Atitudini

Către Sfîntul Părinte Francisc

                                      Sfinte […]

 

                                    Sfinte Părinte Francisc,

Subsemnatul ION COJA, sunt un creștin din România, bucuros că veți veni peste trei luni în țara noastră. Sunt sincer doritor ca vizita Sanctității Voastre să aibă un succes deosebit, spre binele credinței noastre în valorile semănate în Lume prin faptele și cuvintele Mântuitorului nostru Iisus Hristos. În numele acestor valori țin să vă fac o propunere privind programul vizitei pontificale în România.

Vă rog să vă găsiți 10 minute pentru a mă urmări cu atenție, am a vă relata o istorie adevărată, dramatică, tragică chiar, care, prin intervenția Sanctității Voastre, ar putea să-și afle dezlegarea după mai bine de 70 de ani, aducând consolare și satisfacție unei familii greu încercate de români.

Povestea începe în timpul celui de al Doilea Război Mondial, în vara anului 1941, când România intră în război alături de Germania și Italia, împotriva Uniunii Sovietice, cu scopul de a elibera de sub ocupația bolșevică provincia Basarabia – azi Republica Moldova. Cunoașteți faptul că în prima parte a războiului Germania și aliații ei au ocupat o bună parte din teritoriul sovietic, din zona europeană. Această zonă a fost împărțită în gubernii (provincii) care au fost date în grija și administrația unor guvernatori. Una dintre aceste provincii a fost Transnistria, situată în vecinătatea imediată a Basarabiei, care a fost încredințată statului român pentru a fi administrată. Iar statul român l-a desemnat ca administrator, ca guvernator, pe profesorul de drept GEORGE ALEXIANU, un om cunoscut pentru onestitatea sa, pentru capacitățile sale profesionale. Sarcina sa era să readucă provincia la un standard de viață, de civilizație, pe care îl pierduse în urma distrugerilor provocate de Armata Sovietică nevoită să se retragă.

GEORGE ALEXIANU a mai avut o misiune, extrem de delicată: să răspundă de viața celor circa 200.000 de evrei, strămutați din România în Transnistria pentru că erau suspectați de simpatii comuniste, de colaborare cu Uniunea Sovietică. Acești evrei au fost găzduiți în câteva localități, în casele părăsite de localnicii care s-au retras o dată cu Armata Sovietică sau în casele unor localnici, care aveau spații de locuit excedentare.

Curând au început să circule zvonuri alarmante despre situația grea în care trăiau evreii din Transnistria, motiv pentru care în Transnistria au fost organizate mai multe anchete internaționale conduse de entități pacifiste neutre, cum ar fi Crucea Roșie Internațională, Corpul diplomatic din București, Ambasada Elveției. Aceste anchete au produs niște documente, niște rapoarte finale, care consemnează situația constatată la fața locului. În esența lor, aceste rapoarte infirmă zvonurile care circulau despre suferințele evreilor din Transnistria, suferințe împinse până la genocid, la asasinarea sistematică a evreilor etc.

Însuși liderului evreu WILHELM FILDERMAN i s-a permis să locuiască 4 luni în Transnistria, alături de evreii strămutați / deportați, pentru a cunoaște în mod nemijlocit care era situația acestora sub administrație românească.

Vă aduc la cunoștință, Sfinte Părinte, gestul făcut de un ilustru predecesor în scaunul pontifical, PAPA PIUS al XII-lea: din dispoziția acestuia Vaticanul a trimis o echipă de control în Transnistria, care a cercetat timp de mai multe săptămâni condițiile în care trăiau evreii din România strămutați în Transnistria. În urma constatărilor consemnate de experții Vaticanului, s-a întocmit un raport care a fost prezentat Înaltului Pontifex Maximus care a fost Papa PIUS XII. Luând cunoștință cu satisfacție de realitatea celor ce se petreceau în Transnistria, Papa PIUS XII a decis ca guvernatorului GEORGE ALEXIANU să i se confere distincția papală URBI ET ORBI, cea mai înaltă distincție pe care Vaticanul a acordat-o în acel an 1943.

La sfârșitul războiului, Stalin a decis arestarea tuturor celor care au guvernat teritoriile ocupate de Germania. Au existat 8 guvernăminte, la a căror conducere s-au perindat 11 persoane. Cei 11 guvernatori au fost deferiți unor „tribunale ale poporului”, cu indicația că dacă se va găsi o singură persoană care să reclame un abuz, o nedreptate săvârșită de guvernatorul judecat, acesta să fie condamnat la moarte și executat. Aceste procese s-au ținut în localitatea unde a funcționat fiecare guvernator. GEORGE ALEXIANU a fost judecat la Odessa, în piața centrală a orașului. Din mulțimea care a asistat la proces, niciun localnic nu a avut ceva de reproșat felului în care GEORGE ALEXIANU a guvernat Transnistria. Drept care autoritățile sovietice l-au declarat nevinovat și l-au înapoiat autorităților românești de la București.

Nota bene: ceilalți zece guvernatori au fost găsiți vinovați și executați…

Din păcate, la București autoritățile comuniste nu s-au împăcat cu verdictul sovietic și l-au implicat pe GEORGE ALEXIANU în procesul mareșalului ION ANTONESCU și a fost condamnat la moarte și executat în luna iunie 1946.

În urma lui GEORGE ALEXIANU au rămas trei copii, a căror viață a fost un adevărat calvar. Au fost dați afară din casă. Izgoniți cu câteva bagaje sumare și au trăit o existență de proscriși. Au pierdut tot ce aveau în casă, inclusiv ordinul (medalia) URBI ET ORBI, confiscată de comuniști și dispărută în depozitele poliției politice.

Un moment de lumină și satisfacție sufletească l-a prilejuit vizita în România a Papei IOAN PAUL al II-lea, când fiul lui GEORGE ALEXIANU, domnul ȘERBAN ALEXIANU, s-a pomenit cu o invitație oficială la recepția oferită de Sfîntul Părinte. A înțeles din acest gest că Vaticanul nu l-a uitat pe GEORGE ALEXIANU și că, în pofida sentinței nedrepte a justiției comuniste, Vaticanul își menține părerea despre faptele lui GEORGE ALEXIANU, despre omenia acestuia, a felului cum a guvernat Transnistria în acei ani atât de complicați, 1941-44.

Consider că vizita Sanctității Voastre la București ar putea să includă și acest moment pe care vi-l propun să fie inclus în programul vizitei Sanctității voastre: o întâlnire cu domnul ȘERBAN ALEXIANU, în cadrul căreia să-i înmânați o copie a raportului cu care în anul 1943 s-a încheiat ancheta din Transnistria a Vaticanului, o copie a textului prin care tatălui său, lui GEORGE ALEXIANU, i s-a conferit ordinul URBI ET ORBI. Eventual și o copie, o replică a acestei medalii. Aceste documente ar repara cât de cât anii de suferință nedreaptă la care au fost supuși urmașii lui GEORGE ALEXIANU, um om cu suflet de creștin autentic, care a înscris un capitol important în istoria României: felul cum a decurs administrația românească a Transnistriei.

Propunerea mea ar mai avea un impact: cunosc vocile care ridică obiecții cu privire la „neutralitatea” Papei PIUS XII în timpul războiului, unii acuzându-l de nepăsare față de soarta evreilor din țările ocupate de Germania. Faptul că Papa PIUS XII a trimis o echipă care să ancheteze la fața locului ce se întâmplă în Transnistria cu evreii deportați de guvernul român nu este pomenit de biografii neuitatului Papă PIUS XII. Or, acest gest merită să fie adus la cunoștința posterității, a opiniei publice mondiale. Este un gest care aparține moștenirii lăsate de Papa PIUS XII întregii omeniri.

Cu încredințarea că propunerea mea va găsi ecoul scontat în inima Sfinției Voastre, vă doresc multă sănătate și putere să vă duceți până la capăt misiunea la care v-ați angajat în beneficiul omenirii, al lumii creștine.

                                                                                                                Doamne, ajută!

                                                                                                                   ION COJA

2 Comments

  1. goarnă

    papa e semisenil. Nici măcar nu are har de papă. Dumnezeu să-i ierte toate greșelile. Nu e demn de scaunul din Vatican.

  2. IQ100

    Eu nu sunt bucuros de loc.
    Daca mai aveam vreo indoiala ca crestinismul (sic!) de la biserica catolica (sic!) este doar o forma istorica a globalismului, s-a spulberat mai ieri cand, ca de obicei, ascultam postulde radio adventist (teoretic, reformatii sunt adversarii deologici ai catolicismului).
    Dadeau ample citate din cuvantarea Papei PRO IMIGRANTI ne caucazieni in Evropa: impotriva zidurilor si pt punti, din si la nivelul parabolelor de 2 sferteti, din Noul Testament scris pt cei goi (imi pare..) si saraci cu duhul..Si BINE scrisa, a prins multa vreme la multa lume…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.