopi atât de nervoși. Sau, poate, scrâșnetul din măsele nu este, așa cum am crezut, o trăsătură exclusiv prezidențială!…

…Care președinte are și el niște opinii despre referendum: „Important e să avem grijă în ceea ce priveşte iniţiativele de modificare a Constituţiei pe tema familiei… A fi tolerant nu înseamnă a fi tăntălău (!!! n.n.). A fi tolerant înseamnă a accepta conştient că sunt alţii cu alte păreri, alte opinii (ia te uită! nu m-aș fi așteptat! n.n.), dar nu contează (chiar așa !!! n.n.) că suntem toţi români în cazul acesta (zău? și-n alte cazuri nu suntem? n.n.), în societatea românească (unde altundeva… n.n.) şi vreau să mergem mai departe (!!! n.n.), asta înseamnă toleranţă… Am făcut acele afirmaţii (adică: «este greşit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios şi a solicitărilor ultimative», n.n.), cu foarte multă bună-credinţă şi le-aş repeta oricând. S-au găsit bineînţeles unii politicieni şmecheri (!!! n.n.) care imediat s-au căţărat pe mine (oooo!!! asta mi-a plăcut, eu vizualizez ceea ce citesc, n.n.) şi au încercat să dovedească ce buni patrioţi şi români sunt ei şi că eu mă situez într-o poziţie stranie (!!! n.n.). Nu cred că sunt într-o poziţie stranie şi nici românii nu au crezut asta (!!! n.n.), altfel nu m-ar fi ales din capul locului (parcă ei știau, din capul locului, ce aleg!!! n.n.), dar cred că este foarte important să avem grijă cu astfel de iniţiative…” (Klaus Werner Iohannis, 16 noiembrie 2016, declarație la o întâlnire cu studenții de la Facultatea de Științe Politice)

Am dat acest citat din Klaus Werner Iohannis nu numai pentru că „pică” pe temă, ci și pentru că este exemplar în ceea ce privește exprimarea președintelui nostru și, de aceea, face parte dintre citatele mele preferate… De altfel, e cel pe care mi-l amintesc constant, ori de câte ori vreun pițiflender admirator de Klaus Werner ne explică pufnind, prin talk-show-uri, cât de „analfabetă” e doamna Dăncilă!

                                                                                                                           Luminița ARHIRE

Citiți și Biserica evanghelică a sașilor boicotează Referendumul și-l susține politic pe enoriașul său, Klaus Iohannis!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.