Cadran international

Controverse după otrăvirea agentului dublu Serghei Skripal și alte contradicții europene

                        Contradicții (deziceri) europene   Fostul agent dublu rus […]

 

                      Contradicții (deziceri) europene

 

Fostul agent dublu rus Serghei Skripal și fiica sa  Iulia au fost otrăviți în Marea Britanie în ziua de 4 martie a.c. cu un gaz neurotoxic. Gazul a fost identificat de specialiștii britanici ca fiind „noviciok”, de proveniență rusă.

Este logic să te gîndești că ar putea fi mîna rușilor, întrucît ar fi avut un motiv, și anume să atenționeze pe agenții predispuși la trădare cu ce li se va putea întîmpla. Dar este ilogic să crezi că aceasta este singura explicație posibilă.

„Perfidul Albion” nu a pus niciodată preț pe viața oamenilor. Zeci de milioane au fost uciși în țările pe care le-au cotropit, zeci de mii de civili germani uciși (împreună cu aviația  americană) în bombardarea Dresdei, mii de civili români uciși (împreună cu aviația americană) în bombardarea Bucureștiului), Au acceptat chiar uciderea unor britanici (mi se pare că 504) în urma bombardamentului aviației naziste asupra orașului Coventry – britanicii obținuseră un exemplar al mașinii germane de cifrat „Enigma”, aflaseră despre atac, dar au lăsat drum liber aviației germane spre Coventry gîndindu-se că o apărare contra acestui atac i-ar fi făcut pe germani să își dea seama că britanicii sînt în posesia acestui aparat, recuperat de englezi de pe un vas sau mai degrabă un submarin german (nu mai îmi aduc aminte).

În 1985-1986 am avut șansa să citesc o carte excepțională, „Le mur de mensonges” (tradusă după „Bodyguard of Lies”), o carte cutremurătoare cu cca. 15 diversiuni cinice (nu mai țin minte exact cîte, dar poate chiar 15, săvîrșite de serviciile secrete britanice în timpul celui de al doilea război mondial.

Iată dezvăluiri despre un britanic ce este considerat un mare om de stat, dar care a fost un mare criminal: http://www.curentul.net/2010/09/03/adevarata-fata-a-lui-churchill/

Dacă Marea Britanie a vrut să provoace un conflict diplomatic cu Rusia, viața unui om (sau doi) nu avea nici o importanță. Lucrurile însă se complică.

Britanicii declară că s-a folosit noviciok, de proveniență rusă. Rușii declară că nu au avut niciodată așa ceva. Și atunci, de unde pînă unde au stabilit specialiștii britanici că este vorba de noviciok, de proveniență rusă? Nu cumva l-au inventat ei și i-au dat nume rusesc?

O altă întrebare. Ultima variantă este că substanța a fost pulverizată pe ușa de la intrarea în apartament. Pînă atunci, au fost lansate multe altele, că ar fi fost răspîndită prin  sistemul de ventilație al mașinii, că ar fi fost plasată pe mînerul portierei mașinii spionului cînd s-a întîlnit cu fiica sa, ori, dimpotrivă, ar fi fost impregnată în îmbrăcămintea sau în trusa de cosmetice a fiicei sale, etc.

Deci nu se știe ce este noviciokul, nu se știe cum au fost afectați de acesta spionul dublu și fiica sa, nu se știe cum au fost afectați cei doi polițiști britanici care i-au găsit pe banca din parc (ei nu au fost nici la locuința lui Skripal, nu au umblat nici la mașina lui, nu au umblat nici în bagajele fiicei sale), dar Marea Britanie acuză Rusia de acest atentat.

Nu iau apărarea rușilor, dar aceștia au pus o întrebare legitimă, oare cei doi sînt într-o stare atît de gravă? (Nota redacției: spitalul a anunța că stare fetei s-a îmbunătățit rapid și polițistul afectat a fost externat de săptămîna trecută – https://www.news.ro/externe/starea-iuliei-skripal-fiica-fostului-spion-rus-otravit-la-salisbury-se-imbunatateste-rapid-1922403429222018031918012207)

Și acum ajung la subiect. În ultimele luni, UE impune perseverent prezumția de nevinovăție. Dar acum o încalcă. Nu s-a dovedit în nici un fel că Rusia este vinovată, dar a fost declarată vinovată – adică, în cazul Rusiei se aplică prezumția de vinovăție.

Unitatea statelor NATO (și nu numai) a dus la expulzarea a peste 100 de diplomați ruși considerați agenți secreți. Desigur, printre cele peste 20 de state s-a numărat și sluga permanentă a UE și NATO, România, dar și Moldova, care țintește și ea acest statut de slugă.

Să mă ierte politicienii lui Pește prăjit, dar eu cred că sînt cam proști. Așa cum ei știu care dintre diplomații ruși sînt agenți secreți, la fel de bine (dacă nu chiar mai bine) știu și rușii care dintre diplomații occidentului sînt agenți secreți și, în semn de reciprocitate, îi vor expulza. Occidentul își va pierde cei mai buni spioni din Moscova.

                                                            *

Săptămîna trecută, la Paris a fost ucisă o evreică octogenară, trecută prin lagărele naziste: Mireille Knoll. Fără să fie cunoscut autorul (sau autorii crimei și nici motivul acesteia, autoritățile franceze s-au grăbit să declare că a fost o crimă antisemită, iar comunitatea iudacă din Franța a aplaudat această declarație.

Marine Le Pen și Jean-Luc Melanchon au venit  și ei să participe la înmormîntare, dar evreii i-au huiduit  și au aruncat în ei cu ce aveau la îndemînă. Iată două întrebări.

Cum poți să declari ca fiind antisemită o crimă pe care nu știi cine a comis-o, și nici din ce motiv? Se știe că nicăieri în lume evreii nu sînt nici pe departe niște sărăntoci, așa că motivul jafului îmi pare cel mai plauzibil.

Cum poți să huidui, indiferent de opțiunea politică, niște persoane care condamnă această crimă și vin să își depună ultimul omagiu? Cîtă ură există oare în evreii?

                                                            *                                             

Catalonia. Sînt de acord cu revoluțiile, singura cale către progres, cu condiția să fie făcute de popor, conform programului propriu, nu impuse din afară.

Sînt de acord cu ieșirile în stradă, semn de maturizare și responsabilizare a poporului, dar nu cu cele convocate prin facebook.

Sînt de acord cu independența Cataloniei, ca și a Țării Bascilor, a Corsicei, a Kurdistanului și a altor popoare care vor să fie libere și independente.

Nu dau apă la moară pentru cei care vor Ținutul Secuiesc! Acesta este o enclavă, iar în lume, din cite știu, în afară de Nagorno-Karabah (în Asia) nu există altă enclavă în inima unui stat independent.

În Europa, se vorbește despre enclava rusă Kaliningrad (fostul oraș Konigsberg, fosta capitală a fostei Prusii Orientale), dar aceasta nu este enclavă, întrucît are ieșire la Marea Baltică. Chiar dacă ar fi fost enclavă rusă, nu cred însă că că marile puteri ar fi protestat.

Singurul stat cu a cărui înființare nu sînt de acord este Kosovo, dar desigur că pe mine nu mă întreabă nimeni. El nu este enclavă, are graniță comună cu Albania. Problema este alta. La Kosovopolje, în urma luptelor între sîrbi și turci, s-a născut identitatea poporuluii sîrb. Kosovo este leagănul poporului sîrb (cum pentru noi, socotim Posada, care din păcate nu știm unde este). Apoi, mafioții albanezi kosovari au început să îi ucidă și să îi alunge pe sîrbi, Germania (care avea un dinte împotriva sîrbilor din al doilea război mondial) i-a ajutat, așa cum a ajutat la destrămarea fostei Iugoslavii), În final SUA (cu sprijinul României) a bombardat Iugoslavia, determinînd înființarea statului mafiot Kosovo.

Catalonia nu este o enclavă, este o regiune cu o mare ieșire la Marea Mediterană, cu un popor care nu este spaniol ci catalan, cu o limbă proprie, cu obiceiuri, cultură  și tradiții proprii.

UE enunță valori și principii frumoase, dar pe care la încalcă. Am aflat că Puigdemont a fost arestat în Germania (ca un negaționist!). Ce i-o fi trebuit să se ducă acolo, nu știu.

                                                                                                            Dan Cristian IONESCU

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.