Cadran international

CEI CINCI CUBANEZI ÎNCARCERAŢI ÎN SUA AU OBŢINUT PREMIUL INTERNAŢIONAL PENTRU DREPTURILE OMULUI

Cei Cinci cubanezi au obţinut premiul pentru Drepturile Omului selecționaţi de GENTE 2014, pe care o conferă anual organizaţia neguvernamentală […]

Cei Cinci cubanezi au obţinut premiul pentru Drepturile Omului selecționaţi de GENTE 2014, pe care o conferă anual organizaţia neguvernamentală Global Exchange

 

Washington.  Cei Cinci antiteroriști cubanezi condamnaţi la pedepse îndelungate cu închisoarea în carcere din Statele Unite au câștigat premiul pentru Drepturile Omului selecționați de Gente 2014, pe care-l conferă anual organizația neguvernamentală Global Exchange.

Gerardo Hernandez, Ramon Labanino, Antonio Guerrero, Fernando Gonzalez şi Rene Gonzalez au obținut premiul, dintre cei mulţi nominalizaţi, pentru lupta lor pentru dreptate şi drepturile omului, semnalează ONG-ul în comunicat.

„Cei Cinci cubanezi sunt Eroi ai poporului cubanez, cunoscuţi de mulţi în lume, dar pentru majoritatea din Statele Unite, acest caz este necunoscut”, afirmă textul comunicatului de la Global Exchange.

ONG aminteşte că aceşti oameni, dintre care doi, Fernando Gonzalez şi Rene Gonzalez, şi-au ispăşit în întregime condamnările şi se află împreună cu familiile lor în Cuba, „au fost închiși în Statele Unite sub acuzaţii inventate”.

Organizaţia  mai menţionează că cei Cinci au fost trimişi în Florida pentru a se informa şi investiga grupurile violente tolerate de autorităţile americane care executau atacuri teroriste contra  Cubei.

„Arestarea lor (12 septembrie 1998), reţinerea, procesele și sentințele au fost amplu criticate”, subliniază ONG.

Acest premiu va fi prezentat oficial la 8 mai la gala 2014 Premiu pentru Drepturile Omului, care va avea loc la San Francisco, California.

INAUGURATĂ REPLICA ÎNCHISORII CELOR CINCI ÎN ARTELE FRUMOASE: ”NU MULŢUMI TĂCERII”

De Antonio Hernandez Mena

5 aprilie 2014.

„Nu mulţumi tăcerii” este titlul expoziției  pe care a inaugurat-o sâmbătă artistul cubanez Alexis Leiva Machado (Kcho), în clădirea de Artă Cubaneză din Muzeul Național  de Arte Frumoase, din Havana, și dedicată celor Cinci.

Obiectivul expoziției este de a reflecta una dintre trăsăturile cele mai sadice ale sistemului penitenciar nord-american cu care au fost pedepsiţi în modul cel mai inuman luptătorii antiteroriști  din cea mai mare Insulă din Antile, a spus artistul.

Vizitatorii pot  sta închişi cinci minute într-o celulă de 2×3 m, fără alt mobilier decât un pat de fier cu o saltea subțire, noptieră şi scaun de beton, pe lângă vasul de WC, chiuvetă și o oglindă de metal, foarte asemănătoare cu cele folosite în sistemul penitenciar nord-american și unde au stat cei Cinci.

Conform unei publicaţii a mişcării universitare de solidaritate cu cei Cinci, ideea a plecat de la experienţa trăită de aceşti compatrioţi la Unitatea de Cazare Specială (Special House Unit), cunoscută ca Groapa,  la FDC (Federal Detention Center), din Miami, unde au stat 17 luni în pofida regulamentului din Statele Unite care  reduce la 60 de zile timpul maxim de pedeapsă.

 Expoziţia include şi un salon (tot între gratii) pentru expoziţii  temporare şi o mică aulă” cu pupitre, unde se proiectează unele audiovizuale realizate despre Rene Gonzalez, Fernando Gonzalez (ambii în Cuba), Ramon Labanino, Gerardo Hernandez şi Antonio Guerrero, timp de 15 ani de bătălie pentru eliberarea lor.

Pentru a  realiza expoziţia, Kcho a investigat tema acestor luptători antiterorişti, s-a bazat pe mărturiile lui Rene și Fernando, şi pe desenele lui Tony,  care au fost vitale pentru realismul prin care se distinge opera. (AIN)

                                                                                                                       PRENSA LATINA

                                                                                                                                                                 5 aprilie 2014

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *