Colimator

Clanul „Pricopsiţii”, oamenii lui Orban şi Iohannis (II)

       Clanul „Pricopsiţii”, de la Orban şi Iohannis la Rareş Bogdan şi Gabriela Firea Fostul elev şi susţinător […]

 

     Clanul Pricopsiţii, de la Orban şi Iohannis la Rareş Bogdan şi Gabriela Firea

Fostul elev şi susţinător al lui Iohannis, masonul neamţ Adrian Thiess, către Ludovic Orban: „Du-te tată acasă, înţarcă câinele ală mioritic, cântă la chitară pentru Mişu Pricopsitu’ şi Mădălina [Hristu]… şi lasă naibii ţara asta odată să aibă o şansă. Am zis!“

Mişu Pricopsitu’ (Mihai Gabriel Popescu), şeful şi „creierul“ de la Miami (stânga); Frate-său Dan Cristian Popescu, unul din favoriţii în PNL ai lui Iohannis şi al lui Rareş Bogdan, conducându-şi şeful după o întâlnire publică în 2019, când îl lansa practic candidat (dreapta).

                                 „Adio, dar rămân cu tine”!?

Mişu Pricopsitu’, şeful clanului „Pricopsiţii“, care a zis în urmă cu ceva ani „Eu sunt Orban!“, este şi fratele celui care până nu de mult era vădit apreciat de către Iohannis şi, mai nou, iubit de către Rareş Bogdan (pregătit să fie viitorul şef al PNL, „asul din mâne­că“), vice-primarul fals „liberal“ Dan Cristian Popescu, „cuiul lui Pepelea“ pentru care a trebuit să stea în loc până în august 2020 alianţa politică la ale­gerile locale dintre PNL şi USR-Plus, căci premierul Orban nu îndrăznea să îi refuze Popescului pentru 2020 can­di­da­tura din partea PNL pentru Primăria sec­to­rului 2 a Bucureştiului. Orban a cedat însă şi, la 1 august, a acceptat oficial candidatul USR drept can­didat comun cu PNL, în cadrul alianţei electorale încheiate.

Nefiind agreat de USR drept candidat la Bucureşti în alianţa cu PNL, Dan Cristian Popescu s-a aliat cu Gabriela Firea şi a devenit candidatul PSD la sectorul 2, intrând în mai multe jocuri.

De fapt, unii zic că peneliştii vor vota tot cu Dan Cristian Popescu în sectorul 2, cum ne anunţa pe surse ziarul Adevărul (prin vocea lui S. Zachmann)[1], chiar dacă, prin acordul semnat de Orban cu Dan Barna, liberalii îl susţin formal pe USR-istul Radu Mihaiu. Dacă acest joc al lui Popescu ar face ca să nu iasă primar candidatul asumat de PNL, faptul ar duce la înlocuirea lui Orban de la şefia PNL. Iar Rareş Bogdan, sus­ţi­nă­torul înfocat în PNL al lui Dan Cristian Popescu, deja este încăl­zit, cum se vede, pentru a-i prelua funcţia.

Rareş Bogdan a făcut în iulie o criză publică de dragul lui Popescu, apoi i-a trântit uşa biroului lui Orban, la sediul guvernului, unde au avut loc negocierile alianţei cu USR-Plus.

Tot „pe surse“ s-a anunţat, şi tot la 1 august, surse provenite chipurile chiar din interiorul PNL, că Ludovic Orban şi-a asumat demisia din fruntea PNL dacă se pierd alegerile locale din cauza validării în în­ţelegere cu USR a can­di­daturilor pentru aceste alegerile din Capitală[2].

În 12 august 2020, Rareş Bogdan făcea declaraţii cum că numai el şi Iohannis sunt corecţi, nu şi conducerea PNL, respectiv Ludovic Orban[3]. Pare că dacă Rareş Bogdan va conduce liberalii şi chiar gu­vernarea, după alegerile generale viitoare, ceea ce preconizează unii, Dan Cristian Popescu ar fi reprimit cu braţele deschise, dacă nu s-ar simţi mai bine în PSD, lângă Firea şi Ciolacu.

Primăria Capitalei, adică Gabriela Firea, a acordat 18 milioane de euro în 15 mai 2020 firmei de panotaj Euromedia Grup, a lui Vlad Moisescu, prietenul şi asociatul lui Dan Cristian Popescu, prin­­tr-un „acord-cadru“[4]. Oare de atunci se pregătea mişcarea?

                                                             *

A existat şi probabilitatea că dacă ar fi candidat independent şi nu ar fi ajuns primar, învins de răfuiala lui cu liderii USR, Popescu să fi fost oricum re­compensat tot cu o funcţie unde curg banii de la buget. Chiar el arăta într-un dialog video cu dl. Ion Cristoiu – pe 13 august 2020, la cristoiuTv -, că PNL-Orban i-ar fi promis că ar putea rămâne vice-primar cu atribuţii maxime. Căci el trebuie să fie la butoanele banului public, deşi spune că a de­venit multi-multi milionar din afa­cerile lui private. A stat tot timpul pe lângă bugetele pri­mă­ri­ilor, ale regiilor sau ale compa­ni­­ilor naţionale (de stat). Presa s-a prins de această schemă abia în 2007: „Cristian Popescu, fratele con­sil­ie­ru­lui lui Orban [ministru la Trans­por­turi], Mișu Popescu [Pricopsitu’], chiar dacă este an­ga­jat la o firmă privată, este totodată şi membru în con­du­ce­rea Aeroportului Inter­naţional Bucureşti Otopeni.“[5] Iar funcţiile sale şi ale lui frate-său Mişu Pricop­situ’ la regii şi companii de stat au fost chiar foarte multe, deşi susţin a se fi îmbogăţit în privat.

Se vede deja că PNL-ul va avea de suferit din zbaterea pentru putere şi bunăstare personală a „pricopsiţilor“, aşa cum a avut imens de pierdut şi Partidul Naţional Ţărănesc după anul 2000, într-un mod tragic, ieşind de pe scena politică parlamentară.

Susţinerea vehementă în interiorul PNL, în perioada iulie 2019 – august 2020, de către Rareş Bogdan a lui Dan Cristian Popescu poate fi explicată în mai multe feluri, dar, conform fostului deputat Cristian Rizea, secretul vine din faptul că Rareş Bogdan şi-ar fi luat vila din nordul Bucureştiului prin­tr-o înţelegere ce s-a făcut „peste Atlantic, mai precis de la Miami, unde Mişu Popescu e re­zident de câţiva ani de zile. Acolo, mai precis pe pontonul unei vile de lux din Hallandale Beach din cartierul mili­­onarilor Diplomat, s-a pus la cale această susţinere din partea lui Rareş Bogdan, înţelegere făcu­tă de Mişu Popescu alias Mişu Pricopsitu şi familia Narcisa (fostă Mirică) şi Bogdan Georgescu, pro­pri­etarii acelei vile somptuoase achiziţionată cu banii furaţi de Bogdan Georgescu pe vremea când acesta era director la RAPPS!“

În 30 iulie 2020, Mişu Popescu-Pricopsitu posta public pe FB că asemenea date sunt min­ciu­ni spuse de un individ „creat în alambicul laboratoarelor SRI“ şi că „anumiţi ofiţeri securişti plătiţi din banii contribuabilului se înjosesc să practice această dezinformare penibilă“.

Există însă unele indicii privind vila din Bucureşti a lui Rareş Bogdan şi Grupul de la Miami, unde politicianul bucureştean Dan Cristian Popescu are o firmă imobiliară (la Miami) şi posibile legă­turi mai vechi între Rareş Bogdan şi D.C. Popescu, cel mai probabil de pe vremea când acesta din urmă era consilier al primarului infractor al Bucureştiului, Sorin Oprescu. Să vedem?

    Rareş Bogdan venea la Primăria Generală pe ascuns, la Oprescu (?)

Oprescu a condus primăria Capitalei între 2008 şi 15 septembrie 2015, când a fost reţinut de procurorii DNA în urma unui flagrant pentru luare mită (şpagă), fiind condamnat la 4 ani şi 4 luni de închisoare cu executare. Oprescu l-a avut de la început consilier personal pe Dan Cristian Popescu până la o dată incertă, probabil până la finele 2012 – informaţia fiind greu de verificat, mai ales că Popescu ascunde acest aspect în CV, iar din 2013 D.C. Popescu era (şi) parlamentar.

Ştire de presă din 2015: „Sorin Oprescu a precizat, în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti, că Rareş Bogdan îi oferea «informaţii pe surse» privind anchetele DNA, în condiţiile în care mereu venea câte o persoană să-l anunţe că va fi arestat a doua zi.“ Iar asta s-ar fi întâmplat o în­delungată vreme[6]. Din 2012 Rareş Bogdan se mutase definitiv în Bucureşti, la trustul tv Realitatea[7].

8 august 2020: „liberalul” Dan Cristian Popescu şi PSD-iştii Gabriela Firea şi Marcel Ciolacu, asociindu-se politic pentru viitoarele alegeri locale din toamna lui 2020.

      Vila liderului liberal Rareş Bogdan luată la Bucureşti via Miami

Casa este luată de la o rudă a familiei Narcisa şi Bogdan Georgescu, „fugitivi“ la Miami, care au refuzat să se prezinte în România, unde au fost chemaţi de către DNA într-un caz grav corupţie, cu delapidări de cifre uriaşe în al doilea cel mai mare tun imobiliar din România (retrocedările şi es­crocheriile imobiliare de la Institutul Pasteur), fiind acuzaţi de spălare de bani, com­plicitate la abuz în serviciu şi complicitate la luare de mită, iar statul american (SUA) este ales ca o protecţie de către ei.

Rareş Bogdan s-a deplasat personal la Miami pentru a obţine de la Cacenco această casă.

Cazul a  fost prezentat sub titlul „Rareş Bogdan şi-a cumpărat în 2018 vilă şi teren în Voluntari de 500.000 de euro de la familia controversatei prietene a Elenei Udrea din SUA, trimisă în judecată de DNA pentru fapte de corupţie în legătură cu retrocedări frauduloase şi escrocherii imobiliare“ de către jurnalista Sorina Matei (pe sorinamatei.ro/).

Ruda de la care a cumpărat Rareş Bogdan vila este Angelica Cacenco, sora căutatei şi inculpatei de către DNA, Narcisa Valentina Georgescu (fostă Mirică, actuală Nancy).

Contactat de jurnalistă pe subiect, Rareş Bogdan a făcut câteva afirmaţii cam confuze. Prima: „Cacenco şi soţul. Au plecat în America, s-au mutat în Miami. Eu acolo m-am întâlnit cu ei. Şi am făcut înţelegerea“. A doua: „Personal, nu i-am văzut, am vorbit la telefon cu ei de 5-6-7 ori, am fost în Miami, din păcate nu erau acolo“ (Rareş Bogdan în dialog cu Sorina Matei). O dată Rareş Bogdan s-a văzut  cu ei la Miami, a doua oară nu i-a găsit la Miami.

Este chiar posibil ca Rareş Bogdan să nu fi cunoscut prea multe despre familia de la care a luat casa, legătura fiindu-i făcută de către cineva. Nici un scenariu nu este imposibil, dar, coincidenţă: Protejatul lui Rareş Bogdan, bogatul ex-liberal (acum PSD-ist) Dan Cristian Popescu are o firmă imo­bi­liară (real estate) în Florida-Miami, numită DCP Invest Inc, în care deţine 90%, celelalte 10% părţi din firmă deţinute de Mona Lenghea, un fel de cel mai celebru agent imobiliar român din Florida, aceas­ta (Mona Lenghea) fiind şi membră a conducerii grupului de Diaspora-Miami, al cărei preşedinte este fratele Mişu Popescu-Pricopsitu (Mihai Gabriel Popescu).

Din familia lui Mona Lenghea fac parte Daniel Lenghea (avocatul milionarilor români de la Miami), Ortansa Lenghea (soţia avocatului) şi Maria Lenghea (cf www.whitepages.com/name/Mona-Lenghea) şi apar ca strâns apropiaţi de clanul Pricopsiţii, Mişu Pricopsitu şi Dan Cristian Popescu, care-i mai conţine şi pe cei doi ceilalţi fraţi Popescu, Armin şi Kala.

Daniel Lenghea cu Mişu Popescu-Pricopsitu, în 2015, la Miami. În octombrie 2015, firma lui Pricopsitu mai primea un contract cu Primăria sectorului 2, dar avea să aibă şi mai multe, dacă fratele Dan Cristian Popescu avea să preia primăria, iar Lenghea a venit la Bucureşti în 2016 să conducă din umbră campaniile lui D.C. Popescu la sector şi a lui Orban la Capitală, avându-l printre ei, prin Bucureşti, în campanie, şi pe fratele de suflet Vlad Moisescu, „liderul relaţional“ pe atunci al PNL Bucureşti.

Această firmă a lui Dan Cristian Popescu de la Miami-SUA s-a înfiinţat în 17 ianuarie 2017 la adresa Hollywood Beach, Florida 33019, cartier din Miami vecin cu Hallandale Beach. Pentru a o în­registra a fost folosit numele „Dan C Popescu“ (vedeţi aici: https://bisprofiles.com/fl/dcp-invest-p17000005615). În Hallandale Beach locuieşte Mona Lenghea, iar în Hollywood Beach îşi au câte o pro­prietate şi ea şi partenerul ei, bogatul politician liberalo-pesedist Dan Cristian Popescu.

Mona Lenghea, rudă a lui Daniel Lenghea „celebrul avocat al milionarilor români din Miami“, este şi secretara „diasporei“ lui Mişu Popescu-Pricopsitu (Romania Florida Diaspora Asso­ci­a­tion). Ca agent imobiliar în altă firmă americană (Julies Realty Llc), Mona Lengea are aron­date mai multe zone din Florida, precum Hallandale Beach, Hollywood-Florida (unde îşi are pro­pri­etate Dan Cristian Popescu, pe alta vânzând-o), Miami Beach, Aventura (unde a locuit din 2018 până în 2020 politi­ci­anul româno-israelian Ilan Laufer) ş.a.. Şi-au luat case pe acolo şi fotbalistul Adrian Mutu, milionarul din tv Dan Diaconescu, afaceristul Cristian Borcea ş.a. Probabil 35 de mii de români lo­cu­iesc în zona Miami, iar aceasta este cunoscută şi ca cea mare densitate de evrei din SUA, după New York.

Iar liberalo-pesedistul Dan Cristian Popescu face afaceri imobiliare şi în România, prin „fondul de investiţii“ DCP Investiţii Imobiliare (ce a circulat ca nume şi drept Fia DCP Investiţii). El însuşi are multe multe case în Bucureşti, iar din 2020 are şi 50% dintr-o firmă ce fabrică băuturi fermentate ne­dis­ti­late, Magi-Kombucha SRL, cu sediu social în sectorul 2.

                                                               *

Cei care i-au vândut în condiţii considerate controversate vila bucureşteană lui Rareş Bogdan s-au mutat din 2016 în Florida (Miami), având domiciliu declarat în SUA şi refuzând să se pre­zinte în România când au fost chemaţi de procurorii DNA în cercetarea penală a celui de al doilea cel mai mare tun imobiliar asupra terenu­rilor statu­lui român. Astfel, Narcisa Georgescu (ex-Mirică) şi soţul ei le-au răspuns procu­rorilor DNA, când aceştia i-au chemat în România, „că nu vor să dea declaraţie, că ei stau acolo în America, au nişte copii minori şi nu pot să-i lase acolo“.

Iar când procurorii DNA le-au pus sechestru pe terenurile pe care le-au mai găsit prin România şi i-au trimis în sfârşit în judecată pe soţii Georgescu în 27 septembrie 2018, trecuseră numai 5 luni de la vân­zarea vilei de la familia Narcisei Georgescu către familia lui Rareş Bogdan.

Dacă şi în România a fost implicată în afaceri imobiliare, unele cercetate ca penale de au­to­ri­tăţi, familia care i-a vândut casa din Bucureşti lui Rareş Bogdan are foarte multe proprietăţi imobi­liare şi în Florida-SUA, mai ales pe numele lui Narcisa Georgescu Mirică (Nancy).

Se cunoşteau fraţii pricopsiţi Popescu cu cei care i-au dat casa lui Rareş Bogdan?

Noi credem că se cunoşteau. Când sora vânzătoarei casei vândute lui Rareş Bogdan, Narcisa Mirică, se căsătorea în anul 2002, soţul acesteia devenea Bogdan Georgescu, şefului Pieţelor din sec­to­rul 2. În acelaşi timp, în perioada aprilie 2002 – ianuarie 2004, Dan Cristian Popescu era şeful Biro­u­lui de Publicitate (stradală) a primăriei sectorului 2.

Peste numai trei ani, proaspeţii soţi, după ce PNL şi PD(L) ajungeau la guvernare în 2005, aveau să primească funcţii grele de la stat: Narcisa Georgescu (Mirică) devenea şefă la ANSVSA, iar Bogdan Georgescu director tehnic al RAAPPS, Administraţia Patrimoniului de Stat pe unde învârtea afaceri şi şmecherii şi Elena Udrea, ca juristă. Reîncepea şi ascensiunea fraţilor Popescu, care de­ve­neau liberali (PNL) şi începeau să primească funcţii în ministere şi regii.

Iar printre cei mai celebri invitaţi la botezul din anul 2009 al copiilor soţilor Mirică-Georgescu de la hotelul bu­cureştean Howard Johnson erau afaceristul evreu Elan Schwartzenberg şi cel libanez Said Baaklini. Isra­e­li­a­nul Elan Schwartzenberg era legat de Mişu Popescu prin firma Dux România Cons, firmă înfiinţată în 1996 cu vad central, în care fondator era prietenul maghiar al lui Mişu, Rudas Erno (cu 60%), ca fon­da­tor, în firmă apărând asociată, în anul 2000, chiar şi firma lui Mihai Gabriel Popescu (Mişu Pricopsitu, fratele lui Dan Cristian Popescu), numită General Management Group. În această firmă Dux, mai apăreau ca asociaţi în 2001 (prin retragerea spionului maghiar Rudas) tocmai Elan Schwartzenberg şi o prietenă a Elenei Udrea, Ana Maria Topoliceanu[8].

Cu celălalt participant de la botezul de lux al copiilor celor care aveau să fie protagoniştii unuia din cele mai mari rapturi imobiliare, cu Said Baaklini (personaj foarte implicat cu bani şi afaceri pe lângă politicienii Partidului Democrat, al lui Băsescu în epocă), Mişu Popescu se cunoştea foarte bine de la Hotelul Bucureşti, unde acesta şi un grup de prieteni al libanezului obţinuseră discutabil vreo sută de mii de acţiuni, care au fost sechestrate, dar care le-au fost predate sub semnătura de director general al lui Mihai Gabriel Popescu (Mişu Pricopsitu).

Direct sau indirect, Popeştii s-au intersectat şi cu Elena Udrea, cea mai bună prietenă a vân­ză­toarei casei către Rareş Bogdan, Narcisa Mirică Georgescu (vânzare prin sora ei Cacenco). Udrea (soţul ei, Cocoş) avea din 1995 cea mai mare afacere cu parcări auto din Bucureşti, prin firma Dalli Exim, ce „administra“ toate parcările din centrul Bucureştiului printr-un contract cu Primăria Generală, inclusiv pe vremea primarului Viorel Lis, căruia fraţii Popescu îi erau principalele ajutoare.

                                                                 *

Iar raptul imobiliar cu terenurile de la Institutul Pasteur, în care au fost implicaţi soţii Mirică-Georgescu, fusese conceput când fraţii Popescu fuseseră la guvernare, de către unii miniştri PNŢ, partidul lor de atunci, mai ales de către ministrul penal Ioan Avram Mureşan, gropar al PNŢ.

Astfel, „Societatea Naţională Institutul Pasteur SA, cândva perla cercetării medical-veterinare româneşti, a fost transformat în 1998 de guvernul Radu Vasile, prin HG 638/1998, din Regie Auto­no­mă în Societate Naţională, pentru a putea fi privatizat. În 2000, ministrul Agriculturii Ioan Avram Mureşan, l-a privatizat cu un investitor chipurile strategic, de fapt un SRL obscur, A&S Internaţional 2000 SRL, care a cumpărat institutul la preţ de chilipir, 1,5 milioane RON, bani plătiţi în rate. Miza privatizării Pasteur a fost nu atât producţia de vaccinuri animale, cât patrimoniul imobiliar imens al institutului, aspect punctat încă din contractul de vânzare-cumpărare semnat de SRL-ul A&S International SRL cu statul român, în contract fiind anexată o listă  cu proprietăţile ce urmau a intra în patrimoniul Pasteur, după obţinerea certificatelor de atestare a dreptului de proprietate “. („Cum s-au înstrăinat în Bucureşti 100 de hectare de teren public la 2 euro/mp“, cercetare publicată de Daniel Befu la România Curată.)

Cercetările mai arată legăturile puternice dintre firma care a cumpărat Institutul Pasteur pentru terenuri şi prietenii soţului de atunci al Elenei Udrea, Dorin Cocoş.

Mega raptul imobiliar a stat în adormire în 2001-2005. A se vedea mai jos capitolul „Cum pleacă banii la Miami din România către bogaţii diasporei“.

Şi să nu uităm că A.M. Topoliceanu a declarat în faţa procurorilor că însăşi Elena Udrea se ducea la Miami, în vizită la prietenii ei (vânzătorii vilei către Rareş Bogdan), unde Mişu Popescu este şef de diasporă românească .

                              „Casele lui Iohannis de la Miami”

Din urmă cu câţiva ani au început a fi observate deplasările particulare ale pre­şe­din­te­lui Klaus Iohannis la Miami. Astfel, în 2014, după câştigarea alegerilor prezidenţiale şi după ce şi-a dat demisia de la Primăria Sibiu, dar înainte de depunerea jurământului ca preşedinte al României, Iohannis a pe­tre­cut o săptămână în Palm Beach (Miami), Florida. Apoi Iohannis, preşedinte deja, s-a dus să-şi pe­treacă vacanţa de iarnă din 2015 tot la Miami. Dar Iohannis mergea anual la Miami-Florida de peste 15 ani.

Fin al lui Iohannis, Marius Vecerdea, antrenorul său de tenis, mărturisea într-un interviu pentru Click în 2014: „Klaus Iohannis merge în Palm Beach aproape în fiecare an, de când este primar. Acolo s-a produs de fapt şi marea apro­piere dintre noi. Mai exact, în vara lui 2010, mi-a spus că nu poate să vină la antrenament în următoarele două săptămâni pentru că merge în vacanţă. L-am în­trebat unde, iar el mi-a spus scurt: SUA. Din nou, l-am întrebat unde, iar el mi-a spus: Florida… Palm Beach. Culmea, acolo trebuia să merg şi eu în aceeaşi zi pentru că soţia mea urma să nască primul nostru copil la o clinică din Palm Beach… I-am spus că nu cunoaştem alt naş evanghelic şi nu ne poate refuza. A acceptat şi a botezat-o pe cea mică“[9].

Dar Vecerdea, care avea mai multe case în Miami-Florida, cu începere din 1998, avea şi mari necazuri financiare în SUA şi, la un moment dat, putea să îşi piardă proprietăţile, urmare unor fa­li­men­te, credite pe bandă rulantă şi ipoteci de sute de mii de dolari nerambursate, acţiuni pentru colec­tarea datoriilor şi de evacuare[10].

Voci care au fost dintre cele mai informate persoane din România, precum fostul preşedinte Băsescu, arată că, în Florida (la Miami), casele lui Vecerdea au fost preluate de Klaus Iohannis, naşul şi binefăcătorul său, dar nu la vedere. „Băsescu i-a numărat casele lui Iohannis: Are şi la Miami“, titra Cotidianul în 30.12.2015, arătând că fostul preşedinte a spus că Iohannis „rămâne şi cu cele 6 case de la Sibiu, şi cu cele de la Miami, nu i le ia nimeni(…) Nu i le ia [nici] pe cele de la Miami care sunt, sub aparenţă, ale acelui tenismen ratat care cică a fost mare tenismen de a făcut investiţii la Miami“

Daniel Lenghea, avocatul milionarilor români de Miami, în 2015, la Washington, alături de ambasadorul României, George Maior, numit în această funcţie de către Iohannis, recunoscător parcă, după ce Maior (senator PSD din 2004) a fost directorul Serviciului Român de Informaţii (SRI) în perioada 2006-2015.

Este vorba despre trei case tip vilă în zona Miami. O casă se află în localitatea Coconut Creek, are două dormitoare şi este estimată la aproximativ 200.000 de dolari, alta este în orăşelul Southwest Port Lucie (3 camere, estimată la 160.000 de dolari), iar ultima este în Lake Worth (3 camere, eva­lu­ată tot la 160.000 de dolari), cf. wowbiz.ro, care adaugă că, totuşi, Marius Vecerdea, care are o relaţie apropiată cu Iohannis, nu mai locuieşte în SUA, ci s-a întors la Sibiu cu familia[11].

„Marius Vecerdea declara în presa sibiană, la repatrierea din America, unde a trăit câţiva ani, că a vândut tot ce avea în SUA ca să pună pe picioare o afacere la Sibiu. Acum, subit, i-au crescut trei case în Florida! Acestea sunt casele despre care spunea Băsescu că le are Iohannis în SUA pe numele tenismanului ratat.“ arăta şi dl. Marius Albin Marinescu în Justiţiarul, prezentând şi declaraţia lui Vecerdea despre proprietăţile sale din SUA, făcute în data de 22 iulie 2017, pe pagina sa de Facebook: Nu mai deţin de peste 10 ani nici o proprietate în Statele Unite. Toţi banii obţinuţi după vân­zarea tuturor bunurilor deţinute de mine în SUA… au fost investiţi în sport, în Sibiu, în România.“[12] (Cine-i proprietarul vilelor din Florida, unde-și fac soții Iohannis concediile?) Uite casele, nu sunt casele!

        Iohannis şi Mişu Pricopsitu au făcut un consulat la Miami

În calitate de preşedintele, Klaus Iohannis a semnat în decembrie 2016 decretul privind în­fi­in­ţarea unui Consulat General al României la Miami, în Florida, SUA, adică acolo unde el se deplasa în fiecare an, sistematic. Urmând însă o guvernare PSD, pe care el o ataca, aceasta nu s-a grăbit să îi satisfacă dorinţa.

La 7 noiembrie 2017, însă, Mihai G. Popescu (Pricopsitu) înfiinţează o diasporă „liberală“ la Miami („Romania Florida Diaspora Association“), înregistrată la el acasă, în care el este preşedinte şi agenta imobiliară Mona Lenghea secretar, care se apucă să facă presiuni asupra guvernului României pentru a obţine con­su­latul din Florida.

Reuşesc abia la data de 15 octombrie 2018, de când noul oficiu consular de la Miami acordă „servicii, asistenţă şi protecţie consulară formulate de către cetăţenii români“ din mult mai multe state ale SUA, precum Texas, Georgia, Mississippi, Alabama, Louisiana, dar care este cel mai aproape de românii din Miami-Florida. Consulatul le-a oferit rezidenţilor români din circumscripţie şi un telefon ex­clusiv pentru situaţii speciale sau de urgenţă (accidente, decese etc.)

Dovada că cei mai serviţi de către statul român sunt românii din Miami, nu din celelalte state americane arondate (nu din Texas, de exem­plu, aflat la 1650 km de Miami) o dovedeşte o scrisoare a „Diasporei de Florida“, din 2018, către ministerul de Externe şi ambasadorul George Maior, sem­nată de Mişu Popescu, care solicita, în numele „întregii Comunităţi româneşti din Florida – scria el -, să ne pre­ci­zaţi data la care se va deschide Consulatul Românesc în Miami… În fiecare zi primim întrebări despre această întârziere din partea românilor care necesită serviciile consulare în Statul Florida“.

New Orleans ar fi fost la mijlocul circumscripţiei consulare, în timp ce Miami este la margine.

Iar serviciile consulare nu sunt numai pentru rezidenţii români, ci şi pentru românii care vizi­tează acele locuri, aşa cum Klaus Iohannis şi prietenii săi vizitează destul de des Miami, sau cum ar fi prim-vice­pre­şe­dintele PNL Rareş Bogdan, care s-a deplasat tocmai până acolo în căutare de vilă în Bucureşti, zicea el.

             Cum pleacă banii la Miami din România către bogaţii diasporei

Mişu Popescu-Pricopsitu (fratele lui Dan Cristian Popescu) are şi ele câteva firme la Miami, din care una a părut ceva mai activă. Una din firme şi-a încetat cu totul activitatea, Entropy Global Investment Inc, cu domenii de activitate de „Computer Software Development“ şi „Investment Broke­rage“, în care era asociat cu Mona Lenghea şi Dan P. Medrea. Firma apăruse, totodată, că operează şi ca „Florida Transport Company“, cu un camion. Ar putea folosi şi barca personală în afacere, căci românii sunt lideri în Miami şi New York cu un Uber pentru bărci cu motor. Cea mai activă din firmele lui, zise „Entropy“, pare a fi Entropy Sea LLC, dar nu ne sunt clare rezultatele acesteia. Am văzut în datele publice, însă, că multe din firme au devenit inactive.

Mulţi dintre românii din Miami primesc foarte mulţi bani din România, de la afacerile pe care le-a deschis „acasă“ şi le-au lăsat în grija apropiaţilor. Mişu Popescu-Pricopsitu a creat mai multe firme în România cu muţi ani în urmă, precum foarte prospera General Mana­ge­ment Construc­tion Group, care a primit foarte multe milioane numai de la primăria sector 2 Bucureşti (unde frate-său este vice-primar, dar se vrea primar plin), dar şi de la alte regii/companii de stat sau spitale, cum am arătat în prima parte.

Modul cum pleacă banii din România către rezidenţii de la Miami a fost expus de o mică parte a presei după datele obţinute de DNA (cum a făcut jurnalista Oana Zamfir în emisiunea „Exces de Putere“ din data de 26.10.2018), fiind vorba chiar de grupul de la care Rareş Bogdan şi-a cumpărat vila bucu­reş­teană, re­pre­zentat de Narcisa Georgescu (devenită Nancy de Miami) şi Angelica Cacenco.

Au traversat oceanul din conturi bancare din România către conturi bancare din SUA spre Narcisa Georgescu (Mirică) numai o jumătate de milion de dolari, spre mama ei, Constantina Mirică, au zburat în tranşe un total de trei milioane şi jumătate de dolari, iar spre sora ei, Angelica Cacenco, (de la care şi-a luat Rareş Bogdan vila) s-au făcut transferuri de 2.100.000 de dolari. Apare şi un anume Paul Feldman cu 1,42 milioane de dolari în aceste trans­­fe­ru­ri de bani realizate între bănci din Bucureşti şi SUA (via Elveţia).

Din analiza făcută de procurori DNA a operaţiunilor de transfer a banilor plecaţi din România către grupul Georgescu din Miami reiese că „numai în perioada iulie 2009-jumătatea anului 2015, s-au făcut transferuri de sume în tranşe de la minimum 20.000 de dolari (un transfer) până la 2,28 milioane de dolari (un transfer) către bănci din SUA cum ar fi RBC Centura Bank din Sunny Isles Beach-Florida, Peoples United Bank, TD Banknorth, Northen Trust NA, PNC Bank sau Wells Fargo Bank NA din Montgomery San Francisco“. Alte asemenea 4 conturi s-au alimentat la Royal Bank of Canada (Suisse). Procurorii au descoperit dovezi şi despre existenţa unor conturi în aur şi argint deţinute de Narcisa şi Bogdan Georgescu la banca Morgan Stanley din New York.

Banii şi valorile ar proveni din afaceri pe care le au în România şi transferurile ar fi legale, conform băn­ci­lor din România implicate, în condiţiile în care DNA voia să îi pună Narcisei Georgescu-Mirică un sechestru de 4,5 mili­oa­ne de euro pe terenuri care îi aparţin, în dosarul retro­ce­dărilor ilegale de la Institutul Pasteur.

Totuşi asemenea transferuri de bani se fac curent din România în exteriorul ei, provenind din afaceri „curate“, cel puţin la prima vedere.

Iohannis l-ar fi preconizat din septembrie 2019 pe D.C. Popescu primar, stând alături de primarul PSD care i-a transmis acum acestuia traseul spre şefie, cu acceptul liderilor pesedişti Marcel Ciolacu şi Gabriela Firea

Publicaţia deţinută 99% de către analistul Bogdan Chirieac, DCNews (DCNews Media Group SRL), i-a făcut din 2019 pro­pa­gandă electorală lui Dan Cristian Popescu, arătând şi că acesta ar fi sus­ţinut de către preşedintele Klaus Iohannis, ceea ce a fost cât se poate de clar.

Într-un „interviu fulger“ video din februarie 2020 la DCNews[13], bogatul jurnalist Bogdan Chirieac l-a avut invitat chiar pe vice-primarul liberal Dan Cristian Popescu, ca şi în alte dăţi, şi, el, jurnalistul Chirieac, a denigrat di­rect şi indirect orice alt posibil contracandidat al lui DC Popescu, inclusiv pe cel de la USR, pe care l-a caracterizat ca „neo-marxist – noua-dreaptă“ (un non-sens) şi l-a anunţat pe Popescu „drept cel mai probabil viitorul primar al sectorului 2“, cu înţeles că aceasta se va întâmpla şi din cauza susţinerii pe care i-o dă Klaus Iohannis, căci emisiunea fusese precedată de postări precum articolul pus pe site în 9 septembrie 2019, în care se arăta că Iohannis a ales să participe la deschi­derea anului şcolar 2019 tocmai la şcoala gimnazială Ferdinand I din secto­rul 2 al Bucureştiului datorită lui D.C. Popescu. Articolul era ilustrat cu o fotografie în care Iohannis şi D.C. Popescu îşi strâng mâna foarte cordiali[14].

Altă uluitoare susţinere pentru Dan Cristian Popescu a venit de la politicianul german Gunther Krichbaum, preşedinte al politicii externe pentru Europa al parlamentului ger­man, Bundestag-ul (din 2007), care s-a expus cu Popescu public la Bucureşti în 31 iulie 2020, prin sectorul 2, îna­in­te de a se definitiva lista de candidaţi comuni PNL-USR. În aceeaşi zi, Krichbaum intra şi la pre­mierul Ludovic Orban, fără multe explicaţii.

Fotografie descoperită de noi de la acelaşi eveniment din septembrie 2019 Iohannis pe  aceeaşi scenă cu primarul PSD Mugurel Toader şi cu agreatul său, transpartinicul Dan Cristian Popescu, vecinul de la Miami. Toţi salută în acelaşi stil patriotard, de inspiraţie masonică, cu mâna la inimă, în faţa copiilor.

„Astăzi am primit vizita bunului meu prieten Gunther Krichbaum, un politician cu o largă des­chidere internaţională – se lăuda pe Facebook D.C. Popescu – A fost o mare bucurie pentru mine să îi pot prezenta câteva unităţi de învăţământ…“. Şi şi-a umplut contul de imagini cu Krichbaum şi cu el în­suşi cum vizitau liceul Coşbuc şi alte şcoli „modernizate“, dar nefuncţionale.

Aparţinând Uniunii Creştin-Democrate din Germania, Gunther Krichbaum este totodată pre­şe­­dintele Forumului Germano-Român din Berlin şi a fost din 2005 raportorul asupra României al grupului par­la­mentar CDU / CSU din Parlamentul European.

Cu Klaus Iohannis, Krichbaum este prieten dinainte de 2012, când a vizitat Sibiul şi l-a ridi­cat în slăvi pe primarul Iohannis. Iohannis l-a primit la Sibiu şi în 19 septembrie 2014, când Krichbaum a venit însoţit şi de alţi oficiali germani, în timp ce Iohannis era înscris pentru preşedinţia României, ger­manii arătându-şi sprijinul lor în acest sens. Apoi, după ce a devenit preşedinte, din 2015 Iohannis l-a primit la Cotroceni pe Krichbaum, care a fost un acerb apărător pe lângă conducerea UE al şefei DNA, Codruţa Kovesi, pentru ca activitatea acesteia să nu fie cercetată de secţia pentru magistraţi a CSM, cerându-i în februarie 2019 prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, să declan­şeze cele mai aspre măsuri împotriva României din cauza aceasta (să declanşeze„opţiunea nucle­a­ră“). Krichbaum s-a manifestat şi ca un duşman al guvernării PSD din perioada 2017-2019.

Din dialogul video pe care l-a avut cu dl. Ion Cristoiu în 13 august 2020, reiese că în acea zi, de 31 iulie 2020, când Krichbaum intrase şi peste Orban, Dan Cristian Popescu era sigur, primise toate asigu­ră­rile, că el va fi candidatul PNL. A doua zi, partidul, respectiv Ludovic Orban, anunţa oficial că a decis altfel (se cam decisese din 30 iulie, prin culise), PNL perfectând înţelegerea cu USR, iar el, Dan Cristian Popescu, s-a făcut rapid omul PSD-ului, pentru moment, din mai multe calcule.

Aparatnicitraseişti fără doctrină şi, prin urmare, fără principii.  Migrarea iniţială a pricopsiţilor la PNL şi PD (Băsescu)

Blatul interpartinic al pricopsiţilor a apărut evident şi în august 2020, în scandalul de la secto­rul 2 din Bucureşti, dar la început el a apărut prin desprinderea pricopsiţilor de Partidul Naţional Ţărănesc la spargerea acestuia în 2001 şi răspândirea lor la toate nivelele politicii naţionale, cum vom arăta la final (capitolele de final ale seriei de articole).

Odată Partidul Naţional Ţărănesc distrus de comportamentul unor lăcuste pustiitoare care l-au compromis din interior, precum Viorel Lis & comp, mulţi din aceşti pricopsiţi ai partidului au părăsit corabia şi s-au transferat în câţiva ani spre Partidul Naţional Liberal, cu toată infrastructura lor orga­ni­zatorică şi cu relaţiile lor de tip clan. Alţii, mult mai puţini, au trecut la Partidul Democrat, al lui Băsescu, dar au continuat să ţină legătura între ei şi să se spri­jine, cel mai probabil. Falşi ţărănişti (cum s-a văzut, au ignorat încrederea populaţiei care îi votase şi imaginea istorică a seniorilor partidului, pre­cum em­ble­maticul Corneliu Coposu. Se lansase legenda convenabilă că fraţii Popescu, Cristi şi Mişu, sunt nepoţii lui Diaconescu, ceea ce nu era adevărat, şeful partidului având alţi ne­poţi Popescu, nu pe „nepoţii“ deveniţi ţărănişti din opor­tu­nism şi din ocazie. Adevăraţii ţără­nişti nu profitaseră personal de aflarea partidului lor la guvernare, nu se îmbogăţiseră şi nu aveau uşi deschise la liberali. Ba chiar unii ţărănişţi se luptaseră să oprească jaful.

                                                           *

Chiar un apropiat al preşedintelui Iohannis, Adrian Thiess, a arătat nu numai o dată cu dege­tul spre faptele fraţilor Popescu, chiar şi în asociere cu Ludovic Orban. În epoca de glorie a pri­­ma­rului general Sorin Oprescu, din 2008 până în 2015, Thiess, care gravita şi el la primăria generală (i-a fost consilier de campanie lui Oprescu din 2008), ca şi Dan Cristian Popescu, zicea la OTV că Popescu ar fi omul afacerilor neprincipiale din pri­mă­rie (ceea ce susţinea mai clar despre evreul Solomon Wigler), ca un fel de sfătuitor al lui Oprescu, primarul general ajuns apoi la puş­că­rie pentru mită după ce a fost arestat în septembrie 2015.

În privinţa lui Ludovic Orban relativ la Mişu Popescu Pricopsitu, Thiess, care îi condusese şi lui Orban o campanie electorală în trecut, arăta în iunie 2019, adresându-i-se public: „Băi nea chitaris­tu’, tu nu ai mai nici un merit în ceea ce priveşte alegerile europarlamentare. Eşti un chitarist mediocru cu sechele mai mari decât escrocul ală de Dragnea. Dar măcar ăla e la Rahova. Tu eşti în Modrogan 1 şi ne uimeşti cu mediocritatea ta fantastică. Mai ştii când te înregistra Urdăreanu când îl rugai să îţi dea un picior în cur?… Du-te tată acasă, înţarcă câinele ală mioritic, cântă la chitară pentru Mişu Pricopsitu şi Mădălina [Hristu]… şi lasă naibii ţara asta odată să aibă o şansă.“[15]

[Mădălina Hristu a fost un fel de şefă de cabinet semi-oficială a lui Orban când era ministrul Transporturilor (colegă la cabinet cu Mişu Pricopsitu), iar în 24 februarie 2020 premierul Ludovic Orban a numit-o consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului].

                                                              *

După anul 2004, unul din colacele de salvare ale găştii a fost una din febleţile lui Traian Băsescu din Parti­dul Democrat, Anca Boagiu, căci Gabi Pîrvu, cel care, iniţial, în acte, a locuit acasă la Mişu Popescu Pricopsitu (în Spătarului 25), avea să devină concubinul acesteia, deşi este mai tânăr cu 5 ani. Totuşi, până prin 2004, au mai încercat şi alte proiecte politice, pe care să le con­tro­leze. Mişu Pricopsitu şi Marius Bostan (cotrocenistul „RePatriot“ de azi) au vrut să continue cu un PNŢ de ace­eaşi factură cu modul cum guvernaseră ei, dar partidul avea să se descotorosească de ei abia până să apară la conducere Aurelian Pavelescu, deşi PNŢ-ul rămânea cu nedreapta povară a imaginii lăsate de alţii din anii 1996-2000.

Până să ajungă în mrejele Ancăi Boagiu şi în structurile PD, Gabi Pîrvu a rămas lângă Viorel Lis o vreme, el creând, pe vremea când încă Lis mai era primar, un partiduleţ de buzunar dotat cu imobil central, zis Par­ti­dul Noua Generaţie, cu care Lis a vrut să fie reales primar în 2004. Eşecul va duce la vânzarea partidului către latifundiarul Gigi Becali şi orientarea totală a prietenului Pîrvu către PD, care îl va propulsa în funcţia de vice-primar al Bucureştiului peste câţiva ani, în timp ce primar era coruptul Sorin Oprescu, la dreapta căruia stătea frăţiorul Dan Cristian Popescu.

                                                                    *

Guvernarea PD-PNL, care a demarat efectiv de la începutul anului 2005 a fost relansarea lor. Anca Boagiu, iubita prietenului de casă al Popeştilor, Gabi Pîrvu, intra la guvernare ca ministru al Integrării europene (2005-2007; mai târziu, din 2011, Leonard Orban, fratele lui Ludovic, avea să conducă ministerul, redenumit al Afacerilor Europene).

Apoi Mişu Popescu Pricopsitu a fost plasat la Transporturi, drept consilier personal al mi­nis­trului Ludovic Orban, dar era şi un fel de om casă şi puşculiţă la petreceri a acestuia. Popescu avea să devină celebru cu vorba „Orban sunt eu!“, aşa cum tot el şi fraţii fuseseră şi Lis.

Relaţia Popeştilor cu Orban datează de la începutul anilor 1990, când cel mai mare dintre fraţi, zisul Kala (Alexandru) s-a înscris după căderea comunismului la ţărănişti (gravitând rapid în jurul seni­o­rului Corneliu Coposu), dar secundul, Dan Cristian Popescu, s-a înscris iniţial la liberali, ca şi Orban (care avea să fie ales în 1992 consilier liberal la primăria sectorului 3).

Relaţia de afaceri din anii ’90 a lui Cristi Popescu cu liberalul Vlad Moisescu, alt multi mili­o­nar de azi (ca şi Cristi), a contat şi ea în faci­li­ta­rea traseismului politic al pricopsiţilor ţărănişti spre liberali (PNL), ca şi aso­cierea în afaceri a lui Mişu Popescu cu ex-am­ba­sadorul maghiar Erno Rudas, un super prieten de bani şi asociat al liderului PNL din 2005, Călin Popescu Tăriceanu.

Dan Cristian Popescu a lucrat în Primăria Sectorului 2 în aprilie 2002 – ianuarie 2004, fiind coor­donator la Biroul Autorizare Publicitate. Anterior, Popescu a fost director adjunct al Direcţiei de Publicitate din Primăria Capitalei (aprilie 1999-februarie 2001) şi şeful Serviciului pentru strategie din cadrul Direcţiei de Publicitate a municipalităţii (februarie-aprilie 1999).

Astfel, când binefăcătorul fraţilor Popescu, primarul general Viorel Lis, a semnat, cu începere din noiembrie 1998, con­tractele de cedare către particulari a construcţiei staţiilor de călători din Bucureşti, care să aibă şi spaţii publicitare, a pus practic bazele Euromedia Group S.A., firma de panotaj care a construit refugiile din staţii şi a beneficiat de favorurile primăriei timp de 20 de ani, şi în care s-au aso­ciat interesele lui Cristi Popescu cu ale lui Moisescu. Fiu de judecător anchetat penal pentru co­rupţie în regimul comu­nist, Vlad Moisescu a intrat în politică, în PNL, în martie 1990, la organizaţia bucu­­reş­teană. Apoi, în peri­oada 1990-1992, Moisescu a fost vicepreşedinte al Orga­nizaţiei Tineretului Uni­ver­sitar Naţional Liberal, unde activa şi Cristi Popescu, timp în care ceilalţi Popeştii (Kala şi Mişu) ocupau zona similară ţără­nis­tă, aflându-se în strânsă colaborare cu cea liberală. Moisescu avea să ajungă trezorierul PNL.

În anii 1995-2000 Moisescu era la guvern, iar Cristi Popescu la primărie, unde Lis îl an­ga­jase adjunct la Direcţia de Publicitate municipală (între 2002 şi 2004 avea să fie şeful publicităţii la primăria sectorului 2, unde se vrea şi primar). Concret, Vlad Moisescu a fost între 1998-2000 con­si­lier al premierul Radu Vasile (al cărui principal susţinător în PNŢ era fratele mai mare Kala Popescu). Partidul l-a făcut tot atunci pe Moisescu şi preşedinte al Poştei Române. Ludovic Orban era atunci şi el în conducerea PNL şi în diverse funcţii guvernamentale cu rang de secretar de stat. Moisescu a fost preluat până şi în guvernarea Isărescu, în anul 2000, ca şi Orban.

                                                           *

Din 2004, fraţii Cristi şi Mişu Popescu se reorientează deci spre PNL, iar între 2005 şi 2008 ve­chiul lor prieten liberal Vlad Moisescu ajunge şeful cancelariei guvernului Tăriceanu şi coordonator al consilierilor de stat. Prin ministerul Transporturilor, pe D.C. Popescu l-au numit şi în Consiliul de Administraţie al aeroportului Otopeni, apoi „multe firme private cu care acesta lucra şi în care este acţionar au început o ac­ti­vi­tate efervescentă cu Aeroportul Otopeni“ (cf. ex-ministrului Radu Berceanu).

Aducerea lui Mişu Popescu în 2007 la ministerul Transporturilor, drept consilier personal al lui Ludovic Orban, plus alte funcţii administrative în regiile statului, a apărut şi pe fondul că Mişu şi pre­mierul Tăriceanu aveau un asociat comun în afaceri. Pe maghiarul Erno Rudas.

Chiar dacă Rudas făcea în România afaceri mai ales cu liderii UDMR, el avea şi o firmă cu liderul liberal Călin Popescu Tăriceanu, numită H-D Clasic Motorcycles SRL. În alte firme, spionul maghiar Erno Rudas era asociat cu Mişu Popescu Pricopsitu (Mihai Gabriel Popescu), precum în Dux România Cons, SRL înfiinţat în 1996 cu sediul pe Calea Dorobanţilor nr.102-110, spaţiu primit de la primăria capitalei condusă de Viorel Lis ajutat de fraţii Popescu şi. Cum am arătat mai sus, şi firma Luxten, cu acţionariat maghiar, care asigură iluminatul capitalei, ar fi fost tot o afacerea a pri­cop­siţilor Popescu via Erno Rudas. Inclusiv în privatizarea Hotelului Bucureşti, Mişu Popescu l-a im­pli­cat şi pe Erno Rudas, pe care ni l-a prezentat personal atunci, dar am refuzat colaborarea cu aces­ta. Rudas îl reprezenta atunci, în 1998, pe Bernard Schreier, un evreu israeliano-britanic care deţinea la Budapesta lanţul hotelier Danubius şi voia să preia Hotelul Bucureşti.

Serviciile secrete româneşti cunoşteau atunci toate aceste fapte, dar erau, probabil, para­li­zate (dez­interesate?). La agenţia de stat a vânzării întreprinderilor româneşti (F.P.S.) fusese adus ca tartor (şef la control şi consilier al preşedintelui Radu Sârbu) şeful SRI Cluj, nea Costică Mladin (Mladin Ulpiu Constantin), care înainte fusese şef la Securitatea Braşov, unde lucrase şi tatăl actualului pre­mi­er Orban, căpitanul Imre Orban, care, în anii ’50, a fost, ierarhic, numărul 2 al Securităţii Braşov.

                                                         *

Când l-au adus pe Mişu Pricopsitu, şef de cabinet la Transporturi era din 2005 Antonel Tănase, mâna dreaptă a lui Orban, acelaşi individ care a devenit de la sfârşitul lui 2019 secretar general al guvernului Orban. În 2005, Antonel era vicepreşedintele PNL Bucureşti şi era competent şi în pri­vinţa noilor veniţi în partid. Dar, ca să ajungi cu interese la ministrul Orban, lângă biroul lui Antonel Tănase, stătea Mişu Popescu Pricopsitu, cum relata presa chiar atunci, dar, mai curând, a fost relatat şi în „Spovedania“ fostului depu­tat fugar Cristian Rizea:

„Ca şi acum, şi atunci [în 2007] Antonel Tănase îl avea ca şef direct pe Ludovic Orban! Ceea ce mi-a atras atenţia atunci când am intrat în sediul Ministerului Transporturilor a fost că, urcând la etajul 1, unde se aflau birourile demnitarilor (în stânga secretarii de stat şi în dreapta mi­nis­­trul), în holul mare care despărţea cele 2 zone de birouri l-am văzut pe Mişu Popescu, consilier al ministrului transporturilor Ludovic Orban în acel moment, luându-şi la revedere de la un celebru asfaltator de la care primise câteva «cărămizi de bani» pe care se chinuia să le ducă în direcţia cabinetului ministe­rial, amuzându-se chiar că unele «cărămizi» îi căzuseră din mâini şi se aplecase să le ridice! Intere­sant, acest personaj Mişu Popescu sau Mişu Pricopsitu, aşa cum îl mai alintă presa mondenă, …după mandatul de ministru la Transporturi al lui Ludovic Orban, unde a fost con­si­lier personal al acestuia şi, din câte spun gurile rele, s-a ocupat de preluarea şi predarea şpăgilor către şeful său (o mare parte pierzându-se pe drum în buzunarele personale), s-a retras în Cuba chiar pe plaja de la Varadero… În prezent acesta locuieşte la Miami… Sunt sigur însă că nu şi-a pier­dut instinctul de prădător al bugetului public şi aşteaptă ca şi alţi băieţi de oraş, ca fratele său Cristian Popescu să ajungă primar la sectorul 2! Atunci să vezi party-uri la Miami! Apropo de acel mandat de ministru la Transporturi al lui Ludovic Orban, de notorietate sunt şi şpăgile primite via Nelu Iordache [«regele asfaltului», patronul Romstrade]… care a scris romane întregi despre «cola­borarea» bogată în comisi­oane şi şpăgi cu ministrul Orban! Degeaba, romanele stau bine mersi la sertar iar între timp Sistemul a reuşit să închidă şi celebrul dosar [penal, de la DNA] TransAlpina [în care Orban şi Iordache erau anchetaţi], mai ales că astăzi omul a ajuns Prim Ministru şi preşedinte PNL, aşa că trebuie protejat!“

Ludovic Orban ar fi fost făcut scăpat de multe ori de către DNA, dar nu întotdeauna din vina procurorilor. Când Băsescu era preşedinte, lui Orban era să i se înfunde, prin 2007-2008. Astfel, în acea perioadă, la un moment dat, „eminenţa cenuşie“ pesedistă Viorel Hrebenciuc (care avea in­for­matori între procurorii anticorupţie) l-a salvat pe Orban, anunţându-l telefonic printr-un inter­me­diar că i se pregăteşte un flagrant de către DNA, cum zice fostul deputat Rizea, că „30 de minute dacă mai întârzia Hrebenciuc cu celebrul telefon, ministrul Orban ar fi fost înhăţat de Sistem“.

Atunci liberalii l-au lăsat pe Mişu Popescu Pricopsitu doar prin diversele consilii de admi­nis­­traţie ale regiilor şi companiilor ministerului, precum la Drumuri (CNADNR), unde el activa de când îl adusese Orban la Transporturi şi unde cotizau drumarii şi asfaltatorii precum Căşuneanu şi Nelu Iordache. La sfârşitul 2009, urmare cumpărării unor judecători de către drumari, procurorii de la DNA au început să se intereseze de afacerile acestea de la regia dru­mu­rilor, iar un articol de presă din ianuarie 2010 – „Căşuneanu a primit un milion de euro exact când i se citea materialul de urmă­rire penală“[16] – a atras atenţia asupra faptului că însuşi Mişu Popescu Pricopsitu şi-a lipit firmele de cele ale lui Căşuneanu şi Iordache la contractele câştigate de aceştia de la CNADNR, în acelaşi timp în care ce el era şi administrator al companiei de stat.

Iar de firma PA&CO a lui Căşuneanu, Mişu Pricopsitu a lipit „în consorţiu“ firma de „inves­ti­ga­ţii şi protecţie“ Guard Security International SRL, deţinută de prietenul său Vlad Cristian, cu care Mişu Pricopsitu era asociat în alte 3 firme. În privinţa celuilalt rege al asfaltului care primea con­tracte de zeci de milioane de euro de la stat, Nelu Iordache, Pricopsitu a procedat altfel: firma lui Iordache, Romstrade, era co-acţionară cu acelaşi prieten Vlad Cristian în altă firmă a acestuia, Stingeri şi Intervenţii SA. Căci paravanul lui Mişu Popescu, Vlad Cristian, este un vechi asociat al acestuia în cel puţin trei firme. Iar acestea sunt vechi informaţii publice care au fost „uitate“ în timp.

„Rise Project a publicat o anchetă despre Compania de Stingeri şi Incendii SA, care a realizat anul trecut un profit de nouă milioane de lei – scria flux24.ro în 30 noiembrie 2015 -. Începuturile companiei au fost gândite de Mişu Pricopsitu de pe vremea când fratele său Dan Cristian Popescu, azi deputat PNL, era în consiliul de administraţie al Aeroportului Otopeni, pe vremea ministeriatului lui Ludovic Orban. Este de notorietate în cadrul PNL că Dan Cristian Popescu e omul de casa al lui Vlad Moisescu, în prezent acuzat de formare a unui grup infracţional organizat, fost lider al PNL sectorul 1…“[17].

                                                          *

Dar când amicul său Căşuneanu era în ancheta DNA în anul 2010, Mihai Gabriel Popescu (Mişu Popescu) s-a stabilit rezident la Miami, în SUA, via Spania, revenind doar sporadic în România. Cancan a relatat în 19 iunie acelaşi an (2010) cum Costeluş Căşuneanu (fiul magnatului Căşuneanu) i-a botezat lui Mihai Gabriel Popescu (Mişu Pricopsitu) un copil: „Botezul a avut loc în mare secret în Spania, la Sevilla, acolo unde «Pricopsitu», fost consilier al lui Ludovic Orban la ministerul Trans­por­tu­rilor, s-a refugiat de ceva timp“[18].

                                                                                       Cornel-Dan NICULAE

Citiți și prima parte: Clanul „Pricopsiţii”, oamenii lui Orban şi Iohannis

[1] «Dan Cristian Popescu candidează „99% independent” la Sectorul 2. Filiala PNL e divizată.» (https://adevarul.ro/news/politica/surse-dan-cristian-popescu-candideaza-99-independent-lasectorul-2-filiala-pnl-e-divizata-ontanu-favorit-sondaje-1_5f25462e5163ec42719142f1/index.html)

[2] „Cutremur pe scena politică. Ce a decis Ludovic Orban.“, în Capital din 1 august 2020.

[3] Titlul „Rareş Bogdan, răzbunat de preşedintele Iohannis. «Poate acum vor pricepe cu toţii»“ din Evenimentul Zilei.

[4] https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-23997509-primaria-capitalei-acord-cadru-81-milioane-lei-pentru-instala-adaposturi-statiile-stb-firma-care-ultimii-20-ani-avut-monopol-publicitate-pentru-face-statiile.htm

[5] Antoaneta Etves şi Doru Cireaşă, „Lanţul slăbiciunilor“, în Cotidianul din 21 decembrie 2007.

[6] «Sorin Oprescu primea „informaţii pe surse” de la Rareş Bogdan despre DNA» (articol în https://psnews.ro/sorin-oprescu-primea-informatii-pe-surse-de-la-rares-bogdan-despre-dna-91544/

[7] Secretele, trecutul şi echilibristica lui Rareş Bogdan, într-un articol plin de informaţii neştiute, scris de o jurnalistă care a lucrat în redacţie cu noul star al PNL! (Libertatea din 1 mai 2019)

[8] „Denunţătoarea Elenei Udrea, afaceri cu Elan Schwartzenberg, spioni unguri şi Mişu Pricopsitu“ în cetateanul.net din 15 septembrie 2015.

[9] https://www.click.ro/news/national/exclusiv-klaus-iohannis-pleaca-florida-unde-si-botezat-finuta

[10] https://www.prosport.ro/alte-sporturi/tenis/exclusiv-scandalagiul-vecerdea-contestatarul-lui-ion-tiriac-si-a-federatiei-romane-de-tenis-afaceri-necurate-in-sua-falimente-credite-pe-banda-rulanta-si-ipoteci-de-sute-de-mii-18964569#live_close

[11] https://www.wowbiz.ro/dezvaluiri-antrenorul-de-tenis-al-familiei-iohannis-detine-trei-case-in-florida-marius-vecerdea-a-investit-peste-500-000-de-dolari-in-imobiliare-in-america-16373474

[12] https://www.justitiarul.ro/15121-2/?fbclid=IwAR38eMJ9uBj9rEdRWNnwCIeCKqmZQ423AOfN-hhmkNbT53TV2kbNik6iVJA

[13] https://www.dcnews.ro/dan-cristian-popescu-la-interviurile-dcnews-declaratii-bomba-din-pnl-in-timpul-votului-pe-motiunea-de-cenzura_727715.html

[14] https://www.dcnews.ro/klaus-iohannis-a-ales-sectorul-2-pentru-festivitatile-de-deschidere-a-noului-an-scolar_688299.html

[15] „Fost colaborator al lui Orban, atac dur: «Nea chitaristule, du-te tată acasă!»“, în Puterea din 02.06.2019.

[16] http://www.presadeinvestigatii.ro/tag/misu-popescu/

[17] https://flux24.ro/scandal-in-pnl-bucuresti-gasca-lui-misu-pricopsitu/

[18] articolele din Cancan: „Costeluş Căşuneanu, naş secret la Sevilla“ (29.06.2010) şi „I-a închis robinetul la bani!“ (30.06.2010).

3 Comments

 1. Cornel-Dan NICULAE

  Traseu inexplicabil al casei din Miami a lui Mişu Popescu-Pricopsitu (Popescu Mihai Gabriel) în ultimele luni:
  – La data de 16 decembrie 2019, pentru 100 de dolari, Mişu îşi vinde casa lui Cristi Popescu-Pricopsitu (Dan Cristian Popescu), viceprimarul Liberalo-PeSeDist de la sectorul 2 (care s-a se pupat politic cu Gabriela Firea);
  – La data de 27 iulie 2020, Cristi Popescu îi transferă înapoi casa lui frate-său Mişu Pricopsitu, gratis.
  Vedeţi detalii privind istoricul acestei vile scumpe (dar construită din scânduri, înainte de 1946) pe care Mişu a cumpărat-o în 19 februarie 2015 cu 858.000 de dolari (după ce şi-a vândut apartamentul central de un milion şi ceva de dolari) aici:

 2. vltra

  Spânzurați cu sârmă ghimpată ar trebui nenorociții aștia tradători

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *