Colimator

Bmba cu ceas de la ATI Piatra Neamț și procurorul Marius Iacob, groparul cazurilor

  Deflagrație, nu explozie, a fost acolo urmată de incendierea și combustia materialelor plastice și alte substanțe medicale inflamabile, probabil […]

 

Deflagrație, nu explozie, a fost acolo urmată de incendierea și combustia materialelor plastice și alte substanțe medicale inflamabile, probabil a fost o sursă intensă de căldura radiantă, alimentată de oxigen, gaz ce este baza oricărui amestec detonant, scenariul este ușor de priceput, nu e nevoie să fii procurorul Elodiei – instalație electrică prost calibrată, instalație de oxigen prost etanșată, scânteie, aprindere instantanee, lipsă sprinklere, sau nefuncționale sau prost concepută instalația, lipsă hidranți interiori, lipsă stingătoare speciale pentru incendiu pe combustie cu oxigen. Plus: lipsă aviz ISU de funcționare a secției ATI, manager via nepotism de partid, patron de Pompe Funebre, ex PNL, actual PSD, tot aia, spital PSD-PNL, tot aia, oraș PSD – PNL, tot aia e, vechiul/noul USL, toată zona politică e din aria Pinalti, pușcăriaș după decenii de furăciune la greu, corupție endemică, ciordeală, parazitare fonduri de stat, nepăsare, prostie, nesimțire, dispreț față de oameni, las-că-merge-și-așa. L-ați cunoscut pe Pinalti? L-am cunoscut eu, era în șlapi la Atenee Palace, un mitocan grohăitor, șef decenii de-a rândul peste una dintre cele mai frumoase zone ale României.

La spitalul de la Neamț este la fel ca la toate spitalele din România. Orice secție ATI este o bombă cu ceas și de fapt nu doar la ATI ci și în multe alte rezerve se află conducte de oxigen. Am fost internat în trei spitale de top cum ar veni, Floreasca, Bagdasar și Municipal, pe secție erau paturi cu distribuție de oxigen la capul patului, m-am dus pe coridoare să văd cât bat conductele, erau înșirate pe pereți fără izolare specială prin tot spitalul, până la rezervorul central, desigur stingătoare pe camere ciuciu, câte unul pe secție, adică zero barat.

Incintele unde se află materiale inflamabile cu combustie puternică, alcool, oxigen, material plastic au nevoie de alt gen de instalații de stingere ce se numesc drencere, instalatii de perdele de apă, special concepute pentru spațiile cu risc ridicat de incendiu unde se află materiale care emană foarte multa căldură. Evident la Neamț nu aveau așa ceva. Și în niciun spital din România nu se află așa ceva.

Oxigenul e o plăcere, e cel mai tare drog, de câte ori am avut ocazia, la operații, am abuzat maxim, dar este totodată și o primejdie majoră, clorații de nitriu, potasiu, sodiu și alte substanțe ce conțin moleculă de oxigen sunt substanțe instabile, au utilizare în industria militară, ca materiale explozive, oxigenul arde intens, iar o ardere foarte rapidă se numește deflagrație, când un volum de gaz umple un spațiu într-o anumită proporție, de regulă o treime gaz două treimi aer, se formează o bază detonantă. Pe vremuri foloseam metanul de la aragaz captat la pungă pentru a provoca explozii, dacă n-aveam iPhone și internet pe vremea aia, ce era să facem în casă până ne veneau părinții, evident explozii, dat foc la instalații electrice, scurt circuite, bătalii cu fosfor, spirt, benzină, gaz metan, sprayuri bulgărești aprinse ca aruncătoare de flăcări, ciordeam cartușe de la poligon și le puneam pe șina de tramvai, gloanțele zburau care încotro, pe lângă noi, mușcau din pavaj, distracție maximă.

Pirotehnia era cred că la baza distracției tuturor băieților în vremea noastră, joaca cu focul probabil că este în memoria băieților dintotdeauna, din timpuri imemoriale.

Să intri însă în foc este cu totul altceva, am intrat de vreo trei ori la incendii nasoale, cu foc și pe tavan nu doar pe pereți, este super nașpa, pompierii au echipament, dacă n-ai nimic de protecție este cumplit, dogoarea este insuportabilă efectiv fierbi și ies aburi din tine, cel mai greu e să controlezi panica, dacă te sperii și te apucă tremuriciul ai murit.

Acel medic erou, ars pe 60 la sută din corp, care împreună cu o asistentă arsă toată pe picioare a intrat în foc să-și salveze pacientul merită, nu știu ce merită, dacă scapă cu viață să-i dea Dumnezeu sănătate, că România nu-i poate da nimic, ca dovadă a fost trimis în Belgia, o țară de cinci ori mai mică decât România, o țară cât trei județe de-ale noastre, cu bani de o sută de ori mai puțini decât România, cu zero bogății, comparativ, cu o capitală care pute a pișat de-ți mută nasul, balaoacheșii cred că se și cacă pe stradă, dar care totuși încă are oameni și specialiști care fac diferența.

În vârstă de 42 de ani, medicul care era de gardă sâmbătă la secția ATI de la Piatra Neamț împreună cu un alt coleg medic, chirurgul Pavel Borș, ajutați de două asistente, au scos bolnavii din salonul alăturat celui care fusese cuprins de flăcări, unde deja erau carbonizați cu toții. Denciu a intrat în foc, efectiv, suferind arsuri pe 60% din corp.

Momentul tragediei de la Neamț fixează în memorie încă odată, dacă mai era nevoie, falimentul națiunii române, deoarece oamenii fac diferența iar în România au rămas prea puțini oameni, prea puțini eroi, inclusiv prea puțini medici și personal medical, ca și alte cinci milioane de români au fost forțați să plece din țară – totul din vina guvernanților ordinari și nemernici de la Haita lui Ilici la Haita lui Băsescu, care dă sfaturi acum, după ce au falimentat și jefuit această țară la sânge.

A uitat Băsescu cum se hăhăia pe televiziuni și zicea românilor – plecați, plecați din țară, să vină coloniștii mei din Israel și de la mama dracului.

Ce face acum arahatul de Nelu Tătaru – își face achiziție de prestigiu și imagine cu medicul erou, tot povestind cum a fost el coleg de facultate cu acesta și tot repetând asta non stop, peste tot ca papagalu și „pe surse” cică, adică pe bani, că toate ziarele au luat bani de la Guvernul său.

Să fie clar, Nelu Tătaru este un rahat cu moț în frunte, un sfertodoct și un handicapat mintal, se vede după vorbă, de aceea a și ajuns ministru. Dacă era om, nu porc de câine, managerul spitalului din Piatra Neamț ar fi fost colegul său de facultate cu care se laudă acum, nu patronul de la Pompe Funebre.

Firesc ar fi ca măcar după ce scapă cu viață medicul Denciu să fie pus manager la spitalul care era să-i ia viața. Nu se va întâmpla, vă garantez, nu doar Nelu Tătaru este un rahat, ci tot guvernul e de cacao, nu mai zic de găinațul de Băsescu, de se tot bagă în seamă cu „sfaturile” acum, bâzâind ca o muscă neagră pe excrement, după ce n-a fost în stare să-i ia maul lui Arahat care i s-a căcat și lui în gât.

Se vede clar intenția autorităților, respectiv a Parchetului General, care l-a pus „să investigheze” pe procurorul Marius Iacob, cel care a investigat incendiul de la maternitatea Giulești și de la Clubul Colectiv, cel care a fugărit-o pe Elodia vreme de patru ani ridicoli și desigur a fost implicat și în dosarul Mineriadei, ajuns după atâta muncă grea procuror sef al Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa ICCJ, în toate dosarele vieții sale n-a făcut absolut nimic, nimic, nimic, omu perfect să pui capac la orice problemă.

Și cu asta am încheiat povestea, am încălecat pe-o șea și pa, pa, pa!, se va așterne rapid uitarea peste această tragedie, Arahat va urla iarăsi că a fost o greșeală ei și ce, aia e, cum le-a zis și supraviețuitorilor Colectiv – au trecut 5 ani, fix-pix, nici acum nu se găsește raportul de analiză al incendiului – și deflagrației, deoarece, exact ca și la Neamț, acolo a fost o deflagrație, am fost primul jurnalist care a a scris atunci despre asta, de aici mi s-au tras și amenzile de jumătate de miliard cerute de Arahat televiziunilor care m-au invitat în platou la vremea aceea.

Ce se ascunde însă la Colectiv este altceva, aici la Neamț nu e nicio miză, pun pariu pe orice că nimeni nu va păți nimic – ca dovadă scoaterea de la naftalină a lui Marius Iacob, groparul de serviciu al oricărei cauze justițiabile.

                                                                                                         George RONCEA

Fotografiile de la Arboreea Arbore.

 

 

4 Comments

 1. sodiu

  Pana la urma ce-i ala “nitriu”? Doua la primarie, doua la prefectura… Mai lipseste Kaliul…

 2. satan existã

  Un articol excepțional,de pus în ramă și de păstrat pentru eternitate
  Aproape toți politicienii sunt niște malefici care știu doar de frica bătăii!
  Toate partidele aceeași mizerie!

  • sodiu

   Mai ales pentru “substanțe ce conțin moleculă de oxigen” sau “oxigenul arde intens” si alte perle…

 3. un mizantrop

  Mai era nevoie de vreo dovada ca avem un stat totalitar?! Statul roman incaseaza biruri imense de la cetatenii sai, de la firmele cetatenilor sai, are mecanisme, nesimtit platite, de control si de executari silite directionate numai catre cetatenii romani…multinationalele, firmele straine nu sunt deranjate nici cand activitatea lor devine criminala (ma gandesc la arderea deseurilor toxice, la defrisarile barbare, la macinarea muntilor pentru ciment…), serviciile secrete, platite enorm, in dauna serviciilor de sanatate, lucreaza tot pentru altii…statul roman a devenit dusmanul cetatenilor care-l sponsorizeaza…in fapt, toate platile romanilor s-au transformat in taxa de protectie, e bine sa-ti platesti darile si sa te rogi sa fii ignorat, ori sa nu ai nevoie vreodata de stat…prea multi romani mor cand se afla in custodia statului, in camine de batrani, ori copii, in puscarii, in spitale…plateste cineva (in afara “asistentei” de serviciu, condamnata de “justitea” privatizata pe partid si aruncata populimii pe post de “capul lui Motzoc)?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.