Atitudini

„Cinci ani cu Robotul Prezidenţial” – declaraţie politică în ședinta Camerei Deputaților din 2 octombrie 2019 a deputatului Ion Spânu

  Deputatul Ion Spânu, declaraţie politică în ședinta Camerei Deputaților din 2 octombrie 2019:              […]

 

Deputatul Ion Spânu, declaraţie politică în ședinta Camerei Deputaților din 2 octombrie 2019: 

                Cinci ani cu Robotul Prezidenţial

Conceptul de inteligenţă artificială nu este unul nou. Încă din antichitate, oamenii au fost preocupaţi de fiinţele artificiale capabile de gândire, însă abia acum, în zilele noastre, acest concept pare să se concretizeze. Pe scurt, inteligenţa artificială se referă la sisteme sau la maşini care imită inteligenţa umană, pentru a efectua diverse activităţi, şi care se pot îmbunătăţi pe baza informaţiilor pe care le colectează. Departe de a fi considerată unul dintre performerii în domeniu, România ar trebui luată mai mult în seamă de către cercetătorii din Vest, fiind prima ţară care, în urmă cu cinci ani, a creat Robotul Prezidenţial, un model incipient de android cu inteligenţă artificială.

Robotul Prezidenţial este foarte util pentru cei care îi scriu şi îi transmit comenzile. Fiind un proiect finanţat cu bani europeni, de multe ori comenzile vin de la oamenii de ştiinţă din afara ţării şi sunt executate întocmai şi la timp, fără nicio eroare. Modelul românesc excelează în a citi de pe foaie tot felul de instrucţiuni, care, de multe ori, au forma unor discursuri, luări de poziţie sau, mai nou, foi de parcurs. Iniţial, s-a dorit introducerea unei amprente vocale cât mai apropiată de cea umană, dar, din varii motive, nu s-a reuşit acest lucru. În momentul de faţă, robotul dispune de o voce metalică, foarte asemănătoare cu zgomotul făcut de punerea în funcţiune a unei drujbe austriece. Din nefericire, robotul românesc întâmpină dificultăţi foarte mari atunci când trebuie să vorbească liber. În acest caz, modulul de vorbire fie se blochează pe loc, fie prezintă erori de logică elementară.

Chiar dacă s-a lucrat mult la acest aspect, prototipul românesc nu a reuşit să simuleze trăirile emoţionale. Pus în faţa unor situaţii extreme, în care i s-au prezentat tragedii din lumea oamenilor obişnuiţi, Robotul Prezidenţial s-a dovedit complet incapabil de a simula măcar compasiunea şi s-a limitat la a citi instrucţiunile programatorilor ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Singura diferenţă a fost sesizată în tonul vocii, care a virat uşor de la zgomotul obişnuit de drujbă, la cel de gater. Cercetătorii români nu s-au lăsat demoralizaţi de aceste mici eşecuri şi au apelat la experienţa confraţilor de pe alte meleaguri, robotul fiind trimis de foarte multe ori peste hotare pentru diferite operaţiuni de upgrade sau mentenanţă. Practic, din cei cinci ani de când a fost dat în folosinţă, androidul nostru a stat în România numai vreo doi.

Din nefericire, softurile folosite nu au fost bine primite de corpul gazdă, acesta prezentând devieri comportamentale care s-au manifestat aproape violent. Astfel, robotul a fost surprins de camerele de supraveghere când arunca cu obiecte vestimentare în oamenii care îi asigurau paza, iar cu altă ocazie a evadat din laborator, a furat o geacă roşie şi s-a făcut nevăzut într-o mare de oameni care se plimba duminică seara prin Bucureşti.

Eu zic să cumpărați robotul ăsta războinic, tot „Made in Germany”. Are el moacă de prost, dar este un model mai nou decât baba în roșu

Primul proiect românesc de dezvoltare a inteligenţei artificiale se apropie de sfârşit. Chiar daca există promisiuni de finanţare pentru încă cinci ani, oamenii de ştiinţă din România se gândesc să nu mai prelungească agonia. În plus, există sondaje care spun că, deşi mai există persoane care susţin acest proiect, tot mai mulţi s-au săturat de robot şi ar vrea să fie înlocuit. Chiar şi mulţi dintre cei care au plâns de fericire la prezentarea Robotului Prezidenţial în piaţă spun, acum, resemnaţi că a fost o greşeală. Oamenii îşi doresc unul de-al lor. Unul care să empatizeze cu ei, unul care să-i asculte şi să le vorbească fără să le zgârie timpanele, unul care să ţină cu ei şi să îi reprezinte cu mândrie în faţa celorlalţi, unul care să gândească singur. Există şi voci care spun că proiectul le-a oferit prea mult artificial şi prea puţină inteligenţă.

                                                                                                                   Deputat Ion SPÂNU

Sursa: http://www.cdep.ro/pls/steno/steno2015.stenograma?ids=8093&idm=1,054&idl=1

Notă: Ilustrarea articolului aparține revistei „Jusitițiarul”.

1 Comment

  1. gigimutu

    ha ha,

    felicitari domnule Spanu, articolul e 100 % adevarat, si, daca n-ar fi trist, ca acest personaj toxic a fost vreme de cinci ani presedintele Romaniei, ar fi chiar de ris!!!
    o singura remarca, la prototipul de robotel, intrucit nu prea vorbeste, si atunci cind o face, spune numai prostii, creatorii lui puteau sa il faca fara gura!!!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *