Tribuna democratiei

Condamnat la 12 ani de închisoare, fără vină și fără probe

  Scrisoare deschisă, adresată opiniei publice și Ministerului Justiției Mă numesc Neculai Roșu și trăiesc pe viu un coșmar, declanșat […]

 

Scrisoare deschisă, adresată opiniei publice și Ministerului Justiției

Mă numesc Neculai Roșu și trăiesc pe viu un coșmar, declanșat de ura unui polițist față de mine. Totul a început în luna mai a anului 2002, când mă aflam în fața complexului „Orizont”, din Iași, împreună cu prietena mea, Jucan Gheorghiu Iris Ramona. Acolo o așteptam, împreună, pe cunoștința noastră Hartrampf Ana pentru a sărbători ziua de naștere a acesteia. După un timp am văzut cum din hotelul „Orizont” prietena noastră iese însoțită de doi polițiști. Unul dintre ei, pe nume Zbarnea Gheorghe, trăgând de parul acesteia și jignind-o. Împreună cu prietena mea am urmărit mașina de poliție până la coborârea acestora și am rămas surprinși cum un politist poate să lovească o fată cu pumnii și picioarele. Imediat am contactat-o pe mama fetei, doamna Hartrampf Felicia și i-am relatat cele întâmplate și văzute de noi.

Peste câteva zile am fost chemat la Parchetul Militar Iași, unde am depus mărturie împreună cu prietena mea despre tot ce am văzut. Atunci am aflat că polițistul care a agresat-o se numește Zbarnea Gheorghe (căpitan la vremea aceea). După doar câteva zile am fost amenințat de un grup de polițiști care se aflau în discoteca „Estudiantina”. Aceștia îmi repetau mereu că nu am fost conștient de faptul că m-am băgat în treburile lor și că ar trebui să îmi retrag declarația împotriva colegului lor. Am început să fiu practic terorizat de sectoristul din cartier, pe nume Nechifor Constantin, care mă amenda fără motiv de câte ori avea ocazia, deschizându-mi și un dosar penal pentru un ultraj inexistent.

În luna martie 2003 am închiriat din campusul Tudor Vladimirescu o imprimantă de la un student și fără să-mi dau seama am uitat să o returnez la timp, iar acesta a reclamat la politie despre cele întâmplate. Sectoristul a deschis un nou dosar penal, de data aceasta pentru înșelăciune. Am crezut că totul este o glumă, dar după câteva luni am primit o condamnare de șase ani cu executare pentru o înșelăciune fără prejudiciu, deoarece înapoiasem imprimanta studentului respectiv. Am simțit un sentiment de neputință și ură privindu-l pe sectorist cum îmi râdea în față, spunând că el m-a avertizat și că nu e vina lui că nu mi-am retras declarația împotriva lui Zbarnea Gheorghe.

Simțindu-mă neajutorat și la cheremul unor polițiști puși pe abuzuri și răzbunări, am hotărât să părăsesc țara definitiv și să încerc să-mi fac un viitor în Spania, ceea ce am și făcut. Am plecat din România și am povestit autorităților spaniole cele întâmplate și pentru ce am fost condamnat la șase ani de închisoare. Judecătorii din Spania m-au încurajat și mi-au dat speranța că nu voi fi extrădat, deoarece nu există înșelăciune fără prejudiciu.

Între timp am cunoscut o fată din Rusia, cu care m-am căsătorit și am hotărât să întemeiem o familie, aducand părinții și fiul acesteia în Spania, după care am avut și un fiu împreună. Totul părea înfloritor și aveam parte de o viață la malul mării Mediterane, cu o muncă plăcută, urcând până la funcția de manager PR la cea mai mare discotecă din Catalonia.

Familie Rosu

În anul 2010 am organizat o petrecere în Olanda, iar la întoarcere am fost oprit în trafic și arestat pentru mandatul care îl aveam de executat în România. Am încercat și aici să le povestesc cum și de ce am primit pedeapsa respective, dar autoritățile de la Iași au ripostat că inițial aveam prejudiciul de șaisprezece milioane de lei, fără să precizeze că moneda s-a schimbat și de fapt prejudiciul recuperat era de  doar 350 de euro. Olandezii au calculat că 16 milioane sunt 3 milioane de euro, fără ca eu să am ocazia să mă apar în fața lor și fiind extrădat în anul 2011. Am reușit să mă eliberez condiționat în anul 2013și să mă întorc la familia mea, care mă aștepta și să-mi refac viața, fără să mă gândesc deloc că viitorul meu ar putea fi în România, unde am avut doar de suferit din cauza abuzurilor politiei.

În februarie 2014 am aflat că mama mea suferă de cancer și am hotărât să o aduc lângă mine în Spania. Cu această ocazie i-am făcut asigurare și am vorbit cu cei mai buni doctori de la o clinică din Barcelona, unde trebuia să fie tratată. Am venit în România în 22 februarie, însoțit de patru prieteni, dintre care doi erau cetățeni spanioli. Am tradus actele medicale ale mamei și le-am trimis la Barcelona pentru a fi studiate de doctori. Era într-o zi de sâmbătă când am aflat că mama mea poate fi salvată și fiind influențat și de prieteni am hotărât să mergem la o petrecere ca să sărbătorim vestea dată de medicii spanioli. Fiind obișnuiți cu viața de noapte din Spania am încercat să procurăm și să consumăm mai mult decât alcool. Astfel am reușit să achiziționăm prin intermediul lui Netca Nataniel Andrei câte un comprimat de Extasy.  Eu l-am împărțit cu o fată. A doua zi, în apartamentul închiriat de către cetățenii spanioli, a avut loc o descindere a lucrătorilor DIICOT Iași, aceștia venind cu mandat de percheziție. Au găsit un fragment dintr-un comprimat Extasy și câteva grame de cannabis, achiziționate pentru consum propriu de  Natalia Lopez.

Am fost duși la secția de poliție unde, spre surprinderea mea, l-am întâlnit pe vechea mea cunoștință, polițistul Zbarnea Gheorghe, care m-a întrebat dacă îmi mai aduc aminte de el. Avansase ierarhic, fiind acum comisar-șef la BCCO Iași. S-au luat declarații, eu refuzând să cooperez cu el deoarece știam că dorește să se răzbune pentru declarația mea, dată împotriva lui în anul 2002 la Parchetul Militar. Ca urmare, am fost reținut și acuzat pentru patru capete de acuzare, cum că aș fi introdus în țară droguri de risc și mare risc printr-o firmă de coletărie (neidentificată!!!) pe care le-a primit o persoană (neidentificată!!!) care, la rândul ei, mi le-a restituit și eu le-am vândut la niște consumatori din Iași (neidentificați și aceștia!!!).

Am fost arestat preventiv, iar în luna decembrie starea mamei mele s-a agravat și a pierdut lupta cu boala. Procurorul râdea atunci când mama implora și plângea că vrea să fiu alături de ea, în ultimele clipe ale vieții ei. Repet, singurul motiv pentru care am venit în țară a fost acela de a o salva pe mama! În data de 23 decembrie 2014 mama a decedat, iar avocații au făcut o cerere de a-mi schimba măsura arestului preventiv cu controlul judiciar, pentru a putea participa la înmormântarea mamei mele. A fost un Crăciun negru, cu mama moartă și cu familia departe. Judecatoarea nu s-a prezentat să judece cererea, pe motiv că afară era înzăpezit, deși afară ploua!

Am început să simt ură, dispreț și lehamite pentru tot ce înseamnă lege în România. M-am hotărât să mă sinucid, înainte să-mi pierd și familia din Spania.  Ei au rămas în stradă, nereușind să plătească ratele la apartamentul care era achitat de mine în proporție de 80%. Soția mea plângea și fiii mei mă implorau să mă intorc acasă, ori de cate ori vorbeam cu ei la telefon. Toate acestea mă hraneau cu ură față de tot ce înseamnă „drepate” în România. În luna martie 2015 mi s-a schimbat măsura de arest preventiv cu controlul judiciar. M-am bucurat de ajutorul doamnei avocat Paula Iacob, care m-a încurajat să lupt și să nu renunț la viață. După trei luni de arest la domiciliu, Paula Iacob s-a îmbolnăvit și nu a mai reușit să mă reprezinte, după care a decedat. Dumnezeu să o odihnească, alături de mama!

Cu toate că nu a fost nici o probă împotriva mea, am fost condamnat la 12 ani de închisoare, doar pe baza unei declarații date de un bolnav psihic și fără discernământ. Acesta a fost forțat de Zbarnea Gheorghe să compună un așa-zis denunț, fiind luat cu o ambulanță de la sediul DIICOT, fiind agresat și obligat să declare împotriva mea fapte inexistente. Dovada v-am trimis-o în format video și se vede că acest om bolnav recunoaște că nu e nimic adevărat din ce susține poliția. În sentința penală judecătoarea motivează că cele opt declarații date de martori, conforme cu adevărul, sunt nesincer. În schimb dânsa ia în considerare doar declarația lui Netca Nataniel Andrei, care este diagnosticat cu schizofrenie paranoida, ca fiind plauzibilă!

Am încercat să merg pe la televiziuni (Antena Group) care mi-au promis că mă ajută, dar am rămas fără bani după ce am vândut apartamentul care-mi rămăsese de la mama. Acum locuiesc sub formă de habitație și sunt disperat că nu găsesc pe nimeni care să mă înțeleagă și să mă ajute să-mi recuperez familia și să arăt românilor ce mi se întâmplă. Am făcut și greva foamei în fața Ministerului Justiției, dar am fost amenințat că o să fiu din nou arestat dacă nu renunț. În urmă cu două săptămâni lucrătorii BCCO, la comanda comisarului-șef Zbarnea Gheorghe, mi-au spart ușa și au intrat în casă peste mine, cu un mandat de percheziție, râzând ironic și precizând că sunt suspect de trafic de țigări. Numai asta nu mi se pusese în cârcă! În urmă cu o lună am încercat să-mi susțin examenul auto, dar nu am fost lăsat, tot la comanda domnului Zbarnea. Tot ce v-am relatat este conform adevarului și vă spun sincer că la Iași judecătorii, procurorii, polițiștii și avocații sunt ca o familie, care lucrează împreună. Nu pot să mă apăr corect atât timp cât ei interpretează legea după bunul lor plac. Menționez că cel mai mare traficant de droguri din Iași, pe care îl cunoaște toată lumea, este rudă cu Zbarnea Gheorghe și toate drogurile vândute în Iași sunt controlate de ei.

O să vin cu mai multe probe în cele sustinute de mine. Vă rog ajutați-mă, după ce studiați actele din anexă și ajutați-mă să fac public ce mi se întâmplă. Sunt condamnat la 12 ani de închisoare fără nici o vină!!!

Rosu copil spital

Pe mama au omorât o fără nici o vină. Familia mea au destrămat-o și au rămas pe drumuri, fără ca ei să aibă vreo vină. Am fost închis și torturat psihic fără ca eu să am vreo vină. Fiul meu, în vârstă de 6 ani, se află în spital, grav bolnav din cauza neajunsurilor, fără ca el să aibă vreo vină. Nevasta mea este pe punctul de a se prostitua pentru a putea face fața cheltuielilor familiale, fără ca ea să aibă vreo vină. Eu am pierdut tot ce am construit în altă țară prin munca mea cinstită și sunt foarte aproape de a-mi pierde și tinerețea, fără să fi făcut rau nimănui.

 

                                                                                                                             Neculai ROȘU

 

Nota redacției: Am încercat să vedem ce a scris presa locală despre cazul prezentat mai sus. Am găsit niște articole în publicația „Bună ziua, Iași”.  Un articol a fost intitulat „Veste proastă pentru băieții de bani gata din Iași! Condamnare șoc în lumea golanilor!” și este datat 21 mai 2015 (http://www.bzi.ro/veste-proasta-pentru-baietii-de-bani-gata-din-iasi-condamnare-soc-in-lumea-golanilor-497969). Se vede clar că este un articol scris la comandă pentru slăvirea bravilor polițiști. Ce este deosebit de interesant: nu apar probe concrete, dovezile că Neculai Roșu a vândut droguri, număr de clienți prinși în flagrant și gramajele găsite asupra fiecăruia! Așa se face un flagrant, fiindcă gazetarul ieșean susține că a fost flagrant în locuința suspectului. Se spune de vânzare „fără număr” în club, dar nu a fost reținut acolo, deși ar fi fost un flagrant clar, care nu ar fi putu fi contestat. Se fabulează de către reporterul Cătălin Boacnă sub acoperirea dată de sintagma „cel mai probabil”, folosită repetitiv și agasant. Deci, simple speculații, nu dovezi incontestabile! În aceeași publicație am găsit încă cinci articole scrise pe același subiect, de același Cătălin Boacnă, secondat de un anume Sorin Pavelescu, mai zgârcit la scris, articolele sale fiind foarte laconice și compuse din trei-patru fraze. În schimb Cătălin Boacnă repetă aceleași „chestii subțiri” susținute de simple supoziții, fără să aducă nimic nou în probatoriul inexistent al polițiștilor.

Alte articole, în alte publicații, nu am mai găsit, deși după cele scrise de înverșunatul  Cătălin Boacnă se părea că Roșu Neculai este inamicul public numărul unu din Iași. Dar, în schimb, am găsit informații șocante despre comisarul-șef Zbarnea Gheorghe. Cel mai acuzator articol apare tot în „Bună ziua, Iași” (15 iunie 2007), se numește „În genunchi în fața mafiei” (http://www.bzi.ro/in-genunchi-in-fata-mafiei-81958) și este semnat de… ați ghicit, același Cătălin Boacnă! Acesta îl cam calcă pe cap, la propriu, pe Zbarnea Gheorghe (Gică), șeful Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate de la Iași, acuzându-l de relații cu lumea interlopă și corupție.

zbarnea_ghezbr

 

Oare articolele ulterioare ale aceluiași jurnalist Cătălin Boacnă, inclusiv cele despre Neculai Roșu, nu sunt pentru „dres busuiocul” și reparat imaginea terfelitului polițiot?

Nu susțin că Neculai Roșu e Alba ca Zăpada sau a fost un șoarece de bibliotecă, dedicat studiului academic, picat aiurea în lumea interlopă ieșeană. Ana Hartrampf, cea care apare în primele rânduri din scrisoarea deschisă ca fiind agresată de polițistul Gheorghe Zbarnea, era la vremea respectivă concubina unui traficant de droguri local, Mache Raj. Deci tânărul Roșu se cam învârtea prin lumea consumatorilor și traficanților de droguri, poate era și consumator, dar dovezi că a fost distribuitor de droguri nu există!

                                                                                                                Marius Albin MARINESCU

 

 

 

8 Comments

 1. diana

  Cât timp procurorul și judecătorul nu răspunde în fața legii pt abuzuri și totul cade în cârca statului nu se poate judeca corect o cauză și se dau condamnări la comandă chiar dacă sunt conștienți de nevinovăția unora

 2. Mitruta

  Eu il mierleam de mult pe comisarul asta…aveam mai putin de executat…

 3. Cristina

  D-le Marius Albin MARINESCU, ma confrunt cu o situatie similara cu cea a d-lui Rosu, in care sunt implicati procurori si judecatori tot din asa-zisa “justitie” ieseana.
  Va rog sa ma contactati pentru detalii. Am nevoie de ajutorul dvs. urgent.

  Il inteleg perfect pe dl. Rosu! Va rog sa-i transmiteti putere de lupta si credinta! Pentru ca Dumnezeu e mai presus de oricine si de orice pe lumea asta!

  Probabil ca scarbele astea, care se cred invincibile, isi savureaza gloria, impotriva d-lui Rosu, a mea si a altora ca noi, care nu au curajul sau nu mai au putere sa riposteze!

  Sa nu uite dumnealor, insa, ca ROATA SE INTOARCE!

 4. Viorel

  Hai sa” aplaudam” completul judecătoresc de la curtea de apel iasi pentru hotărârea “minunata și dreapta”care au luat.o astăzi în legătură cu cazul domnului roșu neculai .L.au condamnat definitiv la 12 ani de închisoare …Deci o condamnare la comanda cu dedicație. Sa mulțumim României statului roman facultăților profesorilor ca scot de pe băncile scolii corupți și nu oameni curați și cinstiți. O justiție de rahat un complet de corupți și de scârbe .RUȘINE RUȘINE RUȘINE .AU DISTRUS VIAȚA UNUI OM NEVINOVAT .IAR CEI VINOVAȚI SUNT LIBERI…MI.E RUȘINE CA TRĂIESC ÎN ROMÂNIA ..O TARA DE CORUPȚI. PROCURORII JUDECĂTORII AU SUSȚINUT CA TOTUL ESTE NEIDENTIFICAT DAR CORUPȚIA ȘI RĂUTATEA FIIND MARE AU HOTĂRÂT SA DISTRUGĂ VIAȚA UNUI OM.ASTĂZI. …RUȘINE RUȘINE. DAR DUMNEZEU E MARE ȘI TOȚI O SA PLĂTEASCĂ MULT MAI MULT.PĂCAT CA NU A AVUT NIMENI CURAJ SA SE LUPTE..CU DREPTATEA
  ..TOȚI SAU RETRAS DE FRICA UNUI OM CARE A DEDICAT ACEASTA CONDAMNARE..DIN CAUZA FUNCȚIEI SALE…DUMNEZEU E MARE.DOAMNE AJUTA DE CÂȚI ANI A FOST ROȘU NECULAI CONDAMNAT DE ATÂTEA ZILE SA MAI AIBĂ PARTE TOȚI CORUPȚII ȘI JIGODIILE DIN ROMÂNIA.

  • Vieru gabriela maria

   Tot cu o chestie de genu ne confruntăm si noi la constanța domnul polițai mircioaga,imi acuză soțul de tâlhărie calificata partea vătămate recunoaște că nu este el chiar în fața completului de judecată ca proba au o semnătură de a lui cu numele lui pe un contract de amanet nu poze nu filmări care sa dovedească ca sotul meu a fost in acel amanet si a dat spre vânzare acel telefon si cine la furat se plimba liber si vinde botanică prin cartier chiar sub nasul legi cu toate astea soțul meu pe data de 17.05.2018 a fost condamnat la 3 ani si 11 luni desi prejudiciul a fost total recuperat

 5. Vieru gabriela maria

  Deși hotărârea este definitivă cum pot sa il aduc acasa el este lautar si unul chiar bun nu ar fura de la o copila de 17 ani un telefon nu il vad in stare…poate stie cineva avocați bun o posibitate simt ca ma afund in depresie si reusesc sa mai fac nimic va rog pe cei ce ma pot ajuta sa ma ajute ca sunt disperata

 6. Seb

  Credeti ca statul roman nu a vazut asta?Credeti ca politia din Iasi nu stie adevarul? DuMNEZEU PENTRU EI NU MAI EXISTA!Dar o sa vina vremea cand o sa li se deschida ochii si o sa-L vada pe Dumnezeu si or sa vrea sa-si spele pacatele dar n-o sa mai reuseasca!Si nu,nu-mi doresc asta pentru ei, dar daca nu-si vor indrepta greselile,nu exista alta sentinta,asta sa fie clar!Focul cel vesnic astepta cu nerabdare!Doamne apara!
  Domnule Zbarnea, ai uitat ca ai un suflet?si ca vor veni sa ti-l ceara de la tine in ultima noapte a vietii tale?

  • Porumbelul pacii

   Vorbesti numai prostii! Si.a meritat pedeapsa, este un om deosebit de fals, isi cauta doar interesul, si vrea sa.l aiba cu orice pret e super pervers stai tu fara de griji, politia nunmai e atat de proasta ca pe vremuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.