Cadran international

Care vor fi consecințele asasinării celor doi generali, iranianul Qasem Soleimani și irakianul Abu Mahdi al-Muhandis?

  SUA și întreaga planetă în așteptarea ripostei iraniene Qasem Soleimani și Abu Mahdi al-Muhandis contra Donald Trump Așa cum […]

 

SUA și întreaga planetă în așteptarea ripostei iraniene

Qasem Soleimani și Abu Mahdi al-Muhandis contra Donald Trump

Așa cum am bănuit la aflarea știrii, uciderea generalului iranian Soleimani și a generalului irakian Abu Mahdi al-Muhandis la ordinul lui Donald Trump pe aeroportul din Bagdad va schimba fața lumii. Întreaga media internațională a preluat știrea cu intensitatea declanșării unui adevărat război mondial.

În fața declarațiilor belicoase ale ayatolahului Khamenei, liderul suprem iranian, urmate de ale președintelui Rohani și ministrului de externe Zarif, care au promis o ripostă dură, Donald Trump a chemat la negocieri, iar Mike Pompeo solicită dezescaladarea, declarând că nu doresc război cu Iranul. Secretarul general ONU, Macron și Putin, printre alții, cer și ei reținere din partea Iranului. Opoziția democrată din SUA, care controlează Camera Reprezentanților, în frunte cu Joe Biden, probabilul candidat la președinție împotriva lui Trump, a dezavuat ordinul lui Trump.

În fața primejdiei iminente, cetățenii americani au fost somați să părăsească de urgență Irakul, 3000 de militari americani fiind îmbarcați în SUA pentru a apăra eventuale obiective americane în Orientul Mijlociu.

Fulgerător, Qasem Soleimani, șeful trupelor Quds iraniene, a devenit simbol a luptei anti-americane, declarat martir, fiind prezentat ca strategul principal al acțiunilor din Orientul Mijlociu împotriva SUA, creierul organizării milițiilor șiite din Yemen, Irak, Siria, dar și Hezbollahului din Liban și Hamasului palestinian. În principalele orașe din Iran au fost declanșate proteste stradale de amploare pro-Soleimani, emoția ajungând la paroxism.

Mai puțin amintit este, însă, Abu Mahdi, generalul irakian ucis împreună cu Soleimani, ceea ce a condus la reacții dure și ale oficialilor irakieni împotriva lui Trump.

Toți analiștii internaționali dau ca sigură o ripostă a Iranului, fără a se cunoaște, evident, ținta sau țintele care vor fi alese. Sub puternica emoție publică, probabil că atacul va fi semnificativ, iar contra-măsurile SUA confirmă aceste așteptări. Întrebarea esențială este, însă, care va fi contra-contra-reacția americană, dacă retalierea va depăși „linia roșie” sau chiar dacă va fi mai puțin violentă? Este de neimaginat ca americanii să se oprească. Cât despre Teheran, dacă nu va urma acțiunea de retorsiune, regimul lui Khameini se compromite în fața propriei populații, ceea ce este, din nou, de neimaginat.

Ar fi cu putință, totuși, un arbitraj franco-ruso-chinez? Personal exclud o asemenea idee, fiind în joc prestigiul SUA.

O lovitură nimicitoare împotriva intereselor SUA, dar și ale Europei în regiune ar fi un vot în parlamentul Irakian, ca trupele americane să părăsească țara, uciderea lui Abu Mahdi fiind o justificare serioasă, mai mult decât uciderea lui Soleimani, atacul fiind pe teritoriul irakian. Ce-ar putea face Trump într-o asemenea situație? Un refuz de părăsire ar însemna că trupele americane devin de ocupație, iar lipsa suportului logistic din partea statului irakian ar pune probleme grave, poate insurmontabile.

Gestionarea acestei crize este, se pare, cea mai dificilă cu care s-a confruntat SUA în ultimele decenii, iar faptul că democrații nu sunt solidari cu Trump complică și mai tare situația. De asemenea, o confruntare deschisă între SUA și Iran pare imposibilă, fiind nevoie practic de o nouă invazie în Irak, dar și în Iran, ceea ce nu este rațional. Ar fi mai preferabil acum o înghețare a conflictului, ceea ce, din nou, este exclus. Dintr-o dată, Kim Jong-un își face liniștit de cap în Coreea de Nord, devenind neimportant în comparație cu Iranul.

                                                                                                         Aurelian PAVELESCU

12 Comments

 1. SaakasBilly

  Dar acest Kim Jong-un cu ce “isi face de cap” ?? Imperiul colonialist american a ocupat jumatate din tara lor ! Ca sa existe o Koree libera de cizma imperiului, milioane de suflete au fost jertfite ! A fost un macel ! Datorita armelor dezvoltate fara ajutor de afara ei mai supravietuiesc, calcati in picioare si de ONU care reprezinta exclusiv doar interesele marelui imperiu malefic ! Atrocitatea scarboasa de acum a imperialistilor colonialisti indica doar ca ei se cred stapanii lumii si ca legile internationale pentru ei nu exista ,le pot incalca functie de cum vreau muschii lor ! Poate acum plang Iranienii ,pentru ca Irakienii nu mai au lacrimi dupa tot calvarul trait in raiul imperialisto-colonialist american ,dar va veni vremea pe rand sa planga toata lumea ,care acum nu are reactie ,pentru ca niciodata nu va fi o constientizare a umanitatii asupra crimelor absurde produse de acesti criminali planetari ! Imperiul e la capatul puterilor ,e pe moarte ,si nu vrea sa moara de o moarte naturala penibila ,mai ales ca de cateva ori a reusit sa se reinventeze ,dar in dezastrul si apocalipsa finala fiecare avem un rol toxic ,prin tacere ,prin acceptarea minciunii ,prin neinformare si mai ales prin frica de consecinte !!Ne e frica de libertate ! Ne autocenzuram !

 2. R. Daneel Olivaw

  SaakasBilly – De aia in Coreea de Nord se moare de foame si aia de Sud se afla printre primele economii din lume? Fii serios! Mirosi a propaganda sovietica de la o posta! Mereu vor fi imperii pe planeta asta, dar depinde si ce fel de imperii: sovietice sau maoiste, in care omul isi doreste sa moara cat mai repede, sau cele ca SUA si UE, in care omul poate prospera si dezvolta pe multiple planuri! Intre noi fie vorba SUA nu ar fi ajuns o putere mondiala daca cei care au idei de o teapa cu tine (Japonia imperialista) nu ar fi atacat-o. Asa cu Roma antica a fost transformata de Cartagina intr-un imperiu, asa si SUA a fost transformata de catre Japonia in ceea ce este acum! Uita-te pe harta lumii! Lumea musulmana a ramas la nivelul evului mediu si daca nu se reformeaza, odata cu decaderea importantei petrolului, se va ajunge la izolarea teritoriala, economica si decaderea ei! La ora actuala islamul este o frana si, mai mult chiar, un pericol pentru intreaga omenire! Mai devreme sau mai tarziu acest pericol va fi inlaturat!

  • SaakasBilly

   Sincer imperiile colonialiste sunt acelasi rahat indiferent de culoare ,iar cel mai cumplit din istoria umanitatii de departe e cel anglo-saxono-sionisto-ricanesc ! Nu pot sa-mi imaginez ceva mai dracesc in toata istoria omenirii ! Sovieticii au fost niste blajini pe langa astia !Comunistii oameni de treaba ,chiar de cuvant si muncitori ! Aici ce avem ? Minciuna non-stop ,manipulare la greu ,asasinat,crima,genocid ,hotii si talharie ? Despre ce vorbim ? Vi cu explicatii alambicate despre insii astia bolnavi la cap ? Pana si hitler mi se pare om real pe langa astia ! Vorbeste gura fara tine ,de ce ? De frica ? Ca sa fi tolerat ? Ca cei ca tine intradevar pot fi asasinati si cu un bobarnac ,sau chiar cu o amenintare ! Dar mai esti tu purtator de caracteristici umane ? Am trait o viata in comunism ,si nu chiar bine ,dar nimeni nu a urat pe nimeni ,oamenii erau saritori ,linistiti si traiau in siguranta !Nu se folosea cuvantul “lichidat” ! Era ceva ce anula conditia umana ,te cobora la nivel de animal,de hiena ! Iti poti imagina unde va duce atmosfera asta de ura nazista ? Poate unde a dus si atunci cu “ciuma rosie” ,pe vremea lui Adolf ? Asta va doriti ? Brusc suntem din nou prea multi ?A stabilit din nou un destept asta ?

  • PK

   Dumneata duhnești a propagandă americanofilă de la 2 km. Pentru dumneavoastră, oamenii care au coloană vertebrală, care nu vor să pupe cizma cotropitorului și care vor să fie stăpâni pe propriul pământ sunt cei care țin omenirea pe loc? Ați fost în întreaga Coree de Nord să susțineți cu încredere că se moare de foame? Sau doar ați fost “informat” de media “liberă și independentă”, controlată de cine trebuie. Cei care țin omenirea, cei care distrug creația lui Dumnezeu, sunt scursurile materialiste care n-au înțeles că viața asta este un test, care repetă lozinci expirate, care se dau stâlpi ai moralității, dar în realitate sunt niște ființe superficiale fară suflet. Mai bine mor uitat de istorie, precum indingenii americani sau australieni, decât să trăiesc ca un sclav. Civilizații occidentali își uită imediat “principiile” când cineva se atinge de buzunarul lor, dar în schimb ei se pot implica oriunde oricând.

   • IQ100

    Frumos: “Mai bine mor uitat de istorie, precum indingenii americani sau australieni, decât să trăiesc ca un sclav.”

  • IQ100

   2 R.Daniel Oli, waw!
   imperiul sovietic l-a facut cine??dar cel maoist??
   Japonia i-a atacat cam ca la 9-11 trupetriidela radare vroiau sa raporteze ca ii ataca si astia cenzurau informatia
   Islamul o frana?( cifrele arabe ieri sau programatorii asiatici sin Silly- con valey de azi iti spun ceva?) cam incorect politic, sa nu zic schizoid; sustii “democratia” globalista, dar condamni una din religiile majore, taman cea promovata azi in Eu de catre globalisti??
   si esti pt. “inlaturarea” pericolului; cam nazi # rezist intr-adevar, sa nu zic Leninist comunist “cine nu e cu noi e impotriva noastra”.
   Sincer, hastag, sau la ordin de serviviciu??asa ca n-ai mai multe de 35 ani/35 carti citite, ‘Soarele gol ” si ‘Robotii de pe Aurora” included???

 3. SaakasBilly

  Trumpalau va incendia lumea ,asta e scopul lui! E un Nero al zilelor noastre si are si un Pompei ca sa semene cu arhetipul originar ! Care e la fel de idiot si insetat de sange ! Daca inca e pace in anumita masura si acum ,in asta ei nu au nici un merit ! Pentru ca ei sunt calaretii apocalipsei ,nu ii avantajeaza nici pacea si nici intelegerea ! Ei vreau doar sange si moarte ! Au asasinat miseleste un general Irakian ,cum au asasinat si un general rus ,ba chiar si ambasadorul rusiei in Turcia ,apoi au doborat miseleste un avion,un elicopter ,o echipa intreaga de tehnicieni ai armatei ,si nu sa intamplat nimic ! Daca rusii au putut face asta ,atunci au repetat figura si in cazul unui general Iranian foarte cunoscut si apreciat pentru ca aici intervin si preceptele religioase unde razbunarea e obligatorie ,iar ei vreau conflict extins ,regional sau chiar un razboi mondial !! Asta ii avantajeaza ,altfel imperiul se apropie de sfarsitul lui natural ! Ei se hranesc cu conflicte ,cu sclavi si cu hotie ,daca nu e razboi nu prea pot exista !

 4. Pompeo

  Trump nu face decat sa accelereze deznodamantul. SUA este un buboi copt care sta sa pocneasca de mult timp, iar Trump il inteapa cu acul sa se sfarseasca odata agonia. Cei aflati in spatele lui inca mai cred ca vor implini profetia cu cel de-al treilea razboi mondial, care va trebui sa izbucneasca din Iran si va opune musulmanii crestinilor, astfel incat sa vina Ei – Salvatorii si sa instaureze guvernul mondial unic. Numai ca asa ceva nu cred ca se mai poate intampla acum.

 5. satan existã

  Iranul,fãrã sustinerea Rusiei sau/si a Chinei nu va îndrãzni sã atace America la ea acasã;momentan nu existã aceastã sustinere deci vor fi sicaneli locale;dacã aceastã situatie se va schimbã,atunci se va putea discuta de ultimul rãzboi mondial
  De cealaltã parte,sandilãul bãtrån cu numele de Trump,nu are sustinere pentru a ataca Iranul la el acasã;dacã aceastã situatie se va schimbã,acest dilimache nu va ezita o clipã sã devasteze aceastã tarã fãrã apãrare;atunci cu sigurantã va începe ultimul rãzboi fiindcã va interveni si Rusia,apoi tãri di Europa,apoi Asia
  Momentan vor fi rãfuieli locale de ambele pãrti

  • SaakasBilly

   Ce vrea imperiul colonialist rican e aruncarea lumii in haos ,ca sa restarteze din nou ordinea mondiala si situatia financiara precara , deoarece nu dispun de o pozitie favorabila pe esicherul mondial ! Asa cum sunt mericanii in prezent nimeni nu trebuie sa le faca rau ca ei insisi si-o fac cu mana lor ,si decaderea imperiului e accelerata de prostia si inganfarea lor fara margini ! Religia si preceptele peligioase ale Iranienilor nu sunt sfetnici buni nici in politica si nici in razboi ! In razboiul prezent nu exista cavalerism medieval si nici reguli de principiu, pentru ca sunt defecte insurmontabile !! Inselatoria ,excrocheria si golania au ajuns azi arme mult mai eficiente decat cele livrate de tehnologie ! Oare murea generalul Irakian daca nu se baza pe legile internationale unanim recunoscute si cu vehementa revendicate de ricani in cazul lor ? Daca lua in calcul ca imperiul rican e unul terorist ,golanesc si criminal ,binenteles ca acum era in viata ! Ricanii impreuna cu Israelul vreau distrugerea Iranului care e singura putere regionala pe care ei nu o pot controla ! De aceea au distrus si Irakul ,Siria sau Libia ! Siria nu a putut fi invinsa definitiv deoarece a intervenit cu ajutor Iranul si Rusia ! Hezbolahul din Liban exista si e puternic doar datorita Iranului ! Prin ocuparea Siriei se urmarea taierea culoarului de aprovizionare strategica a lor cu arme si munitii de catre Iran ,plan zadarnicit de altfel si lucrurile nu merg bine nici in Libia ,unde incet ,incet incepe sa fie discutabila pozitia americanilor !Asasinatul asta odios a fost o provocare clasica cu miros de sconcs si iz nazist tipic americana ca prin raspunsul sentimental al Iranienilor ei sa aibe motiv de a invada Iranul ! Si de ce pot face asta ? Pentru ca au reusit cu minciuni sfruntate ,manipulari si marshavii golanesti sa-i opreasca sa se doteze cu arma nucleara care e singurul scut valabil al unei natiuni in fata bestiilor demonice !!Nu trebuie lovit marele satan ,ajunge doar sa se actioneze asupra intereselor lor raspandite pe toata planeta .pentru ca puterea lor se va narui de la sine !Acea putere care e mult exagerata de propaganda lor mincinoasa omniprezenta !Nu razboiul deschis in casa Iranienilor e solutia ! Solutia adecvata a fost aplicata cu succes pana acum si tocmai asta e si motivul care i-a scos din minti pe satanicii imperialisti ! Ei americanii sunt raul cel mare in lumea asta !! Ei sunt singurii teroristi si criminali ai speciei umane ! Actiunile lumii libere ar trebui planuite impreuna pentru ca daca se amesteca aici principiile religioase ale unei natii musulmane va rezulta o mare tragedie ,un nou genocid !! In faza asta emotivitatea ar trebui abandonata !! Au murit totusi catziva oameni ,nimeni nu e de neanlocuit !!Imperiul American se contracta pe timp de pace ,pentru ca razboiul cu mult sange e hrana pentru ei !! El trebuie evitat si continuat drumul de pana acum ,foarte eficient de altfel ,si foarte benefic natiunilor libere de satan !

 6. Vasile

  Iranul ar trebui prima data sa starpeasca baza militara de la Deveselu cu cateva rachete, pt ca si asa Trump a zis ca romanii inca nu si-au castigat dreptul de a fi protejati de Nato in cazul unui atac.

 7. SaakasBilly

  Baza de la Deveselu e doar semnul acceptari colonizarii noastre ! Bazele lor militare pe teritoriile altor tari sunt motivul ramanerii lor vesnice acolo!! Ne-am dat libertatea moka pentru ca noi nici nu am stiut ce este si cat de importanta e pentru o natie,si in realitate nici macar nu noi am facuto ci o sleahta de tradatori din securitatea mafiota ! Nu suntem “parteneri” si nici “aliati ” cu ei ,dupa cum se vede ca nici Irakienii nu sunt ! Parlamentul si guvernul Irakian cere sa plece din Irak iar ei spun ca nu pleaca ! Au invadat irakul fara sa intrebe pe nimeni si nici acum nu pleaca cand ii roaga cineva ! Ei bine ,si la noi in 89′ au dat lovitura de stat executandu-ne presedintele legitim ,care bun ,rau era al nostru si era legitim ,iar de asasinat a fost asasinat misheleste in interesul imperialistilor cum se vede foarte clar acum ,si de plecat nu vor pleca niciodata cand ii va ruga cineva ! Bine ! acum nimeni nu vrea sa se sinucida cu astfel de cerinte ! Se vede ce a patit Dragnea avand pretentia la mizilicuri pe langa un lucru asa de grav !Iranul insa are alta treaba decat sa fie cu sira spinarii dreapta in locul nostru, plecatorii de capatzana “ca sa nu o taie sabia ” !!Au ei destule necazuri !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *