Cadran international

Coronavirusul în Bielorusia

  Dintre toate țările industrializate, Bielorusia a introdus cele mai laxe măsuri împotriva coronavirus și chiar a continuat campionatul de fotbal și paradele […]

 

Dintre toate țările industrializate, Bielorusia a introdus cele mai laxe măsuri împotriva coronavirus și chiar a continuat campionatul de fotbal și paradele militare. Președintele în funcție, Lucașenco, a numit coronavirusul o „psihoză apuseană”. Chiar și țări care au avut o atitudine pragmatică în fața epidemiei, precum Suedia, au părut aproape paranoide în comparație cu Bielorusia.

Multe ziare și televiziuni occidentale au prezis sau chiar au sperat că în Bielorusia va avea loc o catastrofă, din moment ce geostrategii occidentali doreau de mai mult timp să scapte de Lucașenco. Totuși, o asemenea catastrofă nu a avut loc și majoritatea mass-media occidentale au încetat de pe la mijlocul lunii mai să mai dea știri despre ce se întâmplă cu epidemia de coronavirus în Bielorusia.

Astăzi, Bielorusia, care are o populație de 9,5 milioane de persoane, raportează un bilanț total al victimelor de 680 de persoane.  Cifra este aproape sigur prea mică (decesele Covid s-ar putea să fi fost clasificate drept „morți de pneumonie”) dar având în vedere tăcerea instituțiilor de presă occidentale, bilanțul nu poate fi cu mult mai mare.

Cum poate fi explicată această rată foarte scăzută a mortalității? Un răspuns posibil este vârsta medie foarte scăzută a locuitorilor (39 de ani) și mai ales speranța de viață foarte mică a bărbaților (66 de ani) comparativ cu a femeilor (78 de ani), în special din cauza fumatului și a băuturii.

Acest ecart de longevitate înseamnă că grupurile cu riscul cel mai mare de a fi afectate de Covid – bătrâni cu vârsta de peste 75 de ani – există în număr foarte mic în Bielorusia, în timp ce femeile în vârstă se descurcă mult mai bine cu virusul (din motive încă necunoscute până în prezent).

La mijlocul lunii iunie, președintele Lukașenko a dezvăluit că Fondul Monetar Internațional a condiționat impunerea unei carantine totale pentru acordarea unui nou împrumut extern – o cerere respinsă de președinte.

Update: Statisticile privind mortalitatea generală arată că decesele sunt de trei ori mai mari decât în statisticile oficiale, dar rămân în continuare în limitele unor ani cu valuri de gripă puternice.

                                                                  Swiss Policy Research, Contra Mundum

 

2 Comments

  1. CD

    Daca analizezi cu adevarat datele si nu tendentios, cum face Swiss Policy Research, poti remarca cu usurinta ca rata de viata a barbatilor este de 66 de ani, deci nu sunt ramasi multi batrani si vulnerabili care sa ajunga victimele sigure ale Covidului, ” în timp ce femeile în vârstă se descurcă mult mai bine cu virusul (din motive încă necunoscute până în prezent)”.
    Asa ca este o pierdere de timp sa mai citim asemenea “Stiri Externe”, sau stiri din afara adevarului.

  2. Ionel

    Ai dreptate. Dar a fost cam greu sa înteleg ce vrei să spui (eu fiind Român ardelean).
    Aș rezuma: Belarus nu s-a distrus, deși nu poartă botniță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *