Atitudini

Circul Corona – sfârșit de stagiune

                      Retragerea – fără torțe Au trecut peste 90 de […]

 

                    Retragerea – fără torțe

Au trecut peste 90 de zile (mai precis 95 de zile) de când am scris prima notiță despre Covid-19. În aceste 95 de zile, am analizat măsurile impuse în pandemie și am încercat să combat isteria colectivă și panica indusă artificial. Am intrat în această dezbatere cu intenția declarată de a aduce un strop de liniște și speranță oamenilor dezinformați, izolați, amenițați și înfricoșați. Nu am bagatelizat sau nu am recunoscut existența epidemiei, dar nici nu am hiperbolizt-o. Am argumentat fiecare afirmație făcută și am primit drept replică insulte și înjurături de la adepții apocalipsei covid. Am sancționat derapajele anti-democratice și am atras atenția asupra pericolului instaurării unui regim autoritar politico-medical și mi s-a răspuns cu presiuni și amenințări.

Am mers mai departe, deoarece am considerat că am datoria (pe care mi-am asumat-o) de a prezenta și un alt punct de vedere față de cel propagat cu obstinență în spațiul public de către oficialități și presă. Nu am dorit nici să-mi fac notorietate, nici să intru în politică, nici să-mi cresc clientela la cabinetul privat (pe care nu-l am). Am satisfacția că toate prognozele privind epidemia covid-19 au fost validate de viață.

Nu am pretenția că sunt Nostradamus, dar faptul că am introdus Bioetica în învățământul medical din România, m-a obligat să am cunoștințe de filozofie, sociologie, sănătate publică, epidemiologie, științe politice și, în consecință, să privesc pandemia nu numai strict medical. Credința creștină mărturisită a fost suportul rezistenței la toate necazurile. În acest moment, când deja apocalipsa se amână și autoritățile anunță măsuri de relaxare, consider că a venit momentul să mă retrag din această dezbatere. Fără torțe.

Am, totuși, un ultim sfat pentru cei care gestionează măsurile și care doresc să introducă cenzura (politiceni și medici). E bine pentru ei să asculte vocile critice, nu să le reprime. Lucrul acesta se știe încă de la ceremonia triumfului la romani. Triumphus era o ceremonie civilo-religioasă în Roma antică, prin care se sărbătorea succesul unui comandant, care a repurtat mari victorii militare sau care a terminat victorios un război pe teritorii străine. Ceremonia începea în afara zidurilor, de pe Câmpul lui Marte, pe malul vestic al Tibrului și se termina pe Dealul Capitoliului unde sărbătoritul sacrifica taurii albi zeului Jupiter și oferea cununa sa zeului. În carul triumfal, în spatele celui sărbătorit se afla un sclav, care ținea o coroană de flori de aur deasupra capului său, amintindu-i în mod constant că este muritor, spunându-i în șoaptă la ureche: Respice te, hominem te memento (Priveste în spatele tău, amintește-ți ca ești doar un om) și Memento mori (amintește-ți ca ești muritor).

Postez ultima intervenție privind epidemia Covid-19:

https://www.facebook.com/AlternativaPentruDemnitateNationala/videos/281393036322233/

                                                                                   Prof. dr. Vasile ASTĂRĂSTOAE

Citiți și:

Vasile Astărăstoae: În momentul de față, 50% dintre români s-au prins c-au fost luați de proști. Pînă cînd va trece starea de alertă se ajunge la 60-70%

Vasile Astărăstoae a avut dreptate!

De același autor:

De ce nu se fac necropsii în pandemia Covid-19?

Cu mască sau fără mască… în pandemie

Cinci întrebări în plină pandemie COVID-19

 

Remediul așteptat în pandemia COVID-19

Pandemia și puterea corporațiilor globale

Pandemia COVID-19 – un pericol real sau manipulare?

Olanda și COVID-19

Olanda și COVID-19 (II)

Coronavirusul și legea vaccinării „cu forța”

Profesorul dr. Vasile Astărăstoae: „Isteria nu salvează omenirea de prostie și de epidemie”

 

 

2 Comments

  1. un mizantrop

    Abia acum urmeaza criza, de fapt crizele reale, economice, de sanatate, de nervi, de credibilitate….si incrancenarea autoritatilor de a prelungi agonia mascaradei cat mai mult, sa-si mentina controlul atat de usor obtinut…Aveam un „vice” …cand plecam in concediu, asta-si petrecea si noptile in institutie, „torturand” un grup de angajati slugarnici, fricosi ori oportunisti sa-i tina companie…ideea era sa prinda cat mai „multa comanda”, apoi, in sedinte, facea mare caz de orele peste program, de eroismul celor care „nu rup usa” la ora 16…in urma „comenzii” lui munceai luni de zile si uneori nu mai puteai sa repari, dar, era „politic” si nu-l clintea nimeni…am sentimentul ca au venit vicii (!!!!) la putere, sunt disperati, nici nu credeau ca e asa usor sa ingenunchezi o tzara si nu vor sa dea drumul lesei…pe langa nelinistea bilantului…desi, n-au a se teme, ei, dreptacii, cand vin la putere, catarati pe umerii serviciilor, tot ce fac, fac cu voie de la „ridicatori” si jafuri si tradari si abuzuri…nimic fara securitate, ca asa au vazut acasa, asa au fost crescuti, daca cu imaginea tatalui atotabuzator cu voie, cu frica si admiratia gloatei balitoare la „secu”…

  2. Un alt roman

    Respect, domnule Profesor!Multumim ca Ati fost activ pentru aflarea adevărului in aceasta agresiune a noii ordini mondiale asupra noastra.Sîntem socati sa vedem cîte persoane publice din Romania ne-au vrut morți.Dar ,”nimic fara Dumnezeu” a funcționat si de data asta.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *