Observator

Ce vrăji a mai făcut Nicu Șordan?

                     Iluzoria baghetă a Samanthei Propaganda electorală spunea că după 28 […]

 

                   Iluzoria baghetă a Samanthei

Propaganda electorală spunea că după 28 septembrie, întrucât mândrul USR va câștiga capitala, bucureșteanul racordat va putea face duș. Suntem în trei octombrie. USR-ul, după mișmașuri monumentale, și-a adjudecat întreg Bucureștiul. Cetățeanul branșat, tefelist majoritar acum, constată cu stupoare că Nicu Shordan n-a avut nicio baghetă magică și că starea infrastructurii de încălzire e identică. Mai mult, viermele de la Sectorul 2 se apucase într-o emisiune să ne explice de ce sistemul de încălzire centralizată va ceda. Nu vă iluzionați: începe din nou mâncătoria de căcat a „odioasei moșteniri”.

Mai țineți minte când Plăvanul i-a întronizat pe liberali prin lovitura de stat din 2019? Fix atunci, proaspeții jupâni au început să se târâie pe jos din disperarea cauzată de odioasa moștenire. Dacă erai vreun venetic aterizat cu o secundă înainte, mai mai că aveai impresia că le-a pus cineva pistolul la tâmplă pentru a prelua guvernarea. Care era situația dezastruoasă moștenită? Un deficit bugetar bine ținut sub control, un grad de îndatorare redus și o creștere economică solidă. În paralel, o creștere generalizată a veniturilor populației. Hmm, într-adevăr dezastruos. Ce s-a întâmplat într-un an de guvernare a jăpcuitorilor țării vedem limpede. Finanțele sunt date peste cap de un ministru care n-ar fi putut să se angajeze acolo nici măcar portar. Gradul de îndatorare publică a sărit din nou, deficitul bugetar e în aer, iar veniturile populației încep să se înscrie pe un trend clar descendent. Economia e aproape în colaps. Singura chestiune previzibilă a devenit foamea de bani a guvernului. Și pentru asta se plătesc dobânzi colosale pe termen lung.

Hai să vedem ce ne spune Niku Shordan, proaspăt întronizat primar. Cică a găsit o situație dezastruoasă a finanțelor capitalei. Că a discutat cu Cîțu și că e jale. Astfel încât trebuie ca Bucureștiul să adopte o politică de austeritate. Pentru aceasta, Primăria nu se va mai implica în organizarea manifestărilor de Crăciun. Lucrul era previzibil, doar băieții lucrează anticreștin pe față. Dar că, ne-o spune tot Șhordan, avem noroc deoarece Capitala nu are un grad mare de îndatorare, astfel încât poate trece la împrumuturi masive. Înțelegeți tărășenia? Finanțele Capitalei sunt la pământ, dar fără datorii! Ah, ce pleașcă a picat în palma băieților!

Tradus, programul lui Shordan e simplu:
– căldura și apa caldă mai așteaptă primăvara pentru a intra banii contractați de Firea prin proiecte europene; părerea mea e că și așa o vor da cu oiștea-n gard întrucât nu-i ajută IQ-ul;

– problema circulației în București va fi rezolvată prin creșterea tarifelor de parcare și, de asemenea, prin mărirea amenzilor. E previzibilă introducerea taxelor piperate pentru accesul în diverse zone ale orașului și chiar interzicerea unor tipuri de mașini în oraș. Auch! Păi nu pentru asta o înjurau pe Firea? Ba da, cu diferența că aia lua mai cu milă. La Shordan e „dă dreapta”!

– târguri de Crăciun, beculețe colorate și alte chestiuni canci, că cică se direcționează inteligent banii;

Ce pot să vă spun acum este că, în maxim doi ani (dar eu cred că începând chiar de anul viitor), prețul gigacaloriei se va tripla. Asta înseamnă că cei branșați, pentru aceleași calorifere reci și apă intermitentă, vor plăti prețuri imposibile. Biletele la la transportul în comun vor costa de cel puțin 4-5 ori mai mult decât în prezent. Amenzile pentru parcarea ilegală vor merge binișor spre 3000-40000 lei. În timpul sărbătorilor Bucureștiul va fi trist și anost.

Mă rog, dacă te ducea mintea, puteai intui că Șhordan nu are bagheta Samanthei. Și, tot dacă te ducea mintea, puteai constata că:

– subvenția pentru căldura ta și pentru dușul pe care ți-au promis useriștii că ți-l repară e plătită de toți bucureștenii, lucru absolut anormal;

– circuli atât de ieftin cu transportul în comun deoarece, de asemenea, prețul biletului e subvenționat de la bugetul Primăriei; adică inclusiv de ăia pe care-i înjuri tu că aglomerează traficul!â

– te lăfăi pe sub pământ cu metroul pentru că – atenție! – ești subvenționat de la bugetul țării, lucru din nou anormal.

Te-ai gândit că Shordan și gașca lui te vor salva. Eu tocmai ce te-anunț că a venit momentul adevărului, cel în care vei constata că ai intrat definitiv și iremediabil în rahat. Reține: mie și celor ca mine – care-am fost împotriva lor și pe care ne-ai înjurat copios – nu ne va merge rău. Ție însă, cetățeanule revoluționar, tocmai ți-a fost pecetluit destinul. O să vezi că am avut dreptate. Dar va fi prea târziu. Deja miroase a rahat în jurul tău, dar nu simți. Ghinion!

                                                                                Dan DIACONU, Trenduri economice

1 Comment

  1. justinianus

    Am scris pe fb: Bucuresteni, vor curge muci la robinetele de apa calda si in calorifere! V-a lasat apa rece, ca acolo e Apa Nova, nu se baga, curge banul la frantzuz!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *