Cadran international

Comunicat de presă: CHE GUEVARA – UNESCO

Comunicat de presă al Comisiei Naţionale Cubaneze a UNESCO în legătură cu înscrierea  Colecţiei „Viaţa şi Opera lui Ernesto Che […]

Comunicat de presă al Comisiei Naţionale Cubaneze a UNESCO în legătură cu înscrierea  Colecţiei „Viaţa şi Opera lui Ernesto Che Guevara: de la manuscrisele originale ale adolescenţei şi tinereţii până la Jurnalul Campaniei din Bolivia”

Comisia Naţională Cubaneză a UNESCO a primit cu enormă satisfacţie şi mândrie decizia UNESCO, anunţată marţi 18 iunie, de a include în Registrul Internaţional al Memoriei Lumii Colecţia „Viaţa şi Opera lui Ernesto Che Guevara: de la manuscrisele originale ale adolescenţei şi tinereţii până la Jurnalul  Campaniei din Bolivia”, prezentată de Cuba și Bolivia.

Această colecție, prezentată de Centrul de Studii CHE, împreună cu Comitetul Naţional al Memoriei Lumii, și Ministerul Culturii din Bolivia, cuprinde 1007 documente, din care 431 manuscrise și 567 documente ale și despre Guerrillero Heroico, dintre anii 1928 până în 1967. Documentele incluse în colecție, sintetizează viaţa și opera celui care cu exemplul său s-a înscris în istoria gândirii politice latinoamericane și mondiale, ca un intelectual și revoluţionar fără frontiere.

Ordonarea colecţiei permite vizualizarea  vieții și operei lui Che, în fiecare etapă, marcând ascensiunea lui ca revoluționar. Colecția scoate în evidență formarea sa  aproape  autodidact și viziunea de a împleti teoria cu practica.

Programul Memoria Lumii a fost creat de UNESCO în 1992 cu scopul de a salva și a face cunoscute lumii colecțiile documentare care în orice format, pentru că au o valoare excepțională, cuprind istoria omenirii,  democratizează accesul la acestea, crește conștiința importanței lor și a necesității de a le conserva.

Registrul Internațional, cu cele 54 de noi inscripții, cuprinde 299 documente și colecții care se conservă pe tot felul de suporturi.

Cuba a înscris până acum trei colecții: „Jurnalul ICAIC Latinoamerican”, „Scrierile lui Jose Marti” și „Viaţa şi Opera lui Ernesto Che Guevara: de la manuscrisele originale ale adolescenţei şi tinereţii până la Jurnalul Campaniei din Bolivia”.

Includerea acestei colecţii în Registrul Internațional al Memoriei Omenirii este, fără îndoială, o recunoaștere a contribuţiei lui Che la gândirea revoluționară latinoamericană și mondială care l-au transformat într-un simbol al libertăţii şi internaţionalismului.

19 iunie 2013

                            Comisia Naţională Cubaneză a UNESCO

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *