Puncte de vedere

Comunism? Pe dracu’!

  Eu nu cred că există comunism pe lumea asta! Și nici că a existat vreodată! Eu cred că există […]

 

Eu nu cred că există comunism pe lumea asta! Și nici că a existat vreodată! Eu cred că există – și că au existat – doar regimuri politice autoritare, care impun supunere necondiționată și ascultare obligatorie, care nu admit nici cea mai firavă replică, pentru că nu suferă contrazicerea, și care uzează și abuzează de dreptul exclusiv de a comanda. Comunismul nu a fost – și nu este – decât pretextul teoretic menit a argumenta autoritarismul și a parafa dominația absolută, caracteristică dictaturilor. Dominația absolută este scopul oricăror minți bolnave aureolate, printr-o metaforă a absurdului și printr-un renghi al istoriei, de gloate iresponsabile social.

Oriunde în lume, autoritarismul se instalează în momentul în care o societate este într-atât de permisivă, încât unii oameni puternici devin atotputernici. De la atotputernicie pornește totul. Tot răul, toată pacostea, toate suferințele.

În tânăra Românie, autoritarismul a găsit mereu făgașuri pentru a se cultiva și a se dezvolta. Pentru instaurarea autoritarismului, în țara asta, au fost de-ajuns, mereu, o conjunctură socio-politică și o mână de oameni. Perioada 1946 – 1989, de pildă, a favorizat apariția unui tip de autoritarism care, ca să-și justifice teroarea, propovăduia comunismul, ca act coercitiv față de nedreptățile sociale. Din 2010 încoace, noul regim autoritarist caută a se înfiripa propovăduind antagonismul, ca formă a aversiunii supreme împotriva a ceva.

Autoritarismul este produsul finit al luptei de clasă și de castă. Pentru a antagoniza o societate umană este nevoie întotdeauna de două tabere. Pe calapodul organizatoric al acestor mulțimi opuse, apar liderii. Ei sunt cei care dirijează lupta și care o întrețin. Antagonizarea societății scoate la suprafață oameni care nu au niciun Dumnezeu, pentru că Dumnezeu se consideră ei înșiși. Oameni care sunt capabili de orice. Oameni care își fac un țel din deținerea supremației. Or, supremația conduce la puterea de decizie neîngrădită. Când puterea de a decide nu mai poate fi contrapusă dezbaterii, iar controlului nici atât, ea se transformă în putere excesivă. Apoi, în putere nelimitată. Adică, în autoritarism! Adică, în atotputernicie!…

                                                                                                                      Florin MATEI

2 Comments

 1. ….evreii au instalat un regim comunist in Rusia tarista……Marx, Engels, Lenin, si tot grupul au fost evrei….si tot ei prin Gorbaciov au desfiintat asa-zisul lagar comunist…. Gorbaciov a fost tot evreu…..Noi ne-evreii suntem pt evrei….”GOIMI”…

 2. Dan Cristian Ionescu

  Nu știu cine este Florin Matei. Ceva mă face să cred că este relativ tînăr (desigur că pot și să mă înșel), astfel încît teoretic are timp să se aplece asupra acestei teme foarte incitante și, dacă vrea, îmi permit să îi dau niște repere.
  Comunismul într-adevăr nu a existat ca formă de organizare statală niciodată, nicăieri, și nici nu va putea exista. A existat bolșevismul. Sintagma stat comunist este o imbecilitate – conform marxismului, în momentul în care un stat intră în comunism, primul pas este desființarea statului! Deci stat comunist nu poate exista!
  Nu a existat nicăieri stat comunist, dar au existat comuniști adevărați. Aceștia au fost însă uciși sau înlăturați în alt mod de bolșevici.
  Doctrina marxistă a cîștigat mulți adepți în întreaga lume întrucît principiul său social fundamental provenea din Noul Testament (Faptele Apostolilor 4. 34-35 – cine vrea, să caute textul). Pe mine, acest principiu m-a cîștigat, întrucît nu îmi doream să fiu mai bogat decît ceilalți. Însă alții, vroiau!
  Exceptînd societățile tribale, omenirea a cunoscut în ultimele două milenii trei forme de relativă organizare comunistă, acceptate (mai mult sau mai puțin) în cadrul unor state. Prima, dupa Pogorirea Sfîntului Duh, a fost comunitatea creștinilor din Ierusalim. A doua, comunitățile Amish din SUA. Iar cea de a treia este reprezentată de kibuțurile evreiești.
  Este o temă la care meditez de foarte mulți ani, și merită să te apleci asupra ei cu responsabilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *