Cadran international

Covid-19 și teoriile conspirației: Cum să explicăm succesul documentarului „Hold-up”?

  Viral pe internet, transmis de vedete, dar aspru criticat de lumea politică, documentarul conspirativ intitulat „Hold-up” pretinde să denunțe […]

 

Viral pe internet, transmis de vedete, dar aspru criticat de lumea politică, documentarul conspirativ intitulat „Hold-up” pretinde să denunțe o cabală internațională în jurul pandemiei. Cum să explicăm popularitatea acestui documentar care acumulează totuși aproximări și neadevăruri? Explicații.

Este filmul fenomen despre care toată lumea vorbește în Franța: un documentar de aproape trei ore sub forma unui atac formal asupra gestionării crizei Covid-19 . Peste treizeci de persoane sunt audiate , de la șoferul de taxi la controversatul specialist în boli infecțioase Christian Perronne , inclusiv fostul ministru Philippe Douste-Blazy, care a denunțat de atunci filmul. „Hold-Up” susține că dezvăluie minciunile guvernului din jurul Covid-19 și conspirația globală pentru controlul populațiilor.

Finanțat de jackpot-uri online, „Hold-Up” a fost împărtășit masiv de la prima sa difuzare din 11 noiembrie. Criticat de mai mulți oficiali aleși, filmul a făcut obiectul a numeroase operațiuni de verificare de către mass-media importante, inclusiv Le Monde și Liberation .

Confruntat cu controversa, documentarul semnat de fostul jurnalist Pierre Barnérias a ajuns chiar să fie retras de pe mai multe platforme … înainte ca sute de versiuni ale videoclipului să reapară, în special pe YouTube.

Cu sprijinul unor vedete precum actrița Sophie Marceau, „Hold-up” a trecut rapid dincolo de cercurile conspirative obișnuite pentru a ajunge la tărâmul publicului larg. Extrase circulă pe rețelele de socializare, schimbate pe Instagram și chiar pe Snapchat pentru cei mai tineri. De la lansarea sa pe 11 noiembrie, filmul a fost vizionat deja de peste 2,5 milioane de ori.

                                                   Construcție abilă

Succesul filmului este explicat în primul rând printr-o producție bine stăpânită care încorporează toate codurile documentarului de investigație cu muzică stresantă și convocarea experților. „Este un film împodobit cu vestimentația unui documentar”, analizează Sylvain Delouvée, cercetător în psihologie socială la Universitatea din Rennes. „Dar nu este un documentar jurnalistic. Aici, există doar „un singur scop: să transmită ideea că există o vastă conspirație globală”.

Abilitatea  documentarului francez „Hold-Up” constă în amestecarea întrebărilor legitime și a insinuărilor fanteziste, procedând în pași mici. „Spre deosebire de alte videoclipuri, veți observa că este nevoie de ceva timp până când aparatul conspirativ va începe. Inițial tonul este scepticismul și gândirea critică.”

Filmul începe prin derularea unui catalog de întrebări și critici care au apărut în dezbaterea publică încă din primăvara anului trecut privind gestionarea măștilor, efectele potențial dăunătoare ale închiderii, originea virusului sau rolul lobby-urilor farmaceutice.  „Este particularitatea retoricii conspirației de a amesteca elemente ale adevărului cu interpretări false, cu elemente trunchiate, cu minciuni.”

Exemplu cu acest raport senatorial cu privire la epidemia H1N1 publicat în iulie 2010. „Senatorii, care nu sunt profetici, merg atât de departe încât să denunțe o falsă pandemie.”, susține vocea. În realitate, acest document este deturnat făcându-i pe senatori să spună că OMS a inventat pandemia. Acesta din urmă evidențiază doar cele mai grave critici adresate OMS la acea vreme.

                                                        Parcele în ruine

Pentru a convinge, „Hold-Up” folosește binecunoscuta tehnică a millefeuillei argumentative. În retorica conspirației, este vorba de stivuirea argumentelor pentru a da impresia unui întreg coerent, fără a da interlocutorului timp să se gândească.

Unul dintre punctele forte ale documentarului este, de asemenea, de a combina diferite teorii ale conspirației: măști inutile, eficacitatea dovedită a hidroxiclorochinei , legături cu 5G, guvernul mondial pentru a înrobi oamenii…

„Este o constructive în care toată lumea se poate găsi: măști, 5G, vaccinuri, guvernul mondial, nu este nevoie să fie 100% de acord cu toate acestea. Un spectator poate fi sedus de „una sau alta dintre abordările sale.”, asigură Sylvain Delouvée.

„Acest lucru face posibilă unirea oamenilor în jurul întrebărilor și criticilor care depășesc tezele conspiraționale obișnuite.”, confirmă Arnaud Mercier, profesor de știința informației și comunicare la Universitatea Panthéon-Assas. „Reunește profiluri destul de diferite. Lucrul îngrijorător este că introduce oamenii în idei cu care nu au fost confruntați până acum.”

                                                         Toți conspiratorii?

Popularitatea filmului se datorează, de asemenea, foarte mult distribuției sale largi dincolo de rețelele sociale prin intermediul mesajelor WhatsApp. „WhatsApp face posibilă crearea de comunități mici și accesarea directă a persoanelor apropiate de noi.”, asigură Sylvain Delouvée, care citează ca exemplu campania electorală a lui Jair Bolsonaro în Brazilia.

Discursul filmului, care pretinde că oferă răspunsuri în această perioadă incertă a pandemiei, este, de asemenea, atractiv. „Caracterul excepțional al acestei perioade, pierderea reperelor, inconsecvențele autorităților oficiale creează un univers care favorizează permeabilitatea la teoriile alternative.”, explică Arnaud Mercier.

Dar cum să reacționăm? Ar trebui să vorbim despre asta cu riscul de a-i face publicitate sau de a fi acuzați că facem parte din conspirație? Întrebarea este complexă și se pune din ce în ce mai mult pentru jurnaliști, profesori și politicieni. „Acest lucru necesită să fie mult mai educativ și mai coerent.”, rezumă Arnaud Mercier.

                                                                            Gregoire SAUVAGE, France 24

Documentarul, criticat mai sus de propaganda globalistă, tradus în limba română: https://odysee.com/@trandafir1:9/HOLD-UP_SUB_RO:2

14 Comments

 1. Lucian

  Unde găsim subtitrarea?

  • Crator

   Mai învățați limbi străine, doar ne paște globalizarea.

   • maxtor

    @crator:
    -ai spus o vorba mare,”doar ne paste globalizarea”!
    pai,maxtor a invatat ceva limbi straine IN COMUNISM!
    -da,maxtor IN COMUNISM a avut profi de engleza(fugiti),de franceza(fugiti) OBLIGATORIU!
    culmea,putina rusa imi permite sa spun ca Putin vorbeste cu accent iedish!
    partea buna e ca pentru maxtor limbile alea au ramas,sunt si vor ramane STRAINE!
    -asa stiu EI sa vorbeasca,nu e vina lui maxtor!

 2. ioanca

  Adevărul trebuie să iasă la suprafaţă, nu toţi oamenii planetei sunt înguşti la minte sau corupţi, iar Franţa, precum se ştie, este patria revoluţiilor. Idoţii noştrii; orbi şi muţi, da mulţi, nici nu realizează grozăvia pregătirilor de instaurare a noii ordini, vor merge, ca oile, la vot şi îşi vor da consimţământul de a deveni o nouă rasă încipuită de sclavi.

 3. Decebal Marcusanu

  Si daca nu m-as fi uitat la sfarsit sa vad ca semneaza Grigore Salbaticul, tot mi-as fi dat seama ca e o traducere a unui ziarist unsuros si soios francez, asa cum sunt toti francezii. Acum, in ceasul al doisprezecelea, ca sa mai vorbesti de teroria conspiratiei legata de acest film, inseamna sa fii imbecil. S-a spus totul despre acest virus. Ce nu e clar? Nu e clar ce se urmareste cu aceasta mascarada?

 4. parcurs rational alternativ

  eu cred ca acest plan daca exista, nu poate merge mai departe fara o reactie a populatiei care va naste pretextele necesare. ca atare, tot ce a facut media, aceste “documentare” (a caror finantare este necunoscuta), comunicatele de presa a fost sa creeze panica. frica lasa drum liber demonilor sa puna stapanire pe ganduri si astfel sa ne cream singuri propria inchisoare. altfel spus, rezistenta nu trebuie sa fie una agresiva, cu revolte masive ci una care prin simpla realizare a acestei hipnoze, raul nu poate capata forma si nu poate exista. e o oarecare seductie a acestor teorii ale conspiratiei care ma ingrijoreaza. toti cei care le propaga se cred inteligenti si foarte informati si nu ca n ar fi, dar s ar putea ca la randul lor sa se afle intr o eroare foarte grava. va mai semnalez un lucru: prea sunt pe toate gardurile aceste teorii. ar fi fost logic si normal ca aceste informatii sa fie foarte bine ascunse dar iata ca nu e asa. deci jocul e mai pervers si este diferit de simpla ipoteza ca ne cipeaza astia. nu stiu daca cu gandul asta sunt aproape de realitate dar in capul meu are o coerenta si imi apartine si nu e copiat sau luat de nicaieri. e construit pe observatii facute in timp si de la distanta a lumii in care traim.

 5. IQ100

  France 24, adica UM 24 al lor??

  • Florin R.

   Nu se mai poate accesa acest documentar aproape din nicio sursă. Poate reusiti dvs sa ne/ma îndreptați către un link actual ce nu este blocat.

 6. Ionel Trandafir
  • Mulțumim, am pus linkul și în articol!

  • Florin R.

   Nu se mai poate accesa acest documentar aproape din nicio sursă. Poate reusiti dvs sa ne/ma îndreptați către un link actual ce nu este blocat.

 7. Stoicescu

  Articolul unuia care lucrează pentru propaganda de stat, despre o producție independentă care arată conspirația globală privind Co(hen)vid-19… Publicat tocmai pe justițiarul, publicație dizidentă care, pe etapa “primului val”, a fost închisă de ANCOM prin decizie arbitrară, dovedită ceva mai târziu ca fiind abuzivă. Domn director, v-a lovit Cohenofilia-19 și pe dvs???

  • „Audiatur et altera pars” (să ascultăm și partea cealaltă).

 8. Ionel Trandafir

  Am reusit sa-l incarc la rezolutie maxima:

  https://lbry.tv/@trandafir1:9/Hold_Up_SUBTITRAT_ROMANA:4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *