Abuzuri

Condamnați fără a fi judecați?

  Scrisoare deschisă către Avocatul Poporului                             Condamnați […]

 

Scrisoare deschisă către Avocatul Poporului

                            Condamnați fără a fi judecați?

                                            Excelență,

Într-o țara democratică, așa cum se pretinde a fi România, respectarea și apărarea Drepturilor și Libertăților cetățenești, consfințite prin Constituție, reprezintă fundamentul unei democrații consolidate, obiectivul major al autorităților publice, preocuparea principală a actorilor care veghează la respectarea normelor constituționale. În Legea noastră fundamentală se precizează cazurile în care se pot restrânge aceste drepturi, restrângerea fiind o situație de excepție, și nu una normală, uzuală. Legislația penală actuală permite însă încălcarea permanență a normelor constituționale privind drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor. Situațiile sunt multe și complexe, eu rezumându-mă să mă refer doar la câteva dintre ele.

Am să încep cu ARESTAREA PREVENTIVĂ, și am să pun firească întrebare: de ce se trimit în arestul preventiv persoane care nu reprezintă un pericol social, care n-au săvârșit fapte cu violentă și nu sunt predispuse să săvârșească asemenea fapte? În interesul cui se procedează astfel? Cu siguranță nu al nostru! Noi, cetățenii, suportăm consecințele acestor decizii aberante, din banii noștri se suportă cheltuielile cu întreținerea celor trimiși preventiv la „Beciul Domnesc”. De ce?

Atunci când se consideră că trebuie luate măsuri preventive, și nu s-au săvârșit fapte cu violentă, se pot dispune măsuri alternative: arestul la domiciliu, dar și acesta că o situație de excepție, sau controlul judiciar. Doar persoanele care nu respectă interdicțiile impuse de instanță de judecată, ca și cele care încearcă să se sustragă de la urmărirea penală sau de la judecată, să fie arestate preventiv. În acest mod se evită aglomerarea spațiilor de arest, unde și așa condițiile sunt inumane, se degrevează Bugetul statului de cheltuielile aferente arestului, persoana respectivă fiind nevoită să suporte aceste cheltuieli din veniturile proprii (cazarea, masă, echipamentul, deplasările la parchet și la instanță de judecată, cheltuielile medicale, etc). Într-o situație de criză, cum este cea pe care o traversăm acum, se diminuează pericolul contaminării în grup, iar costurile izolării ar fi mult mai reduse și exemplele ar putea continuă.

O a două situație, în strânsă legătură cu prima, este aceea a PREZUMȚIEI DE NEVINOVĂȚIE, garantată de Constituție, dar nu și de Legea penală. Legea fundamentală prevede că prezumția de nevinovăție există până în momentul în care instanță de judecată competentă emite o hotărâre definitivă de condamnare, până la acel moment persoană acuzată considerându-se NEVINOVATĂ. Atunci de ce arestaților preventiv, considerați nevinovați pe timpul acestui tip de arest, li se aplică aceleași reguli ca pentru cei care au fost condamnați definitiv și a căror vinovăție s-a stabilit fără echivoc? De ce sunt încătușați, ca și cei condamnați, dacă nu sunt în situația în care să li se aplice criteriul pericolului social? De ce au același regim al vizitelor, al pachetelor și al altor restricții care se aplică și celor pentru care instanță a stabilit în mod definitiv vinovăția? De ce au același regim în ceea ce privește asistentă medicală și multe altele? Acest tratament similar nu încalcă cumva principiul prezumției de nevinovăție, nu induce în mod automat faptul că persoana, deși nu a trecut prin toate etapele judecății, este deja vinovată? Nu asta este percepția opiniei publice, a noastră a tuturor? Dacă lucrurile stau așa – și cu siguranță așa stau – înseamnă că Legea penală, prin dispozițiile care permit existența unor asemenea situații, este NECONSTITUȚIONALĂ și trebuie modificată, pusă în concordanță cu normele constituționale!

Având în vedere aceste considerente, mă adresez Excelenței Voastre cu solicitarea de a face demersurile necesare la Curtea Constituțională a României și la Parlament pentru eliminarea prevederilor neconstituționale din Legea penală, pentru apărarea Drepturilor și Libertăților cetățenilor, care este de fapt temeiul existenței Instituției Avocatului Poporului!

                                                                                     Cu aleasă considerație,

                                                                                        Dumitru ILIESCU

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *