Atitudini

Căderea mitului diasporei

  În fuga lor după voturi, în parșivenia încăierării românilor cu românii începută odată cu Colectivul și cu Piața Universității […]

 

În fuga lor după voturi, în parșivenia încăierării românilor cu românii începută odată cu Colectivul și cu Piața Universității și continuată cu vestita apologie a muii, PNL a inventat Mitul Diasporei, a unei așa-zise comunități care ar acționa unitar, care ar avea nu știu ce valori comune și ar fi un fel de cetățeni de rang superior românilor rămași în țară.

Atât li s-a spus că ei sunt deosebiți, încât muncitorii plecați cu cârca pe șantierele de construcții, căpșunarii, îngrijitoarele de bătrâni și cei care au pus umărul la bunăstarea capitaliștilor din țările în care au plecat, la care se adaugă șuții, peștii și producătoarele, chiar au crezut că sunt speciali, că lor li se cuvin drepturi mult peste celor ale noastre, ale celor care am rămas acasă.

Odată cu apariția noului coronavirus, așa-zisa diaspora, a lăsat dracu’ totul baltă și a rupt granițele, dorind să vină din nou acasă. Țările pe care le lăudau le-au tras un șut fix în cur și le-au spus că nu pot să-i mai țină, nu le pot asigura îngrijirea medicală. Italia, Spania, Germania, Marea Britanie capotează pe rând și îi lasă baltă.

Speriați, așa-zișii diasporezi, de fapt niște români cărora începuse să le pută România, au implorat să fie lăsați să intre în țară.

Arsenie Boca a prorocit în acest sens: „Să-ți înjuri țara și pe cei rămași acasă până faci bulbuci la gură după care să-i implori să vii înapoi acasă, chiar că doar sfinții puteau vedea.

Marcel Vela, ministrul de interne care coordonează Situația de Urgență, membru PNL, le spunea să stea în țările în care au ajuns.

Puțină lume știe, cei dintre granița cu Austria-Ungaria sigur, că ieri, până la postarea mea și la Reportajul RTV, Ambasadele nu le mai răspundeau, Ministerul de Externe NU, Digi 24, de exemplu, se fofila după care nu a mai răspuns, iar alte televiziuni pur și simplu le închideau telefonul în nas.

După ce m-au înjurat cum le-a venit la gură ani de zile, am decis să le arătăm că noi suntem oameni, că ne-a rămas același spirit românesc ancestral. Dumnezeu e Mare!

Uniunea Europeană este un concept gol, țările au fost lăsate de izbeliște, Italia plânge, Spania plânge, Germania se închide în ea și nu vrea să dea nici o mască din cele pe care le produce. Fiecare țară este pe cont propriu. Atunci de ce și cui ne-ați vândut la suprapreț? Multiculturalism, corectitudine politică, LGBT, multă ură, ne-ați distrus industriile, le-ați adus pe ale voastre pe care acum le închideți. Dar mai ales ne-ați încăierat. Iar acum noi trebuie să ne împăcăm cu noi înșine.

Până acum, criza aceasta ne dă pe bandă rulantă lecție după lecție: Prima este aceea că diaspora nu există, există doar români plecați în patru zări, speriați și care au dat buzna înapoi acasă.

                                                                                                                Gelu VIȘAN

14 Comments

 1. gigimutu

  domnul Visan,

  eu mi-am dat seama, inca din 2003, cind s-a votat la referendumul pentru intrarea Romaniei in (m) ue ca este o mare pacaleala, ca o sa ne-o luam gros de n-o sa ne mai arda de nimic, si uite ca dupa 13 ani de cind suntem in ue suntem la pamint, bineinteles ca asta au dorit de la inceput franta si germania, ca ei conduc de facto ue, doar nu ne-au remorcat la caruta lor ca sa ne curga noua lapte si miere pe conducte, bravo Angliei, care a dat un sut fix in ass ue, si si-a luat jucariile si a plecat acasa.

  asa mi-as dori ca si Romania sa se lepede de satanele de la bruxelles si de la strasbourg!!!

  • Tudor

   Câți români s-au întors în țară din țările care le-au “dat un șut în fund”? Câteva zeci de mii? Poate 100 de mii?

  • Sav

   Cand a fost, frate, referendum pt intrarea în UE ? Visezi!

 2. Ionela Ionescu

  Principalul atribut al instaurării stării de urgență, pe care văd că nimeni nu-l observă, este că pe timpul stării de urgență vor fi internați și tratați gratuit toți cetățenii români (cu cetățenie română) indiferent că au plătit sau nu taxe de sănătate.
  Adică diasporezii au fost chemați de către guwernerul pe care l-au votat ca să fie salvați pe banii statului , în disprețul total față de românii care locuiesc în România, plătesc taxe în România, muncesc pentru a ține România în funcțiune și clădesc PIB-ul României, punându-i chiar în riscul fizic de a fi infectați de către diasporezii , sute de mii, care umblă fleaura prin sate și orașe cu virusul deja pe ei .

  • gigi

   Sa nu uitam totusi ca cei din diaspora au trimis destui bani buni acasa. Acesti bani s-au transformat in case noi / reparate (industria materialelor de constructii, instalatii, etc, deci in locuri de munca directe IN ROMANIA), in consum / comert / transporturi / banking (locuri de munca indirecte), asadar macar pentru asa sa nu-i injuram pe cei din diaspora. Ii injuram linistiti doar pe cei care au fugit de aici ca sa fure acolo si care se intorc aici ca sa fure din nou. Lucrurile sunt cu diverse nuante de gri, nu in alb si negru.

   • sorin

    Cu toate ca nu sunt de acord cu tine din anumite puncte de vedere , in mare parte ai dreptate. Imi place ca gindesti logic si asezat.

 3. Muresan

  Foarte adevarat !!! Felicitari, bine gandit artocolul !!!

 4. Daniel

  Nu toata diaspora pleaca, de ce aberati? Sunt oameni care au case, locuinte cumparate. Platesc chirii si au locuri de munca si copii in scoala. Crezi ca dau ei cu piciorul la traiul de aici doar sa fie in Romania?

 5. Dr. Diana Rus

  Atât de putini sunt cei care și-au făcut un rost acolo încât aproape ca ei reușeau cu siguranță În Ro. In rest mulți visători au fost atrași de mirajul occidentului și au acceptat sa i robeasca. Au trecut 30 de ani… Câți vor avea pensii ca să și permită un trai decent? Atât de putini, foarte putini. Sa nu ne amăgim cu false impresii. Cei disciplinați, harnici și corecți au reușit, dar sunt atât de putini.

 6. Justin

  Uniunea Europeană e in moarte clinica! Adică respira, in general cu ajutorul aparatelor de fabricație germana, de buna seama, dar nu mai are activitate cerebrala! Nu că ar fi avut vreodată!… Adică tot ce tine minte europeanul e că nu are voie cu becul cu incandescenta, centrala fără gazeificare și aspiratorul care chiar aspira. Normele de depoluare au fost uitate subit când VW, altminteri o întreprindere cu origini pur naziste, a fost dovedită că le frauda vârtos, cu sprijin asumat de la o neonazistă, trecută prin reeducarea comunistă a Germaniei de Est. Acum ea tocmai ce fraierise pe unul, nu dau nume, mare iubitor de diaspora, sa ii susțină proiectul cu 2 viteze. După aia i-a rupt contractul de aparate de ventilație artificiala in nas, ca de la neamț la etnic german. Momentan au rămas amandoi cu levierul cutiei de viteze in mana, urmând, cel mai probabil, să și-l bage in … în ordinea numerelor de pe tricou, mă gândesc …

 7. Ana

  Nu au fost “bisnitarii”, “capsunarii” la vot. Pt ca nu au acte si nu avut drept pe liste.
  Asta nu stiu cei de acasa. Dar hai sa aruncam cu noroi in diaspora.
  Astia cu contracte am avut drept de votare in Diaspora. 😉
  Hai sa ne uitam mai departe de granita cu Romania.
  Pesti, proxenetii sau prostituatele carora li se iau actele la iesire din Romania nu au fost la vot si exact acestia au venit in tara acum. EI nu sunt Diaspora.
  Diaspora sunt 6 milioane de romani. Su venit 6 milioane in Romania cu corona???

  NU CEI CU CONTRACTE SAU CARE TRAIESC DUPA REGULI IN TARA DE RESEDINTA!

 8. de acord!

 9. Ramona

  Nu-i adevărat.
  FALS.
  Spania(spre exemplu) n-a spus că nu le mai poate asigura asistența medicală. In primul rând 90% din cei care au plecat, n-au contribuit niciodată la asigurarea socială (în care intră și asistența medicală).
  In al doilea rând, indiferent dacă au contribuit sau nu, când e decretată stare de alarmă (urgență) toți au dreptul la asistență sanitară gratuită, indiferent de cetățenie.
  In al treilea rând, au plecat ciorditorii, cerșetorii, deoarece cerșetorii nu mai puteau sta pe stradă iar ciorditorii nu mai aveau ce fura.
  După ce trece coronavirusul, vor veni înapoi, clar, având rezidență vor susține sus și tare că se vor întoarce la muncă, da, la munca aia despre care urlau că li s-au terminat contractele(contracte care n-au existat niciodată).
  Iar dintre ei, mai mult de jumătate vor reveni, infectați(nevindecați) și la rândul lor vor infecta pe alții aici, deci virusul va fi transmis și retransmis la infinit
  Adevărații diasporenii au servicii, care nu se pot abandona când le vine pe chelie.
  Adevărații diasporenii stau in casă, respectând prevederile decretului stării de urgență.
  Adevărații diasporeni își iubesc familiile, copiii, părinții, au rămas aici unde au fost, nu s-au dus să-i îmbolnăvească.
  Deci, ar fi cazul sa împărțiți diaspora in două categorii, dar nu după culoarea politică, nu pesedisti și penelisti, ci:
  1-) muncitori legali
  2-) ciorditori/cersetori/prostituate

 10. Mihalcia Valentiu

  Sa nu generalizăm. Fiecare caz este aparte. Cred ca cei care au stabilitate, locuințe, ei și membrii familiei lor sunt bine integrați în societate, nu au părăsit țara respectivă. Ei si-au construit acolo o viată. Și , oricum sistemul medical oricum este la un nivel mai bun decât cel românesc. Să nu cadem in greșeala de a ne ridica unii impotriva altora si sa generalizăm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.