Cinema

Comedia despre furtul sicriului lui Charlie Chaplin: Preţul gloriei

Comedia despre furtul sicriului lui Charlie Chaplin:               Preţul gloriei – detalii inedite de la […]

Comedia despre furtul sicriului lui Charlie Chaplin: 

             Preţul gloriei – detalii inedite de la filmări

 

La trei luni de la înmormântarea lui Charlie Chaplin, în primăvara lui 1978, doi pierde-vară i-au furat sicriul şi au cerut familiei răscumpărare. Povestea reală stă la baza comediei Preţul gloriei (La rançon de la gloire), acum în cinematografe. Aflaţi ce altă vedetă a fost răpită post-mortem în aceeaşi perioadă, caz folosit ca sursă de inspiraţie pentru cei doi profanatori din cazul lui Chaplin, alături de detalii despre soundtrack-ul filmului, semnat de un octogenar cu trei Oscar-uri în palmares, despre terorismul în Europa anilor ’70, cine este mica “actriţă” tunisiană și cum a fost filmată scena tipic charliechapliniană, cu o maimuță care joacădin film.

 

Fotografii, aici: http://we.tl/CmLok0zkxi.

 

 

                                                                 ***

 

               Terorismul în Europa anilor ‘70

 

În realitate, în momentul în care au văzut că nu primesc răscumpărarea cerută, cei doi hoţi au început să ameninţe familia că îi vor împuşca pe copii pe stradă. Astfel că, un timp, copii au mers la şcoală însoţiţi de gărzi de corp. În anii ‘70 se intensificase terorismul italian. Recent, un alt caz de corp dezgropat şi furat din cimitir făcuse vâlvă: acela al cântăreţei Maria Callas. Şi sicriul acesteia a fost în final recuperat.

 

                Linişte! Joacă maimuţa!

 

În film există un moment în care personajul jucat de Benoît Poelvoorde stă pe o bancă la marginea lacului. La un moment dat apare lângă el o maimuţă. O scenă tipic charliechapliniană. Pentru filmările la acea secvenţă a fost nevoie ca în tot platoul să se facă o linişte perfectă. Asta deoarece specia aceasta este foarte sensibilă şi nu suporta zgomotul.

 

Soundtrack-ul – un octogenar cu trei Oscar-uri în palmares

Coloana sonoră este semnată de compozitorul francez Michel Legrand, de trei ori premiat cu Oscar (Yentl, în 1984, Summer of ’42, în 1972 și The Thomas Crown Affair, în 1968), plus alte opt premii importante şi multe nominalizări. Legrand are acum 83 de ani, a compus muzică pentru peste 200 de filme şi a înregistrat peste o sută de albume de jazz şi muzică clasică. Trio-ul său de jazz – da, are şi aşa ceva! – a cântat de-a lungul timpului împreună cu artişti precum Ray Charles, Diana Ross sau Bjork. A compus pentru Yves Montand, Liza Minelli, Nana Mouskouri şi Jacques Brel. În tinereţe i-a acompaniat pe Frank Sinatra şi pe Ella Fitzgerald.

 

                         Mica “actriţă” tunisiană

 

Samira, fetiţa din rolul fiicei unuia dintre răpitori, a fost găsită în urma unui anunţ de casting făcut pe internet. O cheamă Seli Gmach, provine din Tunisia şi a fost adoptată de o familie franceză de lângă Dijon. “Fata mi-a plăcut atât de mult încât m-am dus personal la ea acasă”, spune regizorul. “Roschdy (actorul care-l juca pe tatăl ei în film) a insistat să vină cu mine. Am tras câteva cadre de probă chiar la ea în bucătărie. Ceva mai târziu, pe platoul de filmare, Seli avea siguranţa lui Catherine Deneuve”.

 

                                                                  ***

 

Durata: 114 minute

 

Trailer subtitrat în limba română:

http://bit.ly/PretulGloriei_RO (Facebook)

https://youtu.be/1X4v0LdlN4U (YouTube)

 

Alte detalii despre film: distribuţie, povestea reală, posterul românesc: http://bit.ly/PretulGloriei_doc

 

***

 

Sinopsis. Pe malurile lacului Geneva există un mic oraş elveţian, Vevey. Este finele anilor ‘70. La ieşirea din închisoare, Eddy – un belgian în vârstă de 40 de ani, de meserie escroc – este aşteptat de amicul său, Osman. Cei doi fac un pact: Eddy va putea locui la Osman, în schimb, va trebui să aibe grijă de fiica sa în vârstă de 7 ani, în timp ce mama ei se află internată în spital. Este Crăciunul, dar sărăcia în care se zbat toţi îl face pe Eddy să fie mai înverşunat decât era.

 

Într-o zi, la televizor se anunţă moartea lui Charlie Chaplin împreună cu vestea averii sale fabuloase. Lui Eddy îi vine o idee trăznită: ce-ar fi dacă ei ar fura corpul marelui actor şi ar cere apoi răscumpărare familiei?

 

Inspirat din fapte reale, filmul brodează pe marginea conceptului îndrăzneţ de resuscitare a lui Chaplin. Un Chaplin al cărui suflet începe să îi posede pe cei doi inadaptaţi, până când aventura lor devine o poveste demnă de însuşi marele Charlie Chaplin.

 

***

 

Preţul gloriei (La rançon de la gloire / The Price of Fame) este adus în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase.

 

Independenţa Film a distribuit pelicule ca: Dheepan (r. Jacques Audiard) – Palme d’Or 2015, Mommy (r. Xavier Dolan), Deux jours, une nuit (r. Fraţii Dardenne), La grande bellezza (r. Paolo Sorrentino), Nymphomaniac (r. Lars von Trier), La Vie d’Adèle (r. Abdellatif Kechiche), The Hunt (r. Thomas Vinterberg), Amour (r. Michael Haneke), Trainspotting (r. Danny Boyle), Amélie (r. Jean-Pierre Jeunet), Melancholia (r. Lars von Trier), Todo sobre mi madre (r. Pedro Almodóvar), In The Mood for Love (r. Wong Kar Wai), Vicky Cristina Barcelona (r. Woody Allen), Dogville (r. Lars von Trier) etc.

 

                                                                                                                     Anca ROMANESCU

București, 18 decembrie 2015

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *