Colimator

Cadourile „guwernerului” Orban de Crăciun și Anul Nou pentru clientela politică

  Șmenuielile se fac pe final de an. Când omul normal e ocupat cu cârnații și șoriciul, hienele „dă dreapta” […]

 

Șmenuielile se fac pe final de an. Când omul normal e ocupat cu cârnații și șoriciul, hienele „dă dreapta” trag cu tunul în fondurile publice deoarece, deh, cursa pe jăpcuirea bugetului e în toi.

O să încep cu ceva soft, anume o șpagă „în dulcele stil clasic” alocată prietenilor de pahar și de politică, adică primăriilor conduse de apropiați. Bazându-se pe realitatea că sunt primării amărâte care au ajuns la fundul sacului, guwernerul a adoptat o OUG pentru alocarea de bani pentru acoperirea „cheltuielilor urgente. Te-ai aștepta ca lista să cuprindă comune de prin fundul țării despre care n-a auzit nimeni. Aiurea, ălea erau doar pretextul. Hai să vedem cine a încasat grosul!

Pe locul întâi peneliștii: Deva (12 milioane!), Oradea (5 milioane), Cluj (6 milioane), Timișoara (5 milioane), Brașov (2 milioane), Mangalia (17.5 milioane!!!), Ploiești (10 milioane!), Călărași (5 milioane), Dobroiești (comuna de domiciliu a lui Orban, 1,4 milioane). Apare chiar și Voluntariul lui Pandele cu 2 milioane lei!

Există însă în ordonanța cu pricina sume îndestulătoare pentru curvele politice de la UDMR de al căror hachiț atârnă destinul guwernerului. Sumele sunt aici halucinante: Sfântu Gheorghe (20 milioane!), Miercurea Ciuc (20 milioane!) și pentru ca banii să meargă „cu cântec” fără alocări prin intermediul OUG s-au mai plătit bani frumoși Consiliilor Județene conduse de UDMR. E interesant că la „masa bogaților” au fost introduși și țuțerii lui Tăriceanu: primăria Târgu Mureș condusă de ALDE a primit 2 milioane de lei.

Aici se termină partea soft. Să trecem la chestiunile hard. Mai țineți minte contractul reziliat de Cuc, cel pentru tronsonul III Lugoj-Deva? O fi fost el reziliat, dar voci de prin proximitatea autorităților vorbesc despre pregătirea plăților către constructorii voioși care au pus la dispoziție o autostradă plină de defecte. De-aceea s-a și dat liber circulației pe acel tronson, pentru a exista precedentul cum că „nu-i chiar atât de grav”. Dar de ce să ne facem probleme, are guwernerul bani!

Dacă nu credeți, luați la puricat situația „problemei Micula”. Cei doi frați apăruți ca „investitori suedeji” au reușit să obțină în SUA, la Curtea Internațională de Arbitraj, o victorie împotriva României. E vorba de plata a aproape 400 mln EUR ca despăgubiri. Problema e cu cântec: România nu le-a mai acordat fraților Micula ajutoarele deoarece Comisia Europeană a interzis acest lucru. De altfel, aceeași Comisie Europeană i-a recomandat României să nu respecte hotărârea Curții Internaționale de Arbitraj. Frații Micula nu s-au lăsat și au început, în baza victoriei deciziei Cuții de Arbitraj, să pună popriri pe active ale statului (ROMATSA, Nuclearelectrica s.a.m.d.). Orban, cu de la sine putere, s-a apucat să plătească o primă tranșă de 912,5 mln RON pentru a debloca conturile ROMATSA.

Toate acestea se întâmplă în condițiile în care dosarul de evaziune fiscală și spălare de bani pe numele celor doi frați bate pasul pe loc(e vorba de vreo 44 mln EUR!), la fel ca și dosarul în care odrasla Victoraș Micula e parte. Oare n-ar fi fost mai normal ca, în fața unei asemenea agresiuni, statul român să arate ceva mai multă fermitate? Și, cum tot Comisia Europeană stă la baza problemelor respective, de ce oare nu se solicită ca o parte din acele despăgubiri să fie plătite de cei care-au stat la originea lor? E și asta o întrebare. Sau avem de-a face cu un nou „mic cadou” pe care-l face Orban.

În final vine bomba. Este vorba despre informația pe care-a dat-o Cotidianul în ceea ce privește Ministerul Sănătății. Conform acestora jocurile sunt făcute să se adopte o ordonanță de urgență conform căreia clinicile private Polisano și Sanador vor fi abonate nelimitat la fondurile Casei de Sănătate prin decontarea unor operațiuni medicale pe care le efectuează doar aceste clinici. Este prima „spargere” a casei și va deschide larg porțile aprovizionării nelimitate a instituțiilor private la banii Casei de Asigurări de Sănătate. Cu alte cuvinte medicină privată cu bani de la stat. „Pohta ce-a pohtit” băsescu e pe cale de a se realiza prin intermediul echipei Werner.

De ce nu e OK ca banii Casei să fie folosiți „la liber” de către privați e la mintea cocoșului. În condițiile în care o cezariană la stat e decontată cu 2000 RON, e anormal să decontezi 14 000 RON la privat. E doar un exemplu. Ca să nu mai vorbim că, într-o asemenea situație, dispare orice urmă de concurență.

Mișcarea de la Ministerul Sănătății e premeditată. Doar de-aia a crescut Orban bugetul Casei de Asigurări. Se pregătea să dea tunul și, cel puțin pe moment, nu e bine să se vorbească despre probleme la decontare.

Mintea noastră cea de pe urmă se pare că ne sedează în fața acestor mostre de ticăloșie strigătoare la cer. Tâlharii au intrat în casă și au liber la jaf. Din păcate cred că e deja prea târziu pentru orice. Organismul nostru național e deja paralizat, mult prea plin de paraziți pentru a se mai putea curăța. Astfel încât ceea ce urmează devine intuitiv chiar și pentru un oligofren.

                                                                                                                         Dan DIACONU

2 Comments

  1. Ce ticăloși! De-aia se grăbeau la ciolan! Și proștii credeau că vor să ne salveze! Nu ne mai facem bine, de la neamț ne vine nota de plată……

  2. IQ100

    Dl Victor Orban , la sedinta ,camasa alaba, cravata VERDE, si filmat in fat microfonului aprins cu rosu.Zeci de minte per toate Tele viziunile care au transmis, s-a vazut TRICOLORUL MAGHIAR!!!
    “Există însă în ordonanța cu pricina sume îndestulătoare pentru curvele politice de la UDMR de al căror hachiț atârnă destinul guwernerului. Sumele sunt aici halucinante: Sfântu Gheorghe (20 milioane!), Miercurea Ciuc (20 milioane!) și pentru ca banii să meargă „cu cântec” fără alocări prin intermediul OUG s-au mai plătit bani frumoși Consiliilor Județene conduse de UDMR.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *