Cadran international

„Cazul Alfie”, micuțul eutanasiat în Marea Britanie deși devenise cetățean italian, a declanșat scandal la Roma!

  „Il Giornale”: Alfie a murit ca italian. Acum justitia ii ancheteaza pe asasinii sai Cetatenia acordata micutului, lasat sa […]

 

„Il Giornale”: Alfie a murit ca italian. Acum justitia ii ancheteaza pe asasinii sai

Cetatenia acordata micutului, lasat sa moara de judecatorii englezi, deschide un caz

Poate chiar dacă nu şi-au dat seama de acest lucru, ministrul de Externe, Angelo Alfano si colegul său Marco, ministrul de Interne, vor pune bazele unui caz judiciar si diplomatic fără precedent.

In dimineata zilei de 23.04., cand guvernul Italian  a decis acordarea cetateniei tricolore micutului Alfie Evans internat in spitalul din Liverpool, initiativa a fost prezentatata ca un gest umanitar, finalizat pentru a facilita transferal copilului in Italia, unde medicii de la  [spitalul] Bambino Jesu din Roma se declarasera gata sa nu intrerupa si sa continue tratamentul, asa cum cerusera parintii.

Gestul umanitar a ramas simbolic, inutil: autoritatile britanice si-au mentinut decizia si ieri, la 2:30 „luptatorul/razboinicul” Alfie a inchis ochii pentru totdeauna.

Dar cazul nu, acela nu s-a inchis. Pentru ca in fapt,  ieri noapte,  a murit un cetatean Italian. Justitia italiana este obligata sa ancheteze drama de la Liverpool deoarece, conorm legislatiei din tara noastra, ceea ce s-a comis  in spitalul englez a fost o crima [omucidere].

Dreptul si obligatia de a ancheta crimele intamplate in strainatate, pe care le avem pentru victime (sau pentru autori) cetateni italieni, sunt prevazute si reglementate de articolul 10 al codului de procedura penala si nu face distinctie intre o crima sau alta, nici intre o tara straina sau alta.

Cu aproape 2 ani in urma, in  iunie 2016, guvernul a modificat codul, stabilind, o data pentru totdeauna, ca Procuratura din Roma are competenta de a ancheta.

Astfel, de exemplu, asa s-a intamplat in cazul asasinarii cercetatorului Italian Giulio Regeni in Egipt, cand Procuratura din [capitala] Roma a deschis un dosar de cercetare pentru crima cu autor necunoscut, alaturandu-se anchetei incepute si efectuate deja de autoritatile judiciare din Cairo.

Cazul lui Alfie este diferit, pentru ca in UK nu va fi deschisa nici o ancheta, deoarece eutanasiarea micutului nu numai ca a fost permisa de legislatia locala [decisa in baza legislatiei locale], dar a fost dispusa direct de o autoritate judiciara, judecatorul Anthony Hayden.

Pentru legislatia italiana  este altfel [lucrurile stau diferit]. Boala lui Alfie era probabil incurabila, dar micutul avea posibilitatea sa supravietuiasca datorita aparaturii si exact aceasta era vointa parintilor sai. In plus, pentru 11 ore de la prima deconectare a suportului respirator,  copilul ar fi respirat autonom („Primeste apa si oxigen! A demonstrat ca acesti medici se inseala/gresesc!” a comentat tatal).

Pare greu [de crezut], intr-un sistem judiciar cum este cel Italian, care prevede actiunea penala obligatorie, ca Procuratura din Roma sa ramana inactiva. Sigur, va fi o ancheta dificila avand in vedere ca autoritatile britanice  cu greu vor da vreun aport considerabil/important/relevant.

Dar micutul Italian era viu, acum e mort si nu se poate sa ne prefacem ca nu s-a intamplat nimic.

                                                                                                                                                

                                                                                                                Traducere Doina NIȚU

Articol apărut în „Il Giornale”: Alfie è morto da italiano Ora la magistratura indaghi i suoi assassin

 

 

1 Comment

  1. Gheorghe

    Da. Scandalul trebuie sa aduca la lumina situatia din “regat”-ul de U-KK-a.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *