Colimator

Covid-19: Legea carantinării obligatorii și femeile gravide

  Când văd asa ceva mi se rupe inima, deorece îmi dau seama că legea carantinării obligatorii nu are limite. […]

 

Când văd asa ceva mi se rupe inima, deorece îmi dau seama că legea carantinării obligatorii nu are limite. Pentru mine, a trimite cu forța o femeie gravidă, aproape de termen, departe de casa ei într-un focar cunoscut de infecție, în condițiile în care nici măcar nu ești sigur că are ceva, este o nerușinare și o abominație. Să nu îmi spuneți că s-a internat pentru contracții uterine dureroase pe uter cicatriceal – pacienta povestește pe pagina sa de Facebook că a ajuns la testare după ce a vrut să se interneze pentru o cezariana electivă, având ca toate femeile contracții Braxton-Hicks (fără efect pe colul uterin) și nimic altceva.

Sunt medic ginecolog, iar medicul care a semnat acest bilet de externare are aceeași specialitate și se confruntă cu aceleași cazuri ca mine. Uitându-mă înapoi, însă, nu pot să cred că am învățat amândouă aceeași medicină.

Click pe document pentru mărire!

Lăsând deoparte imbecilitatea de a lua decizii de internare forțată exclusiv pe baza unui test cu rata neclară de fals-pozitiv (care e o manie generalizata în toată România și nicăieri altundeva), mai sunt patru perle briliante:

– „CoVid-19 cu virus neconfirmat” – poți pune acest diagnostic unei persoane asimptomatice și cu probe paraclinice negative? Îi trecea virusul de la sine în trei zile fără să îi faci nimic sau a fost vorba despre o contaminare sau un test fals-pozitiv (caz în care se cheamă „suspiciune neconfirmata de CoVid-19”)?

– tocoliza (blocarea medicamentoasă a contracțiilor uterine dureroase) nu este indicată peste săptămâna 34 de sarcina pentru că din acest moment nu mai ai indicație de a prelungi sarcina – în schimb, supui pacienta degeaba la efectele secundare potențiale ale tratamentului;

– D-Dimerii sunt mereu crescuți în sarcina și nu este necesar un tratament anticoagulant exclusiv pe baza lor;

– edemul gestațional este prezent la peste 70% din gravide și de aceea nu constituie un diagnostic în sine, și se mai ia în considerație doar în cazuri rare.

Mă bucur că am plecat din țară. Oricât de rău ar fi unde sunt eu și oricât de proastă aș fi eu de fel, măcar pot avea demnitatea să spun că în niciun moment al carierei mele nu am adunat atâtea prostii în scris într-un singur loc.

Vorba lui Mircea Cărtărescu: „Ce este, este. Ce nu este, nu este.” Nu se întreabă nimeni de ce testăm oameni asimptomatici în droaie înainte de proceduri elective pentru care nu este necesară intubarea? Nu se întreabă nimeni de ce este nevoie de un singur test pozitiv pentru internare, dar de două negative pentru externare? Nu se întreabă nimeni de ce acesta este singurul RT-PCR care se interpretează în absența demonstrării unei reacții imune prealabile prin ELISA (i.e. diferența dintre contaminat și infectat)? Nu se întreabă nimeni de ce în șase luni de zile nu am aflat care este titru viral necesar pentru a transmite mai departe boala?

Medicina nu este o gluma și nu merită făcuta în bătaie de joc. Indiferent cine și ce ne dictează, noi suntem medici, nu marionete. Noi suntem cei care acționăm și tot noi purtăm responsabilitatea pentru acțiunea noastră. Noi suntem cei care vom fi judecați pentru privare de libertate, administrarea de tratamente necorespunzătoare și expunerea forțată a unor oameni potențial sănătoși la un agent patogen imprevizibil. Nu vom putea spune că ni s-a ordonat să acționăm astfel, că era greu să nu te supui sau că ne-a fost frica pentru siguranța noastră materiala și profesională. Trebuie să ne oprim. Primum non nocere. Și mai puneți naibii mana pe o carte! Tocoliza peste 34 de săptămâni, zău…

                                                                                                                          Andra Thea            

Citiți de aceeași autoare: Medic român despre măsurile sanitare abuzive și dictatoriale: „Noi nu suntem victime ale sistemului, ci suntem sistemul”

 

2 Comments

  1. Madeleine

    Mare dreptate aveti. M-am blocat insa cand l-ati citat pe „marele” filosofo-scriitor MC

  2. sic semper tyrannis

    Nu este vorba de covrig neaparat, dar de INFECTIILE NOSOCOMIALE, care fac ravagii in spitale. Pentru ca asta este cauza deceselor numarate covrig: infectii nosocomiale, din cauza carora se moare de ani de zile in spitale, dar acum au disparut „miraculos”… toate bolile pamantului si incompetenta medicala romaneasca s-a transformat in covrig aka isteria wuhan.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *