Cap limpede

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) este format din oameni iresponsabili?

  De ce mai avem nevoie de Parlament și Guvern, când ne poate conduce CSAT? Consiliul face adăugiri la lege, […]

 

De ce mai avem nevoie de Parlament și Guvern, când ne poate conduce CSAT?

Consiliul face adăugiri la lege, pe unele din ele le modifică prin hotărâri secrete, nu dă avizele, deși legea prevede obligația de a o face, indiferent dacă acestea sunt pozitive sau negative. De ce credeți că se întâmplă toate aceste lucruri ilegale? Pentru că CSAT nu este sub niciun control. Parlamentul se află sub controlul poporului, acesta evaluându-i activitatea din patru în patru ani, Guvernul se află și el sub același control, dar prin mijlocirea Parlamentului care îi acordă încrederea, deci îl numește cu majoritate de voturi și îl demite prin moțiune de cenzură, poate cheamă membrii săi la audiri în comisii sau interpela.

Numai CSAT nu este supus niciunui control, ceea ce nu mi se pare corect. Tot incorect este și faptul că s-a dat posibilitatea ca orice membru al Consiliului să poată blocă activitatea Guvernului, a Parlamentului, după bunul lui plac. O să-mi spuneți că atunci când s-a prevăzut în lege că această autoritate publică poate luă hotărâri doar prin consens, s-a avut în vedere că membrii acesteia sunt oameni responsabili. Iată că nu toți sunt la fel, printre ei strecurându-se și iresponsabili, un singur membru având puterea de a decide împotriva majorității.

Atunci unde sunt principiile pe bază cărora funcționează un stat democratic, cum se respectă principiul conform căruia majoritatea decide? Nu vi se pare aberant ca un întreg Guvern să fie blocat în adoptarea rectificării bugetare, a măsurilor atât de necesare populației, de către un membru iresponsabil al CSAT, ca să fiu elegant în exprimare, deși știu bine că ei nu au făcut examenul psihologic, nici când au fost numiți pe funcții, nici ulterior. Este total anormal!

De aceea, Parlamentul trebuie să amendeze urgent Legea de organizare și funcționare a CSAT, să se intre în cadrul constituțional, stipulându-se principiul majorității în luarea hotărârilor, doar în situația egalității de voturi decizia să se ia cum votează Președintele și să se constituie un control parlamentar asupra acestei autorități, respectându-se în același timp drepturile constituționale ale celui pe care, de multe ori, incorect, îl numim șeful statului.

Așa stau sau nu lucrurile, domnule Iohannis… Am văzut că v-ați grăbit să suspendați ședința CSAT, deși legea nu prevede o asemenea posibilitate, doar dacă nu ați dat dvs. o hotărâre secretă a Consiliului și ați modificat-o! Vedeți unde este hiba, dragi români?

                                                                                                    General Dumitru ILIESCU

1 Comment

  1. un mizantrop

    Tocmai am aflat cu totii ca tara e condusa de CSAT. Ne-a aratat-o presedintele nostru. Si cum CSAT nu e un organ legislativ, hotararile lui nu sunt legi ci un soi de “protocoale ale inteleptilor”, avem dovada ca nu mai suntem (de cand Basescu a schimbat “modificarea” legii CSAT) o tara democratica. Avem un organism suprastatal cu atributiuni autoarogate, neconstitutional, caruia ne supunem cu totii. Si facem asta pentru ca suntem “vulnerabili”, ca asa s-a ajuns aici, s-au stabilit “vulnerabilitati la adresa sigurantei nationale”, adica si daca respiri mai mult aer decat stabileste CSAT, se cheama ca ai vulnerabilizat siguranta nationala…Cine se ocupa de “siguranta”, prin lege?! Pai, SRI, el e factotum…Asa am ajuns la dovada ca SRI conduce prin hotarari si intelegeri secrete (altfel, cum?!) Romania. Numai ca SRI este o institutie militara si cum conducerea este, stabilit, nedemocrata si neconstitutionala, nefiind supusa niciunui control, avem, in sfarsit, dovada ca, de cel putin un deceniu traim intr-o dictatura militara, fara gluma, poate are cineva alte explicatii, ca ma trec racorile…
    P.S. Ultimele dictaturi militare in Europa au fost Franco in Spania si Dictatura Generalilor din Grecia, ambele foarte contestate public si condamnate de statele democratice. Numai ca astea erau pe fata, la noi, au smenarit pana si forma de guvernamant, sub butaforia constitutionala, regimul securist al lui Ceausescu si-a continuat ticalosiile, acum si cu sprijinul logistic si de know-how al americanilor, culmea, principalii beneficiari fiind chiar rusii…Romania, tara paradoxului si a oximoronului, avem brend de tara!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.