Cap limpede

Cătălin Striblea, despre huiduieli către „coloana de împărat a lui Iohannis” și ceilalți

Generale, Iohannis, Ponta, acum ați înțeles ? Azi președintele a fost claxonat în trafic. Apăsat, lung, cu ură. Ca și […]

Generale, Iohannis, Ponta, acum ați înțeles ?

Azi președintele a fost claxonat în trafic. Apăsat, lung, cu ură. Ca și cum coloana de mașini de la semafor ar fi vrut să sfărâme coloana de împărat a lui Iohannis. S-a strâns acolo toata ura dimineților în care nu te mai poți duce niciunde și a după-amiezilor în care nu ești lăsat nicăieri.

https://www.youtube.com/watch?v=5Y165YpYPk0

S-a strâns toată ura unui oraș pentru care nu ați făcut mare lucru și pe care ați crezut că-l puteți traversa în fel și chip. Un oraș și niște oameni pe care i-ați umilit, i-ați trimis la colț și ați încercat să-i întoarceți cu cheia. Nu era un claxonat, să știți. Era un fluierat, o huiduială profundă, strigăte de alungat tot răul.

Aici nu e vorba de nicio groapă, oricât v-ați păcăli. O știți și voi, în inima voastră. Oricât ați da vina și pe oricâți ați pune să dea vina pe o groapă, știți și voi că nu e așa. Nu de asta vă claxonează azi.

Vă claxonează pentru că nu mai suportă. Nu vă mai vor să defilați prin oraș ca și cum ați fi niște supra-oameni. Nu mai vor să vă vadă precum ciocoii noi. Nici pe voi, nici pe alții. Căci e prea mult pentru voi și prea puțin pentru România. Și pentru că, oricât ați spune și ați vorbi de onoare, de camarazi sau de lucruri bune, ele trebuie simțite, nu spuse.

Și, nu, nu v-o trage nimeni. Nici nu este o „încercare jalnică de discreditare”, nici nu „v-ați făcut prea mari” și ”acum vor să vă doboare”, nu e nicio „tentativă de a dărâma guvernul.” Nu a adus nimeni mașini la semafor cu 50 de lei. E doar ură, dispreț și o senzație insuportabilă de „nu mai pot”. Oamenii sunt sătui să vadă o întreagă clasă conducătoare care le-a luat demnitatea, adevărul și mai ales speranța. Căci asta este cea mai dureroasă parte. Speranța că totuși țara asta nu a împietrit la vârf. Pentru că, acum, pare că nimic nu te mai poate da jos în țara asta.

                                                                               Cătălin STRIBLEA (http://www.striblea.ro/)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *