Observator

Când lipsa de educație devine agresivă și ia locul argumentelor sau dialogului… „9 iunie 2018, ziua în care albii au învins”

   „Voi lupta până la ultima picătură de sânge pentru dreptul tău de a nu fi de acord cu mine” […]

 

 „Voi lupta până la ultima picătură de sânge pentru dreptul tău de a nu fi de acord cu mine” (Ion Rațiu, citat preluat de la Voltaire)

 

 Miting PSD 9 iunie. Moment oribil la metrou care spune multe despre România

Sute de mii de oameni au venit sâmbătă, 9 iunie, la București, în Piața Victoriei. Am plecat să văd mulțimea, care creștea de la oră la oră, pornind de pe o străduță de la Gorjului.

Nu era nimeni pe stradă. România era în altă parte. Cum am ajuns la metrou, marea albă a început să se arate. Protestatarii erau calmi, respectuoși și priveau curioși în toate părțile cu gândul să ajungă mai repede la destinație. Printre ei, la metrou, erau și oameni care nu se îndreptau spre mitingul PSD. Ceea ce mi s-a părut dureros a fost faptul că românii anti-PSD îi priveau cu scârbă pe oamenii ăștia și tot chicoteau. De altfel, și la final, când oamenii s-au urcat în metrou, persoanele care nu purtau alb râdeau de ei. Un tânăr care rămăsese pe peron se uita la votanții PSD care urcaseră în tren și înjura, scârbit, printre dinți. Sigur… protestatarii aceia erau vinovați că nu reușise el în viață. Omul avea frustrări de aruncat fix pe niște oameni care nu îi făcuseră nimic…  Alți tineri veniseră acolo și ziceau că miroase urât în zonă… de la PSD-iști, deși nu miroasea a nimic. O femeie la vreo 40 de ani, așteptând metroul, spunea că „ne-au nenorocit PSD-iștii ăștia”! Aș zice că dacă ne-a nenorocit cineva, cu siguranță nu oamenii ăia din metrou, care aveau un soi de curățenie sufletească rar întâlnită astăzi.

Cât despre protestul din Piața Victoriei… nu s-a zguduit nicio clădire din cauza țipatului oamenilor. Oamenii nu scandau decât atunci când le cerea vreun lider aflat pe scenă. Erau veseli și aveau chipuri luminoase. Mi s-a părut că votanții PSD veniseră mai mult să-și arate susținerea față de partid, lucru pe care l-au demonstrat și la alegerile din 2016, la urne, nu să protesteze față de abuzuri. Erau oameni din toate colțurile țării. Unii dansau, cântau, aplaudau, fluturau steaguri și aveau pancarte pe care le tot înălțau. Era un fel de campionat al steagurilor, fiecare vrând să arate că orașul din care provine este cel mai puternic. În rest, totul s-a desfășurat conform planului. Niciun incident important, jandarmii și-au făcut datoria, iar politicienii au vorbit despre abuzuri, subiectul pentru care ne-am adunat. Am mai observat că oamenii se feresc să vorbească cu presa. Întorc privirea când văd că vii spre ei cu vreo cameră de filmat pentru a le adresa întrebări. De-a lungul vremii, au fost publicate, pe Internet, destule filmulețe vădit făcute pentru a fi ironizați. S-or fi săturat și ei să fie umiliți de toți internauții care se ascund sub identități false…

Singurul lucru dureros care rămâne după seara asta este ura. Nu înțeleg când și cum am început să fim capabili de atâta răutate. Și votanții PSD, și votanții altor partide vor aceleași lucruri: șosele, spitale, școli, o viață normală. Nu sunt vinovați votanții PSD că lucrurile merg cum merg în România și nu sunt vinovați nici pentru faptul că acei românii, care îi privesc cu multă ură și scârbă, oriunde îi văd, nu au avut toți același start în viață. Poate unii dintre votanții PSD, care au venit sâmbătă la protest, tocmai din sate despre care nici nu știm că există nu au avut aceleași șanse și aceleași condiții pe care le-au avut cei care acum îi privesc cu milă, râd de ei și îi înjură. Fără a generaliza, dar imaginile de sâmbătă de la metrou, înainte și după protest, cu marea albă de oameni și ceilalți purtători de alte culori îmi arată că bunul simț și respectul sigur nu se învață în școli înalte… 9 iunie 2018, ziua în care albii au învins.

                                                                                                                                Anca MURGOCI

Sursa: https://www.dcnews.ro/protest-psd-9-iunie-incident-oribil-la-metrou-care-spune-multe-despre-romania_595891.html

 

 

3 Comments

 1. alex

  Buna ziua, stimata redactie! Ieri, am publicat un comentariu, in care atrageam atentia la manipularea grosolana, facuta de d-na Anca Murgoci! Apropos, cine pe cine a invins? Cred ca nu ati inceput cu cenzurarea comentariilor.

  • justitiarul

   Ați comentat în altă parte, invocând articolul în cauză. Nu acceptăm comentarii „ghiveci” despre alte subiecte, străine de articolul la care sunt postate.

 2. alex

  Imi pare rau, am comentat la art. postat de d-na Anca Murgoci, si a fost destul de substantial. Daca nu va plac comentariile mele, excludeti-ma!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *