Observator

Cenzura înseamnă „promovarea și facilitarea libertății de expresie”

    „Restricționarea de către guvern a libertății de exprimare din motive ce țin de «hate speech» («discurs al urii») […]

 

 

Restricționarea de către guvern a libertății de exprimare din motive ce țin de «hate speech» («discurs al urii») a fost declarată neconstituțională de către Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii, printr-o hotărâre luată în unanimitate, în iunie 2017. Judecătorul Samuel Alito a scris în numele a patru judecători: (Ideea că guvernul ar putea restricționa) discursul ce exprimă idei care jignesc… lovește în inima Primului Amendament. Discursul care înjosește pe baza rasei, etniei, genului, religiei, vârstei, dizabilitate sau orice ale categorii similare este plin de ură; dar lucrul cu care ne mândrim cel mai tare din jurisprudența noastră este că protejăm libertatea de a exprima «gândul că urâm».” Costin Andries

Sunt foarte mulți cei care acuză rețelele sociale de cenzură – suspendare, blocare ș.a.m.d.. „O companie privata americana instaureaza cenzura in Europa, si pune libertatea de exprimare in pericol.” – spun unii dintre ei, in timp ce alții îi completeaza: „…bookul nu mai poate fi controlat de statele democratice”! Asta cand totul a inceput, in toamna lui 2015, cu Angela Merkel cerandu-i lui Mark, intr-o intalnire tête-à-tête, sa cenzureze si sa stearga toate comentariile deviationiste, și sa blocheze conturile celor care se opuneau politicii imigrationiste a guvernului si a continuat, pentru ca nu s-a terminat, cu decizia Comisiei Europene (mai 2017) de a obliga FB, Twitter, Google, You Tube si Microsoft sa semneze Codul de Conduita al Comisiei Europene, gest prin care companiile se angajau sa blocheze, sau sa suprime, in 24 de ore, mesajele care incita la violenta si ura.

A fost ceea ce Comisia Europeana a numit „promovarea si facilitarea libertatii de expresie”!

Pana in 2015, in Germania, FB nu blocase/suspendase pe nimeni – a facut-o doar dupa ce Merkel a cerut asta. Acum, Germania are si o lege care reglementeaza sanctionarea retelelor sociale cu pana la 50 de milioane de euro, daca nu inlatura rapid sau daca nu blocheaza accesul la stiri false, la continut xenofob si la continut care incita la ura. Si legea asta o vor avea in cele din urma toti.

Si nici in Romania nu fusese suspendat/blocat cineva de catre FB, pana ce Comisia Europeana nu a obligat companiile amintite sa semneze Codul de Conduita – veritabil cod al cenzurii. Demonstratie ca „statele democratice” pot controla pe cine vor muschii lor, chiar si pe gigantii americani atat de preocupati, culmea, sa faca in Europa, ceea ce nu fac in America: sa introduca cenzura! La initiativa lor, nu la ordinul alor nostri….care nu-i pot controla! Asa se zice!

Spuneam ca nu s-a terminat…continua. Asta deoarece, Comisia Europeana a ajuns acum la concluzia ca retele sociale submineaza sistemele democratice inaintea alegerilor importante, continuand sa distribuie stiri false! Atentie, aici nu mai e vorba de islamofobie, antisemitism si hate speech! Si in timp ce toti sunt ocupati sa injure cenzura aplicata de retelele sociale, si pe cenzorii de peste Ocean, Bruxelles trece, nederanjat si necriticat de nimeni, la un nivel superior.

Spun asta, pentru ca Julian King, comisar european pentru Securitate, a cerut recent elaborarea unor reglementari referitoare la modul in care retelele de socializare online isi desfasoara activitatile in perioade electorale sensibile, incepand cu scrutinul europarlamentar programat in mai 2019! Si a luat deja legatura cu comisarul pentru Economie Digitala, Mariya Gabriel, pentru a „reglementa”, cine vorbeste de cenzura?, si sectorul asta, al „stirilor false”.

Asa ca, toti aia care injura acum cenzura instaurata de retele, sa se pregateasca ca din 2019 sa fie suspendati/blocati si atunci cand vor posta/comenta despre partide, candidati, politica si politicieni, nu numai despre @[email protected] @[email protected] si imigratie. Daca unii pot acuza masinile ca omoara oamenii in timpul atacurilor teroriste, de ce sa nu poata acuza, altii, bookul si twitterul de cenzura?! Mai ales ca asta inca e voie s-o faci!

                                                                                                                                     Bogdan CALEHARI

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.