Colimator

Costel Vânătoru: Nu produc semințe pentru partide politice

  Modalitatea în care a fost destituit Costel Vânătoru, ingratitudinea autorităților față de un om care și-a dedicat întreaga viață pentru […]

 

Modalitatea în care a fost destituit Costel Vânătoru, ingratitudinea autorităților față de un om care și-a dedicat întreaga viață pentru a proteja resursele genetice ale României, sunt incalificabile și degradante.

Veniți la putere prin joc politic, nu prin voință populară, liberalii au ținut neapărat să arate că sunt superiori predecesorilor lor. În perioada scursă de la instalare până azi, guvernul Orban nu a făcut decât să bulverseze întreaga țară. Ultimul exemplu, cel al destituirii cercetătorului care, timp de 34 de ani, s-a dedicat muncii sale, crezând sincer că o face pentru România și pentru viitorul ei.

Costel Vânătoru a declarat pentru Q Magazine că regretă că nu a luat mai demult calea pribegiei.

Vădit dezamăgit, umilit, călcat în picioare de niște autorități care par a nu înțelege ceva din propriile acțiuni, Costel Vânătoru a acordat un interviu Q Magazine pe care vi-l prezentăm în continuare.

                           AM STAT LA UȘA MINISTRUL OROS ZILE ÎNTEGI

Domnule Vânătoru, ați citit comunicatul transmis astăzi de Ministerul Agriculturii?

Sincer, mă așteptam la o cu totul altă reacție. Acel comunicat pare dictat din altă parte, dintr-o zonă în care implicațiile sunt mai mult mai largi. Mie îmi pare rău că nu am evaluat corect situația atunci când am pornit la drum cu acest proiect. Nu am luat în calcul în ce țară trăiesc.

Ministrul nu a avut bărbăția să-mi spună de ce mă demite, să-mi spună în față acest lucru. Am stat, împreuna cu echipa mea, la ușa lui zile întregi. Voiam să-i explic ce înseamnă și ce e cu Banca de Gene și, de asemenea, voiam să îi mulțumesc că pe 5 decembrie ne-a aprobat bugetul până la sfârșitul anului. Dar nu a găsit timp pentru noi.

Până la data de 5 decembrie nu ați beneficiat de buget?

Din momentul înființării Băncii de Gene de la Buzău până azi, noi nu am avut decât o hârtie și niciun leu. De trei luni, din septembrie, nu am luat niciun ban de la minister. După 5 decembrie am pornit demersurile pentru a face din această instituție de cercetare o instituție funcțională. Am parcurs toate procedeele birocratice necesare, am demarat angajarea personalului. În comunicat se scrie că eu nu i-aș fi prezentat ministrului strategia Băncii de Gene. Abia de acum încolo îi puteam da și organigrama, să fac și un raport, să îi dau o strategie. Totul nu este decât o îngrozitoare dezinformare. Iar ministrul știe foarte bine cum stau lucrurile de fapt.

Comunicatul la care facem referire mai arată un fapt: acela că singura Bancă de Gene funcțională din România este Banca de Resurse Genetice Vegetale „Mihai Cristea” din Suceava…

Dumneavoastră ați auzit de varză de Suceava? Dar de ceapă de Suceva? Eu, nu. Am auzit de varza de Buzău, de ceapa de Buzău. Dar lăsând asta la o parte, care este problema de fapt că în România ar exista două astfel de bănci? Nu este normal să pui ouăle în mai multe coșuri? Nu este normal să vrei să prezervi patrimoniul natural al României? Am vrut să fac un bine. Dacă până acum mai speram ceva, acum am ajuns să regret că nu am luat calea pribegiei. Să știți că am rămas aici pentru că am fost fidel ideii că trebuie să las țării un tezaur ce nu poate fi cuantificat în bani. Deși, vă spun, au fost mulți care au încercat, prin oferte atractive, să mă convingă să părăsesc România.

       FRANȚA A VRUT SĂ MĂ IA, DAR CU RESURSE GENETICE DIN ROMÂNIA

Cine au fost cei care au vrut să vă „răpească” din România?

Nu am să vă spun decât că în 2012 se dorea ca eu să fiu propus la premiul Franței pentru Știință. Condiția era, însă, să părăsesc România cu ceva resurse genetice românești. Am refuzat categoric.

Nu vreau să sune ca o laudă de sine dar timp de 34 de ani am muncit enorm. Am 40 de brevete de invenții, am peste 200 de referate internaționale. Și cu toate acestea, am ajuns astăzi să fiu tratat ca ultimul om. Fără pic de respect.

Este inadmisibil că se dorește politizarea unui institut de cercetare. Am mai spus-o și o repet: Nu produc semințe, nu fac răsaduri pentru un partid politic, ci pentru noi, românii, pentru viitorul nostru alimentar.

Care este din punctul dv de vedere adevărata miză a acestei lupte pentru Banca de Gene de la Buzău?

Cred că nu este bine să arăm că avem ceva românesc. Cred că deranjează pe mulți ca un patrimoniu genetic al României să fie prezervat de români. Prea ar fi afirmarea identității noastre naționale. Poate că deranjează pe mulți că prin realizarea unui proiect cum este cel al Băncii de Gene am reuși să punem România pe harta științifică a lumii. Este strigător la cer! În opinia mea, cel mai dur război care se poartă la noi este bio-terorismul. Implicațiile sunt majore. Nu am să detaliez acum, poate după ce mă voi liniști.

Cum ați aflat că ați fost destituit?

O colegă m-a sunat seara, era 20.30. Mi-a spus că a deschis un mail în care era atașat documentul prin care eram demis. Mailul venise cu mult după terminarea programului. Nu știu ce să mai zic. Este foarte trist.

Intenționați să reacționați în vreun fel la gestul făcut de ministrul Agriculturii?

Nu. Să-l dau în judecată? Ce putere am eu și ce putere au ei? Diferența este evidentă.

                                                                                                                     Gabi SIMON

Sursa: Q Magazine

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.