![Codruța, gigea! Dana, cîh! Cam așa poate fi exprimată în cele mai puține cuvinte părerea (greșită) a lui Iohannis despre justiție. Nu am […]](https://www.justitiarul.ro/wp-content/uploads/2019/09/KOVESI-IOHANNIS-620x350.jpg)
Cam așa poate fi exprimată în cele mai puține cuvinte părerea (greșită) a lui Iohannis despre justiție.
Nu am mai scris de mult despre Laura Codruța Kovesi, despre care am scris destul în ultimii 5 ani. Nu am scris niciodată despre Dana Gîrbovan – ce era să scriu? Că o consideram cel mai potrivit ministru al justiției? Așa ceva ar fi fost cel mult un scurt comentariu, dar nu un articol. De data aceasta însă am material pentru un întreg articol (este adevărat, scurt).
Dar întîi de toate să lămurim altceva, ceea ce eu consider a fi o dublă măsură, o diversiune, o manipulare.
PSD s-a opus numirii lui Kovesi in fruntea noii instituții a procurorilor europeni. Cățeii au sărît ca mușcați sub coadă! PSD refuză să accepte recunoșterea valorii unui român! PSD se opune ca un român să obțină o importantă funcție europeană! PSD trădează România! PSD nu facuse altceva decît să arate incompetența Laurei Codruța Kovesi. Și dacă eu critic PSD, îl critic pentru faptul că s-a mărginit doar la aceasta, nu s-a referit (și cred că știu motivele!) la faptul că LCK a fost ca procuror general și ulterior ca procuror șef al DNA, apărătoarea Mafiei internaționale din România! L. C. Kovesi a săvîrșit în mod evident infracțiunea de favorizarea infractorului cel puțin într-un caz, pe care îl cunosc personal întrucît am fost implicat în acesta, statul român fiind împiedicat să recupereze un prejudiciu de 75 mil. $. Și se pare (aici nu am văzut dosarele) că este implicată în mod direct și în săvîrșirea multor infracțiuni de represiune nedreaptă, care nu știu dacă au mai fost săvîrșite altundeva în Europa democrată, uniune a unor state de drept! Dar poate pentru asta a fost preferată, poate că acesta este trendul!
Acum cîțiva ani, Monica Macovei, la Strasbourg și Bruxelles, lansa acuzații grave la adresa României. Pe atunci, presa scrisă și posturile TV care azi tac din gură, lătrau. Astăzi, latră presa scrisă și posturile TV care pe atunci tăceau. Diferența este că astăzi PSD spune adevărul, în timp ce Monica mințea.
Să spui în Europa adevărul despre o persoană care nu merită o astfel de răspundere nu înseamnă în nici un caz trădarea României. Și nu este trădare nici dezvăluirea racilelor, păcatelor, corupției, abuzurilor celor care conduc România – este chiar o obligație.
A-propos, Franța nu a sprijinit propriul candidat, ci a sprijinit-o pe Codruța. Asta înseamnă că Macrou (sau Macron? la vîrsta mea mai fac confuzii) a trădat Franța?
Am pierdut ani întregi din viață luptînd împotriva Romtelecom. La început în procese civile, iar între 2004-2008 în penal. L.C. Kovesi a refuzat cercetarea privatizării frauduloase, corupte și de trei ori cu încălcarea Constituției României a Romtelecom și a îngropat dosarul. Am insistat, am ajuns la ÎCCJ care a redeschis dosarul și a obligat-o pe Codruța să continue ancheta, conform sesizării mele. Am crezut că am învins, dar Codruța a declarat recurs și a cerut ca cercetările să nu continue! Iar Anton Pandrea a admis recursul și a oprit cercetările!
Pentru această complicitate la nivel atît de înalt, singura explicație pe care o văd nu este aceea că au fost apărați fostul prim-ministru, răposatul Radu Vasile și ceilalți 6 demnitari implicați, ci au fost apărați unii de la Bruxelles cu care a fost împărțită șpaga de zeci de milioane de $ (să nu uităm, atunci era Comisia Europeană condusă de Jacques Santer, comisie care a demisionat în grup din cauza acuzațiilor de corupție, unii dintre comisarii europeni fiind ulterior arestați în țările de origine). Oare de asta a fost aleasă Codruța? Fiindcă știe cum să apere înalții infractori europeni (dar și americani)?
Despre acest proces al meu au scris foarte multe ziare, însă toate au mutat obiectul sesizării mele de la luarea de mită la o altă găinărie, legată de onorariul de succes de 8,4 mil. $ pe care l-a primit firma de consultanță Goldman Sachs (nu erau nici olteni, nici ardeleni) pentru faptul că au subevaluat de cca. 5 ori patrimoniul Romtelecom. Nici un post TV nu a comentat.
Iată un text postat acum aproape 4 ani care cuprinde mail-ul trimis de mine la data de 8 aprilie 2013 la Antena 3, despre care aceasta nu a pomenit nimic (numele meu parcă ar fi fost ciumat!): https://ioncoja.ro/alte-dezvaluiri-de-maxim-interes-public-pe-care-antena-3-le-a-bagat-sub-pres/
Apoi, la începutul anului 2018, am postat în „Justițiarul” un serial din 4 episoade (la finele ultimului, pot fi accestate și primele trei): http://www.justitiarul.ro/laura-codruta-kovesi-este-o-infractoare-iv/
Ce o recomandă pe Codruța pentru această funcție în afară de voce, talent, înălțime și numărul de coșuri înscrise pe cînd era baschetbalistă? Oare o recomandă:
– refuzul de a ancheta actele de corupție săvîrșite de conducătorii multinaționalelor?
– achitările pe bandă rulantă primite în instanțe?
– arestările nelegale, abuzive?
– scoaterea de pe piață a întreprinzătorilor români?
Este evident, pentru Iohannis sînt gigea Laura Codruța Kovesi, Augustin Lazăr, Ana Birchall. Iar Dana Gîrbovan este cîh. Desigur, Iohannis nu este jurist, este profesor de fizică. Și se pare că și-a angajat pe post de consilieri tot profesori, de muzică și de sport.
Nu știu unde va fi sediul noii procuraturi europene, dar cred că ar trebui ca L. C. Kovesi să ceară aprobarea de a detașa acolo toți oamenii cu care a obținut extraordinele succese în lupta împotriva corupției, echipa de la DNA Prahova (cu portocale cu tot) și cei de la DNA Oradea. Și poate îi procură (fiindcă doar este procuror!) un post de consultant sau consilier și lui Coldea!
Noi, românii, ne alegem conducătorii, dar și europarlamentarii. Iar europarlamentarii noștri împreună cu cei din celelalte țări ale UE, îi aleg pe cei care vor conduce Comisia Europeană, precum și pe cei care conduc celelalte instituții ale prea bătrînului continent.
În aceste condiții, și România dar și Europa, își merită conducătorii pe care i-au ales.
Fără îndoială, conform unui obicei mai recent, am uitat multe lucruri pe care vroiam să le scriu. Dar simt că începe să mi se facă greață, lehamite, să mai scriu.
Dan Cristian IONESCU