Suntem cu ochii pe voi!

Bomba „Deutsche Welle”: Pesta porcină „curăță terenul” pentru fermierii olandezi și danezi?

Sorin Minea, președintele Romalimenta, susține că creșterea porcului ar putea fi compromisă, la noi, de pesta porcină pentru vreo 20 […]

Sorin Minea, președintele Romalimenta, susține că creșterea porcului ar putea fi compromisă, la noi, de pesta porcină pentru vreo 20 de ani de aici încolo. Dar e contrazis vehement de către Deutsche Welle, care livrează o informație explozivă, capabilă să lămurească dedesubturile misterioasei izbucniri a plăgii și lichidarea efectivelor autohtone de animale.

Mai exact, DW relatează că marii fermieri crescători de porci și Danemarca și Olanda se pregătesc să își mute afacerile în România din cauza presiunilor existente în țările lor legat de pericolele pe  care le reprezintă industrializarea fermelor de animale.

„Numeroase studii atestă efectele nocive ale suprapopulării fermelor nu doar pentru animale şi personal, dar şi pentru întreaga zonă. Cercetătorii au comparat ferme din Germania, Olanda şi Statele Unite, unde efectivele de porci depăşeau 25.000 de animale, concluzionând că pesticidele şi antibioticele folosite se regăsesc în pânza freatică din zonele marilor crescătorii de animale, în timp ce mulți angajați se confruntă cu probleme cauzate de bacteriile rezistente la antibiotice, precum stafilococul auriu. În Germania, un studiu realizat pe 7.000 de persoane care locuiau la circa 500 de metri distanță de marile crescătorii de porci a scos la iveală problemele pulmonare ale oamenilor, cauzate de endotoxinele şi concentrația mare de amoniac din aer” afirmă jurnaliștii germani.

Soluția de evitare a acestor probleme care au dus inclusiv la manifestații de protest ale ONG-urilor de mediu?

„În contextul sensibilizării opiniei publice asupra riscurilor pe care le reprezintă crescătoriile în masă, marii fermieri danezi, dar şi cei olandezi anunță că se mută în România sau în Țările Baltice.
Tot mai des marii crescători de porci din Danemarca anunță că îşi vor muta fermele în România şi în statele baltice, dacă li se vor aplica restricții la folosirea de antibiotice şi pesticide sau vor fi reclamate drepturile animalelor. Ceea ce înseamnă că vor exporta problemele de mediu în România şi alte noi state comunitare.”, a declarat pentru DW Jette Friis Tuca, o ecologistă convinsă, care a participat la un protest din fața guvernului danez”.

DW mai punctează că, deși România este momentan afectată de pesta porcină africană, „marii investitori din Olanda sau Danemarca dispun de logistica necesară relocării marilor ferme, atunci când situația se va calma. Fără efective de animale, dar cu spațiu şi personal, România nu este întâmplător invocată de fermierii din occident, cu precădere din Olanda şi Danemarca”.

Și amintește că danezii deja au crescătorii masive de porci și cumpără, totodată, suprafețe imense de teren agricol în țara noastră. Premium Porc, spre exemplu, e al doilea mare crescător de porci din România, e firmă daneză și, interesant, nu e deloc afectată de pesta porcină.

„Că danezii se simt bine în România confirmă şi Erik Jantzen. Venit în 2006 în România, Jantzen a cumpărat în mod discret zeci de mii de hectare, pe care fie le-a cultivat, fie le-a arendat, fie le-a vândut mai departe. Jantzen Development s-a implicat în tranzacții însumând mai mult de 28.000 de hectare în toată țara, declara pentru economica.net fermierul danez, care numai în Ialomița deține o fermă de aproximativ 5.000 de hectare, la care se adaugă alte 2.500 de hectare la malul mării.

Danezii s-au acomodat aşadar în România. Rămâne de văzut cât de uşor se vor acomoda porcii danezilor, dacă marii crescători vor fi nevoiți să se îndrepte către România” conchide DW.

Marea întrebare: să fie, în contextul informațiilor prezentate de Deutsche Welle, o simplă coincidență suprapunerea pestei porcine pe interesele danezilor și olandezilor de a monopoliza piața autohtonă de porci, ori e o modalitate abilă de a „curăța terenul” de afaceriștii români pentru a lăsa loc celor din UE?

                                                                                                 Bogdan Tiberiu IACOB

Sursa: inPolitics.ro

 

3 Comments

  1. Liliana

    Incredibil! Încă se vinde pământ în România?!? Și cum vine asta:
    “dacă li se vor aplica restricții la folosirea de antibiotice şi pesticide?” Pesticidele si antibioticele sunt folosite să combată pesta porcină? Cine poate explica?

    • Inseamna ca in Romania isi pot face de cap

      “…îşi vor muta fermele în România şi în statele baltice dacă li se vor aplica restricții la folosirea de antibiotice şi pesticide sau vor fi reclamate drepturile animalelor” la ei acasa. Adica vor sa se mute intr-un loc in care pot sa isi creasca porcii abuzand in continuare de chestii toxice si de bietele animale si l-au gasit la noi, pentru ca la ei acasa nu isi vor mai putea face de cap. Ne vor distruge noua mediul si sanatatea si asta e de fapt scopul de etapa. Populatia Romaniei trebuie alungata sau exterminata pentru ca locul sa ramana liber pentru altii. Si treaba merge bine pana acum.

      Pe langa ca suntem saraciti si hartuiti in toate felurile, mai suntem si intoxicati cu mancare proasta, medicamente si un aer plin de tot felul de mizerii pe care le arunca unii cu inconstienta. nesimtire sau cu intentii criminale in aerul pe care il respiram. fiindca nu avem legi care sa incrimineze drastic anumite practici. S-a ajuns pana acolo incat in aerul respirat din multe zone locuite, dar si in zone de natura, se arunca in mod deliberat produse toxice care au nenumarate efecte nocive asupra sanatatii noastre, sub pretextul protejarii Sanatatii Publice – asa numitele dezinsectii. E foarte interesant de studiat compozitia acestor produse biocide (cuvantul asta spune totul) pe care le inhalam zilnic. De exemplu, unul dintre ele, Aqua K-Othrine (produs Bayer) are printre componentele chimice chiar si un aditiv folosit in fracturarea hidraulica.si in metalurgie. Deci, daca astea sunt standardele Romaniei in privinta protectiei mediului, sanatatii populatiei (nu mai vorbim de drepturile animalelor ca am vazut ce fac cu bietii porci), nu e de mirare ca suntem vazuti ca destinatia ideala de catre asemenea “fermieri”, care vor sa ia locul producatorilor locali si gospodariilor taranesti si sa ne indoape cu porcariile lor.

  2. G_B

    Nu cred ca pesticidele si antibioticele sunt folosite neaparat pentru combaterea pestei, ci se foloseau oricum pentru combaterea unor infestari cu daunatori (deratizari, dezinsectii, dezinfectii etc). Probabil ca acest razboi biologic cu microorganismele si, in general, cu toti daunatorii, a fost pierdut de foarte mult timp in multe dintre tarile dezvoltate, bineinteles ca acest lucru nu s-a recunoscut fatis si clar, iar acum toata lumea se confrunta cu efectele dezastruoase ale unor comportamente distructive. Iar marii producatori din vest fac orice sa isi protejeze afacerile menite sa fie compromise si s-a ajuns la ce s-a ajuns. E simplu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.