Colimator

Centenarul Marii Uniri batjocorit la Alba Iulia, chiar în orașul în care a fost parafată unirea tuturor românilor cu o sută de ani în urmă

  Asociația Neamunit a cerut autorităților din Alba-Iulia să oprească defilarea gărzilor îmbrăcate în uniforma austriacă de epocă: Sunt reprezentări […]

 

Asociația Neamunit a cerut autorităților din Alba-Iulia să oprească defilarea gărzilor îmbrăcate în uniforma austriacă de epocă: Sunt reprezentări ale unei armate de OCUPAȚIE. Autoritățile evită răspunsul

Asociația Neamunit a trimis adrese către Primăria Alba Iulia, Prefectura județului Alba, Consiliului local Alba Iulia, Consiliul județean Alba și Ministerul Culturii și Identității Naționale, prin care se cere interzicerea defilării soldaților îmbrăcați în uniforme austriece de pe vremea în care Ardealul era sub ocupație austriacă.

În memoriul asociației se arată că armata austriacă a comis atrocități împotriva poporului român și tocmai în Anul Centenarului, autoritățile scot reprezentanții simbolici ai acestora la defilare prin oraș.

Cei de la NeamUnit amintesc și de faptul că un general al armatei austriece, von Bukow, a distrus cu tunul majoritatea mănăstirilor ortodoxe.

„Prin prezenta petiție, noi, Asociația Neamunit, vă solicităm să întreprindeți toate demersurile care vă stau la dispoziție conform legii pentru a opri definitiv și în cel mai scurt timp cu putință programul de demonstrații și defilări ale gărzilor în uniforme austriece de epocă în Cetatea Alba Iulia, activități pe care le considerăm total nepotrivite în contextul actual al Anului Centenarului Marii Uniri, ceea ce vom argumenta în cele ce urmează.

Având în vedere faptul că Alba Iulia se află în administrația Statului Român (și nu a celui austriac), iar forțele armate care sunt scoase la loc de cinste în spațiul public sunt reprezentări ale unei foste armate de ocupație, considerăm că aceste defilări și spectacole de reconstituire istorică sunt în profundă contradicție cu sacrificiile poporului român de a se elibera de sub dominația imperiilor, inclusiv a celui Habsburgic. De altfel, Cetatea Albei Iulia a fost martora unor atrocități fără precedent în epoca modernă comise de această armată împotriva poporului român, să ne referim deocamdată doar la tragerea pe roată a lui Horea și Cloșca. Vă atragem respectuos atenția că anul acesta sărbătorim Centenarul Marii Unirii, care are componentă principală Actul Unirii de la Alba Iulia, act care consemnează prăbușirea imperiilor ale căror armate dvs. le puneți să defileze acum, fie numai „reconstituite istoric”. Pe lângă Unirea lui Mihai Viteazul, săvârșită tot în aceeași localitate, acesta este și motivul pentru care Alba Iulia este considerată drept Capitala simbolică a României.

Reamintim, pentru cine a uitat, faptul că, între anii 1699 si 1918, Imperiul Austriac a stăpânit peste Transilvania (care a fost, chiar și în aceste condiții, principat autonom). În această perioadă, românii (care mereu au fost majoritari din punct de vedere numeric) din provincia istorică a Transilvaniei au fost lipsiți de orice fel de drepturi civile. Nu trebuie uitat nici faptul că generalul austriac Adolf von Bucow, în calitate de guvernator al Transilvaniei între anii 1761-1764, a distrus cu tunurile majoritatea mănăstirilor românești ortodoxe din Transilvania. Totodată, trebuie menționat și faptul că principalul motiv pentru care Regatul României a intrat în Primul Razboi Mondial a fost întocmai dorința de a elibera Transilvania de sub stăpânirea austro-ungară, pe care aceste defilări par că o celebrează.

Legat de istoria cetății Alba-Iulia, mai menționăm câteva aspecte semnificative: deși este adevărat că cetatea în forma ei restaurată a fost construită în timpul guvernării austriece, nu trebuie uitat faptul că pe aceste locuri a existat o cetate întărită încă din timpul dacilor, peste care s-a așezat un castru roman fortificat. Mai tarziu, la anul 1600, Mihai Viteazul intră triumfător în cetatea Alba Iulia și o proclamă capitala simbolică a celor trei provincii românești unite sub sceptrul său. Tot aici, Mihai Viteazul instituie prima Mitropolie ortodoxă a românilor transilvăneni. Mai mult, în urmă cu 100 de ani, la 1 decembrie 1918, Marea Adunare Națională de la Alba Iulia proclamă aici unirea pe veci a Transilvaniei cu România.

În acest condiții, deși istoria Transilvaniei și a orașului Alba Iulia este una limpede românească, iată că, inclusiv în anul Centenarului, instituțiile publice întârzie să își recapete demnitatea națională și proprietatea simbolică, apoi culturală, economică și politică asupra moștenirii lor istorice și rămân tributare unei ideologii de tipul ocupat-ocupant.

Având în vedere faptele istorice mai sus menționate, considerăm că este evident faptul că celebrarea Centenarului Marii Uniri prin defilări ale unor trupe care amintesc de armatele de ocupație austriece, care au comis atrocități asupra comunității românești este nepotrivită, dacă nu chiar sfidătoare la adresa națiunii române și batjocoritoare la adresa sutelor de mii de români care s-au jertfit acum 100 de ani pentru eliberarea Transilvaniei de sub jugul străin și pentru înfăptuirea României Mari”, se arată în memoriul Asociației.

Cei de la NeamUnit au cerut autorităților să oprească pe termen definitiv defilarea gărzilor cetății în uniforme austriece și înlocuirea lor cu uniforme românești.

„În concluzie, vă solicitam să luați de urgență măsurile care se impun, pentru ca, în cel mai scurt timp, să aibă loc două acțiuni: 1. Recondiționarea Obeliscului ca manieră de cinstire a eroilor români transilvani și 2. Oprirea pe termen definitiv a defilării gărzilor cetății în uniforme austriece. Menționăm că astfel de reconstituiri istorice pot fi făcute în spiritul demnității naționale, astfel că vă propunem ca soluții potrivite: a) ori defilarea de trupe în uniforme de daci și de romani; b) ori în uniforme românești corespondente armatei Voievodului Mihai Viteazul; c) ori în uniforme ale Armatei Române eliberatoare corespondente anilor 1918-1919”, se încheie adresa.

Din păcate, deși termenul legal de 30 de zile a fost depășit deja, nicio instituție publică nu a răspuns solicitării legale a Asociației Neamunit.

Din păcate, situația nu este singulară. Așa cum ActiveNews a relatat, întregul concept de imagine al orașului Alba Iulia s-a concentrat în jurul cetății austriece.

În Sibiu, autoritățile  au botezat echipa de fotbal locală după numele german al orașului.

Și la Timișoara, autoritățile organizează frecvent ale trupelor de ocupație austriece, iar recent chiar s-a sărbătorit ocupația Banatului de către austrieci, motivându-se că a fost eliberat de sub dominația otomană, deși toate izvoarele arată că situația românilor s-a înrăutățit semnificativ sub habsburgi.

                                                                                                    Andrei NICOLAE

Sursa: www.activenews.ro

Vă invităm să citiți și:

După modelul Alba Iulia, și Timișoara scoate gărzile criminalilor habsburgi la defilare

Cum se sărbătorește centenarul Marii Uniri în Ardeal? Prin tendințe secesioniste: La Alba Iulia se defileză zilnic cu gărzile austriece ale imperiului habsburgo-austro-ungar! Sibiul sărbătorește prin promovarea în prima ligă de fotbal cu echipa F.C. Hermannstadt, numele săsesc al orașului de pe vremea când românilor le era interzis înnoptatul în cetate!

Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia, somat să înlocuiască paradele în uniforme militare habsburgice cu spectacolul intrării triumfătoare în oraș a unificatorului Mihai Viteazul

Raiffeisen Bank, ca toți austriecii pripășiți în România, sprijină separatiștii și dezmembrarea țării!

Timișoara – 3 august 1919, o palmă dată secesioniștilor, nostalgicilor habsburgici și austro-ungari

Propagandă secesionistă în Transilvania

Imperiul habsburgic: Atrocitățile împotriva credincioșilor ortodocși români din Transilvania, preoți și țărani martiri

De ce-i iubesc sibienii pe sașii care-i jefuiesc și îi umilesc?

Atrocitățile sașilor împotriva românilor ardeleni

 

 

3 Comments

  1. alex

    As fi curios sa aflu, ce ONG-uri finanteaza aceste acte antiromanesti? Sunt stupefiat, totodata, sa constat ca, multor romani(daca sunt), nu le mai place in Romania! Pot sa plece!

  2. gogutza

    Nostalgii iobagesti.

  3. Gabe

    Sper să defileze și-n Viena trupe în uniformele de pe vremea lui Napoleon 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.