Atitudini

 „Cazul” Valea Uzului

  „O informație transmisă de Radio București și reluată cu imagini, de TVR, dezvăluie un fapt incredibil. 100 de cruci […]

 

O informație transmisă de Radio București și reluată cu imagini, de TVR, dezvăluie un fapt incredibil. 100 de cruci purtând nume românești, aflate într-un cimitir al eroilor din Valea Uzului, județul Harghita, au fost smulse și, probabil, arse sau îngropate în cadrul unui ritual organizat de UDMR, bisericile romano-catolice și protestantă și „veteranii luptători pentru apărarea pământului sfânt al patriei maghiare”… CU UN SIMPLU GEST, NUMELE ROMÂNILOR AU DISPĂRUT PENTRU TOTDEAUNA, RĂMÂNÂND DOAR CELE UNGUREȘTI. IAR CIMITIRUL A DEVENIT UNUL UNGURESC” (Valer Chioreanu, Ziarul „Adevărul de Cluj”, 1994).

Printr-o deliberată escaladare a tensiunilor interetnice, menită în fapt să ascundă diversiunile transformării României într-un „El Dorado” al arderii deșeurilor și invadării Țării noastre cu imigranți arabi și africani, de curând ne-a fost dat să ne pomenim, că tot ne „bate la ușă” fantoma hungaristă a Centenarului Trianon, cu o dispută teritorială între două județe, Harghita (maghiari) și Bacău (români) a cărei „culme” a fost atinsă, în dorința maghiarilor de a-și lansa public conceptul statal de „Ținut al Ceangăilor” în Moldova (după ce, în Transilvania, au inventat pe cel de „Ținut Secuiesc”) în momentul în care, la Cimitirul Militar al Eroilor, de la Valea Uzului, o „mână” de extremiști maghiari s-au gândit (!?) să profaneze lăcașul într-o manieră inimaginabilă, afectând grav siguranța națională a României, prin acoperirea crucilor cu pungi negre de gunoi, de la mormintele soldaților români!

Prin gestul lor, provocator și exclusivist, co-naționalii noștri au ținut din nou să ne arate că au rămas și în secolul XXI, al „deschiderii” între națiuni, „prizonieri” mentalității de ură și destabilizare, față de români și România, în ideea enclavizatoare de a confisca și maghiariza până și un Cimitir, de a se cantona cu ură într-un țarc comunitar („supervizat” de Ungaria și UDMR) în care românii zonei să se simtă, la o adică, străini în propria lor Țară!

Nu fiți complici (udemeriștii – n.a.) marii trădării de la Valea Uzului… Am să mai spun și ceva unui coleg (Atilla Korodi – n.a.) care a spus ceva mai devreme (a acuzat că autoritățile române nu au intervenit la Valea Uzului – n.a.). Acolo românii care s-au dus cu sobor de preoți au aprins lumânări și există dovezi și au pus flori la toate mormintele, inclusiv la cele care aveau cocardă maghiară. Asta au făcut românii, ETNIA MEA A FOST AIA CIVILIZATĂ, A DUMNEAVOASTRĂ  A PUS LACĂTE ETNICE PE UN CIMITIR. SĂ VĂ FIE RUȘINE!” (Senator Șerban Nicolae, Parlamentul României, 18.06.2019).

În deplin consens cu Ungaria, atât de constant interesată să cultive ura maghiarilor împotriva românilor, co-naționalii noștri (minoritari) au făcut front comun ca, în postceaușism, să își impună și mai agresiv conceptul clasic, al neo-maghiarizării, sub pretextul șocant de a-i necinsti, chiar cu prețul întinării memoriei soldaților mai multor naționalități (căzuți în Războaiele Mondiale), până și pe românii, din morminte, ale căror trupuri se odihnesc, undeva pe drumul ce leagă Harghita de Bacău, la Cimitirul Militar Internațional de la Valea Uzului – un pretext ca maghiarii din Sânmărtin (Harghita), „uitând” de primordialitatea decenței și a sfințeniei, să le „demonstreze” românilor din Dărmănești (Bacău) cât de neprețuită le este apartenența fanatică și extremistă la doctrina, „superioară”, hungaristă!

Și, nemaistând pe gânduri, câțiva extremiști ai maghiarilor s-au decis să facă o zarvă de proporții, ca o re-editare a faptului că în 1994 au profanat Cimitirul și i-au dezonorat păgânește pe eroii români, astfel încât (în 2019) au acoperit cu pungi negre de gunoi crucile soldaților români și, culmea!, i-au împiedicat pe 2000 de români autorizați să îi comemoreze, de Ziua Eroilor (6 iunie a.c.), interzicându-le accesul în Cimitir prin punerea lacătelor pe un domeniu public, interdicția oricărei inaugurări sau sfințiri de cruci (senatorul UDMR,  B. Tanczos), impunerea unui program de vizită de o oră pe săptămână (nu și pentru oficialii Ungariei) și provocarea deloc voalată – a politicienilor maghiari – de a face, în jurul Cimitirului, un lanț uman cu „rol” de … „ședință de lucru” etc! Gesturile lor, deliberate și ofensatoare, au generat o premeditată tensiune interetnică, întreținută artificial și astăzi, în urma căreia, chiar dacă președintele și vicepreședintele C.J.Harghita s-au făcut că nu „înțeleg” de ce au fost amendați cu câte 3000 de lei de Jandarmeria Română, încă o dată s-au victimizat internațional, în deja cunoscuta lor „tactică pompieristică”, acuzându-i pe românii de acolo cu „epitetele”, atât de caracteristice lor,  de … „extremiști” și ”barbari”! Măi, fraților, mai lăsați-ne cu logica aceasta inversată: nu vă ajunge cum l-ați transformat pe Mihăilă Cofariu, eroul de la Târgu-Mureș din 1990, din român în … maghiar? De atunci, aveți „experiență” că Presa din Occident vă face jocul! Dar, de Dumnezeu, nu vă temeți?

Mulți ani am tăcut și am suportat umilința, jignirea, suprimarea, din partea unui ONG (UDMR nu este partid politic) împotriva românilor! La Valea Uzului, românii au pus punctul pe i, nu acceptăm să puneți pungi de gunoi pe mormintele eroilor noștri, și să vă bateți joc de drapelul României! Din ΄89 și până în prezent sunteți violenți, jigniți, denigrați poporul român, România! Nu este nici o instigare la ură și dezbinare, este adevărul! Românii din 2019 nu mai tolerează profanarea mormintelor eroilor noștri și vă cer să-i respectați, așa cum vă respectăm și noi. DACĂ NU VĂ PLACE SĂ TRĂIȚI ÎN ROMÂNIA, PĂMÂNTUL NOSTRU STRĂMOȘESC, SUNTEȚI LIBERI SĂ PLECAȚI! AICI E ROMÂNIA, RESPECTAȚI-NE! SPER SĂ EXISTE DOSARE PENALE, anchete serioase! CINE A PUS SACI DE GUNOAIE PE MORMINTELE EROILOR ROMÂNI? CÂND LUAȚI JOS STATUILE CU CRIMINALII DE RĂZBOI, CARE AU MĂCELĂRIT ROMÂNII? Românii uniți pot muta munții. România e Mare! CINE NU RESPECTĂ ROMÂNIA E LIBER SĂ PLECE! NOI NU VĂ STĂM ÎN CALE. VALEA! AICI E ROMÂNIA ȘI AȘA O SĂ RĂMÂNĂ” (Daniel Ghiță, sportiv, campion K1).

Pe fondul în care  Ungaria investește financiar (masiv) în susținerea limbii maghiare în Transilvania, cu intenția explicită de a-i maghiariza și pe cei 232.000 de ceangăi ai Moldovei (din 7 județe), a izbucnit recent, undeva în zona graniței Moldovei cu Transilvania, un conflict interetnic maghiaro-român, la Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, a cărui miză reală o reprezintă încercarea extremistă a expansioniștilor maghiari de a-i uni (de ar fi cu putință și pe românii din orașele Dărmănești și Comănești) pe toți maghiarii din Bazinul Carpatic și de a le induce un atașament nativ față de Ungaria! Și uite-așa, cu o indecență cât încape, Ungaria și U.D.M.R. au „pompat” financiar, printr-o amplă operațiune antiromânească, în a ne rescrie Istoria, în mod sfidător, mai întâi punând cruci maghiare peste mormintele eroilor diferitelor naționalități din Valea Uzului și instalând un Monument cu inscripția „Închinat eroilor maghiari care au murit pentru patria lor milenară” (în 1994), apoi amplasând ilegal, fără respectarea planului inițial al necropolei din 1927, 3 monumente contemporane ungurești, panouri informative, plăci comemorative și circa 600 de cruci cu însemne naționale ungurești!

Maghiarizându-i astfel și pe … morți, în a pretinde ulterior că doar morții lor sunt înhumați la Cimitirul Militar Internațional al Erolilor de la Valea Uzului, adepții enclavizatori ai U.D.M.R. (formațiune scoasă în afara legii timp de o săptămână, în 2004, prin inițiativa impecabilă a deputatului minorității turce, Metin Cerchez) și-au făcut din nou „numărul”, cu obrăznicia lor tradițională, culpabilizând diversionist autoritățile Statului Român: Guvernul (acuzat de U.D.M.R., prin votarea unei moțiuni de cenzură, că nu a gestionat „corespunzător” situația de la Valea Uzului), Ministerul Apărării Naționale (acuzat, de P.P.M.T., că vrea să administreze Cimitirul) și Instituția Prefecturii Hargita (i-au cerut demisia prefectului)! Apoi, scandalizându-se, au acuzat calomniator România că și-a arătat „adevărata sa față privind minoritățile, fără machiaj”! Cine vorbește? Vorbește chiar o minoritate ai cărei reprezentanți, dezonorându-se, au aruncat crucile în râu, le-au ars și au uimit o lume întreagă prin gestul antihristic de a pune saci de gunoi la căpătâiul unor eroi! Așa ceva, mai rar! Iartă-i, Doamne, că nu știu ce fac!

                                                                                                             Prof. Costel NEACȘU

2 Comments

  1. gigimutu

    abia astept sa mai punem o data opinca romaneasca pe parlamentul din budapesta!!!

  2. Augusta

    Spui bozgor si nu poti decat sa tragi apa! Ca dupa rahat! Sa le fie rusine tuturor bozgorilor, ca au trait in tara asta fara nicio problema! Asa ticalosi spurcati, mai rar in lumea asta! Trazni-i-ar Dumnezeu sa-i trazneasca!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *