Cap limpede

Cine are rădăcini germane și evreiești, Timișoara sau noul primar Dominic Samuel Fritz?

  Mașina de propaganda germană s-a pus în mișcare după publicarea articolului Evreii khazari de la Süddeutsche Zeitung confirmă că […]

 

Mașina de propaganda germană s-a pus în mișcare după publicarea articolului Evreii khazari de la Süddeutsche Zeitung confirmă că Dominic Samuel Fritz – primarul „german” al Timișoarei – este de-al lor și prin intermediul postacilor profesioniști au contestat acuratețea traducerii din limba germană, susținând că „rădăcinile germane și evreiești” sunt ale orașului Timișoara, nu ale proaspătului primar venetic Dominic Samuel Fritz.

Ceva evrei au fost în oraș: „Apogeul înfloririi comunităţilor evreieşti, atât ortodoxe, cât şi neologe şi sefarde, este atins abia după anul 1867 (anul reconcilierii austro ungare), prin construirea a şase sinagogi, în primul rând a celei «mari», neologe, în cartierul central Cetate, între anii 1863 şi 1864, o construcţie impunătoare executată în stil maur. Urmează, în anul 1899, ridicarea sinagogii din cartierul Fabric, de asemenea neologă, care se înfăţişează ca o veritabilă perlă arhitecturală, şi a celei ortodoxe din cartierul Iosefin, între anii 1906 şi 1910.”, conform profesorului Oscar Schwartz.

„Rădăcinile germane” ale Timișoarei sunt însă și mai subțiri, singura colonizare nemțească cunoscută a orașului fiind cea cu prostituatele și infractorii Vienei: „Colonizarea Banatului cu prostituate, bandiţi, criminali, cerşetori, braconieri şi alte persoane certate cu legea în Viena, capitala Austriei, este parte din istoria nespusă a acestei regiuni.  Banatul era după cucerirea habsburgilor, din 1716, o regiune neprietenoasă, aflată la marginea imperiului. Era un loc unde nu se venea cu placere. Mlaştinile ofereau cadru pentru infecţii şi boli. În vremea împărătesei Maria Tereza  – Regina Ungariei şi Arhiducesa Austriei între 1740-1780, a existat o ordonanţă prin care capitala imperiului să fie curăţată de lumea depravată. Locul ales pentru «talpa ţării» avea să fie Timişoara, oraş aflată în plină reconstrucţie după eliberarea de sub turci.    Prostituatele din închisorile vieneze au fost trimise la Timişoara între anii 1751-1767. Cerşetorii din Viena erau ridicaţi de pe străzi, iar cei sănătoşi erau trimişi la muncă în Banat. Bandiţii, criminalii, braconieri şi alte persoane certate cu legea au fost alungaţi în Banat. Deportarea prostituatelor a luat sfârşit în 1770, însă criminalii înrăiţi continuau să ajungă până la sfârşitul secolului al XVIII-lea.  «Este un capitol trist al oraşului. Dar acesta nu e un motiv ca să fie ţinut ascuns, cu ruşine, sub tăcere, deoarece aceşti deportaţi au contribuţia lor la transformarea Timişoarei într-un oraş modern. Încă funcţionează o parte a canalizării făcute atunci; şi parte a dragării mlaştinilor, periculoase pentru viaţa locuitorilor, aflate în jurul vechii fortăreţe, a fost posibilă datorită cerşetorilor sau braconierilor şi chiar a unor criminali înrăiţi, aduşi aici ca deportaţi, în barje. Şi dacă unii mai puţin păcătoşi s-au căsătorit cu acele doamne frivole, ei nu au devenit prin acesta mai puţin utili în construirea unui oraş despre care nimeni nu ar spune astăzi că a fost contruit pe mlaştini”, a scrie Tiberiu Schatteles, în cartea «Evreii din Timişoara în perspectivă istorică.»” (Sursa: adev.ro/pbbnj6)

Deci, totuși, cine are „rădăcini germane și evreiești”, Timișoara sau Samuel Fritz?

                                                                                                                  Simina BARBU

14 Comments

 1. oioioi

  “In Temeswar mit _seinen_ deutschen und jüdischen Wurzeln und _seinem_ Sprachengemisch habe er begriffen, sagte Fritz seiner ehemaligen Heimatzeitung, dem Schwarzwälder Boten, “was Europa ist”.”
  Traducere:
  In Timisoara cu radacinile _sale_ germane si jidanesti si amestecul _sau_ de limbi ar fi inteles, spune Fritz fostului sau ziar local, Curierul Padurii Negre, “ce este Europa”.

  Pronumele posesive “seinen” si “seinem” corespund genului masculin sau neutru.
  Orasul “die Stadt” este de genul feminin, deci pronumele corecte ar fi fost “ihrer si “ihre”.
  https://deutsch.lingolia.com/en/grammar/pronouns/possessive-pronouns

  Concluzia este usor de tras.

  • Codruţ

   Da, foarte corect. Aşa este.

  • In fine, un neamt!
   Gott sei Dank !

 2. Nenea Iancu

  De le Timisoara ni s-a tras si prima oara…. Stiu ei ce fac, ei sunt destepti, nu prosti ca restul tarii.

 3. Mult Stimate si Onorate Maestre Marius Albin Marinescu,

  lasati timiditatea si intrebati-ma direct de la roman la roman , ce vrea de la romani analfabetul asta cu tupeu, care se iscaleste Toader !?

  Aici aveti propagandistul pus sa apere impostorul politruc de profesie incrustat in ceafa romanilor sa le suga banii si autodeterminarea cand n-are nici macar cetatenia romana , iar Timisoara este un oras majoritar roman .
  Aici aveti dialogul dintre mine si propagandistul – probabil platit caci e prea tenace in prostie si tupeu , ca si individul pe care-l apara -:

  eeeeeeeeeeeeeeeeeeel greseste nu eu !!!

  DACA S-AR FI REFERIT LA TIMISOARA AR FI FOST :

  TEMESWAR MIT IHREN WURZELN ETC
  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  AI INTELES, BAAA, “MIT IHREN WURZELN” NUUUUUUUUUUUUUUUUU “MIT SENEN WURZELN” !

  nu traducatorul ,
  nu Domnia Voastra, Maestre !!!
  nu ziarul ,
  in niciun caz caci este preponderamente evreiesc ! si nu face erori d’astea ! evreii de la Suddeutsche Zeitung stiu exact, la nannoparticula , cati evrei populeaza Timisoara azi, si cati romani, care-s majoritari !!!

  ziaristii scriu deci despre protagonistul lor “cu radacinile sale germane si evreiesti si amestecul sau de limbi” caci “sau” si “sale ” este adjectiv posesiv pronominal masculin nu feminin – Timisoara fiind feminin si in germana caci este die Stadt Temeswar, adica feminin, ar fi fost deci , adjectivul pronominal” ei “(radacinile “ei” , daca s-ar fi referit la “die Stadt Temeswar”)nu “sale”!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  baaai analfabetule, imi dai lectii mie ???
  baaai, da ce tupeu ai !!! semeni cu marghioala aia – sunteti probabil congeneri – care-si da fustele peste cap si-si arata ranjindu-si dintii aruncati ca la Rotschild , in toate directiile , urland la romani sa-i dea ei , ca tot stramba si limba romana, sectorul cel mai gras din primaria capitalei !

  aici este analiza mea gramaticala a porcariei analfabetului platit ptr propaganda lor desantata tipica ocupantului parazitar al bietei si superbei Romanii, cu care a destabilizat articolul , fara de care mutatie insa nu-i administram lectia asta de gramatica – ca tot m-a infuriat impostorul!
  caroline gunderode
  Posted octombrie 5, 2020 at 1:57 PM

  Domnule Tudor, hahahaha contestati ce zic jidovii de la Suddeutsche Zeitung ???
  Suddeutsche Zeitung” scrie:
  “El a înțeles la Timișoara, cu rădăcinile sale germane și evreiești și amestecul său de limbi, conform celor spuse fostului său ziar de acasă, The Black Forest Messenger, „ce este Europa”. ” …………………………………………………………………………………………………..

  Stiti ca aveti umor ???????
  Răspunde

  Toader
  Posted octombrie 5, 2020 at 9:10 PM

  Dacă greșesc să spuneți; n-aș vrea, dacă n-am drepate, să zăpăcsc pe alții.
  Nu e virgulă după Timișoara în scrierea germană:
  „In Temeswar mit seinen deutschen und jüdischen Wurzeln und seinem Sprachengemisch habe er begriffen…”
  Traducere automată, nu știu nemțește, în engleză:
  „He understood in Timisoara, with its German and Jewish roots and its mixture of languages…”
  Nu vorbește de orașul Timișoara ca avînd rădăcini germane și evreiești cu amestec de limbii?

  Cornel-Dan NICULAE
  Posted octombrie 6, 2020 at 11:21 PM

  Da, textul poate parea ambiguu. Dar are Timisoara origini evreiesti sau germane? Nu are, conform istoriei. Nici “Timisoara timpurie”, nici “Timisoara medievala” (maghiara). Atunci cine are “origini evreiesti si germane”? Nu Fritz?

  Caroline Gunderode :
  Chapeau bas, Maestre Cornel-Dan NICULAE !
  Touchée!
  Stiti istorie, nu gluma !
  Sunteti un gigant pentru noi romanii!
  A la Votre!
  Sa ne traiti !

  Răspunde
  caroline gunderode
  Posted octombrie 7, 2020 at 3:56 PM

  da , gresiti, Temeswar este feminin (die Stadt Temeswar) iar individul instalat fara cetatenie romana !!! (am citit asta de la jidovii de la “Spiegel”, si ei foarte buni cunoscatori ai coreligionarilor lor din Temeswar)– in spinarea romanilor majoritari – este masculin, referinta este formulata – deci acordata gramatical – cu genul masculin.
  e gretos sa vezi atata autosuficienta la analfabetii propagandei globaliste care-si dau ifose de gramaticieni intr-o limba pe care n-o cunosc
  Răspunde
  caroline gunderode
  Posted octombrie 7, 2020 at 3:59 PM

  Daca nu stiti nemteste deloc, dece faceti aici pe gramaticianul ? Calcati rau in strachini ?

  da , gresiti, Temeswar este feminin (die Stadt Temeswar) iar individul instalat fara cetatenie romana – in spinarea romanilor majoritari – este masculin, referinta este formulata – deci acordata gramatical – cu genul masculin.
  e gretos sa vezi atata autosuficienta la analfabetii care-si dau ifose de gramaticieni intr-o limba pe care n-o cunosc , “domnule Toader” !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 4. Cornel-Dan NICULAE

  Desi as fi vrut sa evit acest subiect (din sila de ce s-a intamplat, desi exista si alesi USR care au dat speranta alocurea, precum la sector 2 Bucuresti, unde apreciem omul, nu partidul), totusi: in districtul german Waldshut, de unde provine Dominic Samuel Fritz, există binecunoscute mari „cartiere evreieşti“, precum „Stadtlinde“ din oraşul Stühlingen. Au fost evrei si in Timisoara, dar nu chiar asa multi, iar orasul nu are “origini evreieşti”, categoric. Fritz este educat iezuit, deci nu practica iudaismul, indiferent de originile lui “amestecate”.

 5. Apreciem enorm documentatia Domniei Voastre – este formidabila, ca deobicei !
  Dar de data aceasta imi rupeti sufletul cu naivitatea Dumneavoastra de bun crestin care seamana si cu a americanilor protestanti , dintre care unul mi-a fost sot si care ma certa mereu ca nu “take people at their face value ” !
  Si acum intrebarea mea cheie – adica revenirea la realitate :

  IEZUIT ?
  Credeti ca Horst Köhler si-l baga in coasta daca era un sincer iezuit ???

  Wikipedia;”Danach war er von 2016 bis 2019 mit der Amtsbezeichnung eines Ministerialrats[3] als Berater und Büroleiter/Stabschef des ehemaligen deutschen Bundespräsidenten Horst Köhler tätig.[7][13]”

  IN AMERICA UNDE AM LOCUIT 20 DE ANI, MAI TOTI EVREII CARE-SI VROIAU COPIII BINE EDUCATI ( II SI BATEAU LA PALMA CU RIGLA, PARINTEII ! ) SI-I BAGAU LA IEZUITI SA-SI FACA TOT LICEUL !!! VORBESC DE ODRASLELE PROFESORILOR UNIVERSITARI INTRE CARE GRAVITAM .
  Credeti ca acesti tineri evrei se converteau la catolicism ?
  Si daca da , oare ce procentaj ?????????

  Declar disputa inchisa intrucat nu doresc nicio clipa sa va fac o neplacere .
  SUBJECT CLOSED .

  NU UITATI CA EI AU AZI MARI PRETENTII CA AU CONTRIBUIT LA CULTURA FRANTEI !!!
  ZBARCI !!! NENNI !!!
  D’AIA SE VOR A FI FOST IN TIMISOARA IN NUMERAR CONSIDERABIL !
  ESTE CREDOUL LOR CA EI AU CONSTRUIT EUROPA SI CULTURA EI, PESTE TOT !
  ATENTIE MARE LA ATATA DELICATETE !
  A la Votre !
  EU AM SI AMICI EVREI !
  SI EU TOT LA PERSOANA MA UIT !

  • Fritz si iezuitii

   Nu stiu daca Fritz este iezuit dar un lucru e clar. Din propriile declaratii reiese ca a activat benevol in cadrul unei asociatii iezuite – „JESUIT EUROPEAN VOLUNTEERS“.

   https://flux24.ro/neamtu-i-robu-timisoarei/

   Ce ma ingrijoreaza foarte tare, pentru ca locuiesc in zona Timisoarei, este ca una dintre misiunile lui Fritz ar putea fi primirea cu entuziasm si integrarea rapida a hoardelor de imigranti care pandesc la granita de vest a Romaniei, in Timisoara si mai ales in localitatile de la periferia orasului, aflate azi sub papucii imobiliarilor evrei si de a caror populatie veche, care pare sa ii incurce, liberalii si-au batut joc in ultimul hal.

   https://blacknews.ro/zeci-de-migranti-si-au-instalat-corturi-in-nordul-serbiei-asteptand-un-moment-prielnic-pentru-a-se-strecura-in-statele-ue/

   Stirea / semnalul apare in presa adoua zi dupa castigarea alegerilor de catre Fritz.

   Principala asociatie care se ocupa in Romania de primirea si integrarea imigrantilor este iezuita (https://www.jrsromania.org/) si cu totii stim politica Germaniei de azi in privinta problemei imigrantilor. Interesanta recenta Scrisoare Enciclică “Fratelli Tutti” a Papei iezuit, in care se vorbeste despre “dreptul” imigranților de a intra in orice tara pe care o aleg și de a lua în posesie resursele de care au nevoie, gratuit.

   https://ortodoxinfo.ro/2020/10/07/papa-francisc-fiecare-tara-apartine-si-imigrantului-iar-imamul-al-azhar-il-felicita/
   .

   • tot catolicismul este infiltrat, heavily !!!De francmasonerie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Ultimul traditionalist acerb din Franta de azi, care relateaza lucrurile cinstit si foarte riguros in cartile sale si care a tinut contactul cu ultimul bastion traditionalist din Franta, este :

    Philippe Ploncard d’Assac – Le catholicisme aujourd’hui
    https://www.dailymotion.com/video/xuvi9i

   • vindeti ce puteti si plecati : daca nu plecati azi veti pleca maine fara sa va mai puteti recupera nimic in caz ca aveti azi ce .

    • Nu am ce vinde si nu sunt nici neam de migratori

     Am o legatura de suflet cu locul asta si nu o sa-l parasesc decat ca sa plec pe lumea cealalta, cu ei de gat. Va fi care pe care. Nu o sa las jivinele astea nenorocite sa pangareasca un loc in care Dumnezeu m-a pus cu alt scop decat fuga. Nu mi-e teama pentru mine ci pentru familia mea pe care o sa incerc sa o pun la adapost. Eu nu ma dau la o parte din calea unor antihristi!

  • Cornel-Dan NICULAE

   Şi eu am urmat din 1971 o şcoală catolica de limbă franceză, în Teheran, pe vremea şahului Iranului, fără ca să fiu catolic, ci ortodox (românii frecventam pe ascuns o biserică grecească acolo, în lipsa uneia româneşti (ne feream de ruşi, nu mai ştiu de ce). Am fost şi premiant, deşi nu îmi plăcea franceza. Directorul nostru (al colegiului Saint Louis), căruia copiii îi ziceam „mon pere“, era călugăr. Puţini elevi erau însă catolici în acea şcoală (majoritatea erau iranieni musulmani din clasa bogaţilor), dar era considerată o şcoală bună, la care se înscriau copii din toate neamurile. Probabil cam aşa este şi cu şcoala iezuită a lui Fritz.

   • Cornel-Dan NICULAE

    Erau şi câţiva copii evrei la şcoala catolică „St. Louis” din Teh(e)ran. Familia evreiască Roubini (din care provine Nouriel Roubini) se întindea din Turcia până în Iran, iar o doamnă evreică din această familie, căreia îi ziceam Rubina, căci mult mai ne iubea, penetrase informativ Agenţia Economică a României (unde locuiam eu) şi, mai puţin, Ambasada României din Iran. Am cunoscut bine comunitatea evreiască din Iran, mergeam şi pe la ie pe acasă, căci ei vorbeau… româneşte şi ne aduceau tipărituri din Israel în limba română. Eram însă avertizaţi (nu de Securitate/DIE, ci de nişte aromâni) că vor să ne spioneze (nu a venit timpul să vorbesc despre aceste lucruri). Aici este despre şcoala catolică la care am fost acolo pentru o vreme: https://en.wikipedia.org/wiki/St._Louis_School,_Tehran

 6. Stimate Maestre Cornel-Dan NICULAE, nu va lasati si ascultati-l pe you tube cat puteti, si despre francmasonerie si infiltrarea bisericii de azi : veti afla f multe . Cautati-l si despre incendiul de stat al Catedralei Notre Dame de Paris, cautati tot pe you tube !
  Are actualitati lunare gratis

  Philippe Ploncard d’Assac – Le catholicisme aujourd’hui
  https://www.dailymotion.com/video/xuvi9i

  urmariti-i publicatiile – stie enorm despre biserica de azi din Franta.
  Este fiul unui istoric f interesant !
  OBLIGATORIU:
  Le #double #visage de la #francmaçonnerie par Philippe ploncard-d’assac!
  161 views•Sep 21, 2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.