Fără categorie

Corupție, trafic de influență la Sibiu: Comisarul șef în rezervă Merişor Ceranu a ajuns în arestul de la subsolul clădirii în care a activat ca polițist

  Pensionarul Merişor Ceranu, fost şef de cabinet la IPJ Sibiu – unul dintre cei mai vechi şefi de serviciu […]

 

Pensionarul Merişor Ceranu, fost şef de cabinet la IPJ Sibiu – unul dintre cei mai vechi şefi de serviciu din cadrul poliției sibien – a fost reţinut pentru trafic de influenţă. Acesta a fost timp de mai bine de 15 ani şef de cabinet, în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Sibiu, fiind considerat unul dintre cei mai influenţi poliţişti din judeţul Sibiu. În ultimii ani a lucrat în cadrul Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS). Din anul 2016 este pensionar, dar se pare că a rămas un șpăgar „tânăr și neliniștit”…

Potrivit Comunicatului Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, primele fapte anchetate au fost comise în urmă cu trei ani, în 2016. Procurorii fac referire la o mită de 4.500 de euro pentru a interveni ca să fie declarat admis la examen un candidat la Academia Forţelor Terestre Sibiu:

„În cursul anului 2016, lăsând să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor publici din cadrul Academiei Forţelor Terestre Sibiu implicaţi în organizarea examenului de admitere la academie, precum şi asupra cadrelor medicale din cadrul Spitalului Militar Sibiu, o persoană de sex masculin, funcţionar public în cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Sibiu, în vârstă de 57 ani, născut în judeţul Mehedinţi, domiciliat în jud. Sibiu a pretins şi a primit de la denunţător o dată suma de 3000 de euro, în scopul de a interveni pe lângă funcţionarii anterior menţionaţi din cadrul academiei pentru a-l declara admis la examen pe fiul denunţătorului şi o dată suma de 1500 euro, în scopul de a interveni pe lângă funcţionarii implicaţi în evaluarea medicală a candidaţilor la academie şi a-i determina să-l declare pe fiul denunţătorului «apt» din punct de vedere medical, pentru ca acesta să poată participa la examen.”, conform comunicatului Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Anul acesta, loc de veci în cimitirul municipal, mită pentru o angajare la Aeroport:

În cursul lunii martie 2019, aceeaşi persoană, lăsând să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor publici din cadrul din cadrul regiei Autonome Aeroportul Internaţional Sibiu implicaţi în organizarea la data de 26.03.2019 a concursului pentru ocuparea unor posturi vacante în cadrul acestei instituţii, a pretins foloase materiale de la o persoană de sex masculin, în vârstă de 48 de ani,  născut şi domiciliat în judeţul Sibiu, (constând în amenajarea de către acesta a unui loc de veci în Cimitirul municipal Sibiu cu un preţ redus al lucrării – un discount de aproximativ 1500 de lei), în scopul de a interveni pe lângă funcţionarii anterior menţionaţi şi a-i determina să-l declare admis la concurs pe fiul acestuia.”, precizează Parchetul în continuare.

Procurorii cercetează şi fapte de corupţie pentru un transfer de serviciu la jandarmeria Sibiu şi intervenţii la serviciul pentru permise auto Sibiu, fapte comise anul acesta. Trafic de influenţă şi pentru transfer în „interes de serviciu” şi „sprijin” la obţinerea permisului de conducere:

În perioada februarie – martie 2019, bucurându-se de influenţa pe care o avea asupra funcţionarilor publici din conducerea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean «General de brigadă Mihail Rasty» Sibiu, aceeaşi persoană a pretins şi a primit foloase materiale de la o persoană de sex masculin, în vârstă de 59 ani, născut şi domiciliat în judeţul Sibiu, (avantaje patrimoniale constând în acordarea unui împrumut) în scopul de a interveni pe lângă persoanele cu funcţii de conducere din cadrul instituţiei menţionate anterior pentru a-i determina să efectueze demersuri şi să întocmească formalităţile/actele care revin în sarcina acestora pentru a-l transfera pe nepotul său în cadrul IJJ Sibiu.

În perioada martie – aprilie 2019, aceeaşi persoană, lăsând să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor publici din cadrul S.P.C.R.P.C.Î.V. Sibiu, a pretins şi a primit foloase materiale de la o persoană de sex masculin, în vârstă de 46 ani, născut în judeţul Cluj şi domiciliat în judeţul Sibiu (avantaje patrimoniale constând în acordarea unui împrumut) pentru a interveni pe lângă un poliţist examinator din cadrul S.P.C.R.P.C.Î.V. Sibiu în vederea determinării funcţionarului public la a-l favoriza pe fiul cumpărătorului de influenţă, cu ocazia susţinerii la data de 04.04.2019 a probei practice pentru obţinerea permisului de conducere.”, se mai precizează în comunicatul citat.

Marţi,11 iunie 2019, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a dispus reţinerea suspectului Merişor Ceranu pentru 24 ore, acesta fiind cercetat pentru săvârşirea a patru infracţiuni de trafic de influenţă, din care una, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, fiind comisă în formă continuată, urmând a se emite ordonanţa de punere în mişcare a urmăririi penale. Se va solicita judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Sibiu arestarea preventivă a numitului Ceranu Merișor pentru o perioadă de 30 zile.

                                                                                                           Simina BARBU

 

1 Comment

  1. un mizantrop

    Intelegeti ceva?! Adica, in Sibiu, orasul lui Werner, Turcan, Kovesi, maleficul Barna si toata liota transferata la Bucale, niciunul pe merit, doar mita si trafic de influentape banii multi, cheltuiti de noi, mai ales prin ingrasarea nepermisa a serviciilor ce i-a adoptat pe astia, l-au gasit pe pensionarelul asta care mai mult promitea decat intervenea, un soi de Catalin Voicu grandoman si l-au poprit pe post de sacrificiu ritual pe altarul anticoruptiei de toate partidele…Totusi, hai sa facem o lista de functionari transferati din Sibiu (si Ardeal in general) odata cu tatelii lor! Mai ales in politie, sau MAI, cu si fara scoala…. Eu cred ca asta a suparat pe cineva, o fi dat peste locul de unde se revarza dezgropatii astia din turma lui Werner, dar, sigur e un detinator de informatii care trebuie disciplinat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *